Отглеждане на годеция от семена - кога да се засажда и как да се грижи?

Годеция е едногодишна билка, родена в Южна Калифорния. Квалификацията на цветето е изследвана за първи път от швейцарския ботаник C. H. Gode, в чиято чест произхожда името на растението. Подобни на азалия, красиви копринени цветя заемат своето място в много градини в Европа от 60-те години на миналия век.


Те също имат прилики с растението от семейство Киприански - кларк. Godetia се размножава чрез семена и има някои културни особености, които ще бъдат разгледани в нашата статия.

Годеция - описание, сорт и снимка на цветето

Растителни храсти се отличават с удължена или разперена форма и компактен размер. На дължина те надвишават не повече от 20-60 см. На изправените стъбла на храста на годеция се редуват ланцетни листа, които поради буйния цъфтеж на растението може да не се виждат.

Форма на чаша или камбана цветя с диаметър от 3 до 10 cm могат да бъдат четири листенца и прости, или могат да бъдат събрани в четка и да бъдат двойни. В зависимост от сорта, късите дръжки се отличават с бели, лилави, розови, прасковени, карминови, червени или комбинация от цветове.

Видове и сортове

Цъфтящата годеция е много красива - големите ярки цветя привличат вниманието.Уважаеми godetia е растение с гладки, изправени, крехки стъбла с височина 60 см. Листата му са заострени, тесноланцетни. Лопатовидните венчелистчета се събират в чашковидни или камбановидни цветя с диаметър 5 см. Обикновено са боядисани в различни цветове в червено и цъфтят от юли до септември. Има разновидности:

 1. Кристална снежинка е растение с бели цветя и стъбла с височина до 75 см.
 2. Киршкенигин е храст с розово-червени цветя.

Годноцветната годеция се отличава с леко опушване и височина на стъблото от 20 до 40 cm. Крехки изправени или полегнали стъбла до края на вегетативния период те се лигнифицират. Ланцетовидните листа на растението се стесняват към основата. В краищата на леторастите се оформят листни четки с големи камбановидни или чашковидни цветя. Диаметърът на всяко цвете може да бъде до 10 см, а копринените им венчелистчета имат бели, пурпурни, червени, розови, тъмночервени, алени или люлякови нюанси. Цъфтежът продължава от юли до октомври. Хибридните сортове едроцветни годеции могат да бъдат джудже и високи. Най-популярните са:

 1. Сорт Orange Rum е разклонен полуразпръснат храст с височина 40-50 см. По червеникаво-зелените му издънки растат тесноланцетни листа. Червено-оранжевите цветя се състоят от венчелистчета с цели ръбове и имат широко пръстеновидна форма.
 2. Сортът Weiser Schwann е разстилащ се храст с височина не повече от 30–35 см. Отличава се със зелени издънки в горната част и кафяви в основата, целокрайни венчелистчета и сатенено бели цветни чашевидни цветя.

Тери годеция е хибриден сорт едроцветна годеция... В природата този вид растения не съществува. Azalea terry godetia е представена от следните сортове:

 1. Годецията се отглежда от семена, а разсадът се засажда в земята.Сортът Bride се отличава с бели цветя, които могат да имат фин розов оттенък.
 2. Сортът Brilliant е храст с яркочервени цветя, венчелистчетата на които са осеяни с бели петна.
 3. Сортът Рембранд е полусферичен нисък храст с височина от 30 до 35 см. Розово-зелените му издънки имат тесноланцетни листа и двойни цветя с диаметър 5 см. Всяко вълнообразно розово венчелистче от сорта се изрязва по ръба и има червено петно.
 4. Сортът Sherwood е компактен и къс. Ланцетни листа и полу-двойни цветя растат на зелено-розови издънки с височина до 30-40 см. Розово-сьомговите листенца на сорта постепенно се озаряват от средата до ръба.

Годеция: отглеждане от семена

Кога да засаждате годеция зависи от това как е засадено растението. В открита почва семената се засяват през април, май, или преди зимата две седмици преди измръзване. Сеитбата за разсад трябва да се извърши през март.

Отглеждане на открито

Преди засаждане на семена за половин час съхранява се в слаб разтвор на калиев перманганат... Тази процедура ще помогне за защитата на разсад от различни заболявания. Необходимо е предварително да се погрижите за подготовката на леглото, което трябва да бъде изкопано, почистено от отломки и плевели, оплодено и напоено.

Тъй като семената на годеция са много малки, те се разстилат по повърхността на леглото и леко се поръсват със земя. За удобство при сеитба семената могат да се смесват с малко пясък или пръст.

