Домашни грижи за иглика акаулис микс

За повечето от нас игликата е просто красиво цвете, но ако я опознаете по-добре, можете да научите много интересни неща. Този член от семейство иглика расте на много места на планетата под различни форми. Ако се обърнем към неофициални източници, тогава този род включва 400-550 вида. Освен това всяка година се откриват нови сортове иглика.


Описание на иглика

Най-често това растение се среща в Азия, Хималаите и Западен Китай. На тези места in vivo отглежда до 300 растителни вида... В Европа има 33 вида иглика и 20 вида в Северна Америка. На африканския континент, Южна Америка и Арабия се срещат само няколко вида. Има един вид, който расте само на остров Ява - императорската иглика (Primula imperialis).

Интересен е и произходът на името на това растение. Ако се преведе от латински, в противен случай ще звучи като „първи“. Трудно е да не се съгласим с това, защото игликата, по-рано от повечето други растения, цъфти през пролетта, като ефективно украсява черната земя, покрита на места с нетопен сняг. Ако правилно подходите към избора на сортове иглика, тогава това растение ще зарадва със своите ярки цветя до средата на лятото. В рода има и разновидности на иглика, които могат да цъфтят няколко пъти на сезон, което дава възможност да се наслаждавате на пъпките не само през пролетта, но и през есента.

Микс от иглика акаулис - отглеждане и грижи

Смес от Primula AkaulisЗа да се намерят подходящите условия за отглеждане на primula acaulis, е необходимо да се изхожда от техния вид и произход. Много видове иглика се справят добре само ако са снабдени с тях изкуствена сянка по обяд... Ето защо е препоръчително да изберете за нея място, разположено сред дърветата, или цветно легло, върху което слънчевите лъчи падат сутрин. Каменист хълм, на който е по-добре да засаждате растения от източната, северната или западната страна, също може да бъде добро място.

Поливане

Особено внимание трябва да се обърне на напоителния режим, тъй като игликата естествено се среща на влажни почви. Следователно трябва да се избере място за него, където ще бъде осигурено достатъчно количество влага, но в същото време водата не трябва да застоява там. Най-голямата нужда от влага в растенията се наблюдава през пролетта.

Почвата

Успехът на отглеждането на primula acaulis зависи до голяма степен от качеството на почвата. Той трябва да има хлабава и питателна структура и да задържа влагата добре. Отглеждането на иглика на тежки глинести почви е безсмислено, тъй като там не може да расте. Всичко, което градинарят може да направи от своя страна, е да подобри качеството на почвата чрез добавяне на пясък в размер на една кофа на 1 кв. м. Вместо това можете да използвате вермикулит, нарязан мъх от сфагнум... Също така е полезно да се прилагат органични торове в съответствие със схемата - до 20 кг на 1 кв. м. Можете да направите и друго: премахнете горния слой почва с дебелина 20 см и поставете приготвената хранителна смес там.

Подхранване

Примула цвете акаулисЗа primula acaulis торенето с органични торове е задължително в райони, където преобладават белите дробове, ниско хранителни почви. За тези цели се препоръчва да се използва разложен хумус, компост или листна почва, изветрял торф, благодарение на който земята ще получи достатъчно хранителни вещества, както и да подобри структурата и водния си режим. Можете да постигнете буен цъфтеж през пролетта чрез подхранване фосфорни, калиеви и азотни торове.

През сезона на мястото, където се отглежда игликата, е необходимо да се подхранват поне три пъти с фосфорно-калиеви торове. Това се прави за първи път в началото на пролетта, а след това две до три седмици по-късно през август.

Primrose akaulis mix - трансплантация и размножаване

Обикновено 3-4 години са достатъчни, за да могат разсадът да порасне до стандартните размери. През този период обаче те трябва да бъдат трансплантирани чрез отделяне на корените. Това трябва да се направи, така че растенията да получават достатъчно светлина и да имат място за получените цветя. Най-благоприятното време за трансплантация на иглика е август. В този случай новите растения ще имат достатъчно време да пуснат корени преди първото студено време.

Разделянето на коренища не е единственият метод, чрез който може да се размножава primula acaulis. Също така популярните методи включват засяване на семена и вкореняване на аксиларни издънки.

