Грижа за бромелии у дома: съвети, снимки

Периодично в домовете на нашите съграждани се появяват нови стайни растения. В същото време не винаги е възможно да се запазят, което обикновено може да се обясни с неправилна грижа. Отглеждането на бромелии у дома също не е лесно, тъй като има свои собствени характеристики, свързани с отглеждането и грижите. Въпреки че това растение не е сред придирчивите, трябва да му се обърне достатъчно внимание.


Поставете бромелии в дома си

Това растение се отглежда най-добре на закрито, където се поддържа най-високо ниво на влажност... Основното правило, което всеки цветар не трябва да забравя, е, че растението ще се чувства добре само ако въздухът в стаята е достатъчно влажен. С настъпването на лятото саксията с цветя може да се държи на перваза на прозореца. Но в същото време трябва да се погрижите за неговата защита от течение и пряка слънчева изгаряща светлина. Най-благоприятните условия за отглеждане на това растение се създават на източния прозорец. Ако обаче са изпълнени горните условия, тогава бромелиите могат да растат добре от южната страна.

Изисквания към почвата

Независимо от разнообразието от бромелии, което ще отглеждате във вашия апартамент, трябва да го засаждате само в пореста и рохкава почва. Подготвеният контейнер за отглеждане трябва да има дренаж, заемащ 1/3 от обема... Най-често за отглеждане на това цвете се използват следните почвени смеси:

 • 2 парчета листна земя;
 • 1 част хумус;
 • 1 част торф;
 • 0,5 части пясък.

Понякога в субстрата можете да добавите допълнителни компоненти:

 • кора от иглолистни дървета;
 • натрошен мъх сфагнум;
 • копка земя;
 • дървени въглища.

За да може бромелиада да се чувства добре в апартамент, е необходимо да се създаде не само благоприятен температурен режим за него, осигурете оптимална влажностно и да подготви плодородна почва. Ако говорим за сорта бромелия Vriesia, тогава той расте най-добре в почвата със следния състав:

 • 3 части натрошен мъх сфагнум;
 • 1 част ситно нарязана борова кора;
 • 1 част торф;
 • 1 парче листна земя;
 • 0,5 част сух лопен.

За да увеличите плодородието на почвата, можете да добавите малко перлит и парчета въглен.

Температура и влажност на въздуха

Влажност на въздуха от бромелияПри отглеждане на бромелии е необходимо температурата да се поддържа в рамките на + 25 градуса. Когато растението започне да цъфти или премине в състояние на покой, температурата се понижава до + 18 градуса. Не трябва обаче да пада под + 12 градуса. Също така е необходимо да се обърне внимание на влажността: най-благоприятните условия за растенията се създават, ако този показател е 70%.

В условията на градски апартамент често не е възможно да издържите на такъв процент. Следователно влажността е разрешена с малка грешка - на 60%... За да осигури този процент влага, собственикът ще трябва да работи усилено. Ако се обърнем към опита на производителите на цветя, тогава най-лесният начин за решаване на този проблем е с помощта на домакински овлажнители за въздух.Алтернативно решение е да поставите близо до цветето съд, напълнен с експандирана глина или мокър мъх.

Правилно поливане

Независимо от разнообразието от бромелии, които се отглеждат у дома, то трябва да бъде снабдено с достатъчно влага. Следователно трябва правилно да определите скоростта на поливане. При решаването на този въпрос много зависи от кореновата система на цветето. Особеността на растението е, че корените не могат да поемат вода, която попада в почвата. Поради това правилното поливане на бромелиадите изисква доставянето на влага строго до изхода от листата му. Също така трябва да имате предвид, че превръзките трябва да се прилагат по подобен начин.

От това обаче не следва, че няма нужда да поливате основатав която расте цветето. Това е една от задължителните дейности, които трябва да се извършват, докато се отглеждат бромелии. Освен това производителите на цветя препоръчват тук да се използва само мека вода.

Когато се използва пулверизатор, към него се добавя необходимото торене заедно с вода, която осигурява на цветето хранителни вещества. Също така, по време на поливане, трябва да запомните, че трябва да следите за чистотата на изхода. Препоръчително е да правите това поне веднъж на всеки два до три месеца.

Как да засаждаме бромелии?

Трансплантация на бромелияПовечето сортове на това растение са изключително негативно повлияни от трансплантацията. По принцип това цвете може и без него, защото най-често това води само до нараняване на растението. Ако обаче трябва да получите нов храст от бромелия, тогава като материал за размножаване използвайте издънкиобразуващи се в основата. Младите разсад са най-добре вкоренени, ако са снабдени с необходимото количество топлина и влага.

Обучение

Като се има предвид, че ако е възможно, пресаждането трябва да се избягва, най-добре е градинарят да използва млади издънки за размножаване на растението. В този случай ще трябва да приготвите специална почвена смес, която трябва да включва следните компоненти:

 • почва за орхидеи;
 • торф;
 • пясък.

