Засаждане на семена от петуния: кога покълват?

Сенема петунииПетунията е много популярна не само заради атрактивния си външен вид, но и заради голямото си видово разнообразие, непретенциозност и способност да формира красиви цветни аранжировки с други растения. Изглежда красиво и на поляната.

Сред съществуващите разновидности ампелните видове имат особено привлекателен външен вид, които често се използват за декорация на беседки, тераси и балкони. Като основен метод за отглежданеизползвайте сеитба на семена... Ето защо, ако искате да отгледате красиво растение, трябва да започнете с отглеждане на разсад. Но тук всичко не е толкова просто. Опитните производители на цветя знаят някои важни нюанси, които им помагат да постигнат успех в това събитие с по-малко усилия.

Избор на семена

Когато сами решите какъв вид петуния ще отглеждате, можете да отидете в магазина за семена. При избора на семена обаче трябва да се вземат предвид и някои точки, които впоследствие могат да повлияят на качеството на възрастните растения.

Характеристика:

Семената са много малки и приличат на маково семе. Пристигайки в магазина, там могат да ви бъдат предложени два вида от тях. Редовните се продават в опакована форма. Но заедно с тях можете да закупите и гранулирани, които поставени в разтворима обвивка.

С простите е изключително трудно да се справите поради малкия им размер, така че по време на сеитбата ще ви бъде трудно да ги разпределите равномерно по повърхността на почвата. Ето защо, след появата на издънки, не можете да избегнете такава неприятна процедура като изтъняване. Ако искате да се отървете от това, тогава е по-добре веднага да закупите гранулирани. Трябва обаче да се има предвид, че на етапа на слизане те ще отнеме много влага, тъй като без нея черупката няма да може да се разтвори и семената няма да покълнат.

 • Как да изберем семена от петуниякогато избирате семена, трябва да вземете предвид срока на годност. Препоръчително е да изберете материала, който може да се използва в рамките на следващите 2-3 години. И тук няма значение кои видове придобивате - прости или дражета.
 • препоръчително е веднага да решите кой сорт ще купите, преди да отидете в магазина. Тогава ще бъдете уверени, че точно растението, което е посочено на снимката, ще порасне от семената. Ако вместо това купите сместа, със сигурност ще получите нещо съвсем различно от това, което очаквате;
 • Ако искате да бъдете доволни от избора си, най-добре е да закупите семена от реномирани производители в надежден магазин. Ето защо, в началото не пречи да обсъдите този въпрос с приятели, които вече са трябвало да купуват петуния;
 • Препоръчително е да отидете в магазина в края на есента, защото по това време им се доставя посадъчен материал от нова реколта. Следователно ще имате възможност да избирате от по-широк асортимент, да купувате на по-ниски цени и да сте сигурни, че това, което купувате, ще бъде свежо.

Кацане в земята

Време е да разберете кога е най-добре да засадите цвете за разсад. За да направите това, трябва да прецените какви цели искате да постигнете и при какви условия ще го отглеждате.

Обикновено петуния започва да цъфти след два до три месеца от момента на възникване.Следователно, като се вземе предвид този момент и е необходимо да се изчислят датите на кацане. Но имайте предвид, че ако искате да сеете семена по-рано от традиционните дати, тогава ще трябва да извършите допълнително осветление на разсад. Ако сте в състояние да изпълните това условие, тогава можете да планирате сеитба през февруари. Ако проблемът ви е да осигурите допълнително осветление за млади разсад, тогава най-добре изчакайте до март. След като сте решили да отглеждате ампелни видове, имайте предвид, че те растат изключително бавно, затова е необходимо да ги засадите на първо място. И е по-добре, ако първо покълнете бъдещото цвете.

Обучение

Засяване на петунияСлед като изберете приблизителната времева рамка, можете да започнете да практикувате подготовка на почвата и саксиите за разсад.

