Отглеждане на стайна иглика и домашни грижи

Има стотици варианти за стайни растения. Един от най-обичаните видове производители на цветя е игликата: има ярки цветове с различни нюанси, цъфти дълго време и е лесна за грижи. В тази статия ще ви разкажем как да отглеждате и да се грижите за това растение.


Primula: обща информация

Игликата има около 500 растителни вида от семейство иглика. Името си е получило от времето на цъфтежа: цветята се появяват почти веднага след топенето на снега. Диво иглика расте в умерения пояс: в Европа, Алпите, Азия и Северна Америка. Закритите видове могат да се отглеждат навсякъде по света. Те се отличават с ярки наситени цветове: цветята му растат в съцветия и имат розови, червени, жълти, бели, сини и оранжеви нюанси. Височината на храста не надвишава 25-30 см, листата се отличават с приятен зелен цвят.

Сред всички разновидности следните видове са особено подходящи за стаи:

 1. Иглика иглика е красиво саксийно растениеОбикновена иглика или без стъбла: отличава се с набръчкани листа и големи цветя от червени, жълти и сини нюанси.
 2. Иглика меколистна: нейната родина е Китай. Това е едногодишен сорт, който расте до 50 см височина. Има назъбени листа с дължина до 20 см и приятен аромат. Периодът на цъфтеж е през втората половина на зимата.
 3. Primula обратна конусовидна: многогодишно растение от Китай, достига половин метър височина. Има заоблени увиснали листа и цветя от розово, червено и синьо. Някои сортове не са отровни и не провокират алергии.
 4. Китайска иглика: расте до 30 см, листата могат да достигнат 15 см, диаметър на цветята - 4 см. Ръбовете на листата са назъбени, цветята могат да бъдат вълнообразни. За годишен цъфтеж се изисква да се организира период на изкуствен покой веднъж годишно.
 5. Примула на Чуса: има сърцевидна форма на листа с характерен бял цвят, приятна миризма и малки жълтеникави цветя.

Основни правила за грижи

Иглика, домашна грижа, за която е доста лесно и просто, все още изисква спазване на някои правила.

 • Растението изисква светло помещение, но не е изпълнено с пряка слънчева светлина - прозорците на запад и север са подходящи, ако няма течения.
 • Помещението не трябва да е горещо - за иглика оптималната температура е 16-20 градуса. Обилен цъфтеж може да се постигне с ниска температура - не повече от 16 градуса. По време на цъфтежа температурата трябва да бъде понижена още по-ниска - до 12-14 градуса.
 • Грижата за иглика всъщност е доста проста.Добре е да използвате смес от равни части торф, пясък и листа като почва, можете да добавите и копка. Трябва да се осигури добър дренаж, в противен случай водата ще застоява.
 • Поливането трябва да бъде умерено, тъй като почвата изсъхва и не трябва да изливате вода директно върху листата, в противен случай те ще започнат да гният. По същата причина пръскането е напълно изключено, но не можете да се притеснявате за влажността на въздуха - игликата лесно може да се справи с всяка.
 • Необходимо е да се храни цветето веднъж на 2 седмици. Важно е да запомните, че храненето може да се извършва само след като цветята се образуват, в противен случай растението ще хвърли цялата си сила в растежа на листата и цъфтежът ще се забави.
 • Като грижа се препоръчва редовно да премахвате сухи листа и цветя, да откъсвате сухи стъбла.

Пресаждане на иглика

Домашна римула изисква редовно презасаждане веднъж годишно в края на цъфтежа. Провежда се на няколко етапа:

 1. След като обърна пързалките с иглика, растението внимателно се изважда от там, опитвайки се да не повреди корените;
 2. Корените на иглика се ревизират внимателно и се отстраняват повредени или болни корени, за да се предотврати инфекция;
 3. Малко количество подготвена пръст се изсипва в голяма тенджера;
 4. След това самата иглика е инсталирана и покрита със земя до краищата, леко смачкване;
 5. В края земята е леко смачкана.

Дестилация

По време на форсирането игликите се трансплантират в по-благоприятни условия, за да ускорят растежа и развитието си. то ви позволява да получите цветя по-бързо, но в същото време има изчерпване на корените и стъблата и следователно цветята ще се нуждаят от дълго - до 2 години - възстановяване и почивка. За принуждаване използвайте градински иглики, които са на повече от 2 години.

 • Преди замразяване игликите се изкопават и заедно с полепналата по корените почва се прехвърлят в отделни контейнери.
 • Те се съхраняват в тъмни помещения при температура не повече от 8 градуса, без поливане: при по-топли условия те ще започнат да растат активно, а цъфтежът, напротив, ще се забави и ще дойде много по-късно.
 • Игликата е цъфтящо стайно растениеСлед това, в края на януари, контейнерите се прехвърлят в по-светло помещение и температурата се повишава, но не повече от +18 градуса, докато те се поливат бавно.
 • При този метод цъфтежът започва до началото на пролетта. Форсирането често се използва за получаване на първите цветя до 8 март.
 • След цъфтежа игликата трябва да се пренесе на хладно и светло място и да се полива редовно. След 1-3 години може да се използва отново за дестилация.

