Многогодишна иглика: засаждане, характеристики на грижите, снимка

Многогодишната иглика е градинска култура, характеризираща се с разнообразие от красиви цветя, непретенциозен характер и ранен цъфтеж.

Поради факта, че растението не се нуждае от специални грижи и в същото време има изключителни естетически качества, игликата е придобила огромна популярност не само сред специалистите по ландшафтен дизайн, но и сред обикновените градинари-любители. И колко гальовни имена са измислили хората за това растение - това са ключове, и талисмани на щастието, и великденски цветя, и агнета.


Описание на многогодишни иглики

Характеристики на иглика игликаИглика, или иглика, принадлежи към семейство Primroses. Това е лудост красиво многогодишно цветецъфтят в началото на пролетта. В дивата природа има повече от 500 вида иглика, разпространени в Азия, Америка и Европа.

Има растение в горите, планинските райони и равнини върху влажна, богата на хумус почва. Някои редки видове иглики са включени в Червената книга на Руската федерация. Те включват иглика иглика, Julia, Darial, Berengi.

Предимства на иглика:

 • приятен аромат;
 • ранен обилен и дълъг цъфтеж;
 • разнообразие от форми и цветове;
 • зимна издръжливост;
 • бързо възпроизвеждане;
 • декоративна зеленина (до късна есен).

Ако събирате различни видове иглика във вашата колекция, цветята ще радват с красотата си от ранната пролет до края на лятото. Има сортове, които цъфтят два пъти на сезон - през пролетта и есента.

Ранните иглики цъфтят през пролетта почти веднага след топенето на снега. Продължителност на цъфтежа - до края на май. Многогодишните иглики се използват като декоративна култура във всякакви цветни лехи, граници, хребети, на алпийски хълмове.

От груповите им насаждения се оформя живописен, много ярък килим. Ако искате през март на прозореца ви да се появи красива градина, през есента засадете иглика в саксии. Също така цветето се използва за украса на саксии и контейнери.

Иглика - засаждане и грижи на открито

Характеристики на засаждане и отглеждане на многогодишна игликаПочти всички иглики предпочитат плодородни, богати на хумус почви. Въпреки че игликите могат да понасят пряка слънчева светлина и суша, те все още растат и процъфтяват най-добре. при умерена влажност в светлата полусянка на дърветата.

Въпреки че цветето поставя някои изисквания за самообслужване, растението обаче не може да се нарече капризно. Освен това сред разнообразието от сортове има напълно непретенциозни сортове и хибриди... Те не са поразителни в своята яркост, но нежният им цвят се вижда от всеки ъгъл на градината.

Например това е иглика с голяма чаша, пролетна, обикновена. Тези сортове ще растат дори в хладен и доста влажен климат. Почвата за засаждане трябва да е добра изцедени, питателни и разхлабени.

Как се размножава игликата

Методи за размножаване на многогодишна игликаРезници. Метод за разплод коренови резници подходящ за повечето сортове иглика. Първо, трябва да направите надлъжен разрез в горната част на гръбначния стълб (до 1,5 см), за да се образуват бъбреците.

След това засадете резниците в лека, рохкава почва, на дълбочина 2,5-3 см. Сега трябва само да осигурите традиционната грижа за цветята.

Размножаване със семена... Този метод се счита за по-малко ефективен, тъй като семената от иглика, узряващи през юли-август преди сеитбата (до пролетта), губят кълняемостта си с около 30%.

Ето защо е по-добре да ги посеете веднага след узряването в контейнери или на открито. При сеитба през есента разсадът ще се появи след 2-3 седмици, докато през пролетта покълването на семената ще отнеме много повече време (до 1 месец).

Ако отглеждането на цвете е планирано в оранжерия, сеитбата се извършва в началото на февруари. Поръсете семената върху повърхността на почвата (5 парчета са достатъчни за 1 см), набийте леко почвата и покрийте с фолио.

Покълването на семената може да се ускори чрез поръсване на сняг върху посевите за два дни. След поникването филмът трябва да се отвори леко. Цветя трябва да се защити от пряка слънчева светлина. След 1,5 седмици филмът може да бъде премахнат напълно, но е много важно да поддържате почвата влажна.

