Отглеждане на орхидеи в саксии: характеристики и снимки на цветя

Орхидеите са цветя, които са изключително красиви, но много взискателни по отношение на поддръжката. Това важи особено за орхидеите в саксии, които много хора обичат да отглеждат у дома.

Дори саксия за орхидеи обаче трябва да бъде избрана правилно, за да ви зарадват с цъфтежа си. Днес ще ви кажем какви саксии трябва да бъдат за тези цветя и как правилно да се грижите за тях у дома. Ще видите и снимки на орхидеи, отглеждани на балкони или первази на прозорци в саксии.


Каква трябва да е саксията?

Орхидеите са сред онези видове цветя, които не растат в земята, а се прикрепват към други растения. Следователно саксиите за тях трябва да бъдат избрани така, че да служат като стойка и опора за тях... Ако го изберете неправилно, тогава кореновата система ще изгние, съответно цветето ще умре.

При естествени условия орхидеите се укрепват върху стволовете на дърветата, така че кореновата им система им позволява да го правят. У дома тази функция се прехвърля към саксии. Те трябва да имат такава форма и структура, така че растението да се развива добре., не изсъхна и не беше изложен на негативните ефекти от сух въздух в помещенията.

Саксия за орхидея трябва да бъде избрана от материали като:

 • стъклена чаша;
 • пластмаса;
 • керамика.

Също така се предлагат следните условия за саксии за отглеждане на орхидеи:

 • Орхидеите в саксии се продават в магазините за цветя.те трябва да имат изтичане на вода;
 • наличието на добра аерация, така че въздухът да тече към коренището;
 • обемът на саксията и размерът на цветето трябва да съвпадат;
 • корените в саксията трябва да са свободни и да не докосват стените;
 • материалът на контейнера трябва да поддържа оптимална температура и да не прегрява цветето;
 • контейнерът трябва да е прозрачен, така че кореновата система на цветето да има достъп до слънчева светлина.

Описание на саксии със снимки

По-долу е дадено описание на саксии, изработени от различни материали. Някои са показани на снимката.

Пластмасови контейнери за орхидеи

Най-популярни са пластмасовите конструкции. Предимствата на пластмасата са очевидни:

 • изгодна цена;
 • трайна пластмаса;
 • лесно се почиства;
 • трайни;
 • прозрачен и пропуска добре слънчевата светлина.

Също така такава характеристика е добра с това, че можете да разгледате кореновата система на орхидеята и да предотвратите започването й на гниене. В пластмасови саксии можете да направите допълнителни дупки по стените или дъното за отводняване.

Стъклени конструкции

Много хора предпочитат да използват саксии на стъклена основа за отглеждане на орхидеи. Те също са прозрачни и пропускат светлината добре. В сравнение с пластмасовите контейнери, те имат външна привлекателност и перфектно украсяват интериора.... Но те имат и минус - това е невъзможността да се направят дупки за отводняване.

По-добре е да използвате стъклени съдове за опитни любители на цветя, но за начинаещи се препоръчва да вземете пластмасови вази. Това е така, защото субстратът в стъклен съд изсъхва неравномерно и корените могат да изгният. И лошият въздухообмен може да доведе до появата на водорасли по стените на съда... И само опитен градинар може да предотврати това. Характеристики на керамичните саксии

Мини орхидеята е растение, което не заема много място у дома.

Но керамичните саксии за орхидеи не са особено подходящи. Много често корените на цвете растат до стените им и това е много травматично за тях. И какво даКерамиката често е силно покрита с остъклен слой, причинявайки запушване на поритеследователно растението няма достъп до въздух. Но ако сте се спрели на керамична саксия, тогава вземете плантатор за орхидеи и поставете пластмасов контейнер вътре.

Цената на готовите саксии зависи от следните фактори:

 • материал на производството;
 • Регистрация;
 • формата.

Най-евтините са пластмасовите саксии, най-скъпите са керамичните саксии.

Направи си сам орхидейна саксия

Можете също така да направите саксия за отглеждане на орхидеи сами. За да направите това, трябва да подготвите пластмасова основа, например контейнер за храна. Изберете формата сами, но оОбемът на структурата трябва да съответства на размера на цветето... В дъното на контейнера трябва да направите голям брой проходни отвори с нож, отвертка или бормашина, препоръчително е също така да ги направите в страничните стени на домашно приготвена саксия. От вътрешната страна, в средата на контейнера, инсталирайте запушалка за шампоан, така че цветето да не може да прилепне плътно към дъното на контейнера и да диша по-добре.

Подготовка на субстрат за домашна орхидея

Можете да закупите готов орхидеен субстрат от вашия специализиран търговец. Или можете да го направите сами според инструкциите:

 • пригответе боровата кора, като я отделяте от дърветата;
 • варете го 20 минути;
 • суха;
 • смилайте до размера, от който се нуждаете.

Ако накиснете такива парчета кора в тор за цвете, то ще цъфти особено обилно. За тази цел поставяме субстрата под потисничество и го запълваме с готова превръзка. След няколко часа кората трябва да се отстрани и изсуши.... Тогава растението може да бъде трансплантирано.

