Петуния: сортове, хибриди и техните снимки

Петунията е чудесна за отглеждане, както като градинско растение, така и като домашно цвете. Лесна грижа, широка гама от цветове, огромен избор от форми правят възможно широкото използване на различни видове петунии за организиране на саксии и саксии, граници и цветни лехи. Следователно тя е чест посетител както в градските цветни лехи, така и в летните вили.


Видове и сортове петунии. Описание и снимка

Петуниите имат доста сложна класификация, което се обяснява с продължителна развъдна работа. Днес вече има приблизително 70 разновидности на това растение.

Нови въглища, боровинки, кисело зелени цветове на сортове ще впечатлят дори много изтънчен градинар. Но за начинаещ, който по правило разчита само на снимка, може да е трудно да разбере цялото сортово разнообразие на тези растения.

При избора на определен сорт е необходимо да се вземат предвид условията на растеж на цветето. Тъй като най-добрите екземпляри за окачени саксии абсолютно не са подходящи за декориране на пътеки или открита земя, а растенията, които ограждат терасите, ще бъдат абсолютно неподходящи при организирането на цветни лехи. Можете да разчитате на рецензии и многобройни снимки, но е по-правилно да разберете сами каква е разликата между ампелен сорт и каскаден и флорибунда от храстови тип.

Буш сортове

Отглеждане на сортове петунииТази група е доста разнообразна и многобройна. Тук има както най-компактните растения със сложна флорална подгрупа Multiflora с диаметър на цветето до 5 сантиметра, така и доста големи представители на подгрупата Grandiflora - по-големи от 16 сантиметра.

Дългосрочните сортове храсти се характеризират с буйни съцветия. Идеален за декорация на рабатки, отглеждане на бордюри и цветни лехи. Компактните сортове се засаждат в контейнери.

Името на този подвид е отговорно за себе си - растението има формата на храст. За което не е необходимо да се извършва специална работа по формирането, но когато притиснете върха, тогава ще се появят нови клони, те ще направят храста много буен и разпространен.

Сред храстовите растения най-често срещаните хибриди са: Dreamm, Fantasy, Hit-Parade, Titan. Ценителите на ранно цъфтящите растения ще харесат поредицата Polaris и Ultra... А тези, които се страхуват за крехките видове растения, ще бъдат доволни от бурята на бурята, те имат висока устойчивост на лошо време.

Флорибунда

Сортовете на този вид петуния са в средно положение по диаметър на цветята между екземплярите от групите Grandiflora и Multiflora. Всяка сортова група има своите плюсове и минуси. Celebrity има 14 хибрида в подгрупата си, които се отличават с повишена устойчивост при отрицателни метеорологични условия, понасят добре сухи дни и обилни валежи.

Floribunda обикновено се използва за мащабни насаждения.Най-популярни за тези цели са 12 хибрида от подгрупа Sonya. Сред които, Соня Орхидея, листата й имат контрастни вени с различни цветове.

Каскадни сортове

Тези сортове петунии се засаждат в големи контейнери, тъй като имат свойството да растат значително в ширина. Тяхната отличителна черта е дълги странични клонии следователно повече от три растения рядко могат да бъдат поставени в един контейнер. Тази функция се е намерила в дизайна на беседки, лоджии, тераси.

Следните видове петунии са много популярни: сребро, роза, тайфун, румплин и череша. Тези сортове, без различни щипки и трикове, могат да хвърлят камшици до 1,5 метра.

Сортове ампел

Хибридна петунияТова разнообразие от петунии образува удължени течащи клони. Тези сортове растения са идеални за висящи плантатори. Освен това градинарите успешно отглеждат тези сортове в цветни лехи. Клончетата, пълзящи по повърхността, създават красиви и оригинални килими от цветя.

Сред тези разновидности на петуниите, сортът Sufrinia се различава по наситеност и голям избор от цветя. Наред с други неща, тази петуния се оценява от градинарите поради своята устойчивост на лошо време, бързо покълване и ранно начало на цъфтежа. Също така често срещани видове петунии са сърф с люляк и перла, водопад и вълна на късмета.

