Правила за засаждане и грижи за ампелна петуния

Цветята на петунията отдавна се използват като декорация за територията на частни къщи. Животновъдите са отгледали огромен брой различни сортове, сред които е имало място за ампелни петунии. Особеностите на сорта са, че цветето има просто колосален темп на растеж, голям цъфтеж, както и висока устойчивост на неблагоприятни условия и рязко изменение на климата. Ето защо ампелната петуния се е доказала толкова добре в Русия, където поради климатичните особености много растения просто не могат да се вкоренят.


Видове ампелни петунии

Много градинари, дори от категорията аматьори, дадоха името на ампелната петуния - surfiniya, но всъщност това е погрешно. Сурфинията е само една от разновидностите на вида ампелна петуния, която започва цъфтежа си в средата на юни и продължава до настъпването на слана. В допълнение към сурфинията, тумбелина принадлежи към вида ампелна петуния, характеризираща се с големи хавлиени пъпки, супертуния и фортуния с малки цветчета.

Засаждане и размножаване на цветя на петуния

Сортове и грижи за петунияЗасаждането и грижите за петуниите имат свои собствени нюанси. Възможно е да се отглежда ампелна петуния само с помощта на разсад и това се счита за един от основните недостатъци. Преди засаждането първо трябва да намерите място, благоприятно за растежа на растенията. Подходяща е зона с обилна слънчева светлина, тъй като дори малко количество сянка може значително намалете броя на пъпките... В резултат на това ще бъде възможно да се получи голям храст от петуния с малък брой пъпки, но с много зелена маса.

Засаждането на разсад започва веднага след достигане на тримесечна възраст. Можете да определите готовността на растението за засаждане по първите пъпки на багажника. За кацане изберете топъл, облачен ден без вятър и по-добре вечер.

Почвата за засаждане може да бъде много различна, но растението се вкоренява най-добре от всички. в алкална или неутрална среда... Преди засаждането почвата предварително се разрохква добре. В бъдеще при благоприятен растеж може да се размножава ампелна петуния. Могат да се използват два метода за разплод:

  • присаждане;
  • засяване на семена.

Резници

Трябва внимателно да изберете майчино растение за присаждане. Ампелната петуния трябва да бъде силна, без очевидни признаци на заболяване и с много пъпки. Преди присаждането майчиното растение трябва да бъде подготвено предварително, тъй като самата процедура започва в края на зимата, или по-точно, по-точно през периода, когато петунията е в отслабено състояние. Ето защо в края на август всички дълги издънки трябва да бъдат отрязани от петуниите и храстът да бъде поставен в изба или друго помещение с оптимална температура за растението. Не трябва да забравяме и за създаването на изкуствено осветление. Обикновено ампелните петунии изискват поне 12 слънчеви часа на ден.

В средата на зимата можете да видите как храстът на петунията започва да избледнява. Това е особено очевидно за зелената маса, а именно за листата, които стават увиснали и твърди.Не си струва да се притеснявате за такъв непрезентабилен външен вид, тъй като цветето е в хибернация и това състояние е нормално за него. Веднага щом настъпи пролетният, вегетационен период, ампелната петуния ще цъфти отново със същите цветове и то доста бързо.

Преди присаждането в началото на пролетта е важно да проверите майчиното растение за насекоми и болести. Това трябва да се направи, въпреки че петунията винаги е била в благоприятни условия и под наблюдение. Само напълно здрави резници имат потенциал да растат по-нататък. Незначителни заболявания или насекоми могат да доведат до ранно умиране на растението. Температура на закрито през размножителния сезон трябва да достигне 21-22 градуса.

Резниците се отрязват от растението и в същото време дължината им трябва да бъде около 10 см. На две листа в горната част трябва да отрежете половината плоча. В долната част плочите са напълно отстранени. След като получите резниците, можете да започнете да ги засаждате. Почвата трябва да е достатъчно рохкава, за да можете да залепите резниците на дълбочина 4-5 см. Ако почвата е твърда, тогава има всички шансове просто да се счупят резниците или, в най-добрия случай, растението да расте неправилно в началото и след това просто да умре. Плътността на засаждане на ампелни петунии трябва да бъде най-малко 2-3 cm.

Контейнерът с резници трябва да бъде покрит със стъклен буркан или найлоново фолио, за да се създадат условия за кондензация. Всички саксии за цветя се поставят на перваза на прозореца, тъй като дори на ранен етап от развитието на петунията се изискват около 10 часа слънчева светлина на ден. Ако не е възможно да се следи постоянното подаване на слънчева светлина, най-добре е да направете изкуствено осветление с помощта на специални лампи. Доста е лесно да се следи резниците, но те също изискват грижи, които се състоят в постоянно поливане и пръскане. Важно е поливането да става в палет. Този метод ще може да предпази растението от болест на черните крака. Обикновено това заболяване започва да се разпространява при поливане директно в почвата.

Когато се появят първите листа, цветята на петунията се трансплантират в постоянен контейнер. Ако трябва да се поставят цветя на земята, най-добре изчакайте до май с трансплантация, докато почвата и въздухът се затоплят до благоприятна температура. Често е невъзможно да се трансплантира петуния, тъй като тя не харесва това и впоследствие можете да получите много слаб храст с малък брой пъпки.

Размножаване със семена

Ампелна трансплантация на петунияОтглеждането на петунии от семена е трудно, тъй като този процес изисква много градинарски опит и педантичност. В много отношения отглеждането зависи не само от внимание и грижи, но и от качеството на семената. Също така е важно постоянно следете влажността и стайна температура. Температурата за благоприятния растеж на петуниите трябва да бъде 24 градуса. Ако не следите температурата на растеж, това просто няма да бъде, дори при правилно засаждане и постоянни грижи.

