Как и кога да се гмуркат разсад от петуния след покълване

Виждайки пред себе си градина, балкон или предна градина, която е украсена с ярки красиви цветя, такава картина ще донесе незабравимо удоволствие на всеки човек. Но за да могат цветята да носят радост от ранна пролет до късна есен, най-добре е да използвате дълго цъфтящи растения. Сред тях петунията е доста известна.


Особености на отглеждането на петунии

Основни правила за отглеждане на петунииНеслучайно това цвете се използва за украса на парцели, защото е различно богата цветова палитра, непретенциозност, дълъг и обилен цъфтеж.

Можете да наблюдавате първите цветя в началото на пролетта и до септември те ще украсят сайта. Ето защо петунията предоставя на всеки градинар отличната възможност да направи задния двор по-привлекателен.

Не всички начинаещи градинари са готови да платят големи пари за разсад на петуния. Затова те се опитват да го отглеждат сами от семена. Подобно начинание обаче не винаги завършва с успех, защото отглеждането на разсад у дома не е толкова лесно.

Една от задължителните операции, които се извършват по отношение на разсад от петуния, е брането. Като се има предвид, че младите растения се нуждаят пресаждане в началото на май, сеитбата на семена трябва да се планира още в края на февруари или началото на март.

За да отгледате силни възрастни растения от семена с първите образувани пъпки, трябва да изчакате поне 2,5-3 месеца.

Засаждане на семена от петуния, пресаждане на разсад и грижи
Описание на методите за подготовка на почвата за засаждане на семена от петунияХарактеристики на избора на контейнери за отглеждане на разсад от петунииПравила за засяване на семена от цветя петуния за разсадОписание на процеса на бране на разсад от петунииОсновни правила за грижа за разсад от петуния

Възможно е успешно да отглеждате разсад от петуния само ако се спазват редица важни правила. Първото нещо, което трябва да направите преди качването е изберете подходящ сорт петунии.

Например, това може да бъде ампелна петуния, при която стъблото е оформено на дължина, а самата тя е слабо храстовиден представител на семейството. Тези видове петунии се препоръчват да се отглеждат в окачени саксии и кутии.

Ако трябва да получите растения с определен цвят, тогава е по-добре да откажете да купувате семена от смесени сортове. Всъщност в този случай никой не може да даде гаранция, че в крайна сметка ще израствате.

Когато избирате семена, трябва да се уверите, че са пресни. Затова се препоръчва да се свържете на надеждни и надеждни доставчици... По този начин можете да избегнете риска семената, които сте закупили, да покажат ниска степен на кълняемост.

Подготовка на почвата и сеитба

Списък на компонентите, които трябва да бъдат в почвата за разсад на петунииПреди сеитба на семена от петуния е необходимо да се подготви почвата с подходящ състав: тя не само трябва да е рохкава, но и да има висококачествен дренаж.

Много производители го правят много просто и купуват готова смес за заливане в магазина обаче, ако имате време и желание, можете да го приготвите сами.

Следните компоненти трябва да присъстват в почвата за засаждане на петуния:

  • торф (2 части);
  • копка земя (2 части);
  • хумус (2 части);
  • пясък (1 част).

След свързване на всички техни компоненти, е необходимо да се старателно разбъркайте и пресейте... Първо на дъното на контейнера се полага експандирана глина, след това отгоре се изсипва едрозърнеста част от почвата и след това върху нея се изсипва финозърнеста част от почвата.

След поливане те започват да снасят семена... Процесът на покълване на семената може да се ускори само ако има добро осветление. Поради това не се препоръчва семената да се покриват със земя.

Позволено е да се изсипва слой пръст върху малка дебелина, така че семената да контактуват по-добре с почвата. След това върху контейнера се поставя стъкло с кацания или разтегнете филмаза поддържане на оптимална температура и влажност вътре.

Грижа за разсад на петуния

Характеристики на поливане на разсад от петунияКогато отглеждате петунии, не трябва да забравяте, че тя е много зависима от осветлението. За да създадете благоприятни условия за растежа му, имате нужда осигуряват денонощно осветление, освен това през деня трябва да е светло, а през нощта - заглушено.

Липсата на светлина е вредна за растенията, тъй като кара разсадът да се разтегне и това увеличава вероятността да се образуват слаби стъбла.

При отглеждане на петунии трябва да се обърне специално внимание на поддържането оптимални температурни условия.

  • Контейнерите, в които са засадени семената на петунията, трябва да се държат, докато се появят издънки при температура 25 градуса по Целзий. По време на покълването на семената разсадът започва постепенно да се отваря, привиквайки ги към чист въздух.
  • След като приключите с брането на разсад от петуния, е необходимо да промените температурата, като я понижите до 18 градуса по Целзий. Това позволява разсадът да бъде закален, за да може по-добре да се адаптира към природните условия.

В процеса на отглеждане на петунии е необходимо да се извърши спретнато, обилно поливане... При определяне на честотата им трябва да се има предвид, че почвата не трябва да изсъхва.

В същото време заливите с вода няма да са от полза за растенията, тъй като това може да предизвика гниене на стъблата след гмуркане.

