Ние отглеждаме пустинна роза у дома - адениум

Адениумът е тропически сукулент с развито дървовидно стъбло, което в естественото си местообитание достига височина от 3 метра. Като домашно растение адениумът започва да се отглежда в края на миналия век и интересът към това прекрасно дърво се увеличава само всяка година. Благодарение на работата на животновъдите, вътрешната версия на адениум е с компактни размери. Има около 50 разновидности на този сукулент, които се различават по формата на листата, цвета на цветята. Любителите на екзотиката с желание купуват атрактивно растение за домашната си колекция.

Особености на отглеждането на екзотичен адениум

За домашно отглеждане се използват множество разновидности на хибрид, наречен Adenium затлъстяване. Багажникът му е удебелен и прилича на бутилка, така че сукулентът често се нарича дърво на бутилката. Цветовете на растението, в зависимост от хибридните видове, имат различен цвят и форма.

Адениум в саксия

Компактният Adenium изглежда като бонсай, но не е така

Въпреки красотата си, растението може да бъде опасно - сокът му е отровен. При работа с адениум се използват продукти за защита на кожата и очите. Ако в къщата има малки деца и животни, тогава цветето трябва да се държи на място, недостъпно за тях.

Адениумът претърпява два периода през годината, когато едновременната фаза на растеж и растителност се заменя със стадий на покой. Вътрешните екземпляри запазват тази характеристика на развитие. Периодът на покой започва през последното десетилетие на октомври и продължава до началото на март. По това време сочната хвърля зеленина, която ще се появи отново през пролетта. С нарастването на листата в пустинната роза се образуват цветни пъпки. Цветята имат продължителност на живота от 7 до 10 дни.

Сортове Адениум със снимки и описания

В ботаниката се различават десет вида адениум, а всички други класификационни форми са техните разновидности и подвидове. Обичайните сортове на закрито са както следва.

Арабски

Сортът е разделен на два подвида: йеменски и саудитски. Диаметърът на скелетните клонове на йеменския подвид е по-голям от този на саудитския. През зимата йеменският подвид изхвърля цялата зеленина, докато саудитският подвид хибернира с листа. Арабският сорт се характеризира със силна окосменост на багажника с листа.

Арабски Адениум

Арабският Adenium е известен с масивния си багажник, наречен caudex

Цъфтежът на този сорт е най-често розови цветя, но понякога се срещат и видове с бели пъпки.

Boehmianum

Растението се различава от колегите си по това, че отглежда листа с размер до 15 см. Периодът на отглеждане и цъфтеж е кратък - през цялата година този сорт радва окото с цветя и листа само за 3 месеца.

Адениум бохминаум

Adenium boichmianum може да прерасне в изящно закрито дърво с розови цветя

Цветът на цветята е розов, а по-близо до сърцевината, сянката им се заменя с наситен черешов цвят.

Многоцветни

Корените и стволът на този сорт са силно развити, растението има декоративен вид поради визуалната си масивност. Цъфтежът при младите екземпляри започва едва на 4-5 годишна възраст. По време на латентния период сукулентът отпада цялата зеленина.

Адениум многоцветен

Adenium multiflora е интересен със своя масивен багажник и изобилие от цветя

Цъфтежът на многоцветния сорт е изобилен, диаметърът на цветята е 5–7 cm, листата растат до 12–15 cm.

Сомалийски

Багажникът е силно развит, листата са продълговати, с размер 5–10 cm, през зимата падат. Цъфтежът на младите растения започва след година и половина от момента на засаждане, когато адениумът нараства с около 15–20 cm.

Адениум сомали

Сомалийският адениум е непретенциозен в грижите и цъфти обилно

Цветята са традиционно розови, но има и други цветове. Изобилието от слънчева светлина влияе върху продължителността на цъфтежа.

Дебел

Широко разпространен сорт за домашно отглеждане. Масивният ствол се разклонява добре, а по време на вегетацията адениумът е покрит с цветя. След зимен покой на него пъпките се появяват по-рано от листата.

Адениум със затлъстяване

Adenium затлъстяване ефективен и непретенциозен

През зимата растението хвърля листата си. Цъфти обилно, цветът на цветето е едноцветен или пъстър.

Мини

Растението се различава от колегите си в миниатюрни размери. Хибридният сорт расте не повече от 17–20 см и цъфти през втората година от живота. При наличие на ярка слънчева светлина хибридът може да цъфти през цялата година.

Адениум мини

Adenium mini - миниатюрна пустинна роза

В миниатюрно дърво цветята достигат размер 5-7 см. Цветът им е розов, червен, бял или розово-бял.

Сортовото разнообразие на адениум е невероятно. Изборът на растения за домашна колекция е в състояние да задоволи и най-взискателните предпочитания.

Методи за засаждане и отглеждане

За да може адениумът да има удебелен ствол, е необходимо растението да се отглежда от семена, тъй като ще бъде трудно да се постигне това по време на присаждането. Семената на пустинната роза бързо губят кълняемостта си, така че когато купувате посадъчен материал, обърнете внимание на срока на годност. Пресните семена имат 99% кълняемост и няма проблеми с покълването им.