 • Засаждане на игликаСемената на иглика обикновено се засяват от ноември до декември. При желание обаче сеитбата може да се извърши по всяко друго време на годината;
 • покълването на семената може да се ускори, ако контейнерът с насаждения се постави в помещение, където температурата се поддържа на 16-20 градуса;
 • наложително е да се поддържа висока влажност и добра осветеност. Ако създадете подобни условия за семена, тогава разсадът ще се появи след 10-12 дни. Когато се появят първите разсад, температурата и влажността на въздуха започват постепенно да намаляват.

През март-април разсадът ще достигне състояние, достатъчно да ги трансплантира в компактни саксии, от които ще бъде трансплантирано на постоянно място в градината.

Когато отглеждате primula acaulis чрез разсад, имайте предвид, че те растат много по-бавно от растенията, които са размножени по други начини. Ето защо през първите месеци от живота е необходимо да се грижите за нея особено внимателно.

Ако избраното растение за размножаване е успяло да образува само една розетка от листа, или кореновата система не е достатъчно мощна, поради което не е възможно да се раздели коренището, тогава можете да използвате метод за вкореняване на аксиларните издънки.

 • за да направите това, трябва да отрежете в основата на кореновата шийка листната дръжка, която трябва да има пъпка и част от издънката;
 • не забравяйте да отрежете листните пластинки наполовина. След това резникът се поставя в почва за засаждане, направена от широколистна почва и едър речен пясък;
 • можете да ускорите процеса на вкореняване на резници, ако се държат в светло помещение и са защитени от пряка слънчева светлина. В същото време оптималната температура за него е 16-18 градуса по Целзий;
 • също така трябва да поддържате умерено ниво на влажност на почвата.

Постепенно от тези пъпки ще започнат да растат издънки. Когато имат Ще се образуват 3-4 листа, можете да ги трансплантирате в саксии с височина 7-9 см. През пролетта, при условие, че времето е добро, можете да трансплантирате на постоянно място в градината.

Иглика - болести и вредители

Най-голяма вреда на игликите причинява гниене на стъбла и коренови шийки, ръжда, бяла ръжда, бактериално петно ​​от листа, брашнеста мана и др.

Сред опасните паразити за растение трябва да подчертаете:

 • листни, стъблени и коренови нематоди;
 • листни въшки;
 • чадъри;
 • паякови акари и др.

Най-голямата заплаха за primula acaulis представляват петнистите патогени, причинени от гъбата Ramularia cercosporella.Началото на това заболяване често се случва в края на пролетта и началото на лятото. Това се показва от петна с кръгла или ъглова форма, които в началото имат бледо оцветяване, но впоследствие го променят в сиво или кафяво, допълнено от жълтеникава граница. Още в средата на лятото на тези петна може да се види сив или бял цвят. Листата, засегнати от това заболяване, изсъхват с течение на времето. За растението това е опасно, защото вече не може да цъфти.

Заключение

Болести от игликаВъпреки че игликата е екзотично растение, в нашите географски ширини може да се отглежда успешно и у дома. Това изисква задълбочено подгответе се за отглеждане на разсад... Трябва да изберете подходящия момент за засяване на семена. Въпреки че това не е единственият начин, с който можете да се докопате до красиви храсти от иглика. Можете също да развъждате това растение у дома, като разделяте коренището.

Въпреки това, във всеки случай те използват свои собствени техники за отглеждане и грижи, поради което за успешно вкореняване на растенията трябва да се спазват правилата. Впоследствие на растенията трябва да се осигурят подходящи грижи, тъй като природните условия за нашата страна могат значително да навредят и да попречат на собственика да се радва на яркия цъфтеж на иглика.

Примула цвете акалий
Как се полива игликаКак да отглеждаме иглика акаулисВредители от игликаВъншен вид на игликаПримула без стъблаСортове и видове игликаКак да засадите игликаВътрешна игликаКак изглежда игликаPrimula akaulisЦъфтящи игликиГрадинска игликаВътрешна игликаСорт игликаКак расте иглика

Добави коментар

 

Задължителните полета са маркирани *

Всичко за цветята и растенията на сайта и у дома

© 2021 myflower.desigusxpro.com |
Използването на материали на сайта е възможно при условие, че е публикувана връзка към източника.