Грижа за Айхризон у дома: описание, снимка

Стайното растение айхризон има много отличителни свойства, но необичайното му име му позволява да се откроява на фона на други растения. Това цвете е популярно като „дървото на любовта и щастието“. Този храст с компактен размер обикновено се отнася към семейството на гадовете, които в зряла възраст имат диаметър 20-30 см и височина до 30 см.


В естествени условия най-често може да се намери в скални пукнатини. Обичайните му местообитания са Канарските острови, както и остров Мадейра. Един вид расте в Португалия и Мароко. Като цяло обаче родът Aichrizona включва около 15 вида.

Описание

Как да отглеждаме АйхризонПървоначалният вид на айхризон се дава от формата на листата му. Тази част от растението е сочна, има месеста структура с тъмнозелен цвят с признаци на мъх. Те са покрити с къси бели косми, които наподобяват кожено палто. Поради оригиналната форма на листата, които приличат повече на сърца, Айхризон придобива името - "Дървото на любовта" и "Дървото на щастието".

Характеристика на стъблата от мастика, които имат права или леко извита форма, е, че дори с течение на времето те не се лигнизират. Освен това по тях естествено се образуват голям брой клони. Следователно не е необходимо да се извършват специални операции, например прищипване. Малки листа с кръгло-яйцевидна или влаговидна форма, имащи следващ ред на подреждане, с признаци на пубертета, са представени под формата на розетки, растящи по върховете на стъблата.

Цветът на листата е доста разнообразен, което осигурява всички нюанси на зеленото. осеян с бяло, сиво, червено и жълто... Всяко увреждане на листните пластини ги кара да разреждат неприятната миризма. Айхризон е едно от популярните стайни растения, което цъфти през април или май. Цветята са под формата на щит или метлица, които привличат вниманието не само с форма на звезда, но и с цветова схема, която включва нюанси като червено, жълто и кремаво. При първите признаци на завършване на цъфтежа розетата отмира, от която се е образувал дръжката.

Условия за отглеждане и грижи за аихризон

Както при отглеждането на всяко домашно растение, за цветето на любовното дърво също трябва да се полагат правилни грижи, за да се върне с ярки цветове.

Осветление

Благоприятни условия за развитието на цветето айхризон могат да бъдат създадени, като му се осигури ярко разсеяно осветление. Това може да се постигне чрез окачване на завеси от марля или тюл на прозореца. Самото цвете се препоръчва да се държи от западната или източната страна на къщата. Южният прозорец не е съвсем подходящ, тъй като тук той може да навреди на ярките слънчеви лъчикоито могат да причинят изгаряния. Следователно, за да се избегне появата им, е необходимо изкуствено засенчване. За да могат храстите да растат равномерно от всички страни, е необходимо от време на време да обръщате саксията с цветя.

Температура

Айхризон не е твърде взискателен към температурните условия. През пролетта и лятото, в стаята, където расте, трябва да поддържате температура от 20-25 градуса. През есента и зимата е достатъчна температура от 8-10 градуса. При повишен термичен режим растението се чувства неудобно, което води до разтягане на леторастите и падане на листата. За да се избегнат подобни явления, се препоръчва да държите цветето далеч от отоплителни уреди.

Поливане

Поливане и грижа за аихризонТака че това стайно растение да не изпитва дефицит на влага, трябва да наблюдавате състоянието на тургора на листата и издънките. Можете да разберете дали растението се нуждае от поливане, ако леко натиснете короната с длан. Ако плочата изглежда мудна, тогава растението се нуждае от поливане. Ако усещането е пружиниращо, тогава можете да изчакате със следващото напояване.

Ако след дълго забавяне с поливането незабавно наситите субстрата с голямо количество влага, тогава това може водят до загниване на коренитеи основите на леторастите. За да се избегне подобно поливане, те трябва да бъдат умерени: през пролетно-летния период те се извършват редовно, а при студено време те се намаляват. Виждайки, че листата са започнали да увяхват и се свиват, знайте, че това е ясен знак за липса на влага.

Влажност

Този фактор не е решаващ при отглеждането на аихризон, тъй като той може да расте удобно в условия на сух въздух. Цветето реагира положително на редовни топли душове, които трябва да се извършват периодично. Тази процедура обаче се препоръчва само в периоди на активен растеж. Когато айхризонът е в покой, по-добре е да се пренебрегне такава мярка.

Подхранване

През пролетно-летния период торовете се внасят в почвата на всеки две седмици. По време на цъфтежа растенията харчат много енергия, така че трябва да попълнят хранителните вещества. Най-добре е да се извършва подхранване със сложни торове за съдържащите сукуленти минимално количество азот.

Подрязване

Днес айхризон може да се отглежда в две основни форми: храст или стандартно дърво, от което преди това са били отстранени клоните на багажника. За да получите красива корона, е необходимо да премахнете всички слаби клони и да поръсите върховете на младите издънки. Тази процедура се провежда през целия период на растеж на растенията. Ако зимата е достатъчно топла, това също влияе върху развитието на това закрито растение, което започва да се разтяга и деформира. В такива ситуации той особено се нуждае от резитба. Въпреки че е възможен алтернативен вариант - вкореняване на резници.

Блум

Пробите на възраст 2-3 години започват да цъфтят само ако зимата е хладна и лека, а самото растение се отглежда при условия на рядко поливане в тесен саксия. Цъфтежът продължава доста дълго около 6 месецаи по време на него цветето може да загуби до 80% от листата си. В края на цъфтежа трябва да подрежете дръжките и след това да увеличите поливането. Ако това стайно растение е загубило много повече листа, може да се наложи резитба и стари издънки.

