Грижа за дендробиум у дома: съвети, снимки

След като са натрупали известен опит в отглеждането на декоративни култури, много производители в определен момент са си поставили за цел да отглеждат орхидея на своя сайт. И мнозина не се страхуват, че няма да е толкова лесно да направите това.

Това растение се отличава с голямо видово разнообразие и сред тях няма толкова много сортове, които могат да растат добре в закрити условия. Една от най-известните е дендробиумната орхидея.


Това семейство включва представители като фаленопсис и орхидея дендробиум нобиле. Техниката на отглеждане на тези екзотични растения във всеки случай се определя от характеристиките на климата, който е естествен за тях.

Тъй като орхидеята е представител на семейство епифити, тогава развитието им е изключително негативно повлияно от сух въздух, липса на осветление и излишна влага.

Dendrobium nobile се отличава от останалите членове на семейството със зашеметяваща красота, която до голяма степен се дължи на големите си ароматни цветя. В процеса на растеж орхидеята образува псевдолуковици, които приличат на удебеляване на стъблото, натрупване на влага и хранителни вещества. По време на вегетационния период растението в определен момент преминава в състояние на покой, както се посочва от много признаци. Спира да расте и започва да подготвя сили за нов цъфтеж.

Поради тази причина с настъпването на зимата трябва да се създадат специфични условия за растението: температурата на околната среда трябва да бъде понижен до 10 градуса по Целзий, осветлението трябва да бъде максимизирано и поливането трябва да бъде изключено.

Ако всички тези изисквания са изпълнени, тогава още в първите дни на пролетта, а вероятно и по-рано, псевдолуковиците ще започнат да се превръщат в цветни стъбла.

За производителите на цветя са по-подходящи хибридите, отгледани на базата на dendrobium nobile и phalaenopsis, тъй като те започват да цъфтят без предварителна подготовка. Грижата за тях се определя от характеристиките на произхода на родителите им. Ето защо, преди да ги купите, не пречи първо да се запознаете с родословието им. Ако искате тези сортове орхидеи да ви радват с цъфтежа си възможно най-дълго, тогава ще трябва да поддържате подходящата температура в помещението денонощно - от 16 до 20 градуса по Целзий.

Грижи след цъфтежа

Как расте дендробиумътВ момента, в който орхидеята dendrobium nobile спира да цъфти, надземната част навлиза във фаза на активен растеж, която с течение на времето води до появата на деца... На този етап е необходимо да се поддържа повишена температура и влажност в помещението. Торенето е задължително, което се извършва на всеки две седмици. За целта използвайте течни формулировки, специално предназначени за орхидеи.

До края на лятото орхидеята дендробиум набира зелена маса. По това време не трябва да докосвате старите псевдолуковици, тъй като те ще осигурят допълнително хранене на новообразуващите се деца.

Домашна трансплантация

Тази операция сериозно наранява дендробиума, затова се препоръчва да се трансплантират растенията не повече от веднъж на всеки две до три години.По принцип си струва да се извърши тази операция само ако има спешна нужда от нея. Примери за такива ситуации могат да бъдат, когато няма повече място в контейнера, в който расте дендробиумът, растението е спряло да набира маса, образуващите псевдолуковици висят над краищата на саксията, има признаци на засоляване на почвата.

 • най-доброто време за размножаване е през пролетта, след цъфтежа или в началото на активен растеж. Корените на трансплантираното растение трябва да бъдат почистени от стара почва. За да направите това, саксията с растението трябва да бъде добре навлажнена, след което по-късно ще бъде възможно да се премахне съществуващия субстрат без никакви проблеми;
 • преди засаждането е необходимо да се инспектират корените: ако се открият изгнили или повредени участъци, те трябва да бъдат отстранени и участъците трябва да бъдат обработени с въглен. Забранено е използването на брилянтно зелено или други препарати, съдържащи алкохол за тази цел. След това трябва да оставите корените да изсъхнат няколко часа;
 • орхидеята процъфтява най-добре в тесни контейнери. За това са подбрани саксии, така че дебелината на субстрата между корените и стените да е не повече от 2 cm.
 • в процеса на растеж надземната част на орхидеята става голяма, поради което се препоръчва да се засажда в стабилни контейнери. Най-добрият вариант са тежки глинени саксии;
 • след като сте избрали подходящ контейнер за разплод, в него се поставя дренаж с ¼ от обема. След това се пълни със субстрат, за да се оформи слайд. След това се приготвя орхидея за трансплантация: нейните корени трябва да бъдат изправени и след това растението се поставя в центъра. Трябва да се внимава псевдолуковиците да останат на повърхността. В някои случаи може да са необходими опори за осигуряване на добра стабилност;
 • след засаждане с цел размножаване, контейнерите с орхидея трябва да се държат на тъмно място, температурата трябва да бъде около 20 градуса по Целзий. След 2-4 дни можете да започнете да поливате.

