Отглеждане на иглика от семена у дома

Игликата е не само красиво, но и доста непретенциозно растение, защото може да се отглежда на открито и у дома. Игликата радва градинарите с ранен цъфтеж, тъй като цветята й се отварят в момента, когато последният сняг се стопи.

Поради тази особеност игликите се смятат за предвестници на пролетта. В такива моменти влажната тъмна земя изглежда много красива, която е украсена с цъфнали игликови цветя.


Особености на отглеждането на иглика

Нюансите на отглеждане на игликиИгликата принадлежи към групата на многогодишните растения, така че може да се отглежда на едно и също място в продължение на няколко години. Ако се отглежда в лятна вила, тогава след 7 години трябва да помислите за трансплантация.

Определено трябва да похарчите тук разделяне на малки търговски обекти, в противен случай цветята на иглика впоследствие ще започнат да се свиват, растенията ще се изродят и кореновата система ще отслабне.

В естествени условия често може да се намери иглика на влажни, сенчести места... Кореновата му система е близо до повърхността, така че изсъхването на горния слой на почвата влияе отрицателно върху развитието на растенията. Това трябва да се помни, когато отглеждате иглика на парцел или в апартамент.

Размножаване на игликите

Описание на методите за отглеждане на игликаЗа да получите нови храсти от иглика, можете да използвате следните методи: резници, сеитба на семена, разделяне на розетката. Може да се размножава и чрез вкореняване, което включва потапяне на резник с пъпка на аксиларния сегмент в земята.

Метод възпроизвеждане чрез разделяне на гнездото получи най-голямо разпространение поради своята простота. За да направите това, трябва да изкопаете храст от иглика, използвайте нож, за да го разделите на групи или гнезда.

В някои случаи е възможно да се отделят гнездата директно от земята, но това трябва да се направи много внимателно. За успешно оцеляване се препоръчва използването на този метод на размножаване в началото на пролетта.

На начинаещите производители се препоръчва да използват някой от първите три метода, които обикновено осигуряват добро оцеляване на храстите от иглика. Но има ситуации, когато трябва да използвате метода за разплод засяване на семена... Тук обаче дори опитни градинари могат да се сблъскат с трудности.

Когато използвате семена като посадъчен материал, можете да изчакате цъфтежа едва през петия месец след поникването. По принцип храстите на иглика, отглеждани от семена, не се различават от майчините растения. Основното е, че имат нужда осигурете необходимите грижи от момента на сеитбата.

Избор на семена

Съвети от опитни производители за това как да изберете правилните семена от игликаПри избора на семена за сеитба е необходимо да се вземат предвид условията, при които се планира да се отглежда това растение. За нормално развитие, игликите трябва да се държат на хладно.

Следователно, оптималната температура за него ще бъде не по-висока от 10 градуса. Изпълнявайки това условие, можете да удължите периода на цъфтеж на игликата.

Ако планирате да отглеждате тези цветя в апартамент, тогава можете да използвате като семе иглика семена.

При избора на семена е необходимо да се вземат предвид техният срок на годност и условия на съхранение. Ако са закупени няколко месеца преди сеитбата, тогава семената се държат в хладилник... Такова третиране увеличава кълняемостта на семената. Освен семена, ще ви е необходима почвена смес с оптимален състав, както и тор.

Стратификация на семената

Особености на стратификацията на семенатаТъй като игликата има специален биологичен ритъм, това налага определени ограничения върху отглеждането й от семена. Като се има предвид, че започва да цъфти след топенето на снега, трябва да се внимава игликата да е в активно състояние много преди този момент.

При сеитба на семена на открито, което обикновено се планира през април или май, този ритъм се нарушава. Решението тук може да бъде създаване на условия, възможно най-близо до естественото.

Това може да бъде подпомогнато от такава операция, известна на много летни жители като стратификация. Въпреки че може да се извършва по различни начини, обаче като цяло същността му се свежда до факта, че първо семената се поставят във влажна кърпа, докато набъбнат при стайна температура, след което се прехвърлени на студено място.

Тук ще им бъдат създадени условия, подобни на тези, когато са под снежна покривка. Вкъщи стратификацията може да се направи в хладилник. За собствениците на частна къща изба или балдахин може да бъде неговата подмяна.

Какви са начините за извършване на стратификация на семената

Можете да се насладите на цъфтежа на иглика в началото на пролетта само ако започнете да сеете семена в средата на януари.

 1. Описание на методите за стратификация на семена от игликаПървата стъпка е да задържите семената няколко дни на лек перваз.
 2. След това те се поставят в торба с влажна почва, която се поставя в хладилника.
 3. След около две седмици ще дойде време да поставите разсад на перваза на прозореца. Той обаче трябва да бъде защитен от пряка слънчева светлина.
 4. Понякога семената не показват признаци на живот след няколко седмици. В този случай процесите на покълване могат да бъдат стимулирани чрез преместване на плика във фризера, в който температурата трябва да се поддържа на - 10 градуса.

Важно е да се гарантира, че почвата в торбата е постоянно мокър... В този случай покълването на семената настъпва след 10 дни.

Стратификацията на семената може да се извърши по малко по-различен начин.