Прехвърляне

Aichrizon вредители по растениятаПонякога през есента е необходимо да се трансплантира аихризон, но за това трябва да разберете дали има нужда от това. Можете да разберете дали има просто свободно място в коренната саксия. Тъй като айхризон образува плитка коренова система, препоръчително е да го трансплантирате в плитки контейнери или саксии. Новият контейнер може да се напълни с пръст от всякакъв състав. Това може да бъде смес, направена от пясък и трева. Той може да бъде заменен и със субстрат, за който се използват следните компоненти:

  • копка земя;
  • листна земя;
  • хумусна земя;
  • пясък.

Тези компоненти трябва да се вземат в съотношение 4: 1: 1: 1. Също така парчета въглища или тухлени стърготини ще бъдат полезни в основата.

Преди засаждане, дъното на саксията се нуждае напълнете с добър дренаж... След трансплантацията е необходимо да се поддържа "сух режим" в продължение на четири до пет дни. След това те започват леко да поливат.Първо, трябва да похарчите малко количество вода, опитвайки се да избегнете разпадането на кореновата система. Най-подходящите контейнери за отглеждане на айхризон са глинените саксии, които са порести и дишащи.

Сортовете Aichrizona могат да се различават по време на цъфтежа. Ако през сезона са създадени всички необходими условия за растението, тогава цветята му се отварят още през април-май. Правилната грижа за растението е гаранция, че поне шест месеца то ще украси земята с червени или жълти метличести цветя. По време на цъфтежа, повече от половината от листата отпада при айхризон.

Основният метод за размножаване на стайното любовно дърво е резници. Това се прави през пролетта и разсадът се нуждае от минимум време, за да се вкорени, когато се засажда в рохкава почва. Твърде честото поливане води до факта, че листата се набръчкват и пожълтяват... Корените, които изгниват с времето, също не се чувстват по-добре. За да се осигури равномерен растеж на листа и цветя, е необходимо периодично да обръщате контейнера с цвете във всички посоки.

Яркото осветление и умереното поливане са много важни за Айхризон. В този случай той ще може да поддържа зелена зеленина в продължение на много месеци. В тази връзка е уместно да си припомним популярен знак: колкото повече листа, толкова повече любов в къщата.

Размножаване на аихризон у дома

Размножаване на растение аихризонЗа отглеждане на цветя можете да използвате метода на сеитба на семена и резници. Сеитбата на семена се извършва в плитки купи, където трябва да излеете смес, приготвена от 1 част листна земя и 0,5 част пясък. На етапа на отглеждане на разсад е необходимо да се пръска и проветрява. Освен това контейнерите с посеви трябва да се държат през цялото време със затворено стъкло.

По правило семената започват да покълват след две седмици. Бране на разсад извършва се в общи кутии, където разсадът се поставя не по-близо от 1 см един от друг. След това разсадът трябва да бъде поставен възможно най-близо до източника на светлина. По време на гмуркане се използва малко по-различен състав на почвата за засаждане, за който се вземат следните компоненти:

  • лека копка земя (0,5 части);
  • листна земя (1 част);
  • пясък (0,5 части).

Всички компоненти за приготвяне на почвени смеси се вземат в съотношение 1: 1: 1.

С течение на времето, когато разсадът стане по-силен, те се трансплантират, поставяйки едно по едно растение в компактни саксии с диаметър 5-7 см. След появата на разсад, грижата за тях изисква поддържане на температура от 16-18 градуса и редовно поливане.

Ако любовното дърво е засадено чрез присаждане, то първо се държат на сухо и тъмно място в продължение на два до три часа, така че да изсъхнат добре. Резниците се вкореняват най-добре в контейнери, пълни с влажен пясък, вермикулит или смес от сочен субстрат и пясък. След като резниците пуснат корени, те се нуждаят прехвърлете в отделни контейнери с диаметър 57 см. За почвата вземете същите компоненти, както за разсад. Грижата за дървото на любовта е една и съща.

Трудности при отглеждането на аихризон

Съществува група външни признаци, въз основа на което лесно може да се разбере, че любовното дърво се чувства неудобно:

  • Обича ли Айхризон слънчевите лъчимного голи издънки. Това се случва в онези години, когато зимата е много топла. В този случай трябва да се подмладите - изходът или горната част на стъблото трябва да бъдат отрязани и след това вкоренени.
  • набръчкани листа. Това е ясен знак, че на растението липсва влага. Отглеждането на аихризон през зимата изисква поливане, но те трябва да са редки.
  • удължени стъбла. Този знак ви позволява да разберете, че на растението липсва осветление. Ако не предприемете никакви допълнителни мерки, то доста скоро растението може напълно да загуби своите декоративни свойства.

Заключение

Айхризон е доста рядко екзотично растение. Дори този факт обаче не пречи на опитни производители да го отглеждат у дома.Това растение предоставя определени функции за отглеждане у дома, така че първо трябва прочетете основните условия, при чието създаване Айхризон ще се чувства най-комфортно.

Поливането е особено важно за растението, което трябва да бъде редовно. Ако растението остане дълго време без вода и след това полива обилно почвата, това може да доведе до нови проблеми - загниване на корените.

Aichrizon цвете
Описание на цвете айхризонДомашно цвете айхризонAichrizon формиране на цветяКак да изрежете цвете айхризонПериод на цъфтеж на АйхризонаВреме на цъфтеж на айхризонаСортове и видове аихризонПравила за грижа за АйхризонБолест на АйхризонПравила за засаждане и засажданеКак да се грижим правилно за АйхризонКак цъфти аихризонВъншният вид на АйхризонКак да отглеждаме Айхризон

Добави коментар

 

Задължителните полета са маркирани *

Всичко за цветята и растенията на сайта и у дома

© 2021 myflower.desigusxpro.com |
Използването на материали на сайта е възможно при условие, че е публикувана връзка към източника.