Отглеждане на делфиниум от семена у дома

Начинаещите производители на цветя могат да разкажат малко за такъв представител на семейство лютиче като делфиниума. За опитни летни обитатели е известен като жаворонка и чучулига. Включва около 450 сорта едногодишни и многогодишни растения. Групата на едногодишните делфиниуми е представена от 40 вида. Също така е обичайно да се различава съседен род, наречен консолида. Обичайното местообитание на делфиниумите е Китай, както и повечето страни от Югоизточна Азия.


На първата среща мнозина имат впечатлението, че неразкритият делфиниум е силен прилича на глава на делфин... Това обяснява името му. В същото време има и друга хипотеза, според която името на растението се свързва с гръцкия град Делфи, където делфиниумите растат в голям брой. Но независимо коя версия е вярна, повечето производители на цветя обръщат внимание на декоративните свойства на растението, така че няма да е излишно в цветната градина.

Делфиниум цвете: характеристики

За да отгледате това цвете, трябва да положите много усилия, но първо трябва да получите теоретично обучение.

 • Делфиниум цветеНай-подходящото място за засаждане на делфиниум е място, което е осветено от слънчевите лъчи сутрин и защитено от силен вятър.
 • Особено внимание трябва да се обърне на структурата на почвата, която не трябва да допринася за застоя на водата. В противен случай растението ще изгние и ще умре.
 • След засаждането зоната на корените трябва да бъде покрита със слой мулч, например торф.
 • Нормалните сортове на това растение могат да се отглеждат на едно място за максимум 5-6 години. Още по-малко ще бъде приятно за окото на градинаря тихоокеански видове, които изискват трансплантация след 3-4 години. Когато дойде такъв момент, трябва да разделите храста и да изберете ново място за делфиниума.
 • Грижата за това растение включва извършване на множество жартиери, в противен случай кухите стъбла могат да се счупят поради вятъра. Освен това заплахата за растението може да бъде брашнеста мана и някои видове вредители.

Ако прекарвате достатъчно време и енергия в грижи за делфиниумите, впоследствие ще бъдете възнаградени за вашите усилия - през юни и след това през август или септември ще имате възможност да се насладите на буйния цъфтеж на това растение.

Отглеждане на делфиниум от семена

За да може новозеландският делфиниум да се превърне в една от основните декорации на вашия сайт, трябва да се запознаете с основните етапи на отглеждането му на открито.

Засяване на делфиниум

Как правилно да се грижим за делфиниумИзползването на семена за отглеждане на това многогодишно растение не само спестява пари, но и носи удоволствие в процеса на различни събития. Освен това засаждането на семена не е единственият метод за размножаване на делфиниума. Също така често срещаните начини са разделяне на коренище, пъпки и резници... Ние обаче се интересуваме повече от отглеждането на делфиниум от семена.

Най-добре е да планирате сеитбата в края на февруари. Трябва да се има предвид, че условията за съхранение на семената трябва да бъдат подходящи. Ако лежат на сухо и топло място, това ще се отрази негативно на покълването им.Следователно, ако вие имам пресни семена, тогава сеитбата трябва да се извърши незабавно или те да се оставят до желания момент, като се поставят в хладилника.

 • Семената на многогодишния новозеландски делфиниум се засяват само след обеззаразяване. За да направите това, трябва да сгънете посадъчния материал в марля и да го оставите в ярко розов разтвор на калиев перманганат за 20 минути.
 • Също така, обработката на семена може да се извърши с помощта на разтвор, приготвен на основата на фунгицид. В този случай обаче трябва точно да следвате инструкциите на инструкциите.
 • След това семената трябва да се изплакнат със студена вода директно в марля и след това да се поставят в епинов разтвор за един ден. За да го приготвите, трябва да разредите няколко капки от веществото в половин чаша вода. След тези операции семената се изваждат и се оставят да изсъхнат.

