Отглеждане на хелиотроп от семена у дома

Периодът на развитие на хелиотроп е доста дълъг, но въпреки това е много лесно да се отглежда цвете от семена. В края на краищата, самите семена на растението са големи, сеят се лесно, освен това разсадът се адаптира добре към условията на закрито. Навремето хелиотропът беше много популярно растение, без което нито едно имение в Русия не можеше да се справи.


Хелиотроп: нюансите на датите на отглеждане и сеитба

Характеристики на технологията на отглеждане на хелиотропни цветяХелиотропът цъфти 80–110 дни след поникването, като този период е по-дълъг при по-старите сортове и по-кратък при съвременните сортове. Ако сеете хелиотроп от 20 февруари до 10 март, тогава през юни ще получите красиво растение с нежно миришещи цветя.

За хелиотроп не се изисква специална хранителна среда, тъй като растението се развива доста бавно.

За сеитба се използва магазин цветна почва или смес от пясък и торф (не кисел) в съотношение ¼.

Описание на цветето хелиотроп

Описание на растението хелиотропХелиотроп е представител на семейство Буранчикови. Може да бъде под формата на тревисто растение, храст или полухраст. Цъфти през лятото с малки цветя от ярко лилаво, лавандула, люляк или цвят, които са свързани с оригинални къдрици.

Листата са редуващи се, на къси дръжки с тъмнозелен или зелен цвят, имат набръчкана повърхност. Поради високото съдържание на етерични масла, цветята на хелиотроп излъчват приятен сладък аромат.

В природата хелиотропът се среща главно в субтропичен и тропически климат и има около 200 разновидности.

Някои видове могат да се видят в европейските възвишения (югоизточната част), в Алтай, Кавказ и Централна Азия. Любими места - планински склонове, от време на време расте на солени близалки. Хелиотропът расте особено добре на буренясали места, където почвата е достатъчно оплодена.

Популярни сортове и видове хелиотроп
Списък и описание на видовете хелиотропОписание на сорта хелиотроп Sea BreezeХарактеристики на сорта хелиотроп White LadyЦарствени черти на джудже хелиотропЦветни свойства на Baby Blue хелиотроп

Това растение със сладникава миризма отдавна привлича вниманието на животновъдите. Модерни отглеждани сортове, се различават помежду си диаметър на съцветието, височина на храста, цвят.

Освен това всеки вид има разнообразни аромати, вариращи от ниски до силни. Най-популярният сорт е дървесният хелиотроп, който има големи листа и малки цветя.

 1. Хелиотроп морски. Доста компактен храст с височина 0,5 метра. Има ярко лилави цветя с диаметър до 15 см, с богат приятен аромат. Отличителна черта на този сорт е много бързият период на развитие: ако се спазват всички правила за грижи, растението цъфти още през първата година след сеитбата.
 2. Морско синьо. Има малък храст с височина 40-45 см. Цветовете са с лилав цвят, ароматът им наподобява миризмата на прясно изпечена черешова пита.
 3. Морски бриз. Джудже храст. Съцветията са с голям люляков оттенък. Произход от Южна Америка. Растението се чувства добре както у дома на перваза на прозореца, така и на открито.
 4. Бяла дама.Отличителна черта на растението е, че неразцъфналите пъпки имат розов оттенък, а изникналите от тях цветя са бели.
 5. Принцеса Марин. Компактен храст с височина не повече от 30 см. Съцветията са ярко лилави на цвят, с едва забележим аромат.
 6. Царствено джудже. Поради малкия си размер е подходящ за отглеждане в затворени райони. Съцветията излъчват силен сладникав аромат.
 7. Freygrant Delight. Цветовете варират от лавандула до наситено лилаво. Съцветията излъчват дълбок аромат на ванилия.
 8. Бебешко синьо. Сортът се отглежда предимно в подови контейнери за саксии. Цветя с ярко лилав цвят, имат силен сладникав аромат.

Хелиотропът се умножава чрез семена или чрез резници.

Отглеждане чрез резници

Метод за отглеждане на хелиотропни цветя чрез резнициПроцедурата се извършва през зимата (януари - февруари), така че храстите да имат време да преминат през всички етапи на растеж и развитие преди засаждане на открито.

Млади издънки отрязани от основния багажник и кацнали в специално подготвени купи, където те се вкореняват. За да се създаде "парников ефект", контейнерите трябва да бъдат покрити с целофан или пластмасови чаши.

През този период издънките се нуждаят особено от допълнително осветление. Продължителността на дневните часове е най-малко 10 часа. За постигане на великолепие - млад храст трябва да бъде прищипан.

Хелиотроп морски бриз: отглеждане от семена

Преди засаждане на семена се препоръчва да се запари почвата с вряща вода. Това се прави с цел предотвратяване на гъбични заболявания, които могат да се появят в резултат на ранната сеитба, тъй като продължителността на светлинните часове през този период все още е много малка.

