Как да отглеждаме необичаен цветен адромискус у дома: инструкции за начинаещи

Адромискус е сукулент от едноименния род, принадлежащ към семейство Толстянкови. Това южноафриканско растение се култивира активно у дома. Декоративният му ефект се дължи на необичайната му форма листа, изцяло покрити с петна. Тонът им става по-наситен при ярка светлина. Цъфтежът на Adromiscus е рядък и впечатляващ. Растението е непретенциозно в грижите, което е още един плюс.

Какво е толкова интересното в andromiscus?

Adromiscus е тревисто многогодишно растение от полухраст с височина до 15 см. Растението има пълзящ корен и дебело полегнало стъбло, покрито с въздушни корени с цвят на теракота. Чрез тях сукулентът абсорбира влагата и хранителните вещества от въздуха. Кореновата система на adromiscus се състои от много фини косми, поради което те изискват внимателно боравене по време на трансплантация. Особено външно зеленина расте от късо стъбло - кръгла или триъгълна форма, месеста, едноцветна зелена или с тъмни петна. Средната ширина на листната плоча е 5–6 cm с дебелина 1 cm.

Адромискус цъфти

Когато цъфти, Adromiscus изхвърля дълга стрела, на върха на която цъфтят бяло-розови съцветия

Adromiscus цъфти през лятото с ефектни тръбни съцветия с бяло-розов тон, групирани в четки с форма на шип. Те са прикрепени към дълги и здрави дръжки.

Често срещани видове и сортове със снимки

В естествената среда има около 50 вида адромискус, но у дома се отглеждат само няколко сорта. Популярни копия:

 • Adromiscus cristatus (Adromischus cristatus) - е закърнял екземпляр с височина до 15 см. Издънките им отначало са прави и с напредването на възрастта те лежат на земята. Това е растение с малки пубертетни листа, събрани в розетки. Те имат вълнообразна граница по ръба. Цветето цъфти с бяло-зелени пъпки с розов кант.
  Гребен Adromiscus

  Гребенестият адресискус има листа с красив вълнообразен ръб

 • Adromiscus Cooper (Adromischus Cooperi) е многогодишно растение с разклоняваща се пълзяща издънка. Към него са прикрепени заоблени зелени листа с лъскава повърхност. Те са вълнообразни по ръба. Цветята на този представител са дълги до 1,5 см, червено-зелени с бяла или алена граница.
  Адромискус Купър

  Този сорт има ефектни петнисти листа с необичайна форма.

 • Adromischus poellnitzianus е висок десет сантиметра сочен с разклонени тъмнозелени издънки, покрити с кафяви косми. Стъблата са изпъкнали в основата и сплескани отгоре. По време на периода на цъфтеж растението изстрелва четиридесет сантиметрова стрела с непривлекателни цветя на върха.
  Адромискус Пелниц

  Сорт, който образува плътни листни розетки върху рунести издънки

 • Пъстър Adromiscus (Adromischus maculatus) е компактен екземпляр с височина около 10 cm. Той има червени петна по повърхността на листните плочи. И цъфти с кремаво лилави съцветия.
  Адромискус забелязан

  Вид, характеризиращ се с големи, заоблени и плоски листа, покрити с кафяви петна

 • Трипистилов адромискус (Adromischus trigynus) е слабо разклоняващ се маломерен представител (не повече от 10 см) със заоблени или леко удължени малки листа с дължина до 5 см и ширина около 4 см. Те имат кафяви петънца от двете страни. Пъпките на сочен цвят цъфтят с подобен цвят.
  Адромискус трипътен

  Екземпляр с дълги дебели издънки

Таблица: оптимални условия за растеж на адромискус в зависимост от сезона

Период от времеОсветлениеВлажностТемператураМестоположение
Пролет лятоРастението предпочита ярка светлина, но със защита от обедната топлина (в противен случай са възможни изгаряния по листата)По време на цъфтежа, adromiscus се нуждае от висока влажност. През останалото време се предпочита сух въздух.+ 25-30 ºС (в жегата редовно проветрявайте стаята или поставете цвете близо до отворен прозорец)Поставете саксия с цветя на южния, западния или източния перваз на прозореца
Есен зима+ 7-15 ºС

Почвата за отглеждане на адромискус трябва да е богата на пясък. Позволено е да се използва готов субстрат за сукуленти или кактуси. Можете да го приготвите сами, като смесите следните компоненти:

 • земя от градината - две части;
 • хумус - две части;
 • едър пясък - три части.

