Примула - цвете иглика, особености на сорта

Игликите са широко известни сред производителите на цветя поради тяхната яркост, декоративност и възможността да се използват както в градината, така и сред стайни цветя. Най-популярни са нискорастящите иглики, които изглеждат елегантно на цветни лехи, тревни площи, в алпийски хълмове.


Външен вид

Това цвете е иглика. Именно с тази дума можете да изразите чертите на тревисто растение. В края на краищата периодът на цъфтеж пада върху зимата - пролетта. Цветето може да бъде многогодишно, двугодишно или дори едногодишна билка.... Космати листа от зелен цвят. Цъфтежът на растението е доста дълъг, с различни цветове. Това растение има малко цвете, диаметърът му е само 1,5 до 4 см, в зависимост от сорта, може да бъде или единично, или събрано в съцветия. Плодът на тревисто растение под формата на капсула.

Игликата може да бъде както градинска, така и домашна. В същото време красиво цъфтяща иглика, растяща в градината, лесно може да се направи просторна и домашните й видове не винаги могат да станат градински.

Сортове

Срещнали се за първи път с тази иглика, разновидностите на нейните форми и цветове са поразителни. Игликите се отличават с периода на цъфтеж, който се появява както непосредствено след топенето на снежната покривка, така и едва до средата на лятото. В момента има около 500 вида от тази иглика. Сортове иглика:

 • иглика с голяма чаша... По-често се нарича стайни иглики.
 • обикновена иглика или се нарича още безстебло. Този вид иглика може да се засажда на открито. Игликата цъфти с бели, жълти, сини и дори червени цветя, които са разположени в средата на широколистна розетка.
 • Иглика са цветя, които се предлагат в много различни нюанси.пролетна иглика... Този вид иглика може да се намери активно цъфтящ в централна Русия по ръбовете на горите, както и в европейската част на страната ни по краищата и горските поляни. Игликата е висока от 10 до 30 см. Цъфти с ярко жълти цветя.
 • иглика меколистна... Това е годишно. Тя може да бъде висока до 40 см, листовете, назъбени по ръба, са с форма на сърце, овално-елипсовидна форма.
 • иглика китайски... Този вид се отличава със структурата на листата, те имат назъбени ръбове, относително големи цветя, достигащи диаметър 4 см. Те се предлагат в различни цветове с вълнообразни венчелистчета.
 • иглика от cus... Цъфти и с жълти цветя, но те са с диаметър максимум 1 см. Зъбни листа с леко брашнест цвят.
 • финозъба иглика... Този тип е доста популярен, използва се в паркове, градини, тревни площи. Растението може да достигне височина до 30 см. Листата му са достатъчно широки, назъбени по ръба. Цветът на цветята често е люляк, диаметърът им е около 1,5 cm.

Особености на отглеждането и размножаването

Кълнове от иглика - отглеждаме цветя от семена.Цвете, което расте в градината и у дома, не създава много проблеми в грижите на любител цветар. На открито почвата игликата расте добре в плодородни почви. Но е важно да се знае, че почвата, която е силно оплодена, кисела, няма да отиде за тревисто растение, при такива условия тя отслабва и може да се разболее. След периода на цъфтеж е необходимо да премахнете изсъхналите дръжки и да отстраните пожълтелите листа. Ако искате да развъждате иглика, тогава можете да използвате следните методи.

Видове размножаване на иглика:

 1. първият начин е да разделите храста... Този вид отглеждане на иглика е най-предпочитан. Трябва да се извършва при възрастни иглики (3-4 години). Преди да се подготви за разделяне, храстът на ранно цъфтящо растение трябва да се излее добре с вода, след което трябва да се изкопае и внимателно да се отдели. Трябва да се вземе предвид, че върху всяка част от игликата трябва да има коренов лоб с няколко листа. И засадете в подготвена почва.
 2. вторият начин - размножаването със семена се извършва в края на есента, а периодът на цъфтеж на тази иглика ще настъпи само 2 години след сеитбата. Семената могат да бъдат закупени на специализирани щандове, те са малки и често, отваряйки торбата, могат да бъдат объркани с частици пръст. Първо, трябва да подготвите контейнер за сеитба с песъчливо-широколистна почва, да засеете почвата, без да поръсвате семената с нищо. Приготвеният контейнер трябва да бъде покрит с пластмасово фолио и посевите да бъдат защитени от слънчева светлина. Още след 3 седмици може да се наблюдава появата на първите издънки.

