Как да храним млади разсад от петуния за растеж

Много домашни градинари могат да се похвалят с присъствието на такова декоративно растение като петуния на техния сайт. На първо място, тя е обичана заради яркостта на пъпките си.

Ето защо, виждайки това красиво растение, много домакини имат силно желание да засадят такава красота в градината, в двора, както и на балкона, за да се насладят на къдравите ярки светлини.


Особености на отглеждането на петунии

Характеристики и принцип на отглеждане на петунииНяма да е лесно да получите възможността да се насладите на гледката на разцъфнала петуния, защото дори с цялата си красота, тя изисква много усилия, за да се грижи за нея. Особено трудно е за онези градинари, които решат сами да засадят петуния.

В този случай те няма да навредят в началото. запознайте се с особеностите на отглеждането разсад преди разсаждане в открит терен. Тогава, впоследствие, грижата за възрастни растения няма да бъде толкова трудна и те са по-склонни да се насладят на красотата на цъфналите пъпки.

Градинарите, които имат известен опит в отглеждането на петунии, знаят, че по време на вегетационния период растенията трябва постоянно да се храниш.

Необходими са торове:

 • семена, когато те са само засети в почвения субстрат;
 • почвата, в която се планира засаждане на петуния;
 • млади разсад;
 • зрели растения на етапа на цъфтеж.

Ако редовно се храните с подходящи торове, тогава петунията ще ви „благодари“ с красиви цветя през целия пролетно-летен период.

Необходими условия за отглеждане на петунии

Предпоставки за правилното отглеждане на петунииВсъщност няма значение кога точно да покълнат семената на петунията. Това може да се направи през зимата, както и в първите дни на пролетта.

Трябва обаче да се има предвид, че избраното време ще повлияе колко скоро цъфтят пъпките на петунията.

Въз основа на опита на градинарите, качеството на цъфтежа зависи от редица фактори:

 • наличието на подходяща почвена смес за засаждане;
 • семена, които трябва да бъдат висококачествени и продуктивни;
 • спазване на оптималния режим на поливане;
 • вида тор, който се е прилагал през целия вегетационен период.

Важен момент при отглеждането на петунии е, че е необходимо да се сеят семена в специален субстрат, който може да бъде предварително закупен в градинарски магазин.

Подобна смес е най-подходящияттъй като съдържа основни минерали. Но все пак е възможно да му се осигурят хранителни вещества само чрез прилагане на торове.

Важен фактор за успех при отглеждането на петунии е използване на субстрат, който трябва да съдържа необходимото количество торф. Това ще направи почвата достатъчно лека, за да може кореновата система да расте добре. В крайна сметка именно върху нея растението изразходва цялата си сила.

От почвата зависи колко здрави и силни ще растат издънките. Преди да присадите млади разсад от петуния на постоянно място, той трябва да бъде обработен слаб разтвор на манган или фунгицид.В резултат на тази операция растенията ще придобият повишена устойчивост на патогенни микроби.

Торене на петунии

Нюансите на методите за торене за петунииЗа тези, които ще отглеждат петунии сами, няма да навреди да се запознаят с торовете, които трябва да се използват за разсад.

Хранене, например, калиев монофосфат, млади разсад от петунии, можете да сте сигурни, че тези цветя ще ви радват с ярки пъпки в продължение на много сезони.

Първото нещо, което един начинаещ производител трябва да разбере, е, че осигуряването на петуния с важни за нея минерали и микроелементи е едно от тях задължителни изисквания, гарантиращи обилен цъфтеж.

Когато минат две седмици от момента на засяване на семената в земята, се извършва първото подхранване - за това разсадът полива се с разтвор на калиев перманганат или фунгицид. Това трябва да се направи чрез пръскане, така че разтворът да попадне не само върху разсад, но и в земята.

Наложително е да поддържате почвата влажна, като се уверите, че влагата не е твърде много и не е твърде малко, тъй като това също не е от полза за младите растения.

Младите разсад растат добре, ако торете с витаминни добавки, които можете да закупите в обикновена аптека и да приготвите разтвор въз основа на тях. Обикновено такова хранене се извършва между поливанията. Честотата му е веднъж на две седмици.

Торове за петунии и витамини

Списък на популярните торове и витамини за петунииВ допълнение, добър ефект, проявен в обилния цъфтеж на младите петуния, се осигурява от въвеждането на азотни торове в почвата. Благодарение на този елемент разсадът ще стане силен.

