Отглеждане на петунии от семена у дома

У нас петунията се отглежда като едногодишно декоративно растение. Докато този представител на нощника принадлежи към трайни насаждения. Но поради суровия климат в по-голямата част от нашето Отечество никой не мисли за запазване на петуниите за зимата. Този бизнес е обезпокоителен и непопулярен сред руските производители на цветя. Междувременно животновъдите отдавна отглеждат хибридни сортове петунии, които могат да цъфтят обилно няколко пъти годишно.


Описание на цветя на петуния

Характеристики на петиниевите цветовеЦветът дойде в Европа от Южна Америка. У дома - в Бразилия и Парагвай, петуниите растат до метър височина. Петуниите, използвани в култивираното цветарство, са растения, които имат формата на малък храст.

Височината му зависи от вида и сорта. Ниско растящите петунии растат до 20-30 см, по-големите образуват храст до 60 см. Петуниите се отличават и с местоположението на стъблото:

 • изправен;
 • пълзящ.

Животновъдите непрекъснато разширяват асортимента на тези многостранни декорации във всяка градина или цветно легло. Най-често петуниите се разделят на две големи групи:

 1. Храст.
 2. Ампелни петунии.

Сортовете от последния тип са много подходящи за засаждане в висящи саксии, тъй като поради гъвкавите къси издънки и голям брой малки цветя се образува ярка "топка", видима отдалеч.

По размер на цветето петуниите се подразделят на едроцветни и многоцветни... Първата група се отличава с цветя с размер над 10 см. Те украсяват силни клони с единични фунии. Такива петунии изглеждат много елегантни.

При растенията от втората група цветята са много по-малки, малко повече от монета от пет рубли, но има много от тях. Храстите изглеждат елегантни и дори забавни.

Петунията е изключително популярна сред производителите на цветя по целия свят заради разнообразието си от цветове, дълъг и обилен цъфтеж с подходящи грижи. Мнозина се опитват да отглеждат разсад от петуния със собствените си ръце у дома.

Как и по кое време да започнем този отговорен бизнес? Как да отглеждаме разсад от петуния у дома? На първия етап трябва да закупите висококачествени семена.

Правила за отглеждане на петунии от семена

Нюансите на отглеждане на петунии у дома от семенаСеитбата се извършва в края на февруари, началото на март. Въпреки че е възможно да започнете да отглеждате разсад на по-късна дата, в този случай има опасност да не видите цъфтеж.

Имайте предвид, че ще минат поне 10 седмици, преди тази красавица да ви зарадва с цветните си тоалети. Петунията произвежда много малки, по-малко макови семена, семена.

Можете обаче да ги видите по рафтовете на магазините за цветя. гранулирана форма... Те са много по-големи и по-скъпи от конвенционалните. Целият фокус е в специална хранителна защитна обвивка, която заобикаля растителните семена.

Понякога пелетите се продават на парче. Невъзможно е да се определи външния вид на семената в опаковката, защото те се продават в непрозрачни торбички. Остава да се доверите на информацията на опаковката. Проучете го внимателно. Етикетът трябва да гласи:

 • Производител на семена.
 • Срок на годност.
 • Име на сорта.
 • Време на цъфтеж.
 • Възрастна височина на храста.

Имайте предвид, че обвитите с хартия семена остават жизнеспособни до една година. По-дълъг срок на годност се осигурява от опаковката фолио или полиетилен - до две години. Как да отглеждаме петуния от семена?

Как да изберем контейнери за разсад

Опции за избор на контейнери за разсадЗа домашна "оранжерия", в която семената ще покълнат и младите разсад ще вземат първите листа, контейнер за бисквитки, бисквити, сладолед ще направи. Можете да закупите пластмасови контейнери в магазина за железария.

Бюджетен и удобен вариант е използването на празна бутилка с вода от пет литра. С остър нож на дългата страна направете разрез от три страни и леко огънете пластмасата нагоре, получавате „оранжерия“ с капак, лека и удобна.

Каквото и да изберете да отглеждате петунии от семена у дома, не забравяйте да направите в дъното на контейнера с нагрят нокът дренажни отвори... Тогава водата няма да застоява в почвата и корените няма да бъдат засегнати от гниене.

Подготовка на почвата

Описание на метода за подготовка на почвата за сеитба на семена от петунияМожете да си купите готова смес в цветарски магазин. Такива състави се произвеждат на базата на торф. Има дори специални почви за петунии... Висококачествен субстрат се дезинфекцира индустриално от вредители.

