Как да отглеждаме мини палма от агава у дома: ръководство за начинаещи и съвети за успешна грижа

Agave е многогодишна билка от категорията на сукулентите, принадлежаща към род аспержи от подсемейство Agave. В природата расте главно в Мексико и Южна Америка в сухи райони, по-често в планински райони. В Русия този сукулент се култивира активно като декорация за зимни градини, паркове, цветни лехи. Нискорастящите представители се отглеждат у дома. Въпреки липсата на цъфтеж, растението се вписва ефективно във всеки интериор. А грижата за агаве е проста, поради нейната непретенциозност.

Как изглежда агавата и защо е станала популярна сред нашите градинари

Агаве

Листата на цветето са месести и с бодли отстрани на листата

Агаве е многогодишен сукулент, представен под формата на храсти, които могат да растат до 5 м в природата. Джуджетата са с височина не повече от 4 см. Плътните розетки от агаве се образуват от месести (понякога с бодли по краищата) зелени листа със сив или син оттенък. Те са групирани на късо стъбло. Има сортове с бели или жълти ивици. Подобно на повечето сукуленти, листните плочи са восъчни.

Agave принадлежи на столетници поради бавния си растеж. В естествената среда цъфти 1 път на жизнен цикъл, а в закрити условия това е рядко явление. Когато цъфти, започва дълъг дръжка с кремаво жълта цветна розетка в края. Цветята не цъфтят по едно и също време, но в рамките на 1-2 месеца. След това отмират и се образуват нови издънки. След това се появяват продълговати семена-плодове, събрани на гроздове.

Външно агавата прилича на алое, но последната вече има листа и няма такива бодли.

Стайни видове и сортове агаве със снимка

Въпреки голямото разнообразие от видове агави (повече от 300), няколко се отглеждат у дома. Често срещани сортове:

 • Агавата на кралица Виктория е къс сорт с височина до 17 см. Това е гъсти храсти, които могат да растат в диаметър до 50 см, състоящи се от дебели, широки листа, заострени в краищата. Листата са с наситено зелен цвят с бял или жълт кант. В зряла възраст растението приема формата на топка.
  Кралица Виктория Агаве

  Този сорт е идеален за домашно отглеждане.

 • Агаве синьо - розетата включва плътни мечовидни листа със зеленикаво-син цвят. Поради способността си да се простира до един и половина метра височина, растението е подходящо за поддържане в залите и коридорите на публичните институции. В Мексико се отглежда търговски за производство на текила.
  Агаве синьо

  Агаве синьо има красиви широки листа със син оттенък.

 • Американският агаве е храстообразен представител с недоразвит израстък и много гъсти сочни листа с жълти бодли отстрани и един дълъг в горната част. Листата се събират в плътна розетка, която може да достигне височина два метра. По време на цъфтежа изхвърля дръжка с дължина до 8-9 м.
  Американско агаве

  Този вид прилича на алое

 • Белезникавият агаве е компактен храст с височина не повече от 40 см. Има лъскави широки листа със заострен ръб. Името си дължи на бяло покритие върху листните плочи.
  Агаве белезникаво

  Листата от този вид изглеждат скучни поради бял цвят.

 • Agave filamentous е ниско сочен, образуващ плътни розетки от плоски листа с маслиненозелен цвят с нишковидни бели власинки отстрани.
  Конец от агаве

  Този сорт привлича вниманието с бели косми върху листата.

 • Агава плашеща - образува компактна розетка (около 30 см) от назъбени заоблени листа. Листата са тъмнозелени.
  Агаве ужасяващо

  Това агаве дължи това име на тръните по краищата на листата.

 • Agave Tumi е сорт с ланцетни листа и овални върхове. Синьо-зелени листни плочи с бял кант. Розетките се простират на височина до 70 см.
  Агаве Туми

  Многогодишно растение с месести гладки листа е по-компактно от другите видове агави

 • Agave Funka е вид, който няма издънки, а само широки гъсти зелени листа, групирани в основата. Те имат сини назъбени ръбове.
  Agave Funka

  Този вид растение няма издънки.

