Грижа за японската фатсия у дома: сортове, снимки

Любителите на цветя могат да кажат много ласкателни думи за фатсия. Това растение бързо ги завладя с красивите си листа, яркозелен цвят, големи размери, а също и невероятна форма, която прилича на ръце с пръсти. По време на периода на цъфтеж на Fatsia се образуват малки цветя, които имат бял или жълто-зелен оттенък.


Съцветията са представени под формата на чадъри. След цъфтежа започват да узряват плодове, които изглеждат не по-малко привлекателни от цветята. Те могат да бъдат сравнени с връзки планинска пепел, които са зелени по време на периода на залепване, но с времето променят цвета си на тъмно син.

Фатсия е не само градинско растение... В нашите географски ширини се отглежда и у дома. Въпреки това, когато отглеждате растение в саксия, едва ли трябва да разчитате на появата на цветя. Въпреки че тази възможност не трябва да се изключва, вътрешната фатсия цъфти много рядко.

Като се има предвид, че Япония е родината на Фатсия, много хора я познават с такива имена като японска Фатсия или японска Аралия. В дивата природа достига големи размери - 6 метра. В нашите географски ширини височината му е ограничена до 2 метра. Това обаче й е повече от достатъчно, за да създаде привлекателен външен вид.

Видове и сортове фатсия

Невъзможно е да не се възхищавате на снимката на това цвете. Фатсията обаче е много разнообразно растение, така че има смисъл спрете се на неговите разновидности по-подробно.

Fatsia стана широко разпространен в следните форми:

 • единственият чист вид е японската Фатсия (японска аралия);
 • хибрид на Fatsia и обикновен бръшлян - Fatskhedera.

Най-лесният начин да разберете къде точно е кое растение е по броя на листните пръсти. Fatsia има средно 7-9, а Fatshedera има максимум 5.

Фатшедера Лизей е представен като висок вечнозелен храст, достигащ височина повече от 5 метра. Стъблото е украсено с листа от тъмнозелен цвят, с много плътно подреждане, образуващи буйна корона.

Що се отнася до японската фатсия, в рамките на този тип тя е приета подчертайте няколко подобни разновидности:

 • Fatsia японски се трансплантира всяка година"Moseri". Един от най-компактните храсти.
 • Паяжина. Привлекателността на този вид се придава от зелени листа с бели петна, наподобяващи пръски. Благодарение на оригиналния си дизайн, той е много популярен.
 • Fatsia "Variegata". Това растение привлича вниманието благодарение на зелените си листа, които са красиво декорирани в бял или кремав цвят.
 • Fatsia "Annelise". Този сорт образува листа със златисто жълт оттенък.
 • Муракумо Нишики. Различава се с листа със светложълт цвят.
 • Fatsia "Tsumugi Shibori". На пръв поглед прилича много на Spider's Web, въпреки че това растение има повече бели петна по листата си от гореспоменатата Fatsia.

Домашни грижи

Основните дейности, които трябва да се извършват като част от грижата за фатсия у дома, не са трудни.

Осветление

Когато избирате режим на осветление, трябва фокусирайте се върху цвета на растението... Fatsia, чиито листа са покрити с голям брой пъстри петна, се нуждаят от възможно най-ярко осветление. Пряката слънчева светлина обаче може да навреди на растенията, така че те трябва да създадат изкуствена сянка по обяд, за да избегнат изгаряния. Екземпляри с тъмнозелени листа ще се справят по-добре, когато се отглеждат в полусянка. Това цвете може да расте добре на сянка, както и в условия на изкуствено осветление с флуоресцентни лампи. През лятото можете да го държите на открито, където ще се чувства още по-комфортно.

Температурен режим

През пролетта и лятото за фатсия е необходимо поддържайте температурата в рамките на 17-21 градуса... При първите признаци на застудяване грижите за растенията трябва да се коригират, като се вземе предвид цветът на листата. Разнообразните храсти се справят добре при температури над 16 градуса. Растенията с твърди зелени листа могат да понасят температури до 14 градуса.

Трябва да се има предвид, че когато отглеждате фатсия у дома, е необходимо, в зависимост от температурата, да регулирате осветлението. При горещо време растенията трябва да бъдат снабдени с много светлина.

Поливане

Как правилно да се грижим за фатсияРастенията не могат да растат без редовна влага. Следователно поливането е необходимо редовно. Ако ги пропуснете само веднъж, тогава растенията ще реагират незабавно на това: листата ще отпаднат и ще трябва да чакате дълго време, за да се върнат в първоначалното си положение. Въпреки това, когато се извършва поливане, е необходимо да се спазва мярката, тъй като при прекомерно напояване, опасност от гниене на корените, а това ще доведе до факта, че растението ще загуби предишната си привлекателност.

През лятото, когато се определя честотата на поливане, е необходимо да се съсредоточи върху степента на влага в горния повърхностен слой. Забелязвайки, че той е започнал да изсъхва, трябва незабавно да извършите следващото поливане. През зимата основната насока за напояване е стайната температура. В хладни условия напояването е необходимо по-рядко. Ако температурата в стаята е достатъчно висока, тогава фатзията се полива по същия начин, както през лятото.