Тъй като разсадът на иглика расте много бавно, ще трябва да проявите търпение. Освен това, преди да засеете игликата, трябва да се запознаете с характеристиките на сорта: някои трябва да покълнат на тъмно, други на светло.

След образуването на 2-3 истински листа, разсадът се гмурка или веднага трансплантирани в открита земя... Разстоянието между растенията се определя от размера на определен сорт и варира от 10 до 30 см. Трябва да изчислите, така че розетките на възрастните иглики да не влизат в контакт помежду си. Младите растения цъфтят 2-3 години след засаждането.

Разделяне на храста - добър начин за подмладяване на растение, в противен случай игликата ще започне да отслабва и да загуби великолепието на цъфтежа. Процедурата се провежда най-добре за 3-5 години от растението, когато храстите растат. Това трябва да се направи веднага след цъфтежа или през август.

Първо, трябва да напоите района с растението, след това да изкопаете храста и внимателно да отърсите корените от земята, да ги изплакнете с вода. С помощта на нож разделете растението на няколко части.

Не забравяйте да напуснете точката за възобновяване! Поръсете разреза с пръст. За да не изсъхне деленката, трябва да я засадите възможно най-скоро. През следващите 2 седмици трансплантираните растения се нуждаят от редовно поливане.

Многогодишни грижи за градинска иглика

Когато се грижите за растение, трябва да се спазват следните правила:

 1. Правила за грижа за иглика на откритоЗа зимата игликата е покрита със слой суха зеленина (10 см).
 2. Спазването на водния режим е много важен аспект. Необходимо е постоянно да се поддържа съдържанието на влага в почвата, особено през пролетта, но в същото време не трябва да се допуска застой на вода и влага върху листата.
 3. Подхранване. По време на вегетационния период растението се нуждае от допълнително хранене. Обикновеният тор е идеален за това.
 4. Защита на коренната система. Коренището на растението, растящо, постепенно се излага. За да го предпазите от замръзване през зимата и от изсушаване в горещината, е необходимо през есента да добавите земя към храстите.
 5. Навременно плевене. Това ще спести игликата от мухъл и увреждане на сивата плесен. Повредените екземпляри трябва да бъдат третирани с подходящ препарат, силно засегнатите трябва да бъдат отстранени.
Иглика в ландшафтния дизайн
Многогодишна иглика в ландшафтен дизайнДекорация на цветно легло с игликиДекоративна украса на крайградски и градински парцел с многогодишни игликиВидове и сортове многогодишни игликиПредимствата на иглика цветя в дизайна на ландшафтен дизайн

Градинската иглика се отличава с разнообразие от видове. И с успешна комбинация от различни сортове, ще получите великолепна градина, цъфтяща от април до август. Растението изглежда страхотно в рабат, може да се използва за декориране на скалисти хълмове и ъгли, както и да засадите цветни храсти на поляната.

Малките изкуствени резервоари изглеждат великолепно, в близост до които растат ароматни алпийски и сикимски иглики. Градинските пътеки, по които е поставена колекция от ярко оцветени растения, ще придадат на парцела необичаен вкус.

Като "съседи" на иглика са подходящи лалета, ниски ириси, мускари, флокс с форма на трън, нарциси и сапун. Често игликите се засаждат в градински контейнери и саксии. за украса на околността и у дома.

Опции за кацане

Описание на възможностите за засаждане и подреждане на иглика цветяПърви вариант... Игликата ще изглежда добре сред рядко засадените божури, които ще вземат цъфтящата палка от игликата и ще скрият непривлекателната си изсъхнала листа.

Втори вариант... Игликите се справят добре (особено с обилна влага през сухи периоди) до улея от северната страна на алпийския хълм, където прякото слънце е само по обяд.

Трети вариант... Голямо количество сняг, натрупано през зимата близо до клематис, ще „угоди“ на иглика много през пролетта, така че и двете растения се допълват добре.

Четвърти вариант... Точно до киселец, в градината, на куп.

Така че след цялата работа по засаждането и грижите за игликата няма да бъдете разочаровани, опитайте се първо да проучите всички характеристики на този или онзи вид, тъй като изискванията за различните сортове могат да се различават значително.

Добави коментар

 

Задължителните полета са маркирани *

Всичко за цветята и растенията на сайта и у дома

© 2021 myflower.desigusxpro.com |
Използването на материали на сайта е възможно при условие, че е публикувана връзка към източника.