Но можете сами да приготвите необходимия състав на почвата, ако имате необходимите съставки, време и желание за това.

Вземете в равни пропорции (по 2 части всяка):

 • торф;
 • градинска земя;
 • хумус;
 • добавете 1 част пясък към този комплект.

Смесете всичко, необходимата хранителна основа за покълване на семена е готова. Изсипете слой от експандирана глина или малки речни камъчета на дъното на контейнера. Поставете пръст върху тази дренажна подложка с дебелина около 3 до 5 cm.

Но преди да го направите, моля приемете предпазни мерки срещу паразити... Загрейте закупената или домашна композиция във фурната за 15-20 минути или я разлейте с вряща вода.

Някои производители съветват да се добавят кристали калиев перманганат към водата, за да се получи разтвор с наситен цвят. В този случай закачете контейнера с пръст над басейна, където водата ще изтече. След като земята се охлади след дезинфекция, овлажнявайте го добре с пръскачка и започнете да сеете.

Засяване на семена от петуния

Особености на засаждането на семена от петуния у домаПетунията е растение, което много обича светлината и топлината. За успешно покълване (ако приемем, че имате късмет с изходния материал), трябва да създадете тези условия. Следователно семената са само изложи на повърхността навлажнена почва, но не заспивайте със земя.

За удобство при извършване на операцията, навлажнете кибрит или клечка за зъби с вода и вземете всяко семе с нея. Интервалите между тях трябва да са еднакви, най-малко 10-15 cm.

След като приключите притиснете семената към земятаза подобряване на сцеплението. Покрийте домашната оранжерия с капак, стъкло, найлоново фолио и я поставете на топло място, най-простото нещо е към стайна батерия.

На този етап не се изисква допълнително осветяване, но топлината е жизненоважна за появата на кълнове. Покълват семена от петуния трябва при температура от +25 градуса.

Отворете капака на вентилационния контейнер веднъж на ден. Разсадът ще се появи на третия или четвъртия ден. Ако обаче семената са изтекли, тогава те ще покълнат по-дълго, около десет дни.

Грижи за разсад: осветление и поливане

Правила за грижа за разсад от петунияЗа здравословен и силен разсад у дома, помислете за някои от особеностите на развитието на петуниите. Ако кълновете нямат достатъчно светлина, те ще посегнат към слънцето, ще се окажат високи, но слаби.

Ето защо, след като семената покълнат, преместете кутиите далеч от батерията, но по-близо до прозореца. На този етап основната роля играе вторият фактор - светлината. Без да разчитате на осветлението на прозорците, прибягвайте до помощта на допълнително осветление.

За тези цели използвайте флуоресцентни лампи или лампи за разсад. Включете допълнителната светлина веднага щом семената се излюпят.Лампите трябва да горят над разсада най-малко 12 часа. В бъдеще това ще допринесе за по-бързото образуване на цветни пъпки. Температурата на мястото, където имате кутии с кълнове, трябва да бъде + 18-20 градуса.

Изключително важно е на този етап, когато разсадът е крехък и лесно може да умре, извършват компетентно поливане... Опитните производители съветват да правите това вечер, когато настъпи по-интензивен растеж на растенията.

Водата трябва да бъде мека, без хлор и топла... За да направите това, оставете чешмяна вода поне един ден на перваза на прозореца или на друго топло място. Преди да поливате, изстискайте в него няколко капки сок от лимона.

Още първия ден, когато се появят кълновете, проветрете оранжериятаЧрез плъзгане на капака. Започнете с две до три минути, като от време на време увеличавате времето за аерация. Такъв прост метод ще помогне да се поддържа влагата в правилното количество и да се предпазят разсадът от болестта, която се нарича "черен крак".

Гмуркане - как да го направя правилно

Описание на метода за бране на разсад от петуния у домаИдва моментът, когато разсадът се стеснява в кутията и всеки кълнове вече се нуждае от отделно пространство. За тази цел се извършва трансплантация. За да не се объркате, нека разберем какви листа има върху растенията.

Покълвайки, семето освобождава два котиледона. Те имат удължена форма и са много по-големи от листата, които се появяват по-късно. Котиледоните са вид бутилка с мляко, от която се храни кълновете. Но сега той и братята му по телевизията пораснаха и като деца в детската градина започнаха да се натискат и да си пречат.

Така че е време да се потопите. Тази операция включва пресаждане и прищипване на корена... Всяко кълнове се поставя в отделна прозрачна чаша. Ние задълбочаваме кълновете в почвата, докато котиледоните не напуснат.

