Грандиозен дизайн: 3 важни условия за групово засаждане на стайни растения

Веднага след като цветарят натрупа опит, той обикновено има желание да експериментира - например, засадете няколко цветя в един контейнер, създайте композиция. Как да го направим правилно, така че всички растения да се развият, да имат буйна корона или цъфтеж, ще кажем в статията.

Избираме растения

За да изглежда композицията като едно цяло, трябва да изберете правилните цветя за съвместно отглеждане. Само онези видове, които изискват еднакъв състав на почвата, могат да растат заедно. Всички изисквания за грижи също трябва да съвпадат:

  • до осветление;
  • до температурата и влажността на въздуха;
  • към режима на поливане.

Най-лесният начин е да се създаде композиция от сукуленти, които могат да понасят еднакво липса на вода и ярка светлина. Те произвеждат отлични цветни панели или „алпинеуми“, с които сукулентите са добре комбинирани по цвят и външен вид.

Те растат в пустинята и често се маскират като скали, за да оцелеят. Сукулентите оцеляват дори в малко количество почва, в пясъчник, от тях се правят флорариуми за подаръци - малки „цветни лехи“ в стъклен аквариум или кръгла ваза.

Малки цъфтящи растения, като пеларгонии, теменужки, също изглеждат красиво на групи.

Ако имате желание да създадете композиция от различни цветя, тогава също трябва да вземете предвид техните периоди на растеж и почивка. Ако те не съвпадат, тогава растенията ще издават издънки и пъпки неравномерно, едното ще надрасне останалите, избивайки от композицията и ще създаде сянка за другите. Плюс това, едно цвете по време на периода на растеж ще заема повече място за себе си и може да „задуши“ растежа на друго през периода на покой.

Поставяме го правилно

След като растенията се берат, трябва да ги поставите правилно. Ако цветето има развита коренова система, дайте му повече пространство. Изчислете броя на копията в една саксия или кутия предварително, въз основа на обема на почвата и характеристиките на развитие на всеки. Не засаждайте много цветя с големи корени в един контейнер. В близък състав ще им липсва вода, храна от почвата и място за развитие. Засадете ги на разстояние 20-30 см един от друг.

Ако засаждането е стегнато, тогава въздушното пространство между листата ще бъде малко и това води до заболявания, плесени и гниене. Също така, на някои растения в тесни условия може да им липсва светлина, което ще се отрази неблагоприятно на техния растеж, цъфтеж и външен вид. Това се отнася за композиции с цветя с еднаква височина, засадете ги на разстояние един от друг, така че по-късно да не блокират светлината един от друг.

Избор на растения с различна височина

За да се чувстват добре всички растения в състава, моля с техния растеж и привлекателен външен вид, изберете видове с различна височина. Комбинирайте изправените с ампелните, а високите с маломерните и тогава няма да им се налага да се борят за място на слънце.

Комбинацията от цветове с различна височина ще помогне да се създаде естетическа композиция. Нискорастящите растения ще помогнат за покриване на почвата, ще създадат "жив килим", на техния фон високите ще се откроят благоприятно. Поставете ампелни и гледни точки на предния план, а високите на заден план.

За композиции добре са подходящи видове домашни папрати, комбинации от цъфтящи сортове и декоративни широколистни: всичко зависи от вкуса и желанието на производителя.Ниска Fittonia и цъфтящ Spathiphyllum, Anthurium изглеждат добре в композиции. Crassula (дебела жена) се комбинира с кактуси и сукуленти.

Използвайте керамични фигури, вази, кошници за декорация. Основното е да спазвате всички правила за подбор на растения един за друг.

Не се страхувайте да създавате, измислете най-смелите комбинации. За успешното отглеждане на композиции са необходими само малко опит и минимални познания за характеристиките на избраните екземпляри.

Добави коментар

 

Задължителните полета са маркирани *

Всичко за цветята и растенията на сайта и у дома

© 2021 myflower.desigusxpro.com |
Използването на материали на сайта е възможно при условие, че е публикувана връзка към източника.