Грижи и размножаване на орхидеи у дома, снимка на цветя

Вътрешната орхидея отдавна е престанала да бъде рядкост. Но много домакини не са се научили как да се грижат за капризно растение. Междувременно правилната грижа е ключът към дългия и обилен цъфтеж на екзотична красавица у дома.

Дивите орхидеи се различават значително от опитомените сестри. Те не се нуждаят от грижи, а стволовете и клоните на дърветата или камъните, в пукнатините на които се натрупва влажен хумус, могат да служат като опора.


Митове, легенди, история

Има много орхидеи. Толкова много, че все още няма общо мнение. Някои източници посочват цифрата от 25 хиляди, в други - 35 хиляди. Смята се, че само няколко десетки вида.

Орхидея Phalaenopsis - размножаване от децаКрасивите растения - орхидеи, грижите и размножаването на които притесняват много домакини, привличаха човешкото внимание дълго време. Племената маори например вярвали, че само богове могат да създадат такава красота. А индианците от Южна Америка вярвали, че мястото, където е растяла бялата орхидея, е било под пряката закрила на боговете.

Тези растения дори бяха кредитирани хищност и кръвожадност... Пътуващите се опитаха да докажат, че са срещнали дива орхидея в джунглата, която е способна да „погълне“ човек. Разбира се, това е мит. Максимумът, на който са способни някои видове от тези цветя, е да привличат и обработват малки мухи и паяци.

Много красива легенда разказва, че дъга се е появила над света след обилен дъжд. Птичето искаше да се вгледа по-отблизо и случайно счупи дъга. Цветни фрагменти паднаха на земята и по тези места цъфтяха красиви цветя на орхидеи.

Първите орхидеи са дошли в Европа само преди 200 години. Новите цветя бяха достъпни само за заможни хора, които биха могли да осигурят грижи и да създадат всякакъв микроклимат у дома, независимо от разходите. Преди това бяха оборудвани специални оранжерии за екзотични цветя, в които работеше цял щаб градинари. Те обаче трябваше да натрупат опит в отглеждането на орхидеи чрез проби и грешки и по това време изобщо не се говореше за размножаване.

Днес много малко могат да си позволят подобен подход. Но се оказа, че у дома орхидеята се чувства чудесно на обикновените первази... Основното е да се намерят позиции, при които пряката слънчева светлина няма да попадне върху саксията. Най-добра грижа се постига при прозорците от западната или източната страна.

Условия на задържане

Какви условия да създадете за орхидеяКакви са грижите на красивата капризна жена и възможно ли е да се възпроизвеждат самостоятелно орхидеи у дома? Всичко не е толкова трудно, колкото изглежда. Въпреки съществуващите стереотипи, растенията перфектно се адаптират към различни условия. Основни грижи е както следва:

  • повишаване на влажността на въздуха;
  • създаване на разсеяно осветление;
  • избор на умерено топло място;
  • избор на правилния субстрат за саксии.

Ще се опитаме да разгледаме възпроизводството на растения по-долу. Засега нека разберем осветлението.

Създаване на правилното осветление

Кърменето, развитието и размножаването предполагат, че цветето е осветено правилно.Как да постигнем мека дифузна светлина у дома? Много е лесно! За тези цели можете използвайте щори или ролетни щори изработени от прозрачен матов филм или пластмаса. Ако растението е изложено на пряка слънчева светлина, листата могат да изгорят. Но не трябва да затъмнявате прекалено много прозореца, ако растението няма достатъчно светлина, тогава листата стават светло зелени, сякаш избледнели, и постепенно пожълтяват и увисват.

За нормално съществуване цветето се нуждае от дълги светлинни часове. Продължителността му трябва да бъде най-малко дванадесет часа. Ако естествената светлина във вашия район трае по-малко от 10 часа, тогава ще трябва да създадете допълнително осветление за орхидеята. Изкуственото осветление се извършва с флуоресцентни лампи. У дома една лампа, насочена към растението, е достатъчна за това.

