Как правилно да се грижим за коледната звезда, така че да цъфти за Коледа

Не напразно коледната звезда е наричана „Коледната звезда“. Отличава се с листата си, които изгарят с яркочервен огън. Нека да разберем какви правила трябва да се спазват в грижите за това растение, така че да цъфти за Коледа.

История на цветята

Коледната звезда е цвете, дошло при нас от Централна Америка и Мексико. Той е кръстен на Джоел Поинсет, американският посланик в Мексико. Всъщност той донесе това растение в Южна Каролина и даде резниците на ботаниците за по-нататъшното им отглеждане.

Поставяне и осветление

"Коледната звезда" обича много светлина по време на цъфтежа. Препоръчително е да го поставите на перваза на прозореца от южната или югоизточната страна. Но е необходимо да се гарантира, че пряката слънчева светлина не попада върху него. Ако няма достатъчно светлина, тогава трябва да се инсталира специална лампа, в противен случай коледната звезда ще хвърли ярките си листа и ще избледнее.

Температура

Коледната звезда не обича резки промени в температурата. Ако го купувате през зимата, уверете се, че е опакован много добре. Избягвайте течения у дома, температурата трябва да бъде между 18-24 градуса. Затопляйте тенджерата с различни тъкани през периоди, когато все още няма отопление.

Влажност

Необходимо е да се полива растението редовно и обилно през периодите на цъфтежа му. Уверете се, че почвата не изсъхва твърде много: веднага щом горният слой на земята изсъхне, това означава, че трябва да я поливате. По-добре е да използвате топла, утаена вода. Не преовлажнявайте, в противен случай корените ще започнат да гният. Не забравяйте да поливате цветето по-обилно през лятото.

Влажността на въздуха също е важна за коледната звезда. Сухият климат е вреден за листата му, такъв проблем е чест, особено по време на отопление в къщи. Това може да доведе не само до увяхване на цветето, но и до появата на паяк. Следователно е необходимо растението да се пръска редовно или да се закупи овлажнител.

Избор на почва и саксия

Изберете саксия, която е просторна, така че корените да имат достатъчно място за растеж. На дъното е необходим добър дренажен слой. Подходяща почвена смес се състои от дернова, листна, хумусна почва с пясък в съотношение 3: 2: 3: 1.

Подхранване и пресаждане

По време на активен растеж (пролет и лято), растението трябва да се храни. Давайте минерален тор на всеки 15 дни, а от началото на есента до края на цъфтежа - калиево-фосфорен тор.

Растението се трансплантира през май. Необходимо е да се подготви прясна почва и по-голяма саксия. Бъдете изключително внимателни в този процес, за да не повредите коледната звезда. Издърпайте цветето по такъв начин, че близо до корените да остане добра бучка пръст и, без да премахвате тази бучка, я преместете в друга саксия с пръст.

Стимулиране на цъфтежа

Изрязването на клони по време на трансплантация стимулира добре цъфтежа. Необходимо е внимателно да се изследва храста: ние отрязваме клоните без пъпки, горната част на централния багажник, нестабилни стъбла, дълги издънки, гледащи към страната.

Септември е най-решаващият период, тъй като цъфтежът започва. Коледната звезда става необходима за кратък светъл ден: държете растението на добре осветено място за 10 часа, а останалите 14 часа в напълно тъмно пространство, например в килер. Така че бъбреците ще се развият напълно.

Така че грижите за коледната звезда са съвсем прости, но със своите нюанси.Следвайки тези препоръки, ще получите отлична интериорна декорация за коледни и новогодишни празници под формата на прекрасна яркочервена звезда.

Добави коментар

 

Задължителните полета са маркирани *

Всичко за цветята и растенията на сайта и у дома

© 2021 myflower.desigusxpro.com |
Използването на материали на сайта е възможно при условие, че е публикувана връзка към източника.