Ще бъде полезно да смесите шепа костно брашно, смлени яйчени черупки и въглища в получената почвена смес. Тухлените стърготини се използват като дренаж. Саксия за засаждане на растения се избира със среден обем, приблизително 15 см в диаметър.

Грижа

Различни видове адромискус

Всички сортове адромискус са неизискващи в грижите, въпреки тропическия си произход

Въпреки че този тропически сукулент е непретенциозен, трябва да се спазват определени правила за грижи. Те включват:

 • Поливането - трябва да бъде редовно и умерено, без да създава блатистост. Важно е горният слой на почвата да не изсъхне напълно. Това се отнася за пролетно-летния период. А през зимата честотата на поливане се намалява до 1 път на месец. Необходимо е сукулентът да се полива изключително с утаена вода със стайна температура. Тъй като adromiscus има тенденция да натрупва влага в листата, няма нужда да се пръска короната.
 • Подхранване - задължително през целия вегетационен период (март - септември) с честота 1 път за 25-30 дни. За това се използват фабрично произведени минерални смеси, предназначени за кактуси и сукуленти. От есента до пролетта те спират да хранят растението.

Adromiscus не се нуждае от резитба и оформяне. Дори след цъфтежа пъпките не трябва да се откъсват 2-3 седмици. Изчакайте да изсъхнат и стъблата. Едва след това те се отрязват с остър инструмент.

Засаждане и пресаждане

Купеното растение незабавно се трансплантира в по-голяма саксия и се поставя в хладно помещение със засенчване. Първите 3-4 дни новодошлия не се полива и не се нарушава силно, което му позволява бързо да се адаптира към ново място. След това растението се пренарежда на добре осветена перваза на прозореца и малко по малко започва поливането.

Засаждане на сукуленти

Трансплантацията на Adromiscus се извършва по метода на трансбордиране

Трансплантацията на Adromiscus се извършва, когато корените растат, когато тя се сгъсти в стария контейнер... Обикновено към тази процедура се прибягва веднъж годишно - през пролетта (ако това е необходимо). Те действат по следния начин:

 1. 2-3 дни преди планираната трансплантация, цветът се спира напълно да се полива.
 2. В дъното на контейнера за засаждане се изсипва дренажен слой с дебелина 5 см. За това са подходящи малки камъчета. Върху тях се излива почва.
 3. Внимателно копайте в растението по периметъра, придържайки се към ръба на саксията. Тази техника ви позволява да предпазите корените от повреда.
 4. Кореновата топка се отстранява заедно със земята, прехвърля се на ново място и се заравя.В същото време те се опитват да не задълбочават дълбоко стъблото.

След засаждането, adromiscus не се полива през следващите няколко дни.

Таблица: грешки в грижите и как да ги поправите

Проблемна прояваПричиниМетоди за корекция
Пожълтяване и падане на стара зеленинаНормално явлениеНе изисква никакви действия
Интензивно пожълтяване и изсушаване на листатаКонтакт с вода, което води до изгарянияЗасенчете растението
Листните плочи се напукватЛипса на влагаНормализирайте режима на напояване
Издънките са силно опънати и изтънени, а по листата изчезват петнаНедостатъчно осветлениеПроменете местоположението на цветето

Болести и вредители

Като цяло, adromiscus рядко се разболява, но с излишна влага в почвата е възможно гниене на корените... В резултат на интензивен процес на гниене издънките и листата са засегнати. Ако не се вземат спешни мерки, растението умира. В подобна ситуация те го спасяват чрез размножаване чрез резници. Те се изрязват и засаждат в нов субстрат, а старият храст се изхвърля. Когато гниенето е налице само върху листните пластинки, засегнатите части се отрязват и растението се напръсква с фунгицид.