Размножаване

Отглеждането на стайната иглика може да се извърши по три начина: чрез семена, разделяне и резници. От момента на засаждането до цъфтежа минават поне шест месеца.

Семена

Това е познат метод, който обикновено се използва за отглеждане на едногодишни сортове. В зависимост от избрания тип семената се засаждат по различно време: Обикновено от средата до края на пролетта или началото на лятото. За този метод се използва смес от равни количества широколистна почва и пясък. Семената могат да се събират всяка година от избледнели иглики или да се купуват.

Иглика
Обикновената иглика може да расте в градина или в саксия у дома.Обратна конична иглика в саксия - различни нюанси на снимката.Леката иглика е друг вид иглика.Primula sinensis - ярки красиви цветяКитайската иглика е показана на снимката Иглика от Чуза - жълти цветя.
 1. Семената се разпръскват по повърхността, заливат се обилно с вода и се покриват със стъкло, за да се създаде парников ефект.
 2. След това саксията се прехвърля на хладно и светло място за 1,5–2 седмици.
 3. Когато се появят първите издънки, стъклото може да се отстрани, но най-добре е да държите саксията на ниска температура.
 4. Поливайте кълновете веднъж месечно, разреждайте и засаждайте, докато растат.
 5. След 3 месеца най-силните се настаняват в отделни малки саксии. Когато пораснат, те се трансплантират в по-големи съдове.

Резници

За тази опция могат да се използват странични клони. Необходимо е подгответе предварително малко гърне и изсипете торф и слой пясък с дебелина около 2 см в него.

 • Иглика в саксия - красиви ярки цветя.От иглика се отрязва стъбло с лист и пъпка. Листът се разрязва наполовина, линията на изрязване трябва да бъде равномерна, без прорези.
 • Дръжката се засажда в земята на дълбочина 1 см под ъгъл и се полива.
 • Саксията трябва да се изнесе в хладно помещение, периодично да се полива.
 • След около 3 месеца, когато дръжката пусне корени и върху нея се появят 3-4 листа, тя се трансплантира в по-голяма саксия. Като почва се използва смес от 4 части широколистна почва, 2 части хумус и 1 част пясък.

Чрез разделяне

Методът се използва след пълен цъфтеж на стайна иглика. Предварителен растението се отстранява на тъмно място и се полива редовно. Можете да го разделите, когато стъблата започнат да растат енергично.

 1. Игликата се изважда от саксията както по време на трансплантацията и се изследват корените.
 2. След това храстът се разделя на 2-3 части, всяка от които се засажда в отделни контейнери и се полива.
 3. Те са покрити с прозрачно стъкло и поставени в хладно помещение с обилна светлина. Това трябва да създаде ефект на сауна.
 4. След няколко дни, когато растенията пуснат корени и започнат да растат постепенно, те се трансплантират в по-големи саксии. Може да са необходими няколко прехвърляния, ако контейнерите първоначално са били избрани неправилно.
 5. След всяка трансплантация е необходимо да се отстраняват сухите листа и също така да се подхранва игликата на всеки половин месец с минерални торове.

Симптоми на заболяването

Като всяко растение, вътрешната иглика, домашни грижи зад което е не само редовно поливане, то може да се разболее или да бъде нападнато от вредители. Лесно е да се изчисли по някои външни признаци:

 • Ако листата са започнали да гният, причината е висока влажност или намокряне;
 • Вътрешната иглика в жълто е показана на снимкатаАко пожълтяване и сухота, проблемът може да бъде твърде сух въздух, излишен тор или вода;
 • Ако игликата не цъфти или бързо избледнява и пуска цветя, струва си да проверите температурата на въздуха (тя не трябва да бъде по-висока от 16 градуса);
 • Сред насекомите игликата често страда от листни въшки, гъбички и паякови акари, а петна се среща сред болестите. Последното се проявява под формата на светлосиви петна по листата, които след това са покрити с цъфтеж. За да се отървете от тях, е необходимо напълно да премахнете заразените листа и да поръсите игликата с разтвор на Fundazol или Topsin.

Важно

Трябва да се помни, че листата на иглика са отровни и самата тя може да предизвика дразнене и алергии. След като приключите с грижите за цветето, трябва добре да измиете ръцете си, работата с него трябва да се извършва с ръкавици. Не се препоръчва да поставяте растението в детската стая, така че бебето да не дърпа цветето в устата си и да не се отрови.

Изход

Иглика е непретенциозно домашно цвете, което няма да създаде проблеми на собствениците... Вкоренява се добре в студен климат и ще радва с красиви цветя дълго време.

Добави коментар

 

Задължителните полета са маркирани *

Всичко за цветята и растенията на сайта и у дома

© 2021 myflower.desigusxpro.com |
Използването на материали на сайта е възможно, при условие че е публикувана връзка към източника.