Какво да направите, за да превърнете букет от рози в храст на перваза на прозореца

Вкореняването на стъблените резници е много разпространен начин за размножаване на цветя, включително рози. Ще ви разкажем повече за това в нашата статия.

Размножаване чрез резници от букет

За този метод вземете резници от здраво растение и отстранете всички цветя или цветни пъпки по протежение на резника. Цветята абсорбират по-голямата част от енергията на растението - премахвайки ги от резниците, ние стимулираме стъблото да преориентира енергията си към оцеляване. Също така трябва да премахнете почти всички листа с изключение на горните две листа на стъблото и след това да отрежете стъблото точно над горния лист. Премахването на излишните листа също помага за насочване на енергията към производството на корени. Фотосинтезата обаче е жизненоважна за стъблото, така че една двойка листа трябва да се запази, докато се образуват нови корени. Направете прясно изрязване на дъното на стъблото и го нарежете на 4 филийки.

Засадете резниците в тава или контейнер, пълни със смес от едър пясък и вермикулит или специална почва за отглеждане на рози. Покрийте дръжката с найлоново фолио и редовно поливайте. Образуването на корени обикновено отнема 2 седмици. Вкоренен резник може да бъде трансплантиран в саксия или градина веднага щом започнат да се появяват нови издънки. Важно е да потопите долния му разрез в стимулатор на растежа, преди да засадите резника. Можете да изберете стимулант по ваша преценка, но е желателно той да е специализирано решение специално за това растение.

Използване на картофени клубени

Както при предишния метод, първо подгответе резника, като премахнете излишните листа и пъпки. Нарежете леко краищата с остър нож в основата, където ще се образуват нови корени. Изберете картофи с високо съдържание на влага, като бели или червени. Пригответе картофите, като в центъра направите кръгла дупка, която е малко по-малка от диаметъра на срезаната роза. Поставете готовия разрез в картофа, но не го натискайте докрай. Засадете картофите с резниците в избрания от вас контейнер, леко уплътнете почвата и водата. Ще бъде полезно да се създаде микроклимат за растението, като се покрие с филмово или стъклено покритие. Когато се вкоренявате по този начин, използвайте и стимулатори на растежа.

Общи изисквания за отглеждане на рози

Методите за отглеждане на роза от резници са доста прости и достъпни. Въпреки това, за да може възхитителен розов храст да расте на перваза на прозореца, трябва да следвате някои правила. Въпреки това, домашните сортове са по-подходящи за отглеждане в нашите трудни климатични условия. Те са пригодени за отглеждане във всеки регион, устойчиви на „местни” болести и вредители от насекоми.

По време на активен растеж през пролетта, както и през периода на пъпки и цъфтеж, растенията се нуждаят от подхранване. Компостът и естествените торове са идеалната храна за розата. Можете също да използвате банан като храна с удължено освобождаване. За целта просто заровете черен, мек банан до всеки храст.

След първата слана през есента, предпазвайте растенията от екстремни температури и студени пориви на вятъра. Ако розите ви растат на открито, подрежете ги, обелете ги и осигурете подслон. Това може да бъде агрофибър, полиетилен, геотекстил или естествени материали - смърчови клони и слама.

Най-доброто място за зимуване на деликатни топлолюбиви растения е сухото помещение с малка, но все пак "положителна" температура без течение. Розите в саксии за зимния период на почивка също трябва да се подрязват и поливането да се намали.

Добави коментар

 

Задължителните полета са маркирани *

1 коментар

    1. АватарНина Кулиш

      благодаря за ценния съвет

Всичко за цветята и растенията на сайта и у дома

© 2021 myflower.desigusxpro.com |
Използването на материали на сайта е възможно при условие, че е публикувана връзка към източника.