Калибрахоа

Тази група растения изглежда много подобна на петунията и доста дълго време се смяташе за един от нейните видове. В допълнение към отличителния брой хромозоми, Calibrachoa има значителни морфологични разлики:

 • листата и съцветията са много по-малки;
 • стъблото на това растение става по-дървесно и се разклонява повече;
 • дори рамкиране на венчелистчета;
 • зелените имат къси, еластични власинки.

Новите хибриди Calibrachoa станаха много популярни сред градинарите. Millionbells е печелил международни състезания повече от веднъж. Също така заслужават внимание сортовете Ной, Кабаре, Супербелс.

Описание и разлики на каскадния сорт

Сред характерните черти на каскадния сорт са:

 • способността за изграждане на дълги клони;
 • дебели и еластични клони;
 • съцветия със среден диаметър;
 • растежът на клоните е насочен нагоре и встрани.

Този сорт петуния е най-добре да се засажда в саксия. Нежелателно е да се засаждат повече от един храст в саксия с вместимост до 6 литра. В голям контейнер с обем 11-15 литра могат да се вкоренят няколко петунии.

Каскадни сортове петунии може да нарасне значително. Разсадът в началото на активния растеж има тенденция да се покачва. Но след известно време, когато узрее, еластичното стъбло започва да увисва под своята маса, създавайки силни гъсталаци с много цветя.

Отглеждане на каскаден сорт

Този вид петуния се размножава с помощта на семена. Кацането се извършва от март до май. Много е лесно да направите почвена смес за засаждане със собствените си ръце. Защо ще ви трябва пресят пясък, тревна почва, торф и хумус. Всички тези елементи трябва да се добавят на равни части. На дъното на контейнера е положен слой експандирана глина. Слизането се извършва по следната схема:

 • Домашни цветя от петуниясемената се разпространяват по повърхността на почвената смес;
 • използвайки сито, изсипете отгоре малък слой от веществото;
 • поливането се извършва чрез пръскане с пулверизатор;
 • покрити със стъкло или полиетилен;
 • инсталирани на добре осветено и топло място с температура приблизително + 19-24C.

През първите 14 дни семената трябва да се поливат всеки ден. Няколко капки калиев перманганат могат да се добавят към водата, за да активират растежа и да предотвратят заболяването. Когато издънките просто се появят, те трябва да бъдат втвърдени и проветрени. За това контейнерът с култури се излага на открито и материалът за подслон се отстранява. Разсадът се гмурка в отделни торфени чаши, когато се появи първият лист.

С напредването на възрастта разсадът се нуждае от стръв:

 • първият се добавя след 3 седмици от момента на избор.Най-добрият избор за тези цели са сложни водоразтворими торове с малко количество азот;
 • следващата примамка се прави след 14 дни. За какво се използват органичните торове?

Кацането се извършва в добре загрята почва в края на май. Култивирането работи по-добре на открити, добре осветени места. Грижите се състоят в поливане и разрохкване на почвата. По време на цъфтежа е препоръчително да добавяте примамка веднъж седмично.

Най-често срещаните видове каскадни сортове

Сред многобройните хибриди можете подчертайте редица разновидности, постоянно поддържайки лидерството сред градинарите по популярност:

 • Рамблинът може да нарасне до 45 сантиметра в размер и да се разклонява приблизително на 1 м. Най-ранният вид петуния има дълго време на цъфтеж;
 • La Gioconda е силно разклоняващо се средно голямо растение, гъсто покрито със съцветия със среден диаметър. Характеризира се със способността да се адаптира към широк диапазон от температури;
 • Double Cascade образува спретнато растение, покрито с големи ароматни цветя. Тери листата са ярко оцветени, подчертани от лилаво-зелени листенца.

Описание и разлики на сорта ампел

Петуния и грижата за неяВидовете ампел заслужено са едни от най-интересните сортове. Разглежда се тяхната отличителна черта удължени висящи клоникоито образуват красиви гирлянди от съцветия. Благодарение на тези уникални характеристики, този сорт петунии се използва за вертикално засаждане - декориране на тераси, беседки, лоджии. Тези цветя изглеждат доста елегантно при организиране на алпийски пързалки. Техните издънки, които се разпространяват по земята, не могат да не привличат любопитни погледи.