 • Нюансите на отглеждане на хелиотроп Семена от морски бризИзсипете леко навлажнената почвена смес в контейнер и уплътнете с дъска.
 • Разпределете семената равномерно по повърхността и леко ги поръсете със земя (1-2 мм слой). Този метод на сеитба ще предпази семената от изсъхване.
 • Поливайте на малки порции, докато почвата се насити напълно с вода.
 • Поставете контейнерите в пластмасова оранжерия или контейнер и ги поставете на топло място. Температурата трябва да бъде най-малко + 18-20 ° C.
 • Когато се появят издънки, извадете купички с посеви от контейнера и ги поставете на перваза на прозореца. Оптималната температура за развитие на разсад е + 20-22 ° C.

Семена на хелиотроп покълват в рамките на 5-20 дни, в редки случаи - до 28 дни. Но въпреки това, ако след 21 дни разсадът не се появи, по-добре е да се повтори сеитбата. Хелиотроп толерира добре липсата на светлина, но все пак е по-добре да не го засаждате на северни и сенчести первази.

Гмуркане хелиотроп

Брането на растенията се извършва след появата на два истински листа. Всеки разсад трябва да се гмурка в отделни контейнери с размери 9 * 9 см. Почвената смес може да бъде същата, която е била използвана за сеитба.

Ако е необходимо, корените първо трябва да бъдат разплетени с клечка за зъби, така че да са разположени в земята, без да се огъват точно.

Поливайте разсада и се препоръчва 14 дни след пикирането нанесете всякакъв тор за разсад, стриктно следвайте инструкциите на опаковката.

Хелиотроп: трансплантация на постоянно място

Съвети от опитни цветари за това как да гмуркате разсад на хелиотропСлед преминаването на заплахата от замръзване (обикновено в началото на юни), разсадът може да бъде засаден на открити цветни лехи. Разсадът може да се постави и в пластмасови саксии чрез комбиниране на хелиотроп с други едногодишни растения.

За да направите това, трябва да напълните контейнера саксийна почва и нанесете минерален тор в размер на 1 супена лъжица. л. / 5 литра почва. Можете да използвате специален тор в гранули за вътрешни, контейнерни и балконски растения (дозировка според инструкциите) или торови пръчки.

Такива торове отделят хранителни вещества постепенно, тъй като те се разтварят много бавно. Едно пълнене обикновено е достатъчно за целия сезон.

Ако хелиотроп е засаден заедно с флокс, тогава скоростта на засаждане трябва да бъде следната: върху контейнер с диаметър 40 см, три хелиотропни растения и 5 флокса. Не си струва да затягате твърде много кацанията.

След поливане можете да поставите контейнера на постоянно място и задължително засенчи го... Свършен! Сега остава само да се изчака цъфтежът.

Грижа за хелиотроп

Правила за грижа за хелиотропПрез целия сезон растението изисква подхранване със сложни торове (за предпочитане в течна и добре разредена форма). Честотата на въвеждане е на всеки 14-21 дни.

По време на активния вегетационен период е необходим хелиотроп вода обилно... Но внимавайте - излишната влага може да доведе до гниене на кореновата система!

Тъй като растението е светлолюбиво, то трябва да бъде засадено на добре осветени места... В противен случай храстът започва да изсъхва, има доста избледнял вид и слаби съцветия.

Когато настъпи студеният период, цветето трябва да бъде трансплантирано в пластмасова тенджера или контейнер и поставете в апартамент. Стаята трябва да е добре осветена.

Защитете хелиотропа от пряка слънчева светлина, в противен случай нежните листа на растението могат да станат неприятно тъмни или да получат слънчеви изгаряния.

Комплексното торене трябва да започне в края на февруари и да продължи до края на летния период. През пролетта стайната температура трябва да бъде не повече от 18 ° C. това ще ускори цъфтежа.

Поливането трябва да бъде ограничено, но е важно да се гарантира, че почвата не изсъхва. Тъй като домашно отглежданият храст е много чувствителен към ниски температури, растението трябва да се засажда на балкон само когато заплахата от замръзване отмине. Предварително се препоръчва закаляване.

Болести и вредители

Недостатъчната или неправилна грижа за хелиотроп може да провокира следните заболявания:

 • появата на петна от сиво гниене по листата. Болестта може да се появи поради присъствието на храста в условия на прекомерна влажност или в тъмна стая;
 • летаргия и падащи листа - липса на влага;
 • пожълтели и паднали долни листа - прекомерно поливане и гниене на кореновата система;
 • сухи или сгънати върхове на листата - твърде висок показател за сух въздух;
 • пожълтели или изсветлени листа - липса на светлина или прекалено висока температура.

Също така, "слънчевото дърво" може да атакува следните вредители:

 • Бяла муха. Ако забележите, че малки бели мушици летят около храста и листата са станали лепкави, трябва незабавно да отстраните болните листа и да третирате растението с актеллик.
 • Паяк акари. Твърде високите температурни условия и липсата на влага водят до появата на този вредител. Отстранете листата, повредени от паяк (те са жълти) и третирайте храста с разтвор на инсектицид.
 • Листни въшки. Те премахват вредителя механично или действат по същия начин, както в предишния случай.

Като спазвате всички правила за отглеждане и грижи за слънчево дърво, ще получите красиво ароматно цвете още през първата година от засаждането.

Добави коментар

 

Задължителните полета са маркирани *

Всичко за цветята и растенията на сайта и у дома

© 2021 myflower.desigusxpro.com |
Използването на материали на сайта е възможно при условие, че е публикувана връзка към източника.