Можете да отглеждате разсад в контейнери, направени от всякакъв материал, най-важното е, че те са достатъчно дълбоки - поне 10 см. Уверете се, че в тях са предвидени дренажни отвори, тъй като застоя на водата ще бъде много разрушителен за разсад. За да спестите пари, можете да използвате пластмасови контейнери за храна за еднократна употреба с капаци за тези цели. Можете да създадете дренажни отвори в тях с шило. Благодарение на капака, който може да бъде заменен с обикновен филм, можете да поддържате парниковия ефект вътре. Добра идея е да се сеят в специални тави за разсад с малки клетки.

Имайте предвид, че разсадът ще расте най-добре в почвата. с неутрална или слабо кисела реакция... За да го отглеждате, можете да използвате готова смес, закупена в магазина, или да подготвите почвата за засаждане сами. За да направите това, са ви необходими следните компоненти:

 • листна (или копка) земя;
 • пясък;
 • хумус;
 • торф;
 • кокосов субстрат.

За да нормализирате нивото на киселинност на почвата, можете да добавите малко количество към нея дървесна пепел или вар... Почвената смес с рохкава, пропусклива и не особено питателна структура ще се счита за оптимална. Той ще осигури оптимални условия за развитието на кореновата система на разсада.

Когато почвената смес е готова, тя трябва да се пресее през сито и след това да се дезинфекцира. За да направите това, изсипете почвата с вряща вода или можете да я оставите да престои няколко минути в микровълновата печка. След това те вземат контейнери и поставят дренаж на дъното, за което можете да използвате натрошена червена тухла или експандирана глина. Върху него се изсипва почва. Не забравяйте да натъпчете почвата и да поливате добре. Количеството пръст в чашите трябва да е достатъчно, така че да останат поне 2 см от повърхността до горната част на контейнера. В това пространство семената ще покълнат под затворен капак.

При използване на редовни семена за отглеждане на разсад от петунии първо ги препоръча смесете със сух пясъктъй като това ще улесни поставянето им на повърхността. Но можете да го направите по различен начин: обикновена клечка за зъби може да ви помогне по този въпрос. За да направите това, трябва да навлажнете малко края му и да докоснете семената, след което с помощта на друга клечка за зъби закачените семена се пускат на правилното място.

Можете също така да сеете цвете за разсад с помощта на сняг. Първо, на повърхността на почвата се полага малко сняг, а вече върху него - семена. Лесно ще ги видите, тъй като те ще бъдат ясно видими на бял фон. Снегът ще се стопи доста скоро и тогава бъдещото растение с разтопена вода ще бъде на земята.

Със семена на драже, действайте по следния начин: трябва да вземете пинсета и да ги преместите на избраното място. За това придържайте се към модел за засаждане 3 х 3 см... Ако решите да използвате касета за отглеждане на разсад, в една клетка трябва да се постави само едно семе. Така се спасявате от ненужни кирки и поддържате корените на разсада непокътнати.

След приключване на сеитбата, не забравяйте да напръскате лехите с вода. Нежелателно е да се извършват манипулации за задълбочаване на семената в земята.Въпреки че според някои производители е полезно да ги поръсите с малък слой пясък или лека почва.

След това контейнерът трябва да бъде покрит със стъкло, филм или капак и преместен на светло, топло място, където е необходимо температурата да се поддържа в рамките на 20-25 градуса. В същото време може да се извърши допълнително осветление.

Когато отглеждате разсад, трябва да се внимава конденз не се натрупва вътре... Трябва да поливате разсада от спрей, когато възникне необходимост. Отначало поливането може да се извърши с много слаб разтвор на манган.

Правилна грижа

Петуния стреляОбикновено семената започват да поникват в рамките на пет дни от момента на сеитбата. Ако това се случи, тогава можете да ви поздравите, защото успешно сте завършили най-трудния етап. Всъщност, както много градинари знаят, основните трудности при отглеждането на разсад от петуния са свързани с ниска кълняемост. И докато кълновете поникват, проветряването не е необходимо.