Как да се грижим за орхидея с дендробиум?

Разделяне на дендробиеви орхидеи.Снимките на растението изглеждат красиви, защото е било така осигурени подходящи грижи... На този момент трябва да се обърне максимално внимание.

Епифитните орхидеи процъфтяват на почви, които имат рехава структура и не съдържат много хранителни вещества. Като почвен субстрат се използва смес на основата на натрошена борова кора, сфагнумов мъх и торф. Също така трябва да добавите въглен към него. Почвената смес, използвана за засаждане на орхидеята, не трябва да съдържа калций. Това се дължи на факта, че много видове орхидеи реагират негативно на този елемент.

Може да се използва и като субстрат нарязана кора от иглолистни дървета... Трябва да напълните контейнера с него, както следва: трябва да поставите по-големи парчета на дъното, а по-малките се поставят в горната част. Наличието на малко количество торф в него, което подобрява неговите механични свойства, има положителен ефект върху качеството на субстрата. В резултат на това почвата за орхидеята придобива най-добра киселинност.

Подготвеният за употреба субстрат трябва да се дезинфекцира. За целта го разлейте с вряща вода и го оставете да престои 10-15 минути. След това изчакват, докато изсъхне.

При размножаване на орхидеи дендробиум у дома може да бъде засаден в обикновени саксии или висящи кошници, направени от летви. Във всеки случай обаче те се нуждаят от добър дренаж, който трябва да заема поне 1/4 от височината. За да направите това, използвайте натрошен камък от счупена тухла или гранит, като го поставите в дебел слой. Но не се препоръчва използването на експандирана глина и варовик, който е богат на калций.

Преди да засадите в кошници, не забравяйте да добавите дебел слой сфагнум... Растенията, които растат на опора на камък, изглеждат по-декоративни.

Осветление

Правила за грижа за орхидеитеВ естествени условия дендробиум нобиле се чувства добре само ако е снабден с ярко и разсеяно осветление.В закрити условия това се превръща в проблем, особено през зимата, когато има силна липса на осветление. Поради тази причина, за да се създадат най-благоприятни условия, се препоръчва отглеждането на орхидеи от май до септември на прозорци, обърнати на запад и изток, а през зимата те трябва да бъдат прехвърлени на юг.

По време на грижите, периодично трябва да обръщате саксията, така че всички части на дендробиума има достатъчно светлина... В случай на наближаване на студено време, те трябва да бъдат извадени далеч от перваза на прозореца.

Орхидеята дендробиум може да расте добре, ако е осигурена достатъчно светлина през деня. Обикновено 10-15 часа дневни часове са оптимални. През зимата липсата на осветление може да бъде премахната чрез подчертаване със специални лампи.

 • сортовете орхидеи, които имат бели и бледорозови цветя, понасят липсата на светлина много по-добре. Следователно, при допълнително осветление, те ще се чувстват добре на прозорците, разположени от североизточната страна;
 • ако отглеждате дендробиум орхидеи с яркочервени, розови, жълти цветя, тогава е по-добре да ги държите на прозорци, обърнати на югоизток, югозапад. С пристигането на зимата те се прехвърлят на южната страна, като не пропускат да създадат допълнително осветление за тях.

Предоставяйки твърде много светлина на растенията, ще постигнете дендробиева орхидея активно напълнете, образувайки псевдолуковици, които няма да растат големи и това ще се отрази негативно на цъфтежа.

При липса на осветление псевдолуковиците ще се окажат тънки и дълги, докато цъфтежът обикновено не настъпва.

За да може орхидеята да поеме цялата вода, използвана за напояване, тя трябва да бъде снабдена с достатъчно светлина. Следователно трябва да обърнете внимание на тази точка и да регулирате скоростта на поливане.