Пръскане

Възможно е да се поддържа адекватна хидратация на Fatsia при отглеждане у дома чрез тази важна процедура. През лятото трябва да е редовно; в някои случаи, когато има силна жега, може да се наложи да се извърши поливане от душа с топла вода... През зимата фатзията се пръска много по-рядко.

Подхранване

През зимата фатсията е в покой, така че не е необходимо хранене. През пролетта, когато растението се събуди, ще му трябва много сила. Следователно, считано от този момент, сложни торове се внасят в почвата с честота два пъти месечно.

Почвата

Трансплантация на японска фатсияДивите видове обикновено избират места, където има много хумус. В този случай почвата трябва да има нормална реакция на киселинност или слабо кисела. Можете да поддържате необходимия баланс на киселинността на почвата у дома, като използвате специална почва за засаждане.

За приготвянето му използвайте:

 • тревна почва (2 части);
 • хумус от листа (1 част);
 • пясък (1 част).

Ако не е възможно да подготвите свой собствен състав на почвата, тогава можете заменете с закупена от магазина готова почва... Също така е позволено да се използва за отглеждане на хидропоника.

Подрязване

Ползата от операцията е да се поддържа великолепието на растението. Това обикновено изисква подрязване веднъж годишно. Същността на операцията е да притиснете горната част. Подрязването почти не наранява растенията, така че те лесно могат да го понасят. Доста скоро можете да видите как на ствола започват да цъфтят нови листа и близо до основата му се образуват млади издънки, които могат да се използват като посадъчен материал за размножаване.

Прехвърляне

Благоприятно време за разсаждане, като правило, идва, когато растенията растат по размер и те стават тесни в саксията.Необходима е трансплантация на всеки две до три години... И във всеки случай е необходимо да се използва по-просторна саксия. Но преди да напълните контейнера с пръст, трябва да направите дупки в саксията за дренаж. След това там се изсипва слой експандирана глина или счупени парчета.

Размножаване на фатсия

Японска грижа FatsiaКогато отглеждате фатсия у дома, можете да изберете един от следните методи за разплод:

 • използване на апикални или стъблени резници;
 • семена.

Препоръчително е да се размножава фатсия чрез резници през есента. Приготвените резници се прехвърлят във влажна почва и след това се покриват с буркан. При първите признаци на вкореняване можете да ги трансплантирате в саксии.

Можете също така да получите нови храсти Fatsia чрез засяване на семенапроведена през пролетта.

 • подготвените семена трябва да се заровят на 1 см в субстрата за засаждане, след което контейнерът с насажденията се прехвърля на топло място, където температурата се поддържа на 18 градуса;
 • когато разсадът е достатъчно силен, можете да трансплантирате в отделни саксии, които след това се прехвърлят на добре осветено място.

Вредители, болести и методи за справяне с тях

Правилната грижа за Fatsia включва предприемане на мерки за защита срещу различни болести и вредители. За начало обаче не пречи да се запознаете с основните паразити, които може да причини сериозна вреда на растението:

 • Особености на грижите за фатсиябелокрилка;
 • листна въшка;
 • трипс;
 • червен паяк;
 • брашнест;
 • щит;
 • сиво гниене.

При първите признаци на заразяване с паразити на Fatsia трябва да се предприемат действия незабавно. Ако мерките бъдат взети своевременно, вредата ще бъде ограничена само загуба на няколко листа.

Борбата с болестта ще бъде за лечение на засегнатите части със сапунена вода или алкохол. Можете обаче да постигнете по-добри резултати, ако използвате специални препарати, закупени в градински магазин.

Забелязвайки, че едно от растенията е засегнато от сива плесен, може да се заключи, че не е било обгрижвано правилно. Това заболяване започва да се развива, ако фатсията се отглежда на влажно и студено място. Можете да върнете растението към живот, ако веднага отрежете всички листа и осигурите благоприятни условия за развитие на болното растение.

Заключение

Въпреки че фатсията е екзотично растение за нашите географски ширини, тя може успешно да се отглежда в домашни условия. Но, както е в случая с всяко стайно растение, за него ще трябва да създаде благоприятни условия.

Правилната грижа е гаранция, че фатсията ще ви радва редовно с обилен цъфтеж и ярки цветове на листа и цветя. Ето защо, преди да развъждате фатсия в апартамент, е полезно първо да проучите характеристиките на това растение, за да бъдете възможно най-подготвени за възможни трудности. И такива проблеми в процеса на грижи могат да възникнат много, тъй като растенията, отглеждани в закрити условия, изискват много повече внимание. Следователно самото поливане няма да им е достатъчно. Ще трябва да извършим подхранване, резитба и редица други важни дейности.

Японско растение fatsia
Поливане на растението FatsiaДомашно цвете фатсияЯпонска фатсия в къщатаОсобености на грижите за фатсияКак правилно да отрежете фатсияСтайна фатсияПравила за грижа за FatsiaКак да идентифицирам растителен сортКакви са видовете фатсияРастение FatsiaКак да отглеждаме японска фатсия

Добави коментар

 

Задължителните полета са маркирани *

Всичко за цветята и растенията на сайта и у дома

© 2021 myflower.desigusxpro.com |
Използването на материали на сайта е възможно, при условие че е публикувана връзка към източника.