Какво място ще бъде удобно за растението

Сукулентното растение не е особено придирчиво към условията на задържане, но предпочита изобилие от светлина и много пространство. Последното се дължи на факта, че агавата расте интензивно в ширина. Ето защо си струва да изберете просторен перваз за нея. Тъй като слънчевите лъчи са жизненоважни за пълното развитие на растението, при избора на място се предпочитат южните и югоизточните страни. В краен случай можете да поставите саксията до прозорец, обърнат на запад.

Насърчава се ярка светлина, но това се отнася за зрели храсти. А младите растения се държат в полусянка през първите години от живота, за да се избегнат изгаряния по листата. Agave спокойно толерира прохладата (само не течение), така че през топлия сезон се препоръчва да го изнесете на балкона. До средата на есента е разрешено изцяло да се преместят сукулентите на чист въздух (като се вземе предвид климатът в региона). Важно е да предпазите растението от дъжд: излишната влага може да го унищожи. С настъпването на зимата агавата няма да има достатъчно светлина, затова наблизо са инсталирани флуоресцентни лампи за допълнително осветление.

Таблица: оптимални условия за отглеждане на агаве в зависимост от сезона

СезонТемператураВлажностОсветление
Пролет лято+ 23–39 ºCВсъщност няма значение, но не можете да поставите растението до батериятаЯрък
Есен зима+ 15–19 ºCОсветени с лампи за създаване на дневна светлина в 10 часа

Засаждане и пресаждане

Agave, закупен от цветарски магазин, трябва да бъде трансплантиран, но не веднага. Дайте й 2-3 дни, за да се аклиматизира. След това избират плитка саксия с дренажни отвори на дъното (за предпочитане керамична) и подготвят земята. Можете да си купите готов субстрат за сукуленти и кактуси, или да го смесите сами. Основното условие за почвата е добра пропускливост на въздуха и влагата, неутрална среда.

Компонентите за почвената смес се вземат в равни пропорции:

 • листен компост;
 • градинска земя;
 • речен пясък.

В дъното на резервоара за засаждане се изсипва дренажен слой (2–2,5 cm) от експандирана глина, тухлени стърготини или фин чакъл. Не е излишно да добавите шепа пясък, който ще служи като защита срещу загниване на корените. При засаждане кореновата шийка се оставя отворена. След приключване на процедурата земята не е силно уплътнена. А за стабилност гнездата са облицовани с камъни в основата. Това допълнително ще предпази корените на растенията от резки температурни скокове.

Първите няколко дни след пресаждането на агавата не трябва да се нарушават още веднъж, струва си да се напоява и да се храни умерено. Това е необходимо, за да може растението да свикне с ново място.

В бъдеще агавата се трансплантира, когато кореновата система расте, когато старата саксия стане тясна. Това обикновено се прави всяка година до петгодишна възраст, след това на всеки 3-4 години. Процедурата се извършва през пролетта.

Видео за трансплантация на цвете в подходяща саксия

Грижа

Като растение агавата е непретенциозна, но това не изключва спазването на определени правила за грижи. Те ще варират в зависимост от периода. И така, през пролетта - лятото растението е във фаза на активен растеж и развитие, а през есента - през зимата навлиза в латентна фаза.

При щастлива случайност цъфтежът на агаве може да се наблюдава веднъж на 15-20 години растеж. Веднага след цъфтежа растението умира, но има време да остави потомство, което започва активно да се развива.

Цъфтящо агаве

Съцветията цъфтят по върховете на дълги дръжки

Поливане и подхранване

Агаве се полива умерено през пролетно-летния период веднъж седмично. В този случай се използва преварена и утаена вода. Идеалният вариант е дъждовна или речна вода. Те се опитват да не го получават върху листата (това води до изгаряния). Те също така не позволяват създаването на блатистост, поради което те се овлажняват, когато горният слой на почвата изсъхне. Не е необходимо растението да се пръска. През есента и зимата честотата на поливане е намалена до минимум - напоявайте само когато горният почвен слой е напълно сух.

