Отглеждане на петунии в торфени таблетки: как да ги засадите

Петунията е много разпространена сред любителите на градинските цветя. Едната е много привлекателна и нежна, украсява всяка област. Често може да се намери в частни градини и цветни лехи, както и в градски обществени цветни лехи. Засяването на семена и след това отглеждането на петунии не винаги е лесно, тъй като тези растения са много взискателни към условията и се нуждаят от внимателни грижи.


Днешният материал е посветен на отглеждането на петунии в торфени таблетки и мерките, които трябва да се спазват в този случай.

Защо торфени таблетки?

Много хора знаят, че засаждането на тези цветя не е толкова лесно. Засаждането на семена изисква концентрация и растението, особено в ранните етапи, е много изпитват остра нужда от влага и светлина... В този случай условията за отглеждане на петунии трябва да са идеални.

Петуниите са дребносеменни растения. Можете да ги засадите чрез разсад. Отглеждането на това семе обаче не е толкова лесно. Тук трябва внимателно да проучите всичко предварително и чак тогава да се захващате за работа.

Засяване на семена от петуния може да се извърши по различни начини:

 • „На снега“;
 • „В охлюва“;
 • засяване на сперма върху тоалетна хартия или хартиени кърпи в бутилка;
 • засаждане на растение в торфени таблетки.

Ползи

Какви са предимствата на торфените касетиПоследният метод се различава не само по разпространението си, но и по удобството си. Той има много предимства пред други, „занаятчийски“ методи за отглеждане на семена от петуния.

Повечето градинари са склонни към този метод на засаждане и отглеждане на петунии. Торфени таблетки съдържат набор от хранителни веществакоито придават на петуниите буен разцвет.

Но това не е единственото предимство на отглеждането на тези цветя в торфени таблетки. Следва да се отбележи и следното:

 • удобство;
 • рентабилност;
 • повишена кълняемост на семената;
 • получаване на здрави разсад;
 • кореновата система се развива по-добре поради дишащите вода свойства на торфените капсули;
 • няма опасен застой на водата.

Време на сеитба на цветя

Колко семена от петуния да засадите в една торфена таблеткаВремето за сеитба е малко по-различно за различните сортове петунии, но условията на отглеждане са почти еднакви. Например сеитбата на ампелна петуния се извършва през януари и до периода на цъфтеж тя отглежда мигли... Тери петунията се засява вече през февруари, така че й даваме време да отвори пъпките, а храсталака дори по-късно - по-близо до началото на март.

Повечето сортове петуния се засаждат до края на февруари - началото на март. По време на кацането трябва да имате:

 • семена от избрания сорт;
 • торфени таблетки с диаметър 3,5 - 4,5 см. Този размер е най-подходящ, така че корените на разсад от петуния да имат място за последващ растеж преди тяхната трансплантация.

Млади кълнове не се нуждаят от храненетъй като това може да изгори нежните корени. Освен това, торфените таблетки съдържат хранителни компоненти. Основното е да осигурите следните разсад от петуния в оптимално количество:

 • влага;
 • светлина;
 • въздух.

Когато се балансира, цветето ще расте и ще се развива нормално.

Как изглеждат торфените таблетки?

Торфените таблетки са малки контейнери с различни размери с малък капацитет. Изработени са от тънък и еластичен материал и са с цилиндрична форма.

Вътре те са пълни с пресован сух торф, който включва микроелементи за растежа на растенията. Благодарение на тях се осигурява удобно отглеждане на петунии и растежът им.

Таблетките са с различни размери... Приблизителните размери са както следва:

 • диаметърът е от 24 до 89 мм;
 • дебелина от 8 до 30 мм.

За засаждане на петунии се използват не само торфени таблетки, но и кокосови таблетки, които се различават една от друга по състав.

И тези, и другите таблетки осигуряват отлична преживяемост на разсад от петуния, образуват мощна коренова система на растението, увеличават процента на покълване на семената и им осигуряват адекватно хранене. Също така, разсадът не се поврежда по време на трансплантация.

Когато избирате таблетки, не забравяйте, че за отглеждане на петунии не можете да купувате такива, които нямат ограничаваща обвивка.

Засаждане на семена в таблетки

Цветята с малки семена, по-специално петуниите, растат бавно. В този случай процесът на отглеждане продължава около три месеца. Сеитбата се извършва в последните дни на февруари или първите дни на март.