Торене на иглика

Игликата не се нуждае от постоянно хранене, достатъчно е само да подготви правилно почвата преди засаждането на растението. Подготовка на почвата:

 1. разхлабете старателно.
 2. добавете органични - торф, компост, оборски тор, който вече е преварен - около 2 кофи на 1 м2 земя.
 3. торете с минерални смеси около 200 g на 1 m2. При тази подготовка на почвата не е необходимо да се прилагат торове под цвете на възраст до 4 години.

Осветление и температура за иглика

Това цвете обича достатъчно ярка светлина, но така че да няма директни слънчеви лъчи, полусянката и сянката ще бъдат удобни за иглика. За вътрешните иглики прозорците от западната и източната страна могат да бъдат отлични. През периода, когато растението започва да цъфти, то се нуждае от температура от 12 до 16 C, така че това време за игликата ще продължи по-дълго.

Поливане

По време на цъфтежа растението се нуждае от обилно поливане, но не забравяйте да наблюдавате, така че да няма застой. По време на нормалните периоди водата трябва да се прави, след като горната част на почвата изсъхне. Поливането се извършва с утаена вода със стайна температура. Също така, по време на поливане, трябва да се опитате да не навлажнявате листата, за да избегнете тяхното поражение.

Дестилация

Иглика в саксия - цветя в продажба

Благодарение на този метод игликата може да накара да цъфти в условия на закрито. Като правило, 2-годишните разсад се използват за принуждаване на иглика. В навечерието на първите студове иглика трябва да бъде изкопана от градинската зона с голям глинен бук и донесена в мазето, засадена в кутия или саксия.

Оптималната температура за иглика през този период ще бъде от 4 до 8 C... Не е необходимо да го поливате. До края на януари нашето растение трябва да се прибере вкъщи и да се полива. След активен растеж игликата трябва да цъфти, това ще се случи около началото на март или малко по-рано. Когато игликата избледнее, тя се засажда отново в градинската зона. Този храст се използва за повторно форсиране само след 2 години.

Болести и вредители, които се появяват при иглика

Игликата е податлива на различни болести и вредители. Болести и вредители, засягащи иглика:

 • листна въшка, паяк, бяла муха... Когато се появят тези вредители, растението се третира с инсектициди.
 • ако условията в стаята не са подходящи за иглика, тогава започва гниенето на кореновата система... Това се проявява със сухи листа, падащи пъпки, цветя. Възможно е също така появата на кафеникави петна по листата. Иглика, която е засадена в градината, може да зарази болести от съседни цветя. Като:
 • брашнеста мана... По листата се образува белезникава плака - късна болест. Настъпва гниене на кореновата система - стъбло, кореново гниене. Признаците на това заболяване са пожълтели листа и след това цялото растение пожълтява напълно.
 • сиво гниене... В основата на листата се появяват големи воднисти петънца. Ако това се случи, тогава е необходимо да се извърши лечение, ако лечението вече не е възможно, след това отстранете игликата.
Цвете иглика: снимка в градината и у дома
Иглика в саксия често се дава на 8 март.Primula без стъбла - снимка на растениетоИглика розово в лятната им вилаЦвете на жълта иглика в саксия изглежда много красивоЦветята на иглика растат много активно в оранжерията.Снимка на иглика в пролетната градина

Цветята на иглика са чудесна декорация за алпийски пързалки, както и за изкуствени резервоари, това цъфтящо растение ще изглежда добре в условия на закрито. В зависимост от вида, едно и също цвете може да се отглежда както в градински площи, така и у дома. В допълнение, тази красива иглика не е много придирчива към грижите и няма да причини невероятни проблеми на собственика си. След като е решил да закупи този красив човек, игликата ще даде много приятни емоции от невероятната красота и фин аромат на прекрасна иглика.

Добави коментар

 

Задължителните полета са маркирани *

Всичко за цветята и растенията на сайта и у дома

© 2021 myflower.desigusxpro.com |
Използването на материали на сайта е възможно при условие, че е публикувана връзка към източника.