Експертите по цветарство смятат, че края на февруари - началото на март е подходящ за покълване на семена. В продължение на 3 пролетни месеца растението има време да пусне корени и да се засили, навлизайки в вегетационния период. Не е необходимо да се накисват семената преди сеитба. В хоризонтално положение те са заровени на 0,5 см в навлажнена почва на мини оранжерия. Не трябва да се допуска силно преовлажняване на почвата, оранжерията се отваря ежедневно за 15–20 минути. за излъчване. Семената покълват за 4-7 дни, но понякога този процес може да се забави за 2 или 3 седмици.

Разсад на Адениум

Разсадът на Adenium по време на покълването има характерна форма на бутилка

След 2-3 месеца, когато младите екземпляри имат няколко листа, те се засаждат на постоянно място за по-нататъшен растеж. Адениумът ще цъфти след засаждане не по-рано от 1,5-2 години.

Когато растението се размножава чрез резници, посадъчният материал може да бъде закупен в готов вид или получен от растение за възрастни. Вкоренените резници цъфтят много по-рано от екземплярите, отглеждани със семена. Отглеждането чрез резници ви позволява да запазите размножителните свойства на растението без мутации. Ако отрежете долната коренова част от адениума, тогава върхът и корените ще бъдат жизнеспособни и могат да растат сами.

Посадъчен материал

Можете да получите посадъчен материал за размножаване чрез изрязване на кореновата част

Части от резници трябва да се изсушат и да се напудрят с въглищен прах, тъй като те бързо изгниват. В контейнер за засаждане близо до резника се поставя чист речен пясък, смесен с натрошен въглен. Преживяемостта на корена настъпва за 3-4 седмици при температура от + 25 °. По това време почвата се напръсква от пулверизатора, когато изсъхне.

Младите адениуми активно започват да растат и се нуждаят от ежегодна трансплантация в по-просторен контейнер.Разсад от семена се трансплантират 1 път на тримесечие, увеличавайки обема на капацитета за засаждане, а техните колеги, отглеждани чрез резници, се нуждаят от трансплантация само след една година. Саксията трябва да бъде избрана широка, тъй като кореновата система на адениума е мощна. Ако по време на пресаждането всеки път част от кореновата система се издигне над нивото на почвата, то с течение на времето тя се превръща в вид богато украсен ствол.

За да се създадат благоприятни условия за отглеждане, на дъното на саксията се поставя дренажен слой и почвата се избира лека, въздушна и хигроскопична. Реакцията на почвата е разрешена от неутрална до слабо кисела. За да се получат такива характеристики, в почвата се добавя натрошен вермикулит или перлит.

Грижа за адениум у дома

В закрити условия дърво за бутилки расте до 50-60 см и дори начинаещи цветар може да се погрижи за него. Тъй като екзотичното растение е топло и изисква светлина, земеделската технология на отглеждането му има някои особености.

Адениумът е едно от онези растения, които растат под откритите слънчеви лъчи и не изискват засенчване, затова се поставя в къщата на прозорци с южно изложение. Ако дървото на бутилката няма достатъчно светлина, то ще премине в режим на покой и през това време растежът му ще спре. Adenium трябва да получава слънчева светлина поне 12 часа на ден. В случай, че цветето е било на сянка от известно време, то не може да бъде изложено рязко на слънце - листата ще получат сериозни изгаряния. Необходимо е растението да се привиква към ярка светлина постепенно, в продължение на 1 час на ден, увеличавайки времето, прекарано на слънце.

Сукулентът понася топлината лесно, диапазонът от +23 до + 30 ° C и по-горе се счита за комфортна температура за него. Ако термометърът падне до + 10 ° C, корените на цветето ще започнат да замръзват и растението може да умре в рамките на 3-4 седмици.

Адениумът не се нуждае от пръскане и понася нормално сухия въздух. Нивото на влажност е допустимо до 70%; при по-високи темпове корените на цветето ще започнат да гният.

Как да се грижим по време на растеж и цъфтеж: поливане, торене, резитба

За напояване се използва утаена топла вода; необходимо е да се напоява земна бучка само когато тя изсъхне. Не забравяйте, че обитателите на пустинята лесно понасят суша и не обичат прекомерната влажност на почвата. Поливането се извършва сутрин или вечер, когато слънчевите лъчи не са толкова активни, че растението да изгори по време на процедурата.

Поливане Адениум

Поливането на Adenium е необходимо, след като земната бучка в саксията изсъхне

Adenium се нуждае от хранене от началото на пробуждането след зимна почивка. Торовете се прилагат през пролетта и лятото. За тези цели можете да използвате готови сложни формулировки, предназначени за сукуленти. Ако искате сами да направите формулата, трябва да вземете равни части фосфор, калий и азот. Можете да подхранвате растението 2 пъти месечно и от момента, в който се появят цветните пъпки, честотата на торене се увеличава. В началото на август торенето се спира, тъй като цветето започва постепенно да се подготвя за зимна почивка.

