5 грешки, които съсипват новозакупеното ви стайно цвете

Всеки цветар може би поне веднъж се е сблъсквал със ситуация, когато наскоро закупено в магазин закрито цвете не отговаря на очакванията или дори умира. Причината обикновено се дължи на грешки в грижите, а не на лошо качество на растенията. Важно е да се организира правилната адаптация на зеления "нов заселник", тогава той успешно ще пусне корен на ново място.

Трансплантирайте в постоянна почва

Спешна трансплантация на стайно растение се извършва само ако почвата е плесенясала или саксията е откровено малка за нея. В други случаи се препоръчва да изчакате 2-3 седмици - през това време цветето ще свикне с променените условия на живот.

Що се отнася до почвата, по-добре е да се даде предпочитание на специален субстрат за конкретен растителен вид. Универсалният грунд е подходящ само за невзискателни цветя.

При презасаждането е важно внимателно да се изследва кореновата система. Ако тя е добре развита и изглежда здрава, то веднага след свършената работа, растението се полива. Ако по тях има малко корени или се открият признаци на гниене, поливането се отлага за няколко дни.

Твърде ярко осветление

За безболезнено привикване към ново местообитание е необходимо да осигурите на растението правилното осветление. По-добре е да не поставяте прясно закупено цвете веднага на постоянно място. Приглушената светлина и умерената стайна температура (не по-висока от 18-20 ℃) ​​ще бъдат най-подходящите условия. Важно е да се има предвид, че пряката слънчева светлина е вредна за всяко цвете.

По-добре е предварително да се запознаете с предпочитанията на дадено растение и в съответствие с тях да изберете минимално допустимата интензивност на светлината. Ако едно закрито цвете се нуждае от ярко слънце, то първо се поставя там, където цял ден се излива мека, разсеяна светлина. Ако културата се чувства еднакво добре на слънце и на полусянка, тогава по време на адаптация тя се поставя в полусянка. Устойчивите на сянка начинаещи се държат в полумрак за няколко седмици.

Поставяне до други цветя

В първите дни всяко ново стайно растение се поставя на няколко метра от останалата част от зеленото пространство на дома. Идеален вариант е отделна стая. Ако има много растения и няма достатъчно свободно пространство, тогава карантинното копие може да бъде оградено с шперплат, картон или папки.

Важно е да се извърши задълбочен преглед на закупеното цвете за вредители и болести. По-добре е да използвате лупа за това. Дори да не бъдат открити видими лезии, все пак се препоръчва новото растение да се държи в изолация в продължение на две седмици. Ако през това време се открие нещо подозрително, тогава цветето трябва да се третира със слаб разтвор на калиев перманганат или зелен сапун, който се продава в цветарски магазин. Лечението се повтаря 4-5 пъти на интервали от 3-5 дни.

Ранно хранене

След пресаждането производителите на цветя обикновено искат да помогнат на растението да се възстанови по-бързо и да свикнат с ново местообитание, за което започват да правят различни превръзки. Правенето на това не си струва, можете само да навредите.

Те започват да хранят трансплантираното цвете след 30-45 дни и едва след като то показва първите признаци на успешно вкореняване: трябва да се появят нови листа, кълнове и издънки.

Обилно поливане

Преди да започнете поливането, трябва да обърнете внимание на състоянието на новото закрито растение.Запомнете едно добро правило: недопълването е по-добро от препълването. Цветята често умират от излишък на влага, а не от липса на такава, затова е важно да не се прекалява.

Трябва също да помислите за местоположението на прозорците в къщата. Ако цветята са на перваза на прозореца от южната страна, където е слънчево и горещо, тогава те ще трябва да се поливат обилно и често. Северната страна е по-малко влажна.

Някои видове стайни растения се нуждаят от редовно пръскане. Важно е да се спазва изискването. Това ще помогне за правилното развитие на цветята, в същото време въздухът ще се овлажнява в стаята, което е много полезно за здравето. Но не се препоръчва да се поливат растенията през деня. Лъчите на слънцето, преминаващи през водните капчици, като през малки лещи, могат да изгорят листата. Оптималното време за поливане и пръскане е рано сутрин или вечер.

Опитайте се правилно да се грижите за нови домашни растения и да създадете благоприятни условия за тяхната адаптация, тогава всички закупени цветя ще ви зарадват с естествена красота и буен цъфтеж.

Добави коментар

 

Задължителните полета са маркирани *

Всичко за цветята и растенията на сайта и у дома

© 2021 myflower.desigusxpro.com |
Използването на материали на сайта е възможно, при условие че е публикувана връзка към източника.