Орхидея
Цветето на орхидеята може да расте в пластмасова или керамична саксия.Грижата за орхидея изисква известни познания.Орхидеята Phalaenopsis на перваза на прозореца е разкош в къщата.Грижата за орхидеите е много важна, тъй като екзотичните декоративни цветя са склонни към различни заболявания.

Когато тепърва започвате да отглеждате орхидеи в саксии, по-добре е да купувате специални почвени смеси за тях в специализирани търговски обекти. На опаковките винаги пише за кои сортове са подходящи, винаги трябва да обръщате внимание на това.

Е, за тези, които отглеждат тези цветя от няколко години, ще бъде интересно да се опитат да подготвят почвата сами на базата на субстрат с добавяне на сух мъх и земя от градината.

Трансплантация на орхидея

Понякога става необходимо да се трансплантират тези цветя. В този случай трябва да следвате тези правила:

 • Декоративна орхидея ще украси всеки дом.подгответе нова саксия, която трябва да е с 2 см по-голям диаметър от предишната;
 • внимателно извадете цветето от саксията, като се грижите за безопасността на корените му;
 • внимателно изберете стария субстрат от коренището и го изхвърлете;
 • погледнете кореновата система, отстранете изгнилите, стари и повредени корени;
 • останалите се измиват с топла течаща вода;
 • напълнете новия съд с една трета от субстрата;
 • ние инсталираме цвете в него и изправяме корените му;
 • свободното пространство се запълва със субстрат с помощта на дървена пръчка.

След пресаждането орхидеята може да се полива само след пет дни и да се храни само след месец.

Правила за грижа за домашните орхидеи

Не забравяйте да пресадите цвете само когато наистина имате нужда от него. Освен това може да се трансплантира дори по време на цъфтежа. Орхидеята може да се пренареди от едно място на друго, така че тя сама да избере това, което е най-удобно за нея..

Осветление

Начинът, по който спазвате правилата за запалване на цвете, зависи от това как ще цъфти и дали изобщо цъфти. Ако орхидеята ако няма достатъчно светлина, тя ще има малко хранене за пълен вегетационен цикъл, и ако е твърде интензивно, цветето просто ще изгори.

Ето защо е много важно в това отношение да се намери „златна среда“. Ако цветето има малко светлина, тогава листата му ще придобият тъмно зелен оттенък и ако са твърде много, тогава или ще пожълтеят, или ще се покрият с кафяви или сухи петна.

Правила за поливане

Успешният растеж и цъфтеж на орхидеите също зависят от правилното поливане. В много отношения всичко зависи от вида на растението. Повечето орхидеи естествено не са във вода и корените им не могат да понасят застояла влага и физиологични разтвори.

Някои сортове имат нужда от почвата да е леко влажна, докато други са такива, че субстратът за тях трябва да изсъхне между поливанията.

Интензивността на поливането зависи и от следните фактори:

 • Орхидеята е красиво цвете, което е обичано много заради своята красота и екзотика.сух въздух;
 • температура;
 • интензивност на осветлението;
 • размер на гърнето;
 • фаза на растителност.

Заслужава да се отбележи, че орхидеите понасят по-лесно липсата на влага, отколкото излишъка от нея. Те обичат интензивното поливане само по време на активен растеж, с изхвърлянето на цветоносите и цъфтежа. И тук необходимо е да се намали броят им в периода след цъфтежа и през зиматакогато има малко светлина и стаята е хладна.

За поливане на орхидеи трябва да използвате само утаена вода, като опция - варена или филтрирана. След като растението избледнее, на дъното му трябва да преброите две лози или три пъпки и да отрежете останалите.

Когато отпадне последното цвете, растението трябва да получи почивка: прехвърлете го на полутъмно място и го поддържайте при температура 24 градуса. През този период не можете да променяте местоположението на растението и да го поливате.... Понякога е разрешено пръскане на корени.

Каква трябва да бъде температурата за орхидеите?

Повечето сортове от тези цветя се чувстват чудесно у дома с температури, вариращи съответно от 18 до 27 през деня и от 13 до 24 през нощта.

Силно важно е да се наблюдава разликата в нощните и дневните температури за успешен цъфтеж. Ако отоплението не ви позволява да го усетите, тогава е необходимо растението да е по-хладно през нощта, отколкото през деня, такива условия трябва да се създават независимо.

Преместването на орхидеи в по-хладни зони през нощта може по-бързо да създаде нови цветни стъбла.

В повечето случаи орхидеите понасят съвсем нормално незначителни температурни колебания. Но не забравяйте, че когато температурата намалява, поливането трябва да се намали, и с увеличение - съответно, увеличение.

Сега знаете каква трябва да бъде саксия за отглеждане на красива и здрава орхидея у дома и какво трябва да направите за това по отношение на грижите. Ако спазвайте всички правила и препоръки, цветето ще ви зарадва със своята красота.

Добави коментар

 

Задължителните полета са маркирани *

Всичко за цветята и растенията на сайта и у дома

© 2021 myflower.desigusxpro.com |
Използването на материали на сайта е възможно при условие, че е публикувана връзка към източника.