Видове вътрешни сортове орхидеи с имена

Всеки, който е забелязал уникално красива орхидея, несъмнено ще спре да й се възхищава, заслепен от красотата на това цвете. Има около 750 вида от тях и около 30 000 хибридни модела. И всички те, без изключение, имат свои собствени характеристики. Растенията са известни със своята грациозност по целия свят. Те са привлечени от горещата атмосфера със значителната си влажност и температурни промени.

Характеристика

Как да се грижим за орхидеитеФаленопсис принадлежи към рода Орхидея. Орхидеята, като независим вид, е изследвана за първи път от ботаника Карл Ритер фон Блумен през далечния 19 век. Тези растения са местни във влажните равнини и високите гори на Северна Австралия, Филипините и Южна Азия. Отличителните черти на тези цветя могат да бъдат разкрити от дългото им стъбло с четири големи листа, разположени в два реда.

Растението получи името си от две стари думи phalania opsis, което означава молци, тъй като цветята от техния тип приличат на кадифени пеперуди. Има два основни типа фаленопсис:

 1. прости (с дължина до един метър).
 2. миниатюрни - не преодолявайте бариерата от 30 сантиметра.

Багажникът на растението е перпендикулярен, често съкратени, листата са обширни, лъскави и кожести. Растенията, които са склонни да се разклоняват, често имат големи цветни стъбла с огромен брой листа.

При добри условия животът на цвете обикновено е до 4 месеца, тук, в зависимост от вида на Phalaenopsis, а наличието на подходящи условия му позволява да цъфти 2-3 пъти годишно.

Сортове орхидеи

Най-уникалните и елегантни:

 1. Луковица калипсо;
 2. Ванда е синя;
 3. Cymbidium eburnum
 4. Odontoglossum е сърцевиден;
 5. Habenaria radiata;
 6. Oncidium е красив;

Видове цветя

Съществува следните видове орхидеи:

 • Епифитни - цъфтят високо над земята в клоните. Храната се получава под формата на най-малките частици минерални и органични вещества, които присъстват във въздуха или се натрупват в пукнатини в кората.
 • Литофитни - растат в планините върху камъни. Външните корени не понасят прекомерна влага.
 • Наземни - подобно на голям брой домашни растения, се фиксират от корените в почвата и поемат необходимите елементи и вода от нея.

Фаленопсис

Сортове орхидеиФаленопсис Шилер (Phalaenopsis chilleriana)... Единственият от най-известните Phalaenopsis, който от своя тип просто обединява всички "фенове на любовта" към орхидеите. Фаленопсисът на Шилер съдържа много очарователни разноцветни листа, които се различават по спрея отгоре. Много неочаквана разлика в това семейство се крие в големия брой цветове в един дръжка. Дори имаше случай, когато тази цифра достигна 174. Цъфтежът трае само няколко месеца, но няколко пъти в годината.

Phalaenopsis amabilis (Phalaenopsis amabilis) , друго име - Phalaenopsis Attractive. Той се различава от колегите си по това, че има големи съцветия, с усукани клони, на които по правило растат 15-20 цветя, диаметърът им достига 11 см. Тонът в повечето случаи е снежнобял, с жълт или розов - лилав цвят на цветни листенца ...Понякога ще можете да уловите несравнимо атрактивен аромат, излъчван от това цвете.

Phalaenopsis Stuartiana... В отделни характеристики той съдържа много голям брой прилики с Фаленопсис на Шилер. Цветето е родено в страната на седем хиляди острова. Дръжката се различава по това, че има специално изображение на цветята и клоните, огънати в различни посоки. Снежнобял цвят с червеникави петънца при източника на чашелистчетата. Кехлибарено-златист лилав цвят на устните. Размерите на цветята не са впечатляващи. Това растение цъфти през есента и пролетта.

Phalaenopsis lueddemanniana... Това е красив тип, който цъфти по всяко време на годината, но има своя апогей през цъфтежа през зимата от декември до март. Дръжките се считат за малки, тъй като са подредени заедно с до 7 малки цветя, които цъфтят на свой ред. Колкото по-близо до центъра, толкова по-ярки са нюансите. Снежнобялите цветя с розово-лилави и жълти оттенъци е трудно да се объркат. Има само една разлика - много шикозна миризма.

Phalaenopsis rosea (Phalaenopsis rosea)... Единственият от най-малките видове. В тропиците подобна елегантност обикновено започва да се увеличава край бреговете на реките. Малък дръжка, като правило, е украсен с 15-20 малки цветя, които се отварят последователно в снежнобял-розов цвят. Чашелистчетата са удължени и преливащи се, със снежнобяли прозрачни ивици, с три лопатки, чийто тон нежно блести от червено до тъмно розово-лилаво.

Phalaenopsis sandera (Phalaenopsis sanderiana)... Това е най-редката и най-скъпата фаленопсис. Името на този тип ще помогне да се запомни името на известния градинар и голям любител на орхидеите - Сандер. Листата са тъмнозелени с многоцветен модел. Дръжките, като правило, са големи, гледащи надолу към земята, в обратен ред, които обикновено са разположени в 50 цветя, с диаметър 5-7 cm.

Кон Фаленопсис (Phalaenopsis equestris)... Най-оптималният тип фаленопсис, за да се популяризира този тип, за тези, които се считат за почитатели на тъмно-люляковите и розово-лилавите тонове, тъй като директното засилване на контраста на един тон представлява интерес за различни ценители на това растение. Дръжката се увеличава с времето и се удължава с период.