Силно важно е да се поддържат оптимални пропорции: всички компоненти трябва да бъдат взети в равни количества, разбъркани добре, за да се получи хомогенна маса.

След като подготвите субстрата за засаждане на млади издънки, е необходимо да намерите подходящ контейнер, който трябва да бъде с достатъчен размер. Дъното му трябва да се напълни с експандирана глина или глинени парчета, след което върху тях се полага почва.

Процес на трансплантация

Добър момент за отделяне на издънката от цветето майка е етапът на развитие, когато издънката ще има дължина поне 1/3 от размера на родителя. Разсадът трябва да бъде заровен в почвата на 2 см. До момента, в който се формира кореновата система, издънката трябва да расте в саксия с опора, която може направете от камък или дървено колче.

На този етап разсадът се гледа по същата схема, както при възрастното растение. Ако имате опит в отглеждането на възрастни бромелии в градски апартамент, тогава вероятно можете лесно да получите храст от млада издънка.

Как да накарам бромелиите да цъфтят?

Как да накараме бромелиите да цъфтятНе винаги, дори ако внимателно се грижите за бромелиите, можете да постигнете цъфтежа му. Това растение може да зарадва градинаря с цветя, само ако е наясно с някои от нюансите и ще ги вземе предвид при отглеждането. Дори да отглеждате това цвете в обикновена саксия, тогава цветята му няма да се различават много от тези роднини, които растат в дивата природа.

Основните фактори за успех са свързани с поддържането на необходимата температура, която трябва да е при + 21C... В някои случаи температурата може да бъде намалена до + 18 градуса, но е препоръчително да не се допуска това, тъй като това се отразява негативно на състоянието на растението. Цветът получава най-голям стрес, ако стайната температура падне до + 12 градуса.

Най-често бромелиевата смес започва да цъфти през лятото.Въпреки това, с подходящия подход за отглеждане на това цвете, този процес може да се ускори. И за това не е нужно да увеличавате вниманието към растението по време на отглеждането му у дома. Всичко е свързано с особеностите на това растение: в дивата природа, на етапа на узряване, плодовете произвеждат етилен, който може да причини образуването на цветя.

Как тези знания могат да бъдат приложени на практика? На първо място, имаме нужда от неузрели банани. Те трябва да бъдат поставени до саксията с бромелия, след което тази структура трябва да бъде правилно увийте в найлонов плик... Скоро ще станете свидетели на цъфтежа на вашето цвете по-рано от обикновено.

Контрол на вредителите

Вредители от бромелияАко не спазвате правилата за грижа за бромелиевото цвете, тогава можете да очаквате, че в даден момент то може да бъде поразено от сериозни заболявания. Повечето от тях са причинени от паразити, които, попаднали на цвете, извършват дейности за унищожаване на растението.

Най-голямата опасност за бромелиите е брашнести червеи и скални насекоми... Вредата от последните се дължи на факта, че те се хранят със сока, който се получава от стъблата и листата. В същото време след тях задължително остава течност, която създава благоприятни условия за развитието на гъбичките. Не са по-малко проблеми, когато бромелиите засягат щитовидната жлеза. За да премахнете тези вредители, те трябва да бъдат подбрани ръчно. След това листата на растението трябва да бъдат обработени със сапунена вода, а краят се напръсква с тютюнев разтвор.

Освен това дори такова третиране не гарантира, че тези насекоми няма да се появят на цветето по-късно. Ето защо след предприетите мерки е необходимо постоянно да се следи състоянието на растенията. Мерки за контрол брашнест предлагат събирането му, което се извършва ръчно. Допълнителни растения се нуждаят третирайте със зелен сапунен разтвор... Най-добрият ефект може да бъде постигнат само ако тази операция се извършва с три повторения. Това дава увереност, че бромелията няма да бъде засегната отново от този вредител през следващите месеци.

Заключение

Не е толкова лесно да отглеждате бромелии у дома и дори опитни градинари не винаги могат да се справят с тази задача. Факт е, че той има определени характеристики, свързани с отглеждането и грижите. Вниманието към растението трябва да бъде проявено от самото начало, защото за него е необходимо не само да се подготви почвата с подходящ състав, но и впоследствие да се създадат благоприятни условия за развитие. Полагането на правилни грижи за бромелиите изисква защита от вредители, в противен случай те могат да умрат бързо.

Бромелиадно цвете
Използване на цветя от бромелияУсловия за бромелиево цветеКак да се грижим за бромелииЗасаждане и грижи за бромелииБромелиада и нейните видовеЖълти бромелииГрижа за бромелияОтглеждане на бромелииЦъфтящи бромелииПериод на цъфтеж на бромелииКъде расте бромелиевото цвете

Добави коментар

 

Задължителните полета са маркирани *

Всичко за цветята и растенията на сайта и у дома

© 2021 myflower.desigusxpro.com |
Използването на материали на сайта е възможно, при условие че е публикувана връзка към източника.