Видове орхидеи Dendrobium: снимки, имена и характеристики на грижите

Dendrobium Orchid е малък епифит с необичайни цветя, които покриват цялото цилиндрично стъбло на растението. В природата орхидеите от този вид растат на дървета, земя или скали. Това оправдава името на растението, което в превод означава „живот на дърво“. Животновъдите са разработили хибридни форми на дендробиуми, които растат и цъфтят добре у дома. Спазвайки простите условия за отглеждането им, можете да постигнете дълъг и обилен цъфтеж.


Орхидея дендробиум: снимки на видове, имена и описания

Род дендробиум има повече от 1000 вида, цилиндричното стъбло на което расте от 40-90 см. Ланцетовидните листа са разположени последователно върху стъблото. Цветните стъбла на орхидеята се състоят от 1-4 цветя. Диаметърът на всеки от тях е около 6-8 см. Дръжките са разположени в аксилата на почти всеки лист. Цветът на цветята може да бъде бял, люляк, оранжев, жълт или дори два и три цвята.

Популярни видове дендробиум

Тъй като има толкова много видове дендробиум, просто е невъзможно да се определи кой от тях е най-красивият. Сред градинарите най-атрактивни за домашно отглеждане са следните видове:

 1. Орхидея в саксияДендробиум Париша се различава по месести отворени или висящи стъбла, нарастващи до 30-40 см. Всяко стъбло е обвито в белезникава основа от листа и има удебелявания по възлите. Продълговатите листа имат остра форма с леко врязан връх. Цветята растат до 10 см в диаметър и са разположени на безлистни дръжки. Те могат да бъдат люлякови или розови, но не забравяйте да потъмнеят малко към краищата. Заоблената или диамантенообразна устна на цветето обикновено е бяла или розово-аметист. В основата е украсена с две тъмнолилави петна.
 2. Дендробиум Линдли - Това е епифитно растение с къси стъбла като луковица, чиято височина е само около 8 см. На всяко продълговато закръглено стъбло расте само по едно кожено продълговато листо. Златисто жълти ароматни цветя с голяма пубертетна устна са разположени на дълги, свободни, висящи дръжки.
 3. King's Dendrobium се характеризира с твърди, изтъняващи нагоре цилиндрични стъбла, които растат до 30 см дължина. Всяко стъбло е покрито с белезникава страшна основа от ланцетни листа. Малкоцветната апикална китка се събира от ароматни малки цветя, които могат да бъдат от бяло до ярко лилаво. Устната на цветята има три дяла, а чашелистчетата им са снадени отстрани.
 4. Дендробиум гъсто оцветен Епифитно растение с тетраедрични, изправени стъбла, удебеляващи се нагоре. Ланцетни или яйцевидни тесни листа от 3-4 растат в самия връх на стъблото. В горната част на леторастите се образуват висящи гроздове от плътни съцветия, които се състоят от голям брой ароматни цветя.Всяко цвете представлява удължени тъпи чашелистчета, от които растат кръгли жълти листенца, фино нарязани по ръба. Пубертесната устна на цветето има жълто-оранжев оттенък. Животновъдите са разработили голям брой хибриди на дендробиум храсти, които могат да се отглеждат у дома.
 5. Dendrobium Nobile или благородно е голямо растение с прави, месести стъбла. Подредени в два реда, кожестите приседнали листа имат продълговата форма. На безлистните издънки от миналата година се образуват къси дръжки, състоящи се от два или три цвята с яйцевидни листенца и продълговати чашелистчета. Белезникаво-кремави в основата и люлякови или розови по краищата, цветята се отличават с бяла пубертетна устна с тъмно лилаво петно ​​в основата. Когато се отглежда у дома, дендробиум благороден е доста непретенциозен в грижите.
 6. Dendrobium phalaenopsis Е голяма орхидея с месести дълги стъбла. Растението се отличава с дълги ланцетни листа и дръжки, растящи само в горната част на стъблото, които могат да растат до 60 см дължина. Dendrobium phalaenopsis е забележителен и с големите си цветя с диаметър 3-8 см. Всяко съцветие може да расте от 5-40 цветя. Орхидеята цъфти от два до три месеца с цветя, чийто цвят може да бъде от бяло до ярко розово или дори тъмно червено или пурпурно. Съцветията запазват свежестта си за дълго време, поради което са много популярни сред цветарите, които правят невероятни букети от тях.