На всяко стайно растение необходимо е допълнително храненеи петунията не е изключение. За тези цели можете да използвате всякакъв тор за стайни цветя. За да стимулират процеса на образуване на нови издънки и да дадат правилната форма на храста, те прищипват нарастващите издънки.

Петуния кирка

Нюансите на бране на разсад от петунииАко се осигурят благоприятни условия за насажденията, тогава семената започват да покълват след 1-2 седмици. Важно е да не пропуснете този момент, защото вече на този етап от развитието на разсада можете да започнете да отстранявате стъклото за 5-10 минути, като организирате вентилация по този начин.

Освен това всеки път продължителността му трябва да се увеличава. Когато се образуват първите листа на разсад, стъклото може да бъде премахнато напълно. След това започнете вземете разсад.

Технологията за бране на петуния не е толкова сложна.

  1. За разсаждане на разсад са необходими отделни контейнери, например бурканчета с кисело мляко или малки саксии.
  2. За да може петунията да цъфти обилно на открито, е необходимо да се създадат благоприятни условия за нея, при които тя да може да формира пълноценна коренова система. За това е просто необходимо да засадите разсад в малък контейнер.
  3. Месец по-късно се извършва втора трансплантация, като този път се използват по-просторни контейнери. Обикновено са достатъчни два трансфера.

Ако всичко е направено правилно, тогава в разсад се формира добре развита коренова система, благодарение на която растенията са малко наранени след пресаждането на постоянно място и се вкореняват по-бързо.

Кога да се гмуркате разсад на петуния

Времето за бране на разсад от цветя на петунииОсновната улика, че е дошло времето за гмуркане на петунии в саксии, е образуването на първите 2-4 листа в младите издънки. Разсадът се трансплантира в отделен контейнер, в който предварително се поставя плодородна почва, оплодена с микроелементи.

Преди да засадите разсад, той трябва да се полива старателно и след това, с помощта на пинсети, внимателно прехвърлете растенията в отделни саксии... След бране не е нужно да уплътнявате почвата около разсада.В противен случай може да нарани деликатната им коренова система.

Необходимо е поливане на растения, които са претърпели бране топла вода под корена, като се обръща особено внимание да не се накисва горната част на растенията.

След приключване на брането, разсадът на петунията продължава да свети в същия режим. В крайна сметка на този етап тя е особено се нуждае от добро осветление, от което до голяма степен зависи доколко обилен ще бъде цъфтежът му.

Торовете могат да бъдат внесени в рамките на 10-12 дни след мотика. През цялото това време е необходимо да поддържате почвата влажна. Предвид малкия обем на саксиите, почвата в тях ще изсъхне много бързо, така че трябва да поливате разсад възможно най-често, в противен случай дефицитът на влага ще ускори стареенето на петунията.

Отглеждане на разсад в торфени таблетки

Правила за отглеждане на разсад от петуния в торфени таблеткиПо най-ефективния начин отглеждане на разсад от петунии е засяването на семена в торфени таблетки. Предимството на този метод е, че минимизира броя на семената, които не се излюпват.

Това е особено важно, ако производителят ще използва семената на скъпи, редки хибридни растения. Обикновено такива разсад се отглеждат от гранулирани семена.

Най-добре е да засадите семена от петуния в таблетки с размери 3 × 4 см. Първо, те трябва да бъдат подготвени: за това таблетките трябва да се поставят в съд с гореща преварена вода, докато не се подуят напълно. Когато хапчетата са студени в тях се засяват семена петунии в предварително направените канали.

Най-лесният начин да направите това е с клечка за зъби или пинсета. След сеитбата, стъклото се поставя върху контейнерите, осигурявайки вътре парников ефект... След това на разсад трябва да се полагат същите грижи, както при традиционния метод на засаждане.

Особеност отглеждане на петунии в торфени таблетки е това впоследствие те не се гмуркат... Трябва обаче редовно да наблюдавате състоянието на разсад: като забележите, че корените на разсада започват да излизат от таблетките, трябва да започнете да ги пресаждате в саксии възможно най-скоро.

Забавянето тук може да бъде много опасно, тъй като, престоявайки дълго във въздуха, младите корени започват да изсъхват и това ще забави растежа им и ще ги направи по-малко устойчиви на болести.

Отглеждането на петунии у дома е доста усърден процес, тъй като предпоставка е получаването на разсад. В процеса на отглеждане често е необходимо да се извърши бране.

Много е важно да знаете как да се гмуркате правилно петуния, тъй като зависи от това колко добре ще се развият разсадът и какъв ще бъде цъфтежът на възрастни петуния.

Особено важно правилно определете момента за бране на разсад от петуния, тъй като забавянето увеличава риска от нараняване на младите растения и това може сериозно да ги отслаби и в някои случаи дори да доведе до смърт.

Добави коментар

 

Задължителните полета са маркирани *

Всичко за цветята и растенията на сайта и у дома

© 2021 myflower.desigusxpro.com |
Използването на материали на сайта е възможно при условие, че е публикувана връзка към източника.