Колко парчета ампелни петунии да засадите в саксии?

Лятото е най-красивото време на годината, когато природата, показваща разнообразие от цветове, доставя незабравимо удоволствие. Размишлявайки върху тази картина, много хора имат желание да направят прилежащата територия на къщата, балкона или лятната вила не по-малко красиви. Често този проблем се решава съвсем просто - те засаждат цветята, които харесват, за да могат да им се възхищават както близки хора, така и обикновени минувачи. И добра идея да украсите избраното място е да засадите ампелни петунии.


Това растение се отличава с дълги издънки, покрити с големи, ярки цветя. Поради това може да се отглежда както на балкона, така и в сандъче или около градинска пътека. Благодарение на това растение ще ви бъде доста лесно да поддържате цветна и лятна атмосфера във вашето пространство.

Петуния ампелна и каскадна - каква е разликата?

Петунията е известна на експертите с причудливия си характер. И това не е изненадващо, като се има предвид, че естественото му местообитание е влажен и горещ климат... Но благодарение на усилията на животновъдите, днес хибридите са достъпни за всеки начинаещ цветар и не само, които са лесни за отглеждане и грижа и в същото време могат да радват външния си вид през целия летен сезон.

Въпреки че е обичайно да се разграничават ампелни и каскадни петунии, в действителност те нямат различия. В крайна сметка това е едно и също растение, което просто има различни имена.

Най-добрите сортове ампелни петунии

Асортиментът от цветарски магазини днес предлага много различни разновидности на ампелни петунии. Това опростява задачата за градинаря, тъй като той може да избере сорта, който му подхожда. Най-търсените днес са следните сортове петунии:

 • Колко парчета да засадите петунии в саксииСортирай "Снежна кралица". Основното му предимство е уникалният му аромат. Снежнобялите цветя го правят привлекателен, придавайки ефект на чистота и лекота;
 • Сорт "Explorer". Различава се с богата цветова палитра. Расте на височина до 1,5 метра. Различава се с големи и силни стъбла, поради което толерира добре лошото време;
 • Сорт "Екатерина". Растението има оранжеви цветя, украсени с жилки. Цветята са малки, до 6 см в диаметър;
 • Сорт "Черно кадифе". Изпъква в списъка на сортовете заради големите си черни цветя. Цветята са малки, имат диаметър 8 см;
 • Сорт "Milliflora". Той се откроява сред другите сортове с компактните си размери. Това растение ще се хареса на градинари, които обичат сладък и трогателен стил.

Избирайки хавлиени сортове петунии за отглеждане на сайта, трябва да сте подготвени за факта, че те изисква внимателна грижа... Ще са необходими много усилия, за да дарите цветята на това растение с тяхната красота. Поради трудностите, които възникват при отглеждането им, те се засаждат най-често на затворени места.

Засаждане и грижи за ампелна петуния у дома

Трудно е да се намери такъв производител, който да е безразличен към петуниите.Днес е обичайно да се разграничават два вида от това растение: храстови и ампелни. Освен това всеки от тях притежава изразителност и привлекателност. Храстовите петунии са станали широко разпространени като градински растения, а ампелните се отглеждат предимно у дома, където украсяват балкони и веранди. Независимо от избраното разнообразие от петунии е задължително да се осигурят подходящи грижи.

Отглеждане на разсад от семена

Семена от ампелна петунияПоради оскъдния багаж от знания, начинаещи цветари обръщайте внимание на всяко малко нещо... Те може да се интересуват от известни методи за борба с болестите, както и от въпроса колко парчета да засадят в саксии. Първото нещо, което трябва да знаят обаче, е как да отглеждат растения от семена.

Ако е възможно да се осигури изкуствено осветление за разсад, семената на петуния могат да бъдат вече през февруари. В противен случай трябва да изчакате с това до средата на март, тъй като по това време светлите часове ще станат по-дълги, което ще осигури на петунията необходимото количество светлина. Почвата, използвана за сеитба, трябва да има рохкава, питателна и лека текстура. За да подготвите почва за засаждане, която отговаря на горните изисквания, ще ви трябват следните компоненти:

 • две части торф;
 • две части копка и листна почва;
 • две части хумус;
 • едно парче пясък.

Най-горният слой на почвата трябва да е възможно най-лек, така че е препоръчително да го пресеете. В деня преди сеитбата почвата трябва да се полива. След това трябва да добавите малко сух пясък към семената, след което тази смес се поставя върху подготвената почва. Възможно е да се ускори покълването на семената, ако контейнерът с посевите е покрит с филм или стъкло и прехвърлен в помещение, където температурата ще се поддържа на 21-22 градуса.

Появата на първите издънки трябва да се очаква след една седмица. От този момент нататък разсадът трябва внимателно да се грижи. За това разсадът се полива два пъти на ден, като се поръсва със стайна вода. Също необходимо е да се проветрява... Трудно е да се отглеждат здрави и здрави разсад, без да се поддържа оптимална влажност. В същото време е необходимо да се гарантира, че не се получава кондензация, тъй като ако има такава, вероятността от увреждане на разсад от различни заболявания се увеличава. След изчакване на образуването на първите листа на разсад, филмът може да бъде премахнат.

