Шефлера: грижа за цвете у дома, снимки на видове

Шефлера (или шефлера, от лат. Schefflera) е много красиво растение. Поради декоративния си вид и липсата на капризни грижи, той се превърна в много популярно домашно цвете.

Шефлър прилича на малък храст или дърво, чиито листа приличат на длан с разтворени пръсти. Листът е разделен на 4-12 части. За мнозина такъв лист прилича на чадър, така че готвачът често се нарича чадър на дърво.


В дома на шефъра почти никога не цъфтинеговото цвете, подобно на пипало, все още не е толкова ефективно, колкото листата. В допълнение, такъв недостатък като липсата на цъфтеж и безинтересно цвете, cheflera се компенсира напълно от способността на шефлера да озонира и овлажнява въздуха, както и да неутрализира ефектите на никотин и катран от тютюнев дим и в същото време - чрез проста грижа.

Растението получи името си от името на германския ботаник Шефлер, който е живял през 18 век и е бил приятел на известния К. Линей. Принадлежи към семейство Аралиеви и това семейство се отличава с разнообразието както на имената, така и на външния вид. В природата има около 200 вида шефлер, те растат в тропическата част на Земята, представени са под формата на храсти, дървета и дори лиани. Снимките им са поразителни по размер, цвят на листата и интересна форма.

Около дузина видове се отглеждат у дома.

Видове Шефлер

Най-популярните видове това цвете:

 • лъчист,
 • пръст на ръката,
 • дървовиден,
 • осемлистен.

Всички те изглеждат доста привлекателни и спретнати едновременно, така че често се срещат както у дома, така и в офисите. Ако искате да украсите стаята с растение и в същото време да поддържате стила, шефърът ще се справи отлично с тази роля. Снимките за това как да украсите апартамент или офис с това растение ще помогнат не само да изберете подходящия вид, но и да "впишете" това цвете в дизайна на стаята по най-добрия начин.

Лъчезарният или звезднолистният шефлер се различава по броя на листата при възрастните листа - има 16 от тях, първоначално те са яйцевидни, след това стават продълговати, скучни в края, достигайки дължина 15 см и ширина от 5 см. видът расте много бързо и дори може да достигне височина от 3 метра!

Шефърът за пръсти има 8 листа на лист, те имат елипсовидна форма, заострена в края. Листата са украсени с ярки вени. Тази чефлера е по-компактна, отколкото лъчиста.

В дървовидната шефлера листата са сложни, състоящи се от 7-16 листа на дълги дръжки. Листата достигат 9-15 см дължина и 5-8 см ширина, плътни кожести, лъскави, заострени в края. Този вид може да бъде пъстър. Нараства до 1,2 m.

Осемлистният не е много разпространен, въпреки че е и доста декоративен. Той има 8–12 продълговати листчета, заострени в горната част на листата с дължина до 30 см и ширина до 10 с леки жилки.

Често начинаещите производители на цветя могат да се объркат във видовете на това растение и да се затруднят при избора си, но фото шефлер ще ви помогне да изберете най-интересния вид.

Освен това шефърите много специално отглеждани сортове, които често се срещат у дома и в същото време са еднакво непретенциозни в грижите.

Популярни сортове

 • Hayata има светлозелени овално удължени листа, които са заострени по върховете.
 • Geisha Girl се отличава с тъмнозелени листа, които са заоблени в края.
 • Жанин е привлекателна със своите поразителни, заоблени тъмнозелени листа, които са раздвоени в краищата и покрити с кремави петна и ивици.
 • Variegata има тъмнозелени листа с жълти петна.

Грижа за шефлера

Шефлера, с форма на топкаШефлера е доста лесно за грижа растение. Той е непретенциозен и при спазване на прости правила ще ви зарадва с буйна ярка зеленина. За дома такова цвете е истинска находка! Ако искате да имате красиво растение в къщата си и в същото време да не прекарвате много време в грижи за него, тогава най-добрият избор е шефър. Грижа у дома, снимка и видео за което можете да намерите в мрежата , няма да натовари почти никого.

Осветление

Специално внимание трябва да се обърне на осветлението. Шефлера харесва разсеяна светлина, но се чувства добре в полусянка. Също така може да понася пряка слънчева светлина известно време, но все пак е по-добре да я засенчвате от тях, за да избегнете изгаряния по листата. Най-добре е chefler да расте на западните и източните прозорци, със зелени листа на северните. През зимата си струва да поставите растението на добре осветено място у дома и да го осветите, особено ако стаята е по-топла от 17 ᵒС. През лятото можете да изведете готвача от къщата на чист въздух, защитен от пряко слънце.

Температура

Предпочитаната температура за задържане на шефъри у дома е 20 ᵒС. Ако температурата надвиши 20 ° C, cheflera може да изхвърли листата. Следователно, ако се охлади през нощта, това няма да навреди на цветето. Той също така хвърля листа, ако има течение или температурни промени.

