Защо орхидеята не цъфти у дома

Доста често можете да чуете историята за това как дарена или закупена орхидея започва да изсъхва само след няколко седмици. В такава ситуация остава само да се изчака следващата година, защото растението може да цъфти отново, но очакванията са напразни.

Орхидеята е взискателно цвете и не е изненадващо, че започва да увяхва веднага щом влезе в дома. За да увеличите максимално периода на цъфтеж и да предотвратите простото умиране на растението, първо трябва да се справите с причините за увяхване и да се опитате да ги разрешите, като създадете благоприятни условия.


Защо орхидеята не цъфти

Орхидея у домаИма моменти, когато цвете спира да цъфти като същевременно продължава да увеличава зелената си маса... В резултат на това можете да получите жива орхидея, но с непрезентабилен външен вид. Може да има няколко причини за такова развитие на кореновата система и зелената маса:

  • липса на светлина;
  • лоша светлина;
  • режимът на почивка е нарушен;
  • неправилно поливане;
  • внезапни промени в температурата.

Липса на осветление

Малко количество осветление е една от основните причини цветето у дома да започне да избледнява. Някои видове орхидеи, като фаленопсис и папиопедилум, могат да понасят липса на светлина, но всички останали сортове започват да умират дори в полусянка.

По-често създаването на изкуствено осветление или поставянето на саксията на място с много слънчева светлина ще реши проблема с цъфтежа. Излишната слънчева светлина в някои случаи вреди на орхидеята, така че трябва да го следвате през първите седмици и да намерите оптималната средна част от необходимото количество ултравиолетово лъчение.

Можете да определите изобилието от слънчева светлина по листата. Ако е светло зелено, тогава има достатъчно слънчева светлина, за да цъфти и да расте зелената маса. Жълтият цвят показва голямо количество ултравиолетова светлинаa, и в този случай е по-добре да намалите концентрацията му, като поставите саксията в полусянка. Листата с ярко зелен цвят показват липса на слънчева светлина.

Болести на кореновата система

Най-големият проблем са корените на орхидеята.Кореновата система за всяко растение е центърът на жизнеността. Ако растението започне да изсъхва, това означава, че заболяването на кореновата система може да е една от причините. PМоже да има много проблеми с корените, но още по-трудно е своевременно да се идентифицира и преодолее болестта. След като корените започнат да гният, орхидеята продължава да цъфти известно време.

Проблемите могат да започнат по всяко време и по различни причини, но най-често вината е неправилното поливане. Ако постоянно изсипвате цвете, това почти винаги води до факта, че корените на растенията започват да гният и спират да се развиват... Друг начин за идентифициране на болестта на орхидеите е да се разгледат внимателно всички листа. Ако те започнат да намаляват по размер с течение на времето, тогава е виновно кореновото гниене.

Разпадането на корените може да бъде избегнато чрез постоянна трансплантация на растения.Първо, това е просто полезно за орхидеята, тъй като няма да се задържи в стария субстрат, и второ, ще бъде възможно визуално да се определи състоянието на кореновата система.

Период на цъфтеж

Орхидеята расте слабо у дома и не цъфтиБолестите или неправилната грижа не винаги могат да причинят лош цъфтеж на растението. В някои случаи собствениците просто не знаят периода на цъфтеж на орхидеята. Това цветето има собствен режим, и това се дължи на уникалните климатични условия в родината им.

Например можете да вземете фаленопсис, който, както всички други растения, започва да расте активно през лятото. Фаленопсис дръжка едновременно идва само в края на есентаи цъфтежът започва рано или в средата на пролетта.

Всеки вид орхидея се отличава със своя начин на активен растеж, цъфтеж и почивка. Ето защо се препоръчва да разберете тези нюанси по-подробно от производителите на цветя, преди да купите цвете.

Колко и кога цъфти орхидеята

Много начинаещи производители на цветя или просто любители на закрити растения напразно бият аларма, когато орхидеята не цъфти. За да се отървете от вълнението важно е да се знае биологичният ритъм на това растение и разчитайте на него по време на периода на грижи. Например, ако току-що е засадено цвете, тогава първите цветя могат да се очакват само след 2 години. Периодът на вълнение обикновено идва, когато млада орхидея вече е пуснала 6 листа.

Целият процес на растеж на растенията може да бъде разделен на няколко етапа.

