8 причини, поради които стайните растения не цъфтят от години

Стайните растения винаги ни радват със своята красота. Но при неправилна грижа ново цвете не пониква и не отваря пъпките си. Ето защо е важно да знаете основните правила за грижа за домашните цветя.

Цвете на перваза на прозореца

Лоша светлина

Първото нещо, на което трябва да обърнете внимание, е осветлението. Няма много цветя, които обичат северната страна и липсата на светлина. Често можете да намерите растения, които се намират в центъра на залата или в ъгъла на стаята, където слънчевите лъчи просто не падат. Или друг вариант: живеете в регион, който по принцип има малко слънце. Тогава има само един изход - флуоресцентни лампи. Дори този вид осветление ще бъде достатъчно, за да цъфти вашето цвете. Но не забравяйте за продължителността на светлинните часове - 10-12 часа.

Грешна почва

Когато засаждате растение, е важно да вземете предвид киселинността на почвата (pH). Всяко цвете има свои собствени нужди - някой се нуждае от леко кисела почва, а някои видове предпочитат кисела. Дори бавният цъфтеж може да показва неподходяща киселинност. Ако вашето растение обича кисела почва, при поливане може да се добави лимонена киселина.

След една година почвата се алкализира. Дори да сте сигурни, че почвата е била с подходяща киселинност преди засаждането, трябва да проверите отново това.

Неправилна трансплантация

Обърнете внимание на къщата на вашето цвете. Когато пресаждате в саксия, която е твърде просторна, съществува риск растението да хвърли всичките си сили в кореновата система, а след това и в върховете. Твърде стегната саксия също може да причини липса на цветя.

Когато пресаждате, обърнете дължимото внимание на корените. Дори малките щети върху тях могат да доведат до дълго прекъсване на цъфтежа, а понякога дори до смъртта на самото растение.

Не забравяйте, че всеки вид има свои собствени характеристики на трансплантацията до времето на годината, през което може да бъде трансплантирано. Неспазването на тези правила ще послужи като нарушение на благосъстоянието на вашето цвете.

Дългият престой в една и съща почва води до минерален глад.

Прекалено сух въздух

Нашите растения често стоят на первази в близост до батерии. Това означава, че въздухът около тях е достатъчно сух. Можете да спасите растението, като пръскате далеч от батерията и използвате мокра тава с камъчета. Можете също така да помогнете на цветето си с овлажнител.

Сухият въздух допринася за появата на паякови акари.

Нарушение на храненето

Собствениците понякога забравят, че растението се нуждае от хранене, отново в зависимост от периода и сезона. Калиево-фосфорна диета се препоръчва за цъфтящи растения. Но също така се случва, че цветето е просто прехранено, следователно не цъфти. Повишеният азот е често срещан проблем при стайните растения.

Няма период на почивка

Почти всички растения се нуждаят от период на покой. Понастоящем са необходими специални грижи. Всяко растение има свои собствени препоръки: затъмнено място или силно осветление, от време на време поливане или сухо поддържане, прохлада или топлина. По време на покой растението полага цветни пъпки, за да ви зарадва със своята красота. Ето защо е толкова важно да се даде почивка на цветето.

Вредители

Дори с появата на вредители, растението може да цъфти, но впоследствие цветята му бързо ще изсъхнат или просто ще изчезнат на етапа на пъпките. Когато купувате ново растение, не забравяйте да го поставите под карантина (отделно от другите). Във вашия арсенал винаги трябва да имате фитоверм и актара, за да спасите домашните си любимци.

Неправилно изрязване

Има няколко вида резитба на растенията. Ето защо, преди резитбата, съберете необходимата информация и решете кой вид отговаря на вашето цвете. Използвайте остри и чисти инструменти и дезинфекцирайте местата на нарязване.

Ако растението не пониква, може просто да го подрязвате, когато го отрежете отново. Не трансплантирайте и подрязвайте едновременно. По-добре е да трансплантирате растението и да му дадете време да се адаптира и след това да извършите процедурата.

Основното правило при грижата за домашните цветя е да се следват препоръките за всеки конкретен вид. Растението ще ви зарадва, ако му осигурите подходящи грижи.

Добави коментар

 

Задължителните полета са маркирани *

Всичко за цветята и растенията на сайта и у дома

© 2021 myflower.desigusxpro.com |
Използването на материали на сайта е възможно при условие, че е публикувана връзка към източника.