Подхранването започва в началото на пролетта с честота 2 пъти месечно. В началото на есента те преминават към графика - веднъж месечно, а с настъпването на зимата напълно спират торенето. Те използват сложни минерални състави, предназначени за сукуленти и кактуси, с ниско съдържание на азот. За дозировките те се ръководят от приложените инструкции.

Agave не се нуждае от резитба и прищипване на листата.

Таблица: грешки в грижите и тяхното коригиране

В процеса на грижата за агаве вероятно има грешки от страна на производителя, които водят до определени негативни последици.

Болезнени проявиПричиниМетоди за корекция
Прекомерно разтягане на листатаЛипса на светлинаПроменете местоположението на цветето
Листата изсъхват и се свиватИзлишната влагаНормализирайте режима на напояване
Листата пожълтяват в краищатаСух въздух или твърде много калций в почватаПоставят сукулента върху палет с мокър мъх или поставят съд с вода до него. По-рядко хранени
Листата губят месо и сочностЛипса на влагаУвеличете количеството хидратация
По листните плочи се появяват тъмни петнаПродължително излагане на растението на пряка слънчева светлинаСъздайте леко засенчване
Растежът на изхода се възпрепятстваМалко осветлениеПремести саксията по-близо до прозореца

Болести и вредители

Агавата е изключително рядка. Най-често срещаното заболяване е гниенето на корените и стъблата.... Причината е висока влажност на въздуха при постоянно ниска температура или липса на дренаж. Първите симптоми на увреждане са тъмни петна и ивици по листата. Растението застоява в растеж и увяхва. За лечение използвайте всякакви фунгицидни препарати с мед в състава, които се напръскват на изхода на всеки 7-10 дни.

От паразитите опасността е:

 • листна въшка;
 • паяк;
 • трипс;
 • щит.

Първоначално вредителите трябва да бъдат отстранени от листата със салфетка, потопена в спиртна или чеснова запарка. След това изходът се напръсква с разтвор на лекарството "Actellik" (използва се съгласно инструкциите на опаковката).

Как се размножава агавата

Agave се размножава по няколко начина:

 • семена;
 • резници;
 • лист;
 • деца.

От семена

Методът на размножаване със семена е най-трудоемкият и отнемащ време, но ефективен - има висока кълняемост на семената. Семената на агавата са плоски, черни и с различни размери: от 2 мм до 1,5 см.

Семена от агаве

Семената са плоски и леки

В началото на пролетта те се заравят дълбоко 1 см във влажен пясък. След това кутията се покрива със стъкло или найлоново фолио и се поставя на топло място, където температурата се поддържа 22-25 ° C. По-нататъшната поддръжка включва пръскане с вода всеки ден и отваряне на контейнера за вентилация. При недостатъчна естествена светлина се осигурява изкуствено осветление.

Седмица по-късно се излюпват първите издънки, а след 17–20 дни - един лист. След това листата се появяват на интервали от 15–20 дни. Още през третия месец след слизането се образува розетка до 10 см височина с диаметър 15 см.

Преди сеитбата се препоръчва пясъкът да се изпече във фурната (задръжте при температура от 60 ° C за 25-30 минути), което ще служи като дезинфекция. Семената се накисват предварително във фитоспоринов разтвор за 20 минути.

Лист

Размножаване на агава с листа

Най-лесният начин за отглеждане на цялостно растение

Тази опция е най-лесната и бърза. Последователност:

 1. Развит и здрав лист се отрязва с остър нож от възрастно растение.
 2. Сушете на открито поне пет часа.
 3. Те са засадени в земята и не са покрити с нищо.

Оптималната температура на вкореняване е 20–24 ° C. Водата в умерени количества. Листът започва да покълва след 2-3 седмици.