С малка площ на лезията можете да продължите по следния начин:

 1. Изкопайте адромискуса.
 2. Болните корени се изрязват и здравите участъци се третират с всякакъв фунгициден препарат.
 3. Сукулентът се трансплантира в нов субстрат.

Вредителите са опасни:

 • листна въшка;
 • брашнест;
 • паяк акари.

Първо се отстраняват от храста на ръка с парче плат, напоено с етилов алкохол или сапунена вода. След това те прибягват до традиционните методи на лечение - пръскат растението с настойка от чесън, лук или пелин. В особено тежки случаи се препоръчва да се използват инсектициди: Actellik, Fitoverm, Neoron.

Размножаване

Адромискусът се размножава по няколко начина:

 • листни резници;
 • семена;
 • разделяне на храста.

Лист

Най-удобното време за прилагане на този метод е пролетта. По този начин е възможно да се получи ново растение, като същевременно се запазят оригиналните сортови характеристики.

Размножаване на листа

При този метод листът се отделя внимателно и се засажда отделно

Технология за разплод:

 1. Избира се здрав майчин храст и от него се изрязват най-дебелите листа.
 2. Изваждат се на тъмно и се охлаждат за 3-4 часа, така че секциите да са ветровити.
 3. След това резниците се засаждат в субстрат за кактуси или се смесват независимо от вермикулит, торф и речен пясък в равни пропорции. Задълбочете листовете с 2 см.
 4. Покрийте контейнера с найлоново фолио и го поставете на топло място, защитено от пряка слънчева светлина.

По-нататъшните грижи се състоят в ежедневно овлажняване на почвата и проветряване на резниците. Веднага след като върху тях се появят първите листа, защитата се премахва. Пълното вкореняване настъпва в рамките на 3,5-4 седмици.

Видео: нюанси на размножаване на листа от сукуленти

Семена

Размножаването със семена е най-отнемащо време и време... Използват го само опитни цветари.

Последователност от стъпки:

 1. Почвата се излива в подготвения контейнер и се изравнява.
 2. Семената се разпределят равномерно отгоре и леко се поръсват с пясък.
 3. Покрийте разсада със стъкло или полиетилен, правейки дупки в него за вентилация.

Оптималната температура в помещението за покълване е + 20–23 ° C. Първите издънки се появяват след 12-14 дни. Когато растенията пораснат и станат по-силни, те се трансплантират в отделни саксии.

Когато избирате метод за размножаване със семена, не трябва да очаквате цъфтеж през следващите 2 години.

Чрез разделяне на храста

Тази опция е продуктивна, ако се прилага по време на вегетативния растеж на сукулента. Тъй като трябва да нарушите кореновата система на растението, те го правят в съответствие със стерилността. Защо инструментът е предварително дезинфекциран. Това се дължи на тенденцията на растението да бъде засегнато от кореново гниене при най-малкото проникване на патогенни бактерии през участъците.

Процедурата се провежда в следната последователност:

 1. Част от корена се отрязва с нож.
 2. Изсушава се на открито или се напудрява с въглен.
 3. Подготвен корен се засажда в плодородна и рохкава почва и се покрива с пръст.

Корените систематично се поливат с топла утаена вода, като се стараят да не създават стагнация. За успешното покълване е необходимо добро осветление, затова се препоръчва контейнерът да се монтира по-близо до прозореца.

Рядкото цъфтеж на адромискус се компенсира изцяло от декоративна зеленина. Такова растение в къщата ще се превърне в оригинална декорация и ще се впише във всеки интериор. И когато комбинирате няколко сукулента в саксия, излиза много особен състав, който със сигурност ще привлече вниманието на другите.

Добави коментар

 

Задължителните полета са маркирани *

Всичко за цветята и растенията на сайта и у дома

© 2021 myflower.desigusxpro.com |
Използването на материали на сайта е възможно при условие, че е публикувана връзка към източника.