  1. След засаждането в земята орхидеята започва незабавно развитието си, но за укрепване на кореновата система са необходими поне 6 месеца.
  2. Освен това започват да се развиват листа, въздушни корени и цветно стъбло. Развитието на тези части на орхидеята показва нормален растеж.
  3. Веднага след като първите листа започват да се образуват, трябва внимателно да наблюдавате цветето. През този период се формира не само зелената маса, но и се раждат пъпките на дръжката. По-нататъшният цъфтеж ще зависи от качеството и здравето на пъпките.

Корените на орхидеите извън земята са показани на снимкатаГрижите по време на формирането на пъпките на дръжката се състоят главно в правилното хранене на растението. Обикновените вещества са подходящи като тор за орхидеи. Предимно видове орхидеи като фаленопсисът изисква голямо количество калий, магнезий, фосфорно възможно най-малко азот. Ето защо калиевите торове са перфектни.

Мнозина се притесняват от друг въпрос, а именно от времето на цъфтежа на фаленопсис. Никой няма да каже точния отговор, защото всеки сорт и дори всеки цветето има свой собствен индивидуален режимкойто се адаптира към условията на терена. По-конкретно, фактори като температурни колебания, количеството слънчева светлина и поливането могат значително да променят времето на цъфтеж.

В повечето случаи зрялото растение цъфти веднъж годишно, докато периодът на цъфтеж не надвишава 2-3 месеца. Въпреки че има разновидности на орхидеи, къде е тя започва да цъфти през лятото, а краят на цъфтежа настъпва в началото на пролетта. Някои сортове цъфтят 2-3 пъти годишно. Можете да определите точния режим на вашата орхидея за една година, най-важното е да запомните или запишете всички промени, които се случват на цветето.

Ако една орхидея просто откаже да цъфти за година или две години, тогава това очевидно е отклонение от нормата и трябва да се намери причината за това явление.

Как да накарате орхидея да цъфти

Има поне два начина, които могат да помогнат за стимулиране на растението да цъфти. По правило това е създаването на благоприятни, но екстремни условия за орхидеята. От методите за стимулиране има:

  • температурни промени;
  • суша.

Като пример ще вземем най-често срещания сорт фаленопсис, който се справя добре с такива екстремни условия. Важно е само да запомните това такива мерки могат да се използват само след като растението е набрало достатъчно сила и си отдъхна от миналия цъфтеж.Невъзможно е да принудите растението да цъфти веднага, след предишния цъфтеж е невъзможно, тъй като поради липса на сила то може просто да умре от изкуствено създадени екстремни условия.

Използване на температурни разлики за стимулиране на цъфтежа

Цветните стъбла на орхидеи са показани на снимкатаВъзможно е да се стимулира цъфтежът на фаленопсис с помощта на температурни промени, но не през който и да е сезон от годината, а само през пролетта, когато температурата на въздуха през нощта се затопли до 16 градуса. По това време орхидеята е инсталирана на улицата или на не остъклен балкон... През деня цветето се държи у дома при стайна температура. Можете да оставите растението навън, но най-важното е да избягвате пряката слънчева светлина.

Колебанията на температурата причиняват настъпването на деня и нощта. С тази опция орхидеята получава голямо количество въглероден диоксид, който стимулира цъфтежа и растежа на зелената маса.

Отнема само 2 седмици, докато стимулацията с температурни промени помогне на орхидеята да цъфти. Подобен процедурата може да се проведе през лятото, но тук температурните спадове не са толкова резки, което означава, че самата процедура се разтяга за 3-4 седмици.

Използване на суша за стимулиране на цъфтежа

Можете да принудите орхидея да изпитва сухи условия само когато цветето е в период на активен растеж. Всъщност стимулацията в този случай само леко измества времето на цъфтеж... Отрицателни последици могат да възникнат само ако температурата на въздуха е над 30 градуса.

Същността на техниката е да се полива растението възможно най-малко. Ако по-рано трябваше да направите поливане веднага, веднага щом почвата изсъхне, тогава в случай на стимулация трябва да изчакате 3-4 дни и чак тогава да поливате цветето.

Този метод не трябва да се използва твърде често, тъй като сушата влияе отрицателно върху количеството зелена маса и кореновата система.

Заключение

Орхидеята може да разкраси всеки декор в дома, но това цвете изисква грижи и внимание. За стимулиране на цъфтежа, поливането и създаването на температурен режим трябва да се вземат предвид всички правила и препоръки. Не трябва да забравяте за орхидеята, защото в този случай тя може лесно да умре в рамките на няколко седмици.

Добави коментар

 

Задължителните полета са маркирани *

Всичко за цветята и растенията на сайта и у дома

© 2021 myflower.desigusxpro.com |
Използването на материали на сайта е възможно при условие, че е публикувана връзка към източника.