 • За да подготвите семената за сеитба и да увеличите процента на покълване, можете да ги поставите в разтвор на калиев перманганат за три минути и след това да ги задържите във вода за един ден.
 • Когато семената набъбнат, те се засяват в торфени саксии или кутии с градинска пръст. Трябва да ги поставите в почвата на дълбочина, която трябва да съответства на размера на самите семена. След засяването малките семена трябва леко да се поръсят със слой пръст.
 • За да се намали влагата по-малко, върху кутиите се опъва филм, след което те се прехвърлят на студено място.
 • В бъдеще почвата трябва постоянно да се поддържа влажна.

Метод на разслояване с гъба

Ако първите два метода на стратификация не са се побрали по някаква причина, тогава семената могат да бъдат подготвени за сеитба по този начин.

 1. Ако семената от иглика, закупени за сеитба, са доста малки или има много, тогава сертифицирането може да се извърши с гъба. Първо, трябва да го отрежете малко, така че да се получат надлъжни канали. Именно в тях се поставят семената.
 2. Гъбата трябва да се постави върху поднос или чиния, след като се напълни с вода.
 3. През цялото време на отглеждане е необходимо да се гарантира, че гъбата е мокра. Необходимо е да се създадат най-готините условия за семената.
 4. Най-добре е да използвате гъба с най-малки пори за засяване на малки семена. Ако обаче се окаже, че семената все още се различават много от диаметъра на порите, тогава можете да поставите платки в тях, преди да ги поставите в разрезите.

Грижи за разсад

Правила за грижи за разсад от игликаКогато първите два истински листа се образуват в разсад, се извършва бране.Два дни след пикирането, разсадът започва да се втвърдява. Това трябва да се направи само ако се планира впоследствие да бъде трансплантирано на мястото.

Трябва да се извади на сянка и чантата да се отвори леко. След около 10 дни, когато разсадът свикне на чист въздух, полиетиленът се отстранява напълно.

От този момент нататък разсадът се отглежда на хладно място, като продължава поддържайте почвата влажна... Поливането трябва да се извършва много внимателно, като се използва например пипета.

Също така младите разсад от иглика също се нуждаят от подхранване. Ще бъде достатъчно прилагайте специални торове веднъж седмично. Когато настъпи по-топло време, разсадът може да се остави на открития балкон за един ден.

Вечерта обаче трябва отново да се вкара вътре. Благоприятен момент за разсаждане на разсад на постоянно място настъпва след последната слана. Най-лесният начин да премахнете кълновете от гъбата е с инструменти като клечка за зъби, игла за плетене или тел. Не е необходимо да се прави кирка по отношение на тези кълнове.

Иглика от семена, събрани в градината

Отглеждане на иглики у дома от семена, събрани в градинатаНай-лесният начин да отгледате иглика без стъбла от семена е да подготвите посадъчен материал от вече растящи храсти на иглика във вашия район.

Например можете да подредите красиво цветно легло от иглика под старо дърво. След това ще цъфти всяка пролет и ще ви осигурява семена.

Естествено, по отношение на сортовите им качества, те ще се различава от майчиното, обаче, основното е, че те ще могат да зарадват градинаря с по-оригинален цвят.

 • докато настъпи денят на сеитба, шушулките от семена на иглика трябва да се държат при температура около 7 градуса по Целзий;
 • поддържайки ги на хладно известно време, доста скоро пресните семена започват да покълват;
 • освен това те трябва да бъдат прехвърлени в хладилника, където трябва да бъдат в контейнер за 2-3 седмици;
 • тогава идва моментът да ги прехвърлите на светъл прозорец, но те трябва да бъдат защитени от пряка слънчева светлина.

По време на съхранението семената могат да бъдат засегнати от гъбички и болести. Това може да се избегне, ако преди да ги засеете лекувайте със специални препарати.

Тази операция обаче може да бъде пропусната за семена, закупени в магазина. Просто ти трябва кисела почвав който ще се извършва сеитба. По отношение на семената, събрани в градината му, той действа по аналогия със семената от магазина.

Пресаждане на разсад на постоянно място

Описание на метода за разсаждане на разсад от иглики на постоянно мястоКогато разсадът достигне състоянието, че може да бъде трансплантиран на постоянно място, се препоръчва изберете подходящ сайт за нея. Безстъблената иглика ще расте най-добре на полусянка.

Преди да прехвърлите разсад в дупките, те трябва да бъдат напълнени с компост и минерален тор. Ако на мястото, избрано за пресаждане, преобладават тежки почви, това няма да навреди добавете листна земя.

Най-големите екземпляри трябва да се поставят не по-близо от 30-40 см една от друга. По-малки растения могат да се засаждат на разстояние 10-15 cm.

Игликата е едно от най-популярните и добре познати трайни насаждения, които могат лесно да се отглеждат не само на открито, но и у дома.

Най-лесният начин за получаване на нови растения е чрез разделяне на храста, но когато майчиното растение отсъства, можете да използвате по-трудоемък метод - сеитба на семена от иглика без стъбла.

Отглеждането от семена включва тяхната подготовка, за която се извършва стратификация. Тази операция позволява за увеличаване на кълняемостта семена, което ги прави по-устойчиви на болести.

Много е важно правилно да се определи времето за трансплантация на постоянно място за разсад. Това трябва да се направи, когато отмине и последната слана. В този случай, с подходящи грижи, младите храсти на иглика ще могат да цъфтят през същата година.

Добави коментар

 

Задължителните полета са маркирани *

Всичко за цветята и растенията на сайта и у дома

© 2021 myflower.desigusxpro.com |
Използването на материали на сайта е възможно при условие, че е публикувана връзка към източника.