Развъдчиците са отгледали голям брой хибриди на дендробиум фаленопсис, които се различават по цвета на съцветията, както и времето и продължителността на цъфтежа.

Отглеждане на дендробиуми у дома

Хибридът, отглеждан от животновъди, е най-адаптиран към условията на отглеждане на помещения. видове орхидеи... Но дори и за тяхното отглеждане, трябва да имате опит в цветарството или да прочетете подробно инструкциите за грижи.

Осветление и контрол на температурата

Стайни цветя дендробиумОрхидеи са светлолюбиви растения, така че трябва да освободят добре осветено място без пряка слънчева светлина. В противен случай листата на растението могат да изгорят. Най-добрият вариант за отглеждане на орхидеи е западните и източните прозорци. Те трябва да бъдат премахнати от первазите на южните прозорци от обедното слънце.

В края на лятото и есента орхидеите започват да узряват издънки, така че се нуждаят от максимално количество светлина. За това се препоръчва да се използва допълнително осветление с флуоресцентни лампи.

Необходими температурни условия зависи от вида на дендробиум:

 1. Dendrobium phalaenopsis през лятото обича високите температури на въздуха, които могат да достигнат до + 27C. Трябва да сте сигурни, че температурата спада през нощта.
 2. Дендробиум е великолепен и Дендробиумът на Кинг може да бъде изнесен на открито през лятото. Мястото за тях е избрано светло, но защитено от пряка слънчева светлина. През зимата орхидеите трябва да се държат на хладно и сухо място.
 3. Дендробиум благородни и други широколистни хибриди от ноември до ноември се прехвърлят в хладно помещение с температура на въздуха 10-14С. Те се връщат на обичайното си място едва след като новите пъпки започнат да растат.

През периода на активен растеж почти всички епифити обичат високи температури до + 25С през деня и около + 20С през нощта.

Поливане и влажност на въздуха

Видове орхидеиПрез периода на активен растеж орхидеите се нуждаят от обилно поливане. Ако стаята е топла, тогава растението се полива два пъти седмично. Почвата на орхидеята трябва да изсъхне добре преди следващото поливане. Водата трябва да се изпразни от палета. 15 минути след поливане на растението... През това време цветето ще поеме липсващата влага. Ако водата е в тигана за дълго време, корените на растението могат да започнат да гният.

Водата за напояване трябва да е със стайна температура, отделена.По време на периода на покой дендробиумите се поливат символично, предотвратявайки изсъхването на кореновата система.

Орхидеите много обичат високата влажност. За целта те могат да се пръскат ежедневно, като правят това, така че водата да не попада в пазвите на листата. В противен случай багажникът ще започне да гние. Ето защо е най-добре да поставите саксия с цвете и поднос в контейнер с мокър торф, експандирана глина или мъх.

Торене на дендробиуми

От април до септември, тоест през периода на активен растеж, орхидеите се хранят два пъти месечно. За това се използват специални комплексни торове за орхидеи. Трябва да разреждате тора много внимателно, тъй като силната концентрация на разтвора може да изгори корените на растението. Ето защо опитни цветари препоръчват да се направи концентрацията два пъти по-слаба от посочената в инструкциите.

Вечнозелените орхидеи, като Phalaenopsis dendrobium, се хранят с фосфорно-калиеви торове през зимата. Широколистни растения - азотни торове не повече от два пъти месечно.

Функции за трансплантация

Стайна растителна орхидеяТрансплантацията на дендробиум е много болезнена, поради което се прави не повече от веднъж на всеки две до три години. Трябва да трансплантирате през пролетта, когато растението започне да расте активно. Препоръчва се да се използва само специална почва за епифитни орхидеи. Можете да го направите сами пригответе глинена смес за трансплантация на дендробиум, като за това:

 • торфена почва;
 • сфагнум;
 • борова кора;
 • дървени въглища.

Дендробиумната саксия трябва да бъде керамична или пластмасова, но не прозрачна, което е подходящо само за фаленопсис. На дъното на саксията трябва да се постави дренажен слой.