През зимата оптималната температура е 14–17 ᵒС. Не поставяйте растението в близост до нагреватели и вътрешни радиатори при никакви обстоятелства!

Поливане и подхранване

По какви начини шефът се възпроизвеждаДомашният готвач трябва да полива редовно, тя не понася пресъхнала почва. Цветето се полива обикновено веднъж на всеки два дни, когато почвената повърхност е суха. Но не си струва да се налива, заливът я боли не по-малко, тъй като води до подкисляване на земната кома... Поливането е по-рядко през зимата, отколкото през пролетта и лятото. Водата трябва да е мека (първо трябва да се защити) и винаги топла, така че температурата на почвата да остане най-малко околната температура.

Грижата за shefleur предполага влажен въздух, така че shefleur ще се чувства комфортно в палета с мокра експандирана глина. Трябва да пръскате цветето на всеки два дни. Влажността е особено важна през зимата, когато температурата в стаята може да е твърде висока.

Шефлър трябва да се хранят веднъж седмично през пролетта и есента, веднъж месечно през зимата. Най-добре е да се редуват сложни минерални и органични торове за грижа за стайни декоративни растения.

Прехвърляне

Шефлер засажда няколко растения в един контейнер, след което придобива впечатляващ външен вид на храста.

На всеки две години трябва да се трансплантира в саксия, много по-голяма от предишната. Шефлера предпочита слабо кисела почва, състояща се от две части копка и една част листни, хумусни почви и пясък, както и дренаж.

Вредители и болести

За тях се грижат стайни цветя ShefflerВъпреки непретенциозността на шефлера, подобно на други домашни растения, той е податлив на някои заболявания.

На първо място, тя може да страда от студа. Шеферите в природата са вечнозелени термофилни трайни насаждения, те се продават по всяко време на годината, което означава, че когато са закупени в студено време, цветето може да замръзне.

Както вече споменахме, при високи температури и някои други фактори, включително преливане, прекомерна влажност и твърде ниски температури през зимата, течение и внезапни промени в температурата на Шефлер може да хвърля листа... Когато причината бъде отстранена, падането на листата ще спре.

Също така, при прекомерна влажност на почвата, корените могат да започнат да гният. Можете да спасите растението, като го извадите от саксията, премахнете всички засегнати корени и го присадите в нова саксия.Ако поливането или влагата са недостатъчни, краищата на листата ще станат кафяви.

Листата избледняват, ако цветето няма достатъчно светлина; ако, напротив, има твърде много светлина, по листата се появяват светли петна.

Най-често шефлерът е повреден от:

 • листна въшка,
 • щит,
 • паяк акари.

Когато се грижи за болно цвете, то се поставя на карантина, за да не зарази другите. За лечение е необходимо да се увеличи влажността на въздуха и да се третира шефлерът със сапунена вода или инсектицид.

Размножаване

Можете да разпространявате готвача резници, наслояване или семена.

Резници

За размножаване се вземат апикални или полулепени стъблени резници. Смес от равни части торф, пясък, листни и хумусни почви е най-подходяща за вкореняване. Резниците се обработват с корен стимулант и се загряват отдолу при 20–22 ° C. Когато резниците се вкоренят, температурата трябва да се понижи, а резниците да се трансплантират в по-големи саксии.

Слоеве

Стайни цветя на ШефлърЗа размножаване с въздушни слоеве у дома се използват само големи екземпляри. За да направите това, в началото на пролетта се прави малък разрез върху багажника, след което се увива с мъх сфагнум и филм. Мъхът трябва да се поддържа влажен.

След няколко месеца на мястото на разреза се появяват корени. След още няколко месеца багажникът трябва да се отреже под корените и да се засади на постоянно място.

Шефлера е отровен... За да избегнете неприятни кожни реакции, трябва да измиете ръцете си след работа с него.

Семена

Предварително накиснатите семена се засяват през януари - февруари във влажна дезинфекцирана смес от равни части торф и пясък. Семената покълват при 20-24 ° C. Когато се появят първите листа, разсадът се трансплантира в саксии. През първите три месеца те изискват температури от 18-20 ° C. Когато корените се преплитат със земна топка, растенията се трансплантират в саксии с диаметър 7-9 см и температурата се намалява до 13-15 ° С. През есента растенията могат да бъдат трансплантирани в още по-големи контейнери и след това да се грижат за тях като за нормално растение.

Цвете на Шефлър
Декоративни закрити дървета на ШефлерШефлера, с форма на топкаВъншният вид на готвачитеКакви са видовете готвачиКак да поливате правилно шефлераРазновидности на готвачиВидове готвачиРастителни болести на ШефлерВредители и болести началнициШефлера, с форма на топкаСпециалното цвете на ШефлърЦъфтяща шефлераКак да се намали на готвачаКак расте шефърВредители и болести началници

Добави коментар

 

Задължителните полета са маркирани *

Всичко за цветята и растенията на сайта и у дома

© 2021 myflower.desigusxpro.com |
Използването на материали на сайта е възможно при условие, че е публикувана връзка към източника.