5 цветя, които можете да отгледате у дома в чаша

Не всички стайни растения изискват почва и обемни саксии, за да растат и цъфтят. За някои е достатъчно много влага. А правилната грижа ще осигури пищна корона и обилен цъфтеж.

Амарилис

Красиво цъфтящо стайно растение, родено в Южна Африка, то е популярно сред производителите на цветя заради лесната си поддръжка. Това е луковично многогодишно растение с дълги, подобни на колан, гладки листа, подредени в два реда.

По време на периода на цъфтеж амарилисът има няколко дръжки под формата на куха тръба, върху която цъфтят до 12 цвята. Цветята, наподобяващи лилия или грамофон, достигат до 10 см в диаметър.

Цветът на венчелистчетата може да бъде различен: бял, червен, розов. В момента се отглеждат хибридни сортове с цветя от жълто, бордо, оранжево и зелено.

Амарилис може да се отглежда не само в почвата, но и във вода. За да направите това, на дъното на контейнера се полага дренаж, за който се използват камъчета, големи мъниста или стъклени топки. Луковиците са поставени така, че едва да докосват повърхността на водата. По време на покълването растението се държи в хладно помещение. След появата на корените вазата се премества на топло място. За да може листната маса да се развива равномерно, контейнерът редовно се завърта около въображаема ос.

Зюмбюл

Необичайно красиво многогодишно растение, което се отглежда у дома и на открито. Зюмбюлът има тесни листа, които растат над луковицата. Листните плочи имат богат изумруден цвят.

Дръжката е гладка, дебела, сочна. Цветовете са малки, прости или двойни, събрани в класовидни съцветия. Поради големия им брой съцветието изглежда къдраво. Цветът на венчето, в зависимост от сорта, може да бъде бял, син, люляков, люляков или виолетов.

Това растение може да се отглежда у дома. За това контейнерът се пълни с малки камъчета и се пълни с малко количество топла вода. Вазата трябва да е стабилна, тъй като съцветията на зюмбюла са много големи и тежат много.

Луковиците се поставят във вода, като се уверите, че водата покрива само 1/3 от тях. След появата на първите листа растението се държи на закрито при температура не по-висока от 18С. Такива условия удължават периода на цъфтеж на растението.

За форсиране на цвете до определена дата покълването започва 1,5 - 2 месеца преди събитието. Ето колко време отнема появата на цветя.

Cyperus

Циперус, или сити, е едно от най-непретенциозните водни растения от семейство Острикови. При естествени условия циперусът расте в Южна Африка и Мадагаскар, като предпочита влажните зони и бреговете на водоемите.

Циперусът е тревисто многогодишно растение с дълги триъгълни издънки, на върха на което има розетка от тесни разперени листа. Цветовете на циперус са малки, кремави или светлозелени на цвят.

Растението може да се отглежда във вода, като се поставят издънките в саксия. За него никога няма прекалено много влага, така че контейнерът може да се постави в дълбока тава, пълна с вода.

Лалета

Това са най-известните пролетни цветя. Персия се счита за родното място на лалетата. Растението има право или разклонено заоблено стъбло с височина до един метър.

Листата са удължени, зелени или синкави на цвят. На повърхността на листа има восъчно покритие.На всяко растение цъфти само по едно цвете, което има 6 прости или двойни венчелистчета.

Съцветията външно могат да наподобяват лилия, чаша или звезда. Благодарение на усилията на животновъдите се срещат цветя с най-разнообразни цветове.

За дестилация у дома камъните, измити с течаща вода, се поставят във ваза и водата се излива така, че да покрива напълно земята. Луковиците се поставят отгоре. Основите им трябва да докосват само водата. Вазата се поставя на топло, светло място и се следи нивото на течността.

Айхорния

Айхорнията или водният зюмбюл е растение, което расте по бреговете на реки, езера и канавки в тропическите райони на Южна Америка. Eichornia е проста и неизискваща за грижи. Развитието му изисква голямо количество вода.

Растението има късо стъбло. Листата са кръгли, плътни, с лъскава повърхност. По дръжките и по вътрешната повърхност на листата има отоци с различни форми и размери, които действат като плувки, които позволяват на ейхорнията да остане на повърхността на резервоара. Диаметърът на цветето достига 30 см. Цветът на венчелистчетата може да бъде бледорозов или лилав.

Айхорния може и без земя. За отглеждането му използвайте големи широки стъклени съдове или аквариуми, които се поставят на топло, добре осветено място. Растението не понася течения и студен въздух.

Средата, където расте водният зюмбюл, трябва да съдържа достатъчно количество хранителни вещества, поради което преди засаждането към водата се добавя малко количество хумус, компост или сложен тор за аквариумни растения.

Добави коментар

 

Задължителните полета са маркирани *

Всичко за цветята и растенията на сайта и у дома

© 2021 myflower.desigusxpro.com |
Използването на материали на сайта е възможно при условие, че е публикувана връзка към източника.