Следващата стъпка е подготовката на почвата. За да направите това, трябва да вземете в равни количества торф, градинска пръст и хумус, както и половината от измития и пресят пясък. Също така в този състав е полезно добавете перлит в съответствие със схемата - половин чаша от веществото на 5 литра смес. Благодарение на него почвата ще стане по-абсорбираща влагата и рохкава. След това сместа трябва да се постави на водна баня за загряване и да се държи там 1 час. Това ще премахне семената на плевелите и спорите на гъбите. След това те вземат подготвените контейнери и поставят почвената смес в тях, като от време на време я трамбоват.

Кацане в Делфиниум. Посейте семената по такъв начин, че да бъдат равномерно разпределени по повърхността на почвата. В същото време трябва да прикрепите етикети, указващи сорта и деня на сеитба. След това трябва да излеете почвената смес директно върху семената със слой от 3 мм. Това ще помогне да се предотврати изплуването на семената по време на първото поливане. Най-горният слой трябва да се навива леко. След това вземете студена преварена вода и напръскайте почвата. След това контейнерът с площадките се покрива с прозрачен капак, върху него се поставя черен филм или покриващ материал. Това ще създаде благоприятни условия за покълване на семената на делфиниум, тъй като най-бързо разсад се появяват на тъмно... След това контейнерите трябва да бъдат монтирани на перваза на прозореца възможно най-близо до стъклото.

За ранното покълване на семената е необходимо температурата да се поддържа в рамките на + 10-15 градуса. Броят на покълналите семена ще бъде максимален, ако поставите контейнера за 3-4 дни в хладилника или остъкления балкон. В същото време не се страхувайте от нощното застудяване - те лесно могат да издържат на температури до - 5 градуса. След още две седмици трябва да поставите контейнера със семена на перваза на прозореца.

Положителният ефект от тази операция, която се нарича стратификация, ще се прояви под формата на поява на разсад в рамките на една до две седмици. Следователно трябва постоянно да проверявате състоянието на насажденията и да премахвате филма, когато се появят първите издънки. Трябва също така да се уверите, че земята е постоянно влажна. За да направите това, трябва редовно напръскайте го и отворете контейнера за достъп на въздух, с който кондензатът ще бъде отстранен.

Делфиниум разсад

Правила за отглеждане на делфиниумМожете да идентифицирате здравите разсад по тъмнозеления им цвят и здравите стъбла. Техните котиледони обикновено са заострени. След изчакване на образуването на 2-3 листа в растенията се извършва бране на растения с трансплантация в саксии с обем 230 ml. Сега те започват да растат при температура не по-висока от + 20 градуса по Целзий... Те трябва да бъдат засадени в хлабав и дишащ субстрат.

Растенията не се поливат много често, тъй като съществува опасност от образуването на „черен крак“, поради което всички разсад могат да умрат. В началото на май започнете да проветрявате разсада на перваза на прозореца, за да може по-добре да се адаптира към природните условия. Също така е полезно да го извадите за кратко на ярко слънце.

Преди да дойде моментът за засаждане на разсад на постоянно място, той трябва да се подхрани. За това се използват лекарства Агрикола и разтвор, които се прилагат веднъж или два пъти на интервали от две седмици. По време на тази операция трябва да избягвате попадането на разтвора върху листата. Когато разсадът е достатъчно възрастен, той се засажда на открито. Обикновено на този етап земната бучка в саксията вече е напълно проникната с кореновата система, така че няма да е трудно да извадите разсад от контейнерите.

Кацане в Делфиниум

Как да отглеждаме делфиниумБлагоприятно за засаждане на разсад на новозеландския делфиниум на постоянно място е времето, когато преминава и последната слана. Бих искал да повторя още веднъж, че трябва да се засажда на място, осветено от слънцето до обяд, където водата няма да застоява.