Как да засадите орхидеяГигантски фаленопсис (Phalaenopsis gigantea)... Много уникален по рода си вид. Очевидно по име той е смятан за най-големия от другарите си от семейство Фаленопсис. Периодично той се нарича най-красивият. Той придоби името на гиганта благодарение на масивните си листа, чийто обем достигаше 90 см дължина. Видът се използва в повечето случаи с цел кръстосване. Тонът е млечно кремав, жълт и зеленикавожълт, с подчертани тъмнокафяви и петна или удари. Предвид гигантските размери на цветето, можем да кажем, че то не е приспособено към домашните условия, но ще украси перфектно всяка оранжерия със своята особеност.

Стая

Следните орхидеи могат да се отглеждат у дома.

Брасия ( Брасия )

Неговите нишковидни венчелистчета и чашелистчета му придават най-креативния външен вид цветя. Нарича се още паяковата орхидея. Цветовете са тъмнозелени, с размер до 10 см, с изящни съцветия. Това растение има сладка миризма или поради индивидуалния си вкус може да изглежда неприятно. Основното време на цъфтеж е пролетта.

Камбрия

Расте само в затворена среда, така че не може да се намери на открито. Цветето съчетава родова примес от орхидеи от три семейства, наречена Vuylstekear. Силните му цветя имат различна форма и обем, а големите дръжки се нуждаят от помощ. Оптималното място за отглеждане на това растение с цел цъфтеж е перваза на прозореца.

Cattleya ( Каттлея )

Правила за поливане на орхидеиCattleya има красиви прозрачни восъчни цветя с вълнообразна, боядисана устна. Тези гигантски растения са от абсолютно всички видове домашни орхидеи, но сред тях има и малки.Има много разновидности, както и разнообразната им палитра от цветове. За да ги отглеждате в стая, хибридните типове са най-подходящи, тъй като са по-лесни за отглеждане от други. Цъфтежът продължава приблизително три месеца от пролетта до есента.

Цимбидиум

Цимбидиумите са доста големи растения, но с течение на времето те са заменени от малки сортове с богата палитра от цветове, отглеждани у дома. Малките цветя са по-толерантни към условията на околната среда от другите видове.

Дендробиум ( Дендробиум )

Понастоящем са проучени голям брой видове от това семейство цветя, с различни обеми, цветове и форми на цветя. Цъфтят по всяко време на годината. Някои подтипове могат да цъфтят при 10 ° C, докато други изискват 16 ° C. Дендробиумите обикновено са вечнозелени, но те могат да изхвърлят листата си след цъфтежа.

Ликаст

Цъфтежът на това цвете се увеличава през летния сезон, по това време те се нуждаят от постоянен температурен режим, необходимо е обилно поливане. Може да се съхранява през зимата и когато цветето цъфти, трябва да се пренареди на по-хладно място. Дръжките имат жълтеникави цветя, разположени един по един, с диаметър 20 cm.

Милтония ( Милтония )

Грижата за това растение е доста трудна задача и е по-добре да го отглеждате в оранжерии от специалисти. Те не понасят температурни промени и цъфтят по-добре в по-хладна среда. В момента са отгледани хибридни милитонии, които са по-малко капризни.

Odontoglossum (Odontoglossum)

Отглеждането на това цвете отнема много усилия. Тъй като те растат предимно в планините, за нормалното им съществуване са необходими и хладни условия. Най-добре се отглеждат в дневни. Ниските температури ще бъдат плюс само за хибридни видове с ивичести венчелистчета.

Oncidium ( Онцидий )

Тези растения изглеждат много впечатляващи и в някои отношения приличат на пеперуди. За да може растението да започне да цъфти, е необходимо да се наблюдава влажността на помещението и да се освободи от обилната слънчева светлина. Цветовете наподобяват петлистни листа, от кестеняви до зеленикави цветя.

Фаленопсис

Размерите им достигат до метър, но има и видове, които са толкова малки, че не могат да достигнат дори десет сантиметра. Но най-важното е, разбира се, цветето. Формата му е в същото време необичайна и привлекателна. Някои хора дори го сравняват с приказна рисунка, която в този случай прилича на пърхащ молец, малък колибри или танцуващ човек. Съцветията се състоят от два или три дръжки в повечето от тези цветя.

Грижа за домашна орхидея по време на цъфтежа

За дългосрочен и обилен цъфтеж, едно закрито цвете трябва да създаде определени условия:

 1. Вътрешни орхидеиИнтензивният, влажен климат е важен за растението. Поливането трябва да се извършва с топла вода от 35 градуса.
 2. За цъфтящо растение температурата през нощта трябва да е с 5 градуса по-висока.
 3. Не можете да трансплантирате закрита орхидея, когато тя вече е започнала да цъфти.
 4. За да може растението да запази уникалния си цвят, е необходимо да се увеличи храненето по време на цъфтежа.

Изборът на уникален вид отнема доста време. Разнообразие от модели листа, имена, цветове ще помогнат на всеки да избере цвете по свой вкус. Нищо чудно, че това растение е символ на аристокрация и мъдрост. Орхидеите представляват душевен мир, любов, красота и домашност.

Как да се грижим за орхидеитеКак правилно да поливате орхидеиУсловия за отглеждане на орхидеи у домаВредители на орхидеиКолко време цъфти една орхидеяКак да се грижим за орхидеитеВидове и имена на орхидеиПериод на цъфтеж на орхидеяВътрешни орхидеиРазцвет на орхидеяКак да се грижим за орхидеитеГрижа за домашна орхидеяКак да се грижим за орхидеитеЦвят на орхидеяДомашна орхидеяВътрешни орхидеиВътрешни орхидеиКак да се грижим за орхидеите

Добави коментар

 

Задължителните полета са маркирани *

Всичко за цветята и растенията на сайта и у дома

© 2021 myflower.desigusxpro.com |
Използването на материали на сайта е възможно при условие, че е публикувана връзка към източника.