Засаждане и грижи за Вероника: описание, снимка на цветя

Вероника е за разлика от повечето известни декоративни растения. За опитни производители на цветя е известно със своите лечебни свойства и следователно използването на това растение ви позволява да се откажете от медицински грижи и фармацевтични препарати. Вероника обаче представлява най-голям интерес за феновете на градинарството и цветарството, тъй като тя често се използва от тях за декоративни цели.


Днес има голям брой различни сортове и видове Вероника, което отваря възможности за нейното използване в ландшафтния дизайн. Всичко, което се изисква от градинаря, е изберете подходящ сорт и го поставете правилно в цветна леха, за да получавате удоволствие от цъфтежа на Вероника всеки сезон.

Обща информация за растението

Описание на растението вероникаВероника е много често срещано растение, сортовете на което са представени в различни страни по света. Това може да се обясни с неговата непретенциозност и устойчивост на суша, поради което успява да оцелее при всякакви климатични условия. Растението е неизискващо към почвата, така че се чувства комфортно като върху пясъчни и глинести, и на рохкава и блатиста земя. Отначало той украсява гори, полета и планини, но след известно време те започват да го използват с декоративна цел за отглеждане в цветни лехи.

Когато Вероника се превърна в култивирано растение, това послужи като основа за разработването на нови сортове, адаптирани за декоративно градинарство.

Обаче човек отдавна се е срещнал с пълзящата Вероника и по това време тя е била ценна за него поради нейните лечебни свойства. Има няколко хипотези относно произхода на името Вероника. Може би това се дължи на гръцката дума, която се превежда като „малък дъб“ или латински, което означава „истинско лекарство“ или „истинско растение“. Съществува и версия, че е получил името си в чест на Света Вероника.

Видове вероника

Родът на това растение е доста многочислен и включва повече от 300 вида... Но в същото време той има много малко представители, които могат да се използват за отглеждане в градината.

Въпреки това сортовете, отглеждани за такива цели, са много непретенциозни в грижите и отглеждането. В края на краищата, Вероника не само успешно толерира всякакви капризи на времето, но и цъфти доста дълго време и може да расте в различни форми. Освен това сред тях има сортове, които най-често се използват за декоративни цели:

Вероника лекарствена

 • Вероника каца и заминаватози вид може да се намери на много места. Повечето от неговите представители живеят в Европа, Северна Америка, Кавказ, Турция и Сибир;
 • обичайните му местообитания са леки редки гори. При първата среща Veronica officinalis може да бъде объркана за незабравимо цвете;
 • основната характеристика е, че в процеса на растеж стъблата се разтягат и преплитат, което води до красив зелен килим, украсен със сини цветя;
 • растението демонстрира декоративен характер, когато се отглежда в цветни лехи и пътеки. Veronica officinalis има яйцевидни листа, които са леко сурови и имат късо стъбло;
 • характерният цвят на цветята е бледосин, въпреки че при някои видове сянката може да е бяла;
 • този сорт цъфти дълго време, така че може да се наслаждавате през цялото лято;
 • основните методи за размножаване са използването на леторасти и сеитба на семена.
 • сеитбата преди зимата или пролетта е често срещана практика;
 • след сеитбата трябва да мине много време - 2 години преди да поникнат цветята;
 • Veronica officinalis може да се отглежда в бедни почви и на сянка и може да понася успешно дълги периоди на суша.

Вероника Стелър

 • in vivo този сорт е най-разпространен в Китай и Япония;
 • като нискорастящо растение, може да нарасне до 25 см, върхът е украсен със съцветия;
 • през вегетационния период образува прави, изправени стъбла с пубертета. Характерната форма на листата е яйцевидна с назъбен ръб, достигаща 3 см дължина;
 • има съкратени съцветия, наподобяващи класове. През първите седмици на цъфтежа ухото е дебело, но впоследствие става по-рехаво;
 • по време на цъфтежа на този сорт се образуват цветя, които имат син или лилав оттенък;
 • цъфтежът започва през юли и продължава до есента;

Вероника пълзи

 • Цъфтяща вероникаместообитанията на този сорт са степите, ливадите и полетата на Азия, Сибир и Централна Европа;
 • пълзящите издънки образуват плътен килим с височина до 10 см, който е украсен със съцветия от син или син оттенък;
 • листата са яйцевидни, растат на къси крака;
 • Това, което прави сорта уникален, е че запазва зеления си цвят през зимата;
 • пълзящата вероника е идеален вариант за декориране на скалисти градини и декоративни цветни лехи в близост до водни тела;
 • като основни методи за размножаване се използват сеитба на семена или резници;
 • след засяване на семената растенията започват да цъфтят едва след две години. Благоприятните условия за размножаване чрез резници възникват през май.