Преди засаждане е необходимо да се подготвят ями, които трябва да има следните размери:

 • диаметър - 40 см;
 • дълбочина - 50 см;
 • разстоянието между растенията е 60-70 cm.

След това те трябва да бъдат напълнени с почвена смес, за която трябва да вземете хумус (половин кофа), сложен тор (2 супени лъжици), пепел (1 чаша). Съставът трябва да се смесва със земята, така че да няма контакт на торове с кореновата система на разсад. След това трябва да оформите вдлъбнатина, да засадите разсад в нея, да натъпчете добре кореновата зона и да поливате градинското легло. През първите седмици след засаждането на растението се нуждаят от защита от неблагоприятни условия: за това те се поставят върху пластмасови бутилки или стъклени буркани. С това покритие те трябва да растат, докато са напълно вкоренени. При първите признаци на растеж подслонът се премахва.

Грижа за делфиниум

Цъфтящ делфиниумОтглеждането от семена отнема много енергия от градинаря, но грижата за растението е също толкова важна, колкото и засаждането му. След изчакване на момента, когато издънките достигнат височина от 10-15 см, те се оплождат с разтвор от кравешки тор. За да го приготвите, трябва да разредете кофа с тор в 10 литра вода. Дадената норма се изчислява за 5 големи храста. След следващото плевене на лехите почвата се покрива слой мулч с дебелина 3 см... Това може да бъде хумус или торф.

Изтъняване на храстите ще се изисква в момента, когато височината на стъблата ще бъде 20-30 см. След операцията в храста трябва да останат не повече от 3-5 стъбла. В резултат на това ще бъде възможно да се очаква, че от тях ще пораснат по-големи и красиви съцветия. По време на изтъняване е необходимо да се изрежат най-слабите издънки на вътрешната част на храста. Трябва да изберете място за изрязване възможно най-близо до земята. Впоследствие това ще предпази от увреждане на растенията от болести, а също така ще осигури добър поток на въздуха.

Ако след изтъняване се оказа, че резниците не са кухи и съдържат пета, тогава те могат да се използват за вкореняване. За да направите това, върху мястото на среза трябва да се приложи смес от въглища и натрошени таблетки хетероауксин, а след това рязането да се поръси със смес от пясък и торф и да се постави под филма. Първите корени в резници започват да се образуват вече след 3-6 седмици... Когато минат още две седмици, те се засаждат в градината. По този начин се извършва размножаването на делфиниума чрез резници.

След като изчакате момента, когато височината на растенията е 40-50 см, до всеки храст трябва да инсталирате 3 опорни пръта с височина до 180 см. Препоръчително е да изберете места за тях по-далеч от корените. След това трябва да завържете стъблата на растението към тях с помощта на панделки или ленти от плат. Това ще им помогне да не ударят стъблата и да не се повредят при силен вятър. Още веднъж, жартиера се извършва, когато растенията достигат височина 100-120 cm.

Заключение

Със сигурност всеки летен жител мечтае да отглежда на своя сайт необичайно растение за нашата страна. Следователно, добър вариант в това отношение може да бъде многогодишен делфиниум... Отглеждането от семена е един от най-лесните начини. Много хора отбелязват оригиналния външен вид на неговото цвете, което има сходство с главата на делфин... Следователно това вече е добра причина да отглеждате това растение на личния си парцел. Успехът в този бизнес до голяма степен зависи от разсада, следователно трябва да се обърне внимание на всеки етап от отглеждането му.Важно е не само да се поддържа комфортен термичен режим, но и да се изчисли правилно скоростта на напояване, в противен случай разсадът на делфиниума няма да може да оцелее, докато не бъде засаден в градината.

Добави коментар

 

Задължителните полета са маркирани *

1 коментар

  1. […] Източник: myflower.desigusxpro.com […]

Всичко за цветята и растенията на сайта и у дома

© 2021 myflower.desigusxpro.com |
Използването на материали на сайта е възможно при условие, че е публикувана връзка към източника.