На този етап можете да се ограничите отстраняване на натрупания кондензат... След това може да започне вентилация, за да се осигури подаване на чист въздух в контейнера. Подсказка, че е време да се премахне напълно капака, ще бъде освобождаването на разсад от семенните обвивки.

 • при първите признаци на покълване контейнерът трябва да се постави на много светло място, където ще бъде защитен от пряка слънчева светлина. Температурата трябва да се поддържа на ниво не по-високо от +18 градуса. При такива условия ще бъде възможно да се избегне разтягането на разсад и да се направят по-здрави;
 • поливането на разсад се извършва, като се фокусира върху състоянието на почвата. Необходимо е да не се бърка не само с честотата на поливане, но и с количеството вода, за да се предотврати както изсъхването, така и преовлажняването на почвата. Дисбалансът във всяка посока може да доведе до смърт на разсад;
 • също по това време можете да започнете да извършвате допълнително осветление на разсад. За това се използват фитолампи, въпреки че ако не са налични, могат да бъдат заменени с енергоспестяващи и флуоресцентни лампи. Те трябва да се използват с повишено внимание, като се поставят на безопасно разстояние, в противен случай растенията могат да получат изгаряния от ярка светлина. Осветлението трябва да е достатъчно изобилно. Следователно трябва да включите лампите рано сутринта и да ги оставите до вечерта. В облачни периоди може да се извършва допълнително осветление през целия ден. За младите разсад се препоръчва допълнително осветление поне 16 часа на ден. Ако на растенията липсва светлина, те ще започнат да се разтягат и да са слаби.

През първите седмици млади разсадрастат изключително бавно... Всъщност по това време те изразходват по-голямата част от енергията си за формиране на кореновата маса. Следователно ще трябва да изчакате и да продължите да се грижите за тях по същия начин.

Бране на петуния и по-нататъшни грижи

Засаждане и грижи за разсад от петунияОбикновено, вече след 1-1,5 месеца от момента на засяване на семената, в разсада се образуват първите два истински листа. Появата им ясно показва, че е дошло времето за гмуркане.

Това ще изисква повече питателна почва за саксии, който трябва да се напълни в малки чашки, като предварително е направил дренажни отвори в тях. За бране на разсад, отглеждан в общ контейнер, можете да използвате и специални касети.

Преди времето да е благоприятно на улицата за трансфер на постоянно място, може да се наложи да направите повече от едно гмуркане. Затова трябва много внимателно да наблюдавате растенията, за да не пропуснете момента, когато кореновата система заема цялото пространство на земята в чашата. Това ще бъде намек за вас, че трябва да берете растения в по-просторни контейнери.

Торфените чаши са отлична алтернатива на конвенционалните контейнери за бране, тъй като през пролетта разсадът може да бъде трансплантиран директно с тях на постоянно място. По този начин можете да запазите корените им непокътнати.

Заключение

Засяване на семена от петунияЦветето е оценено от много производители, преди всичко поради атрактивния му външен вид, поради което много редовно намират място за него на мястото. Въпреки че аз самият процесът на отглеждане не е толкова лесен, както може да изглежда на пръв поглед. В края на краищата, преди петунията да започне да цъфти, ще трябва да отглеждате разсад и това е доста труден етап. Като се има предвид, че семената имат ниска степен на покълване, много е важно да изберете правилния сорт и правилно да се подготвите за сеитба.

Не по-малко внимателно е да се грижите за млади разсад, тъй като на този етап производителят трябва да получи силни разсад и това е гаранция, че след пресаждането в открит терен растенията бързо ще пуснат корени и ще започнат да цъфтят.

Добави коментар

 

Задължителните полета са маркирани *

Всичко за цветята и растенията на сайта и у дома

© 2021 myflower.desigusxpro.com |
Използването на материали на сайта е възможно при условие, че е публикувана връзка към източника.