Температурен режим

Всички култивирани орхидеи са условно са разделени на 3 температурни групи:

  1. Бебета от орхидея PhalaenopsisТоплолюбиви видове. Това включва растения, произхождащи от тропически гори и равнини. Създаването на температурен режим и грижата за тези красавици са възможно най-прости, тъй като не е необходимо да се правят изкуствени промени и да се охлаждат помещенията. През лятото температурата може да бъде от 17 до 32 ° C, а през зимата около 18 ° C. Доста е просто да се придържате към такъв режим у дома. Този вид включва най-често срещаната орхидея фаленопсис, както и дендробиум и някои говеда.
  2. Типове със средна температура. Те включват например одонтоглосуми и милитонии. Те изискват малко по-хладни условия. През лятото температурата се поддържа не по-висока от 22 ° C, през зимата - около 15 ° C.
  3. Студолюбиви видове. Това са орхидеи, отглеждани в планините и в райони от субтропичен климат. Тази група включва австралийския дендробиум, цимбидиум, повечето папиопедилуми и лалии. Правилната грижа е да поддържате температурата под 20 ° C през лятото и 10-12 ° C през зимата. Това е най-трудното нещо за постигане в обикновена стая.

От правилно избрания температурен режим зависи не само баналната преживяемост, но и цъфтежа и размножаването на вашия домашен любимец.

Правила за поливане

Просто е невъзможно да се осигурят добри грижи за растенията у дома без навременно и правилно поливане. В естествени условия корените на орхидеите не са във вода за дълго време... Следователно не трябва да се допуска застой на влага в саксии. И също така трябва да знаете към кой вид принадлежи вашият домашен любимец. Ако това е фаленопсис, папиопедилум, одонтоглосум или цимбидиум, тогава субстратът винаги трябва да е леко влажен. Ако имате онцидий, дендробиум или скотлия, тогава между поливането субстратът трябва да изсъхне напълно.

Поливайте тези растения с мека вода. У дома това може да се постигне чрез обикновено варене. Можете да изтичате вода от лейката на тънка струя по повърхността на основата. Не забравяйте да източите водата от палета, така че корените да не изгният.

Поливането може да бъде потопено. Това означава, че саксията се спуска в съд, пълен с вода, и се оставя, докато целият субстрат се намокри.

Всеки тип поливане се извършва, докато изсъхне, обикновено 2 пъти седмично. През зимата по-рядко - веднъж седмично. Цъфтежът и размножаването на растението зависи от спазването на правилата за поливане.

Орхидеята може да се къпе няколко пъти в месеца; много обича водните процедури. Ако сте извършили поливане предишния ден и субстратът е мокър, тогава саксията се завързва с найлонов плик, като се поръсва само зеленина с топла вода. Ако субстратът е сух, тогава къпането може да се комбинира с поливане.

Размножаване на орхидеи

Настройка на температурата на орхидеятаРазмножаването на това растение изисква известен опит. Можете да го размножите у дома, като разделите големи екземпляри, странични издънки, резници, деца или семена.

Размножаване по въздух деца възниква по време на или след цъфтежа. Бебето понякога се появява на дръжката в помещения с висока влажност и висока температура.Растението може да се размножава само след като бебето е придобило собствените си корени. Младо растение се засажда в независима саксия със субстрат. Този метод е подходящ за дендробиум и фаленопсис.

Размножаването чрез резници може да се извърши след цъфтежа. Дръжката е разделена на няколко сегмента с възли и аксиларни пъпки, всеки с дължина около 15 см. Резниците се поставят върху мокър пясък или мъх и се покриват с фолио. Така че можете да размножавате, например, фаленопсис, ванда, аскоцентрум.

Други начини са по-сложни, са подходящи за по-редки видове орхидеи и изискват по-задълбочени познания.

Как да постигнем повторен цъфтеж

Основното предимство на орхидеите е дълъг период на цъфтеж и красиви цветя с необичайна форма и ярки цветове. Но след като цъфтежът завърши, растението изглежда незабележимо. Как се постига втори цвят?

Най-често за тези цели орхидеята е стресирана... Ако температурата в помещението се намали драстично и след това растението се върне на топлина, може да се развие нов дръжка. Ако поливането е значително намалено, може да започне повторно цъфтеж. А цъфтежът може да бъде стимулиран от специално хранене „Цъфтеж“, „Яйчник“ и други.

Грижа за орхидеите у дома
Как се размножава една орхидеяСортове орхидеиРазмножаване на орхидеиГрижа за орхидеите у домаВътрешна орхидеяКолко време цъфти една орхидеяПериод на цъфтеж на орхидеяРазцвет на орхидеяБебета от орхидея PhalaenopsisОрхидея Phalaenopsis - размножаване от децаРазмножаване на орхидеи.Правила за трансплантация на орхидеиОрхидея - домашни грижиПоливане на орхидеятаЗасаждане и грижи за орхидея

Добави коментар

 

Задължителните полета са маркирани *

Всичко за цветята и растенията на сайта и у дома

© 2021 myflower.desigusxpro.com |
Използването на материали на сайта е възможно при условие, че е публикувана връзка към източника.