За да стимулира разклоняването на короната и да създаде декоративен вид, адениумът редовно се прищипва и подрязва. Тези процедури трябва да се извършват в съответствие с правилата:

  • резитбата и прищипването се извършват само през вегетационния период;
  • 2-3 дни преди процедурата, растението не се полива, така че клоните му да са еластични;
  • подрязването се извършва с нож или ножици за подрязване, за да се получи равномерен разрез;
  • линията на среза трябва да бъде на 2-3 мм над нивото на спящия бъбрек;
  • преди всеки разрез острието на нож или резачка се избърсва със спирт;
  • изпъкналият сок се попива със салфетка;
  • прищипването и изрязването се правят не по-ниско от първата двойка листа, без да се броят котиледонозните листа.

Всяко изрязване от растение се страхува от вода, тъй като тъканите на дървото на бутилката са склонни да се разпадат.Секциите първо се изсушават на открито, а след това се покриват с градинска мастика или прах с въглен на прах.

Грижа за растението след цъфтежа

През есента, когато въздухът се охлади и продължителността на светлинните часове намалява, процесът на развитие на растението се забавя. Изсъхналите цветя се отстраняват, храненето по това време вече не се извършва и поливането се намалява. През летния период корените на адениум запълват цялата саксия и преовлажняването на почвата в комбинация със студен въздух може да доведе до тяхното гниене.

За зимуване пустинната роза се прехвърля на остъклен балкон или във всяка друга стая, където няма студени течение, а температурата на въздуха ще бъде от +12 до + 15 ° C. По време на латентния период адениумът не изисква внимание върху себе си; напояването на почвата по това време е възможно само ако е много сухо. В този режим сукулентът живее до пролетта. В момента на пробуждане на пъпките саксията се пренася на първоначалното си място.

Болести и проблеми на грижите за цветята

Ако следвате мерките за защита на разфасовките при подрязване на растението и предотвратяване на гниене на ствола и корените, спазвайки температурния режим и честотата на поливане, тогава други болести на адениум не са ужасни. Но има и друга опасност - нашествие на насекоми вредители.

Когато забележите, че цветята на адениум изсъхват, листата падат, на почвата се появява сиво-бял цвят, тънки ивици покриват ствола на растението или паяжина на листата и издънките - това означава, че вашият зелен домашен любимец се нуждае от спешна помощ .

Сукулентите често са засегнати от брашнестата буболечка, която обича да живее в суха топла почва и уврежда кореновата система на растението, като се храни със сока му. Не е лесно да забележите този вредител своевременно, той се разкрива дори когато растението е сериозно повредено.

Адениумът може да бъде атакуван и от други вредители: листни въшки, трипси или паякови акари. Малките зелени листни въшки избират вътрешната страна на младите листа и се хранят с техните сокове. Външно листата изглеждат изядени, с малки дупки или петна.

Трипсът са малки насекоми с крила, които имат пиърсинг-смучещ апарат, с който пият сокове от листата на растението. Не е трудно да забележите трипс - ще забележите стадо мушици над цветето.

Паякът също е опасен вредител на растителна основа. Може да се открие по присъствието на леторастите и листата на гъста бяло-сива мрежа с малки насекоми около лезията.

Можете да спасите растение само ако го третирате с инсектициден препарат навреме: Confidor, Intavir, Fitoverm или техните аналози. Като превантивна мярка се препоръчва обработката на почвата с насекоми вредители веднъж на всеки шест месеца.

Видео: сами отглеждаме пустинна роза

Няколко съвета от опитни цветари

  1. За да може растението да се развива равномерно, то периодично се обръща в различни посоки спрямо източника на светлина. Ако това не бъде направено навреме, пустинната роза може да порасне настрани или с извита корона.
  2. Когато изпращате растение в хладно помещение за зимата, проверете нивото на влажност в него. При висока влажност шансът растението да бъде податливо на гъбично заболяване е голям. Хладният въздух е безопасен за адениум само в сухи помещения.
  3. Възрастните растения не се нуждаят от често презасаждане, достатъчно е да правите това веднъж на 3 години. Не мокрете почвата след пресаждането. Изчакайте земята да изсъхне - това ще позволи на корените да се вкоренят по-добре.

Adenium привлича със своята екзотична уникалност. Наблюдаването на постепенното му развитие е очарователно преживяване. Пустинната роза е жизнеспособна, тя реагира на грижите с красотата на обилния цъфтеж. Такъв образец от домашно растение ще бъде подходящ във всеки интериор, като го украсява с присъствието си.

Добави коментар

 

Задължителните полета са маркирани *

Всичко за цветята и растенията на сайта и у дома

© 2021 myflower.desigusxpro.com |
Използването на материали на сайта е възможно при условие, че е публикувана връзка към източника.