Отглеждане на Вероника

Дори с цялата непретенциозност на това растение, грижата за Вероника през зимата трябва включват умерено поливане, тъй като в противен случай при преовлажняване има опасност от смърт. Не е толкова трудно да се грижите за това цвете, тъй като можете да използвате всяка почва. Вероника се чувства най-комфортно при температура от 14-20 градуса.

Има много сортове, които могат да растат добре през сухите периоди на лятото. Най-голямо търсене на влага има през пролетта, преди цъфтежа. В момента, когато първите цветя започват да се отварят, поливането се намалява. Когато последното многогодишно цвете на Вероника изсъхне, надземната част на растението се подрязва. Тази мярка ще стимулира образуването на нови млади листа. Следователно тази процедура ви позволява да осигурите естетиката на растението през целия пролетно-летен период и есента.

Методи за размножаване

Можете да получите нови растения на Вероника използвайте следните методи за разплод:

 • разделяне на коренището;
 • присаждане;
 • засяване на семена.

Като правило, когато отглеждат колоска вероника, градинарите предпочитат метода, който им е най-подходящ. Засяването на семена на постоянно място е най-добре през есента. Можете обаче да направите това през пролетта, но първо трябва да извършите операцията по втвърдяване на посадъчния материал - стратификация. За присаждане се създава най-благоприятният момент през лятото. Тук е необходимо подгответе млади върхове на стъблата... Впоследствие те се поставят в вкореняваща се почва или вода, за да стимулират процеса на образуване на корени. В момента, когато в растенията се формира добре развита коренова система, може да се извърши трансплантация в открита почва.

Въпреки това, най-често нови храсти Вероника се получават от растенията чрез разделяне на коренището. Популярността на този метод се дължи не само на минималната инвестиция на време, но и на най-високата степен на оцеляване на ново място.Препоръчително е да направите това през пролетта или началото на есента. Първо трябва да премахнете приземните стъбла, след което многогодишното растение се изкопава. За операцията по разделяне на коренището можете да използвате нож или лопата. Важно е растенията да се разделят на равномерни части, така че първият отсечен корен да съдържа поне 3 издънки. След завършване на разделянето е важно незабавно да трансплантирате на ново място.

Полезни свойства и употреби на Вероника

Цъфтящи храсти на вероникаПреди много векове човек е научил за лечебните свойства на пълзящата Вероника. Следователно, дори в древни времена е бил използван за лечение на различни заболявания... Растението не е загубило това качество в съвременния свят, където продължава да се използва активно в народната медицина.

Трябва да се помни, че върховете на растения с листа и цветя са ценни за лечение на болести.

Берат се в началото на лятото - в самия връх на цъфтежа. Много е важно да се сведе до минимум времето за сушене, поради което тази операция се извършва при високи температури - 40 градуса... Това свежда до минимум загубата на цветя и поддържа естествения цвят на растението. След правилно изсушаване, растенията запазват своите лечебни свойства в продължение на 2 години. След този период те стават безполезни.

Заключение

Въпреки че може би много начинаещи производители на цветя не са запознати с растението Вероника, то е доста популярно растение и то не само сред любителите на цветята. Факт е, че човек я е срещнал преди много векове, когато е научил за лечебните свойства. Поради това първоначално се използва в медицината за лечение на много заболявания.

В съвременните условия пълзящата вероника е намерила друга употреба - за украса на различни елементи на ландшафтен дизайн... Ето защо, колониза Veronica се среща толкова често в градината. Поради високата непретенциозност на Вероника, тя може да се отглежда в почти всяка област. Най-лесният начин да направите това е чрез размножаването му чрез резници, които гарантират висока степен на оцеляване.

Цвете вероника
Цъфтящи храсти на вероникаЦветята на ВероникаВероника каца и заминаваКаква е особеността на грижите за ВероникаОтглеждане на ВероникаИмето на сортовете ВероникаКак да засадите цвете вероникаКак расте ВероникаЗасаждане и грижи за ВероникаКак да отглеждаме ВероникаХарактеристики на ВероникаЛечебните свойства на ВероникаГрижи и поливане за ВероникаЦвете вероникаХарактеристика на растението

Добави коментар

 

Задължителните полета са маркирани *

Всичко за цветята и растенията на сайта и у дома

© 2021 myflower.desigusxpro.com |
Използването на материали на сайта е възможно при условие, че е публикувана връзка към източника.