Цялата процедура за засаждане на семена от петуния може да бъде разделени на няколко етапа.

  1. Преди засяването на семената почвата е обилно наситена с вода, но не може да бъде доведена до течно състояние. Трябва да добавите малко калиев перманганат към водата.
  2. За засаждане на семена можете да използвате специални торфени таблетки, които значително подобряват влизането, но без тях можете лесно да поставите семена от петуния.
  3. Всички засадени семена се покриват с найлоново фолио или стъклени съдове и се поставят на перваза на прозореца.

Процесът е малко като присаждане, но има някои изключения от правилото. Контейнерът със засадените семена не трябва да се отваря в продължение на 10-14 дни. Поливането през този период не се препоръчва, тъй като семената имат достатъчно влага, която е влязла в почвата преди засаждането. В допълнение, кондензът, който се събира на повърхността на полиетиленовия филм, допълнително овлажнява почвата.

След появата на първите издънки на петуния, контейнерът може да се отвори, за да се отстрани кондензатът от повърхността на пластмасовата обвивка и подобряват циркулацията на въздуха... Ще е необходимо да добавите полезни компоненти към почвата. Например, използвайте минерални торове, които се пръскат върху повърхността на почвата с пулверизатор. Периодът на проветряване трябва да се увеличава всеки ден и капакът да се премахва веднага щом се появят първите листа върху разсад.

Грижа за ампелна петуния

Засаждане и напускане имат и много взаимосвързани ключови точки, които включват осветление, температура, поливане и торене на почвата.

  1. Как правилно да поливате ампелна петунияОсветлението е един от основните фактори за отглеждане на петунии у дома или в градината. Ниските нива на осветеност намаляват цъфтежа на растението и то започва да натрупва зелена маса. Ето защо, когато засаждате и кърмите, е важно да изберете място, където да попадне много слънчева светлина или да създадете изкуствено осветление.
  2. Петунията може лесно да понася внезапни промени в температурата, докато цъфтежът продължава, докато термометърът падне до нула градуса. По време на студове, цъфтящите издънки спират да цъфтят, а самата петуния преминава в хибернация.
  3. За да постигнете обилен цъфтеж в ампелни петунии, трябва да наблюдавате постоянно поливане. Това растение много обича водата, така че трябва да се полива ежедневно и през сухи периоди два пъти на ден. Не можете да прекалявате с поливането, тъй като застоялата вода може да има пагубен ефект върху кореновата система. Преовлажняването може да бъде избегнато, ако се създаде добра дренажна система преди засаждането. Липсата на влага може да се определи по цвета на листата и пъпките, които стават летаргични и сухи.
  4. Дори когато избирате благоприятна площ, цветето на ампелната петуния може да изисква допълнително хранене, особено в градината. Калият е подходящ като тор, който се внася в почвата поне два пъти месечно. Полезните микроелементи значително увеличават броя на пъпките на цвете.

Вредители и болести

Петуния вредителиАмпелната петуния, особено в градината, е склонна към атака от листни въшки и кърлежи... В борбата срещу тези насекоми можете да използвате разтвори с добавка сапун за пране или тютюн. Освен листни въшки, охлювите могат да причинят значителни щети и на петуниите, които за кратък период от време унищожават по-голямата част от зелената маса. Най-добре е да ги вземете на ръка и да откажете да пръскате растението с химикали. Можете също така да се борите с охлювите с помощта на каменна роза, която предотвратява тяхното движение. У дома можете да използвате черупки от яйца, които са разпръснати по повърхността на саксията с цветя.

От болестите, на които е податлива ампелната петуния, най-често се изолира обикновена плесен, разпространяваща се по ствола. Мухъл, особено в градината, може да причини разпадане на кореновата система и последващата смърт на растението. Малко количество пясък може да помогне за предотвратяване на растежа на плесени. Пясъкът се разпръсква по повърхността на почвата, но дори и той не може да гарантира, че тази болест няма да започне да се разпространява. Ако се появят първите признаци на гъбички или плесени, петунията трябва да се третира със специални фунгициди. За това например е подходящ калиев перманганат, смесен с вода.

Заключение

Методи за отглеждане на петунияДа направите красива озеленена зона от градината си не е толкова лесно, но ампелната петуния може да улесни тази работа. Този вид цвете с голям брой пъпки може да даде много цветове както в къщата, така и навън, защото има много разновидности на петуниите. Засаждане и грижи - снимки по тази тема и препоръки могат да бъдат намерени в големи количества в Интернет, тъй като това растение е доста популярно сред градинарите. Само ако спазвате всички тези правила, можете да постигнете положителен резултат при отглеждане на петунии.

Ампел петуния
Място за засаждане на ампелни петунииСортове ампелна петунияМетоди за трансплантация на петунияПетуния ампелно сеитба и засажданеГрижа за ампелна петунияПетуния ампелна като декорация на балконаПетуния ампелнаПетуния ампелна в саксииИзползването на ампелна петуния в дизайнаПетуния ампелно сеитба и засажданеСортове и грижи за петунияВисяща кошница с цъфтящи петунииСаксия с ампелна петунияПетуния ампелна

Добави коментар

 

Задължителните полета са маркирани *

Всичко за цветята и растенията на сайта и у дома

© 2021 myflower.desigusxpro.com |
Използването на материали на сайта е възможно при условие, че е публикувана връзка към източника.