Пачистахи: ярък акцент във вашия дом

Pachistachis е декоративно широколистно вечнозелено растение от семейство Acanthaceae, наброяващо около 25 вида. Той е роден в тропическите гори на Америка, а също така расте в субтропичния климат на бреговете на Австралия и Източна Индия. Растението е ценено заради красивия си цъфтеж и изящната зеленина. На обикновения език пахистахите се наричат ​​„златната свещ“, което се дължи на особеностите на структурата на съцветията. Отглеждането на това екзотично цвете у дома е лесно, ако следвате основните насоки за грижи. Също така ще бъде интересно да разберете съществуващите знаци, суеверия за пахистахите.

Какво е забележителното за цветето

1548664291_5c4ebde2267c9.jpg

Пачистахисът е метър висок вечнозелен храст. Стъблата му са изправени, обилно разклонени, покрити с тъмнозелена голяма зеленина. Листните плочи имат овално-удължена форма с остри върхове. Декоративността на растението се придава от ясно видим венозен модел на повърхността, поради което листата изглеждат обемни.

Пачистахисът цъфти от края на пролетта до началото на есента... Съцветията включват множество чашелистчета с жълтеникаво-оранжев цвят. Външно цветята приличат на уши, само с ярък цвят: жълт, червен, бял - зависи от сорта. У дома по-често се срещат жълти и червени пахистахи, които растат на не повече от 80 см височина. Но често растежът се възпрепятства изкуствено чрез прищипване на върховете на леторастите. След това се образува буен и спретнат храст.

Видове пачистахи със снимка

7 вида пахистахи са подходящи за домашно отглеждане, но само няколко са най-често срещаните.

Pachystachis жълт

Храст с изправени разклоняващи се стволове с височина 80–120 см. Съцветията на растението са с форма на шипове, жълти с отделно стърчащи бели листа. Цъфтежът се случва през целия вегетационен период.

1548110427_5c464a57c17f1.jpg

Pachystachis червено

Цвете, популярно наричано "Гвардеецът на кардинала". Съцветията са малко по-различни от жълтия си колега - буйни, подобни на пера, червени. Храстите растат на два метра височина. Листата са тъмнозелени, овални, дълги до 40 см.

1548110447_5c464a6c7d901.jpg

Spicate

Растение, което се отглежда по-рядко поради трудностите в грижите. Отглежда се предимно в оранжерии. Височината на стъблата е 1 метър. Цветовете са наситено червени с оранжеви плодници.

1548110460_5c464a79ef201.jpg

Признаци и суеверия, свързани с цвете

За пахистахите се казва следното:

 • Наличието на цвете създава хармония между близките и благоприятен микроклимат в дома. Растението ще разпространява положителна енергия само при взаимна любов към него от домакинството. В противен случай постепенно губи своята магическа сила.
 • Когато сте близо до пахистахите, непрекъснато се раждат нови продуктивни идеи и то доста интензивно.
 • Ако едно здраво растение, при подходящи грижи, започне да губи съцветия и листа, тогава е вероятно скоро да дойдат лоши новини от роднини.
 • Изведнъж стават ярки цветя - предвестник на някакво щастливо събитие.Ако листата изсъхнат и се извиват, тогава се очакват значителни затруднения във финансовия сектор.

Растението е от особена полза за холериците: изглажда рязката промяна в настроението, насочва ви в положителна посока, настройва ви в оптимистично настроение. Но цветето не гарантира защита от негативизъм и лоши мисли на хората, които идват в къщата, но осигурява подкрепа в добри начинания.

Размножаване

Флористите размножават пахистахите главно чрез вкореняване на резници. Можете да ги приготвите отделно или да вземете останалото след пролетна резитба. Основното е, че всеки има 2-3 живи междувъзлия и няколко листа. Нарежете надолу, поставете резниците във вода при температура 22-23 ° C. Тъй като листата могат да паднат по време на вкореняване, по-добре е да ги срежете наполовина наведнъж. Тогава рискът от падане на листата е минимален.

1548106562_5c463b3cba448.jpg

Можете да пуснете резниците в специално подготвен субстрат. За да направите това, смесете листна земя, хумус, торф, градинска пръст и перлит - те се вземат на равни части. Получената смес се пълни в дълбоки контейнери. Преди вкореняване резниците се третират с всякакъв стимулатор на растежа. Горната част на засаждането е покрита със стъклена или пластмасова капачка, за да се създаде парников ефект. Засадените резници се поставят там, където има добра осветеност, но няма пряка слънчева светлина.

Допълнителните грижи включват редовно поливане и проветряване. Когато поникнат нови корени (приблизително след 3 седмици), трансплантирайте в широки саксии, по няколко парчета. Тъй като върховете на леторастите растат, те периодично се прищипват, което подобрява страничното разклоняване.

Методът на възпроизвеждане със семена е по-трудоемък и неефективен, поради което рядко се използва.

Прехвърляне

Първите 2 години растението се трансплантира ежегодно, след което е достатъчно да се направи с интервал от 4 години. Най-благоприятното време за процедурата е февруари-март. Купуват готова почва в цветарски магазин или ги събират сами, за което комбинират градинска пръст с торф и листен компост на равни части. Освен това се препоръчва смесване на вермикулит или борова кора, което прави композицията хлабава.