Поливане и торене

Торове за ампелна петунияПетунията поставя доста високи изисквания към отглеждането, така че начинаещите производители могат да имат определени трудности. Заводът ще може напълно да демонстрира своите декоративни свойства само при условие, че извършва хранителни превръзки. Поливането е не по-малко важно за петуниите, които трябва да се извършват всеки ден.

Ако разсадът получава по-малко необходимо количество влага, тогава това ще доведе до развитие на заболявания, които могат да се определят от различни характерни признаци. Например листата му стават лепкави. За да може растението да бъде снабдено с всички необходими хранителни вещества, се препоръчва да се извършва подхранване със специални формулировки, които трябва да се добавят към почвата при всяко поливане. Най-големият ефект от обличането се постига, като се следва схемата:

 • първите седем дни - поливане с вода и хумати;
 • следващите седем дни - поливане с вода и калиев сулфат.

Засаждане на цветя в открит терен

Когато разсадът, отглеждан в саксии, е достатъчно силен, можете да изберете място за засаждане на открито. За да се случи това събитие без усложнения, е необходимо вземете предвид следните препоръки:

 • препоръчително е да се трансплантира вечер при облачно време;
 • препоръчително е да прехвърлите разсад на подготвено място заедно с почвата от саксиите;
 • дупките за разсад, които трябва да бъдат подготвени, трябва да бъдат най-малко 10 х 10 см;
 • също е важно правилно да се определи разстоянието между разсад, като се фокусира върху техния размер.Ако се трансплантира сорт с големи цветя, тогава растенията се поставят на поне 24 см едно от друго. За растения с малки цветя е достатъчно да се поддържа интервал от 19 см. За храстите от ампелна петуния трябва да се поддържа разстояние от около 29 см;
 • когато трансплантацията приключи, е необходимо да се извършат дейности за ускоряване на вкореняването. За това почвата се мулчира с торф или хумус. По този начин растенията ще бъдат защитени от ниски температури, което също ще помогне да се поддържат оптимални нива на влага;
 • след приключване на всички операции по трансплантация, цветето трябва да се полива.

Как да се образува ампелна петуния?

Как правилно да се грижим за ампелна петунияКато правило до средата на юли издънките растат твърде много, което изисква бързо отстраняване. Нещо повече, това се случва и ако петуниите са с минимални грижи. При такива условия има излагане на дъното на леторастите, в същото време по върховете се образуват нови пъпки и листа. В резултат на това цветето става непривлекателно, има забавяне в растежа, тъй като не получава необходимите хранителни вещества.

Възможно е да се поддържа здрава и привлекателна петуния, при условие че издънките се прищипят навреме. Същността на тази процедура е да се премахне издънката с 2/3 от дължината. Тази операция е смисълът на образуването на ампелна петуния. Ако се извърши своевременно, е възможно да се осигури привлекателен външен вид на цветето през целия вегетационен период.

Как да събираме семена?

Опитните производители знаят, че е достатъчно да удължите периода на цъфтеж на петуниите незабавно изрежете изсъхнали цветя... Те обаче са доставчиците на семена. При първите признаци на цъфтеж трябва да започнете да наблюдавате долните цветя и да изберете най-подходящите. Можете да използвате пъпки, които са изсъхнали и имат време да узреят напълно. Това гарантира, че те съдържат качествени семена. Обикновено са необходими 2,5 месеца, за да узреят семената.

Можете да получите необходимото количество семена и подходящото качество само ако първоначално е избран подходящ сорт. В това отношение махровата петуния, която не предава майчините свойства на потомството по време на размножаването, не би била много подходящ избор. Ето защо, дори опитните производители на цветя не могат да гарантират, че когато създават необходимите условия за растенията след засяване на събраните семена от тях ще поникне ново цвете същия сорт. В някои случаи е възможна изненада - от засетите семена често могат да растат цветя, които имат различни размери, форми и нюанси.

Заключение

Ампел петунияПетунията е доста уникално растение, тъй като при всичките му отлични декоративни свойства е доста трудно да се отглежда това растение при липса на необходимите знания. Ето защо за начинаещите градинари това може да бъде сериозен проблем, особено ако планират засадете го на открито.

Ако обаче използвате натрупания опит на градинарите, можете успешно да отглеждате това капризно растение по нашите географски ширини. Можете да увеличите шансовете за успех, ако петунията се отглежда чрез разсад. Тогава производителят ще има на разположение силни и втвърдени разсад, които при подходящи грижи по време на периода на засаждане ще се чувстват доста удобно в подготвената цветна леха.

Добави коментар

 

Задължителните полета са маркирани *

Всичко за цветята и растенията на сайта и у дома

© 2021 myflower.desigusxpro.com |
Използването на материали на сайта е възможно при условие, че е публикувана връзка към източника.