Докато растенията са много крехки, кореновата система не се е образувала и се състои само от един корен, дебел като косъм. За да не се повреди, се взима кълното заедно с буца пръст и настанени на ново място на пребиваване. Почвата се стерилизира, както преди сеитбата на семената - с вряща вода или калциниране във фурната.

След първата трансплантация на разсад от петуния, ако сте направили всичко правилно, растението започва да се развива по-активно, увеличавайки кореновата система. Около месец и половина след сеитбата, ще е необходима втора трансплантация, в по-големи саксии. Тук петунията се оставя преди засаждане на открита земя в градината или саксии на открито.

Строго погледнато, съкращаването на корените е част от процедурата за гмуркане. Те правят това, така че страничните корени започват да се развиват и цялата система се формира по-мощна, разклонена. Тогава растението ще получи повече хранителни вещества от почвата.

Но наскоро производителите на цветя се оттеглиха от тази практика, смятайки я за твърде рискована. Някои майстори в отглеждането на разсад у дома, не правят втората трансплантация.

Те избират контейнери за гмуркане с марж, „за растеж“. Обяснявайки това с факта, че няма нищо, което да нарани растенията за пореден път. Можете да изберете най-добрия начин от собствения си опит.

Температурен режим и хранене

Метод за хранене на разсад от петуния у домаСлед като са получили отделно жилищно пространство след гмуркане, разсадът започва да расте енергично. Сега, за тяхна собствена полза, започнете да привиквате младите петунии към ниски температури, до + 10 °. В този случай производителите на цветя използват термина „втвърдяване“.

Чаши за разсад изнесени на остъкления балкон или отворете прозорец в стаята. Започнете с 15 минути, като постепенно увеличавате времето.

След няколко седмици такива повторения и при условие, че температурата на външния въздух не спадне под нормата, разсадът може да бъде оставен на хладно място, преди да бъде трансплантиран на постоянно място.

Невъзможно е да се отглеждат добри разсад без грижи, а също навременно и редовно хранене... Започнете да торите две седмици след първата трансплантация на разсад. В бъдеще правете това за възрастни растения, веднъж на всеки две седмици.

Специализираните магазини предлагат цветари сложни торовесъдържащи много калий.Концентрираните течни формули също са добри и трябва да се разреждат с вода у дома.

След втората трансплантация и в бъдеще не забравяйте за разхлабване на почвата. Корените се нуждаят от кислород. Петуниите ще отговорят на такива грижи с продължителен цъфтеж до късна есен.

Прищипване на разсад

Характеристики на прищипване на разсад от петунияСърцето се радва от гледането на ярка плътна „топка“ от разноцветни петунии. Как да получите идеалната форма у дома? Тайната е проста. Всичко е за прищипване на върха на растението.

Започнете тази процедура веднага щом на кълновете се появят четири до пет листа, без да се броят двата, които растат от семето за люпене (котиледона). Оказва се, че ще направите първото прищипване, когато върху петунията има седем листа.

Ограничавайки растежа нагоре, принуждавате страничните издънки да се развиват. Така ще се формира кръгъл храст... Но имайте предвид, че прищипването ще отложи началото на цъфтежа. Затова оставете растението само няколко седмици преди това.

Отглеждане на разсад в торфени таблетки

Описание на метода за отглеждане на разсад от петунии в торфени таблеткиВ допълнение към гореописания метод за отглеждане на разсад, има и друг, по-икономичен във времето. Промишлеността произвежда торфени таблетки, които са чудесни за получаване на силни разсад у дома.

Те са поставени в пластмасова дълбока чиния и го напълнете с вода. В рамките на 10 минути, подуване, таблетките увеличават обема си няколко пъти. Отцедете излишната вода и направете малък прорез в горната част на торфената колона с кибрит или клечка за зъби.

Поставете семето на петунията там. Сеитбата е завършена. В бъдеще се грижете за разсад, както е описано по-горе. Удобството е, че в случай на торфени гранули не се изисква гмуркане.

Отгледаните разсад се засаждат веднага на открито, заедно с таблетка. Той ще се разпадне в земята без вашата намеса. Добре е и торфът да дава необходима хранителна добавка развиващи се корени на петуния.

От всичко по-горе можем да заключим, че дори начинаещ може да отглежда разсад от петуния у дома.

Добави коментар

 

Задължителните полета са маркирани *

Всичко за цветята и растенията на сайта и у дома

© 2021 myflower.desigusxpro.com |
Използването на материали на сайта е възможно, при условие че е публикувана връзка към източника.