1548106600_5c463b65c123b.jpg

Кореновата система на културата расте в ширина, така че саксията е избрана просторна, но плитка. Оптималният обем е 3 литра.

 1. Отдолу се излива дренаж, за който са подходящи чипове от експандирана глина, счупена тухла, глинени фрагменти.
 2. Те се трансплантират по метод за претоварване - улавят корените заедно с бучка земя.
 3. Субстратът се изсипва отстрани и отгоре, след което се полива добре.
 4. През следващите няколко дни растението не се нарушава и не се полива, поставяйки се на сянка.
 5. След адаптиране саксията се пренарежда на постоянно място.

Грижа

Грижата за пахистахите у дома не отнема особено много време, но изисква спазване на определени правила.

 • През пролетта и лятото се полива обилно, а през зимата умерено. Интензивността се определя индивидуално от скоростта на изсъхване на горния почвен слой. Важно е почвата отгоре винаги да е влажна. Неприемливо е да заливате цветето или да го държите дълго време в суша. Водата предварително се защитава при стайна температура в продължение на поне два дни.
 • Подхранването се прилага само през вегетационния период. Използвайте сложни минерални състави за декоративни стайни растения. Хранет се два пъти месечно.
 • Поставете цветето там, където върху него ще падне разсеяна светлина. През зимата изкуственото осветление е оборудвано, за да осигури дневна светлина от поне 12 часа.
 • Оптималната температура в помещението се поддържа на + 23 ... 25 ° C през лятото и + 17 ... 18 ° C през зимата. Необходимата влажност на въздуха е 60–70%. При по-ниска скорост растението трябва систематично да се пръска или да се поставя до съд с вода.

Растението не е особено взискателно към почвата. Единственото условие е тя да бъде разхлабена и обогатена.

Тъй като цветето расте бавно - около 10-12 см годишно, формирането на короната чрез прищипване на върховете на леторастите започва през втората година след засаждането.

Подрязването се извършва всяка година, така че цветето да не загуби декоративния си вид. Първият път, когато храстът се отрязва, когато достигне височина от 20–25 см. Необходимо е да прищипите третата двойка листа върху всички новоразвити странични издънки. След хибернация прищипете и режете всички върхове на леторастите. Това се прави с всеки слой.

Пачистахис е известен със своя красив цъфтеж. Продължава от март до средата на октомври, ако за това са създадени удобни условия. Цветята се появяват изключително на нови издънки.

След цъфтежа прицветниците незабавно се отстраняват, за да може растението напълно да образува цветни пъпки през следващия сезон. От края на октомври пахистахите навлизат в етап на покой.

Проблеми с грижите: таблица с признаци и средства за защита

В процеса на отглеждане на пахистахи, производителите на цветя се сблъскват с проблеми. Обикновено това е следствие от грешки в грижите.

Засадете нездравословни симптоми ПричиниМетоди за корекция
Сухи и жълти връхчета по листатаНа закрито е твърде горещоСтабилизирайте температурните условия
Листата губи своята еластичност и богат зелен цвятЛипса на влагаНеобходимо е да се пръска по-често
Бавен растеж на младите листаЛипса на светлинаПреместете цветето на по-осветено място
Листата се навиват или падатНамалена температураОсигурете допълнително отопление в стаята
Бледа зеленина, липса на цъфтежНедохранванеЩе трябва да правите подхранване поне 3 пъти месечно

Забавянето на цъфтежа може да бъде причинено от редица отрицателни външни фактори:

 • ниска температура в хола или в течение;
 • сух въздух;
 • честа трансплантация.

За да може растението незабавно да зарадва с обилен цъфтеж, е необходимо да се изключат всякакви грешки в грижите. Препоръчително е да засаждате пахистахите в саксия по-плътно, което ще провокира началото на дръжката. Не по-малко важно е пълноценното торене с минерални състави.

Болести и вредители

Растението рядко е засегнато от вредители и болести поради силния си имунитет.

Инхибирането на растежа, изсушаването на листата е доказателство за развитието на кореново гниене поради твърде обилно поливане. В този случай изкопайте цвете и изследвайте корените. Отпадналите участъци се отстраняват, останалите корени се третират с фунгициден препарат и се трансплантират в прясна почва. В бъдеще контролирайте поливането, предотвратявайки застоя на вода в саксията.

От вредителите са особено опасни:

 • брашнест;
 • ножници;
 • паяк;
 • трипс;
 • белокрилка.

Можете да разберете, че растението е засегнато от белите бучки или жълти точки на плочите, които са се появили в синусите на листата. В случай на нападение от кърлежи, тънка паяжина оплита стъблата и листата.

За да се спаси цветето от смърт, паразитите първо се отстраняват ръчно и растението се измива под топъл душ. След това храстът се третира с инсектициди - Actellikt, Fitoverm. Процедурата се извършва на чист въздух.

Пачистахите са особено търсени в дизайнерското градинско и парково цветарство като средство за озеленяване. В домовете може да се намери, но по-рядко. Това се дължи на някои трудности при създаването на условия за този родом от тропиците. Ако правилно подходите към процеса на отглеждане и се придържате към професионални съвети, тогава цветето ще се превърне в достойна интериорна декорация.

Добави коментар

 

Задължителните полета са маркирани *

Всичко за цветята и растенията на сайта и у дома

© 2021 myflower.desigusxpro.com |
Използването на материали на сайта е възможно при условие, че е публикувана връзка към източника.