Годеция храст по време на цъфтежаВсеки храстът трябва да има достатъчно място и разположени на разстояние най-малко 20 см един от друг. В противен случай годецията ще цъфти слабо. Но не е възможно да поставите малки семена на точното разстояние на правилното разстояние, поради което плътно покълналите разсад се разреждат.

Грижа за семената се състои в постоянно овлажняване на леглото, което редовно се полива внимателно с лейка с цедка. Първите разсад от семена, засадени на открито, ще се появят след 2–2,5 седмици.

Отглеждане на разсад у дома

Да се вземете красиво цъфтящо цветно легло от годеция в края на май - началото на юни, можете да използвате метода за засаждане на разсад. Растението наистина не обича трансплантациите, така че засаждането и грижите за разсад в този случай ще бъдат трудни.

Така че възможно по-малко обезпокоителни за кореновата система на годеция, за сеитба на семена можете да закупите специални касети за разсад или да използвате пластмасови чаши за еднократна употреба, които лесно се режат. Във всяка клетка или стъкло се поставят няколко семена, почвата се навлажнява и покрива със стъкло или полиетилен. В такава мини оранжерия семената ще поникнат заедно и грижата за тях е много по-лесна.

Годеция
Гордецията пониква в земята - засаждане със семена.Годеция в цветна леха е истинска декорацияОтглеждане на годеция - избор на семена.Годеция е неизискващо цвете, не се нуждае от специални грижи.

Контейнерите за разсад се поставят на топло място и докато поникнат разсад, почвата трябва да се проветрява всеки ден и да се напръсква с вода от спрей бутилка.

Веднага след като се появят издънките, стъклото се отстранява и контейнерите за разсад се поставят на светло място. Грижата за тях се състои в внимателно поливане и хранене.

Ако семената се засяват в кутии, тогава когато разсадът има два или три истински листа, те ще трябва да бъдат сортирани в отделни контейнери. Във всяка саксия се засаждат по три разсада. В същото време те трябва да се изкопават много внимателно и да се съкращават твърде дълги корени.

Пресаждане

Разсад, който е достигнал 5-7 см в края на май - началото на юни са засадени на открито... Около две седмици преди засаждането, домашно отгледаните разсад трябва постепенно да се втвърдяват, като се излагат на балкона или градината за това.

Зоната на годецията трябва да е слънчева. Растение Годеция може да се отглежда от семена, но засаждането директно в земята ще бъде успешно само в южните райони.обича неутрална или слабо кисела глинеста почва... Цветната градина се изкопава и наторява с хумус в размер на 5 кг на кв. м, дървесна пепел и минерални торове.

Трябва да се извърши засаждане на годеция при облачно време или вечер след залез слънце... Разстоянието между разсад зависи от височината на бъдещите храсти и може да бъде 20 см или повече.Всяко кълнове от контейнера се изваждат много внимателно заедно с бучка пръст, поставят се в подготвени дупки, поръсват се с пръст и се поливат добре.

Характеристики на грижите за годеция

Не се изискват специални условия за отглеждане на годецияобаче, за да получите буен и дълъг цъфтеж, трябва да следвате някои правила за грижи:

 1. Засаждането на растението трябва да се извършва на добре осветени места, тъй като на полусянка и сянка цветята ще са малки, а самият цъфтеж е умерен.
 2. Почвата около храстите редовно се плеви и разрохва. Такива процедури ще премахнат нежеланите съседи и ще осигурят на корените въздух и място за растеж.
 3. Годеция обича редовното поливане, но не се препоръчва да се пълни.
 4. Подпорите са обвързани с високи стъбла.
 5. Всеки месец растението изисква торене с минерални торове, които са с ниско съдържание на азот. Това ще осигури навременния и обилен цъфтеж.
 6. Всяка пъпка цъфти само три дни. Следователно, за да се образуват възможно най-бързо нови цветя, увяхналите трябва да се отстраняват своевременно.

След цъфтежа на храст се образуват семенни шушулки, при които семената узряват в рамките на 30 дни. Веднага след като капсулите потъмнеят, от тях могат да се съберат семена, които се изсушават и засаждат през следващата година.

Непретенциозна градинска растителна годеция с подходяща форма и грижа ще украси с красивите си цветя не само цветна градина, но и граници, тревни площи и цветни лехи. Растението се използва широко за ландшафтен дизайн.

Добави коментар

 

Задължителните полета са маркирани *

Всичко за цветята и растенията на сайта и у дома

© 2021 myflower.desigusxpro.com |
Използването на материали на сайта е възможно при условие, че е публикувана връзка към източника.