Деца

Размножаване на агаве от деца

Внимателно се отделя от багажника и се засажда в земята

В този случай новото растение ще се развива активно от деца, а старото ще умре. Издънките се образуват в основата на изхода. Те са внимателно разделени със запазване на живородния възел на сегменти. Резените се поръсват с въглен, а самите заготовки се държат на чист въздух 1-2 дни и се засаждат в земята (смес от пясък и торф в равни пропорции).

Няма нужда да покривате контейнера със стъкло. Поставете го на топло място, където температурата не пада под +20 ° C. Осигурява леко засенчване за растенията. За да се ускори покълването, поливането е достатъчно на всеки 2 дни, за предпочитане чрез пръскане (за да не се разяжда повърхностния слой на земята). Обилната хидратация е необходима само през първата седмица след слизането.

Резници

Размножаване на агава чрез резници

Резниците се засаждат до или в отделна саксия

Размножаването чрез резници може да се комбинира с процедурата по трансплантация. Напредък на събитието:

 1. Резниците се изрязват в основата на храста. Всеки от тях трябва да има 2-3 живи бъбрека.
 2. Секциите се обработват с натрошен въглен.
 3. Деленките се засаждат в подготвена почва (навлажнен пясък) и отново се поливат с топла вода.

През първата година на растеж растението образува около шест листа, през втората - 8-9, през третата - до 12.

Лечебни свойства

За медицински цели се използва сок от агаве, който има определени свойства:

 • болкоуспокояващи;
 • диуретик;
 • дезинфектант;
 • слабително;
 • регенериращ;
 • потогонно;
 • антипиретик;
 • успокоително;
 • отхрачващо;
 • противовъзпалително.

В народната медицина те се лекуват със следните заболявания:

 • стомашни язви и гастрит, колит, подуване на корема;
 • невралгия;
 • кожни лезии, включително изгаряния, измръзване и циреи;
 • белодробни патологии (туберкулоза, пневмония, астма);
 • венерически болести;
 • възпаление на бъбреците и пикочния мехур.

Растението отделя фитонциди, което спомага за прочистването на въздуха от патогенни вируси и бактерии.

Листата на възрастен агаве (на 3-4 години) се използва при производството на лечебни инфузии и тинктури, прахове. Те са предназначени както за външна, така и за вътрешна употреба.

Таблица: домашни рецепти за лекарства от агаве

Име на продуктаПоказанияПодготовкаНачин на приложение
ИнфузияПатологични процеси в бъбреците и стомашно-чревния трактПресни листа от агава (50-60 g) се нарязват с нож и се заливат с вряща вода (200 ml). Настоявайте 5 часа3 пъти на ден преди хранене, 1 супена лъжица. лъжица
Средства за перорално приложениеБронхит, пневмония, туберкулозаПресният сок от агаве (20 ml) се смесва с разтопена вътрешна свинска или гъша мазнина (20 ml), какао на прах (50 g), мед (100 g) и масло (70 g)Разредете 20-25 g смес в чаша топло мляко.Пийте два пъти на ден
КомпресирайтеКипиИзрежете лист от растението заедноНанася се с вътрешната страна върху засегнатата област и се фиксира с марлена превръзка. Листовете се сменят, докато изсъхнат, докато цялата гной се освободи от абсцеса

Сокът от агаве е мощен алерген, затова преди външно лечение се прави тест: те нанасят малко сок върху китката или вътрешния завой на лакътя и наблюдават реакцията на кожата. Ако няма усещане за парене и сърбеж, тогава използвайте сока без страх.

Благодарение на изящния си външен вид Agave лесно се вписва във всеки интериор. Подходящ е за декориране на апартаменти, офиси, зимни градини, оранжерии. И с подходящи грижи и комфортни условия, растението ще радва много години. Освен това паразитите и болестите практически не го засягат, а бодлите го предпазват от посегателствата на домашните любимци.

Добави коментар

 

Задължителните полета са маркирани *

Всичко за цветята и растенията на сайта и у дома

© 2021 myflower.desigusxpro.com |
Използването на материали на сайта е възможно при условие, че е публикувана връзка към източника.