Поливане на орхидеи от дендробиум

Домашните грижи включват избор на подходящото време за поливане. Сигналът за започване на поливане на растенията е изсъхването на горния слой мъх или субстрат. През лятото е достатъчно да се извърши два до три пъти седмично... С настъпването на зимата поливането трябва да е минимално.

 • Какво е необходимо на цвете, за да цъфтиАко орхидеята на дендробиум расте в саксии, тогава водата се излива отгоре по време на напускане. Ако са в кошници или блокове, тогава трябва да се поставят във вода за 3-5 минути.
 • Препоръчително е да поливате растенията с мека, равномерно преварена вода, която трябва да има температура с няколко градуса над стайната температура.
 • В периода от април до септември поливането трябва да се комбинира с подхранване. За целта във водата, приготвена за напояване, торовете, богати на азот, калий и фосфор, се разреждат в равни пропорции. Честотата на такова поливане трябва да бъде ниска - на всеки две поливания.

Температурен режим

Температурният фактор започва да влияе върху развитието на дендробиевата орхидея само ако тя снабдени с необходимото количество светлина... Недостигът му води до факта, че растенията не напускат спящото състояние, въпреки създаването на благоприятна температура.

През деня през лятото оптималният температурен режим е 20 градуса, през зимата той е понижен до 17 градуса, докато нощната температура е позволена да спадне с 2-3 градуса.

Ако температурата на околната среда стане прекалено висока, водата започва да се изпарява бързо през устиците на листата. В резултат на това само част от необходимата им влага достига до корените.

Поради тази причина, когато в дадено помещение се установи по-висок температурен режим, влажността на въздуха трябва да се регулира в съответствие с него. Саксиите с дендробиум трябва да се поставят върху тава, пълна с вода и камъчета или влажен мъх. Пръскането също допринася за поддържане на необходимото ниво на влага.

Колко дълго цъфти дендробиумДендробиумът може да представлява сериозна опасност за орхидеите гъбични заболявания... За да се избегне тяхното развитие, когато се грижите за орхидеята с дендробиум у дома, е необходимо редовно да се проветрява помещението, като се гарантира, че няма да има студени течения. Когато времето е топло и слънчево, растенията могат да се държат на открито.

Когато отглеждат орхидеи от дендробиум у дома, още през първите седмици на пролетта те започват да набират зелена маса, при условие че се създаде добро осветление. В такива моменти е необходимо да се поддържа оптимална влажност и да се тори редовно с минерални торове.

Ако растенията са снабдени с необходимото количество светлина, влага и за тях е създадена благоприятна температура, тогава още през октомври те образуват максимално количество листа и псевдолуковици с нормални размери.

Заключение

Грижа за дендробиум у дома.Отглеждането на орхидея с дендробиум у дома изглежда доста трудоемка задача. Желанието да се насладят на цъфтежа на това растение обаче спира малко хора. За да навлезе орхидеята във фаза на активен растеж през пролетта, е необходимо да се създадат благоприятни условия за нея и през зимата. Това изисква поддържайте температурата не по-висока от 10 градуса и напълно премахване на поливането.

Dendrobium Nobile изисква още повече внимание през пролетта, когато започва активно да набира зелена маса. В допълнение към поддържането на оптимална температура, по време на грижите тя трябва да бъде снабдена с необходимото количество влага и редовно хранене. Също така е важно да се гарантира, че на закрито нямаше внезапни застудявания... Спазването на тези условия ви позволява да получите добре развити орхидеи храсти още през октомври.

Грижа за дендробиум у дома
Какво обича дендробиумътПериод на цъфтеж на орхидеяКак да изберем правилното осветление за цветеГрижа за дендробиумУсловия за дендробиумГрижа за дендробиум у дома.Специален цвете дендробиумХарактеристики на грижите за дендробиумРазделяне на дендробиеви орхидеи.Красиво цвете дендробиумКак да се грижим за дендробиумПравила за трансплантация на цветя на дендробиумКак цъфти дендробиумВъншен вид на дендробиумКак правилно да поливаме дендробиум

Добави коментар

 

Задължителните полета са маркирани *

Всичко за цветята и растенията на сайта и у дома

© 2021 myflower.desigusxpro.com |
Използването на материали на сайта е възможно при условие, че е публикувана връзка към източника.