Таблетките трябва да бъдат подготвени за този момент. Алгоритъмът за кацане е както следва:

 • Торфени таблетки и сеитба на петунияпотопете торфените таблетки във вода за един и половина до два часа;
 • поставете подутите цилиндри върху пластмасова палета;
 • засаждаме гранулирани (гранулирани) семена от петуния във торфени форми;
 • ние ги поставяме в малки вдлъбнатини в средата на торфения контейнер, тяхното изчисление е едно семе на таблетка;
 • семето не е необходимо да бъде погребано, достатъчно е да натиснете малко;
 • Покрийте палета с лек, прозрачен пластмасов контейнер или найлоново фолио.

Също така, когато сеете, имате нужда вземете предвид следните препоръки:

 • покритието не трябва да прилепва твърде плътно към таблетките. Дишането на растенията трябва да бъде осигурено чрез осигуряване на въздушна междина;
 • цялата конструкция трябва да бъде мини оранжерия и да бъде поставена на топло място;
 • температурата на въздуха в него трябва да бъде най-малко 25 градуса, защото ако е по-малка, тогава петунията няма да се повиши;
 • влажността трябва да бъде най-малко 70 процента.

Как да се грижим за издънки на петуния

Разсад петунияАко спазвате всички необходими изисквания за отглеждане на петунии в таблетки, тогава първият ви изстрелва ще видите в рамките на една седмица след кацането... Младите издънки са изключително уязвими, така че за първи път трябва да им се обърне максимално внимание. Осветлението трябва да е достатъчно, поддържайте умерено ниво на влажност и температура, както е посочено по-горе.

Не позволявайте на таблетките да изсъхнат или да се намокрят. Поливането се извършва с топла, утаена вода и изобщо няма нужда да се храни растението. Не се препоръчва конденза да се образува върху покриващия материал. Но ако се появи, трябва незабавно да се отстрани с редовна вентилационна процедура. Трябва да отворите разсад на петия ден от отглеждането на петуниите.

Ако нарушите условията за правилно поливане и снабдяване на растението с въздух, таблетките могат да станат плесенясали... Разпространението на гъбични заболявания може да бъде спряно чрез пръскане с фитоспорин, но е по-добре ситуацията да не се довежда до това.

При условие, че петуниите се засаждат в таблетки в края на зимата, разсадът, който се появява в началото на март, трябва да бъде допълнително осветен с флуоресцентна лампа. На петуниите трябва да се осигури осветление през целия ден в продължение на 12 часа. Оранжерията се отваря, когато растението се засили и върху него се появят няколко истински листа.

Как да трансплантирате петуния

Как да се грижим за издънка на петунияТрансплантацията започва от момента, в който се появят поне 6 листа.Това се прави заедно с цевта на хапчето. В този случай почвата може да се използва за обичайните разсад.

Петунията трябва да бъде презасадена, когато видите, че образуваната коренова система започва да пробива филма. Не е нужно да гмуркате растението, разсадът трябва да се засажда заедно с хапчета в саксии с хранителни вещества.

Контейнерите за трансплантация са предварително напълнени с пръст и разсадът е поставен отгоре. Таблетката и растението трябва да се поберат в саксията на няколко сантиметра под горния ръб. След това петунията се полива и празнотата се запълва със земна смес, като се поръсва малко торфена форма. Бъдещото развитие на цветето зависи и от това колко правилно ще бъде засаждането.

Цветето свиква с новите условия за около 10 дни, кълновете му все още са доста слаби, така че трябва да се спазва всичко правила за осветление:

 • саксиите трябва да са на добре осветени места;
 • светлината трябва да бъде разсеяна;
 • не излагайте растенията на пряка слънчева светлина;
 • потъмнете ги, за да избегнете изгаряния.

И за да се предотврати разтягането на цветята, препоръчително е да ги допълвате с флуоресцентни лампи. Нещо повече, това може да се направи не само вечер, но и през деня, ако времето е твърде облачно.

Когато дърпате разсад в саксията, добавете още почва. Подхранването трябва да се прилага като поне 10 дни след трансплантацията... Първо се използват листни торове, съдържащи азот. След това тор се нанася върху корена на растението. След две седмици може да се извърши закаляване: извадете саксиите в топло време на остъкления балкон. На открито място разсадът се засажда в началото на май.

Най-добре е да засаждате петунии по време на цъфтежа, препоръчително е да правите това, когато навън не е горещо и няма светлина. Възможно е да се удължи периодът на цъфтеж на растението, ако се отстранят навреме твърде дългите издънки и онези пъпки, които предстои да избледнеят.

Отглеждане на разсад от петунии Е много сложен въпрос, който изисква много време и съответните умения и способности.

Добави коментар

 

Задължителните полета са маркирани *

Всичко за цветята и растенията на сайта и у дома

© 2021 myflower.desigusxpro.com |
Използването на материали на сайта е възможно, при условие че е публикувана връзка към източника.