Грижа за дендробиум след цъфтежа

Веднага след като последното цвете изсъхне на орхидеята, дръжката трябва да бъде премахната, поливането трябва постепенно да се спре и самото растение да се пренесе на хладно място.

С кратки светлинни часове през деня дендробиумът може да спре да расте, да хибернира и да замръзне. Растението няма да умре, но ще бъде много по-лошо да се развива и цъфти в бъдеще. Ето защо през зимата се препоръчва орхидеите да бъдат допълнени с фитолампа.

Ако въпреки това дендробиумът е спрял да расте, т.е. "заспал", той трябва да бъде отстранен от източниците на топлина и практически да спре поливането. Поливането на орхидеята трябва да започне само когато е новата кълнове ще се простират 2-3 см, и пуснете корен.

За да може дендробиумът отново да цъфти през пролетта, производителите на цветя през зимния сезон прибягват до някои трикове:

 1. Растението се полива, докато новият растеж догони старите луковици.
 2. След това орхидеята се прехвърля в хладно помещение и поливането на практика спира.
 3. Трябва да започнете отново да поливате растението само след като пъпките, които се появиха, започнат да се отварят. В противен случай децата ще започнат да растат вместо цветя.

Те имат добър ефект върху цъфтежа и спада при дневни и нощни температури, които трябва да са най-малко 5-7C.

Размножаване на дендробиум

Този вид орхидея се размножава по два начина:

 • разделяне на храста;
 • резници.

Разделяне на храста

Как да трансплантирате орхидеяСлед цъфтежа, голям зрял храст обикновено се трансплантира в нова саксия. По това време тя може да бъде незабавно разделена. За да направите това, цветето се изважда от саксията, почиства се от земната смес и се разделя на части.

Разделянето трябва да се извърши внимателно. Първо корени се разплитат, а след това с помощта на остър и чист нож отсечете онова, което не може да бъде разгадано. Резените се обработват с градинска смола или натрошени въглища.

Всяка секция трябва да има 2-3 млади кълнове и същия брой зрели луковици. Младите издънки се засаждат в миниатюрни отделни контейнери, поливат се и се поставят на добре осветено място с температура на въздуха около + 22С.

Резници

По този начин могат да се размножават само широколистни видове дендробиум. Изрезките се изрязват от псевдо-луковици, които предварително се отделят от майчиния храст. Всяко стъбло трябва да е дълго около 10 см. Разфасовките се обработват с натрошен въглен или градинска смола.

Първо резници поставен във влажен сфагнум мъх, и след появата на корените, те могат да бъдат засадени в почвата за орхидеи. За да заздравеят резените добре, е по-добре да не се поливат резниците през първите две седмици.

За по-добро вкореняване опитни производители на цветя поставят мъх сфагнум заедно с парчета псевдо-луковици в найлонов плик със закопчалка. Всяка такава опаковка съдържа две резници, които трябва да се съхраняват при температура 22-25 ° С при ярка разсеяна светлина. Пакетите се отварят всеки ден, резниците се проветряват. Първите корени трябва да се появят след две до три седмици. Младият дендробиум, размножаван чрез резници, ще цъфти само след две до три години.

Горните препоръки са подходящи за повечето видове дендробиуми. И все пак, за да може вашият домашен любимец да ви зарадва с външния си вид и красив, дълъг цъфтеж, трябва да разберете към кой вид принадлежи и да проучите индивидуалните характеристики на грижите за него.

Дендробиум орхидея
Сорт орхидеяСтайни цветя дендробиумСпециален вид орхидеяПериод на цъфтеж на орхидеяКъде можете да си купите орхидеяКак да си купя орхидеяСтайни цветя дендробиумРазцвет на орхидеяКолко време цъфти една орхидеяЛорхидни видовеКак да отглеждаме орхидеяОрхидея в саксияКак да се грижим за орхидеяДомашни орхидеи

Добави коментар

 

Задължителните полета са маркирани *

Всичко за цветята и растенията на сайта и у дома

© 2021 myflower.desigusxpro.com |
Използването на материали на сайта е възможно при условие, че е публикувана връзка към източника.