Каква е разликата между сорт ампел и каскаден?

Понякога възникват въпроси, каква е разликата между ампелен сорт и каскаден? При сорта каскада клоните растат нагоре, докато ампелният сорт има тънко падащо стъбло. Има разлики в размера на съцветията. Каскадните сортове имат по-големи форми.

Най-красивите видове ампелни петунии. Имена и снимки

Всяко разнообразие от петунии има свой истински ценител, но сред голямо разнообразие от хибриди все още има безусловни лидери според предпочитанията на цветарите:

 • Explorer се характеризира с най-дългите издънки - размерът им може да бъде до 1,6 м. Освен всичко останало, тези петунии се характеризират с мощна структура, която не се страхува от силни поривисти ветрове. Големите съцветия се открояват сред другите сортове растения с оригинална восъчна повърхност, която предпазва храста от дъжд. Има широка гама от цветове на листата;
 • Черното кадифе се различава от останалите в оригиналния си цвят. Силно разклоненото растение може да достигне размери 30-45 см. Съцветията са доста големи, с диаметър около 9 сантиметра. Черните листа имат кадифен повърхностен ефект;
 • Снежната кралица е сорт петуния, който може да нарасне на дължина около 85 сантиметра. Чисто белите съцветия имат приятен и деликатен аромат. Петунията създава общо усещане за чистота, ефирност, лекота;
 • Светлана - този храст има грациозни и буйни разперени стъбла, които могат да растат до метър. Съцветията са вълнообразни, с контрастиращи розови жилки и ажурен бял кант под формата на фуния;
 • Екатерина - Този хибрид има жилки по венчелистчетата. Съцветия с диаметър приблизително 7 см, ярко сьомжен цвят;
 • Ramplin Neon Rose - Този сорт има едроцветна форма с преобладаване на лилави цветя. Растението има дължина до 35-40 сантиметра, от които падат метрови клони, обсипани със съцветия;
 • Mashenka е силно разклонен хибрид, размерът на храста е не повече от 90 см. Съцветията от фуниевиден тип имат диаметър 7-8 сантиметра. Листата са наситено розови на цвят, средата е ярко жълта.

Нови сортове петунии. Описание и снимка

Работата по отглеждането на нови сортове петунии продължава. Създават се все повече и повече оригинални форми и цветове на венчелистчета, комбинации от структури и цветове. Сега не са много изненадани от вените на различни цветове, но истинската изненада е променя се според метеорологичните условия нюанси на растенията. Специално внимание трябва да се обърне на:

 • Класическо разнообразие от петунияновият хибрид от серията Duve ще изуми със силата на листата, поради което големите цветя остават отворени през цялото време;
 • Пикобела хибрид от сорта Фантазия е полуампелен сорт цветя, характеризиращ се с гъсти малки цветя и повишена устойчивост на замръзване;
 • сортът Limbo беше попълнен с цветен асортимент: заедно с класическите бели, розови, сини цветя беше създаден бургундски нюанс;
 • Плюшеният сорт, за разлика от други растителни видове, цъфти прекрасно в лошо осветени райони.

Петунията не е напразно толкова популярна сред много градинари. Дори и с малко грижи, петунията ще може да даде красив и буен цъфтеж през цялото лято и преди първата слана... С настъпването на студено време до -25С можете да носите саксиите на закрито и растението със своите съцветия все още ще ви радва дълго време. Засадете това уникално растение и със сигурност няма да съжалявате!

Сортове петуния
Хибридни сортове петунияКласификация на петуниитеОтглеждане на сортове петунииХрастови петунии.Домашни цветяЦъфтеж на петунияСортове и хибриди на петунииКак да отглеждаме петунияХарактеристики на грижата за петунияПетуния цветяКолко дълго цъфти петуниятаСортове петунияКак да се грижим за цвете петунияОтглеждане на красиво цвете

Добави коментар

 

Задължителните полета са маркирани *

Всичко за цветята и растенията на сайта и у дома

© 2021 myflower.desigusxpro.com |
Използването на материали на сайта е възможно при условие, че е публикувана връзка към източника.