След изчакване на образуването на първите листа, растенията се трансплантират в отделни контейнери, след което те също трябва да бъдат оплодени.

Подходящ като горен дресинг разтвор на жълт кристалон: приготвя се от една супена лъжица от веществото, което се разрежда в кофа с вода. Ползите от такова поливане ще бъдат значителни, защото ще спомогнат за формирането на силна коренова система.

Заедно с горните торове, можете също да използвате разтвор на зелен кристалон... Тази горна превръзка се извършва чрез пръскане върху листата и стъблата на разсад. В резултат на това растенията ще растат активно и ще ви радват през лятото и пролетта с обилен цъфтеж.

За да се приготви разтворът, трябва да се придържате към подобна схема, както в случая с жълтия кристал. В някои случаи е разрешено да се използват други налични торове вместо зеления кристал:

 • "Uniflor Micro".
 • Витамини В1-Тиамин.
 • Витамин В12.

Тези, които ще отглеждат много разсад от петуния, се съветват да купуват сложни торовекоито се предлагат във всеки магазин за цветя.

Честотата на хранене на петуниите

След като сте набрали подходящи торове за разсад на петунии, имайте предвид, че подхранването трябва да се извършва с течение на времето все по-често, като се донесе тяхното количество до три пъти седмично... Освен това се препоръчва това да се прави между редовните поливания.

На етапа на отглеждане на разсад е необходимо почвата, в която разсадът на петунията да расте, да се поддържа във влажно състояние. Предвид състоянието му е необходимо да се избере времето за хранене на растенията.

Когато разсадът достигне състояние, достатъчно за да навлезе във фазата на цъфтеж, е необходимо, заедно с кореновите превръзки, да се извършат листни превръзки, включващи внасяне на торове чрез пръскане.

Как да храним петунията веднага след покълването

Можете да определите благоприятното време за започване на хранене на петуниите по появата на листа в разсад. На този етап от развитието се прилагат торове листен метод... За пръскане на растения можете да изберете следните видове торове:

 1. Описание на торове за подхранване на разсад от петунии за добър растежУрея.
 2. Калиев хумат.
 3. Plantofol.
 4. Кристалон.
 5. Шотландци.
 6. Флорален аквамарин.
 7. Биохумус.

Когато растенията са достатъчно силни, те могат да се хранят със следните смеси:

 • Амониев нитрат.
 • Калциева селитра (10 грама на 10 литра вода).
 • Калиев монофосфат (15 грама на 10-12 литра вода).
 • Урея (10 гр.10 литра вода).

Торове за осигуряване на петуниите с нужните им хранителни вещества могат да бъдат намерени в специализиран магазин, където можете да намерите точните торове на достъпни цени.

Трябва обаче да се има предвид, че храненето е най-ефективно, ако се извършва в точното време. Затова се препоръчва пръскайте разсад вечер... Така че, няма да позволите да се появят петна по листата.

Имайте предвид, че петунията може да ви зарадва с обилен растеж и цъфтеж само ако вие осигурете й подходящи грижибез да пестите нито време, нито пари за закупуване на необходимите лекарства.

Благодарността на цветето ще бъде неговата красота, която можете да съзерцавате в продължение на много месеци.

Полезни съвети

Препоръки на опитни цветариЗа много градинари петунията е едно от желаните растения в тяхната лятна вила. Въпреки че обикновените производители на цветя, които отглеждат стайни растения, също не се отказват от възможността да попълнят зеления си ъгъл с това цвете.

Малцина могат да останат безразлични от яркия разцвет на петунията, поради което желанието да се насладите на тази красота през първите пролетни седмици мотивира много хора, които мислят за отглеждане на петуния не само на сайта, но и на балкона или в Дворът.

Въпреки това не е толкова лесно да се постигне ярък цъфтеж от петунии, тъй като преди това събитие трябва да мине много време, защото това цвете се отглежда чрез разсад.

Всеки градинар трябва да има предвид, че това е растение от самото засяване на семената. има нужда от хранене... Всъщност, без да осигури необходимите хранителни вещества, това просто няма да доведе до резултата, който собственикът очаква.

Следователно само онези, които са готови да отделят достатъчно време за грижа за това взискателно растение, могат да получат подарък под формата на ярки пъпки.

Добави коментар

 

Задължителните полета са маркирани *

Всичко за цветята и растенията на сайта и у дома

© 2021 myflower.desigusxpro.com |
Използването на материали на сайта е възможно при условие, че е публикувана връзка към източника.