Ампелни цветя за поставяне в саксии и техните имена

Растенията, отглеждани в окачен контейнер - саксии се наричат ​​ампелни. Германски Ampel означава висяща ваза. Все по-често този метод за озеленяване се среща на балкони, веранди, в градини. Висяща кошница с цветя спестява място, прави цветната композиция видима от всякакъв ъгъл и просто изглежда много празнично.


Какви растения са подходящи за отглеждане на ампел

За отглеждане на ампел изберете цветни растения, красиво цъфтящи или имащи дълги издънки, висящи от саксиите. Настурция или петуния имат това свойство до известна степен. Виола, снапдрагон и пеларгоний (здравец) не са къдрави или увиснали, но са цветни и отговарят на всички изисквания на ампелното цветарство. Така или иначе, всички сортове са много подходящи за декоративни цели, когато се отглеждат в висящи кошници. В момента дори малки храсти се използват за засаждане във висяща ваза.

Повечето популярни и добре познати растения за отглеждане на ампел са изброени в следния списък.

 1. Бързо растящо ампелно декоративно широколистно растениеПетунията се отличава с разнообразие от цветове, дълъг цъфтеж през лятото и лекота на грижи.
 2. Пеларгонията (здравец) е популярно растение. Условията му са топли и слънце, поливането не е твърде обилно, толерира суша.
 3. Ампел бегония предпочита слънчево място. При такива условия е най-красиво, цъфти с червени цветя на дълги стъбла. В противен случай не е много взискателен за грижи.
 4. Вербена също не се нуждае от сложни грижи, цъфти дълго време. Расте добре на разрошена плодородна почва, обича слънцето.
 5. Кампанула принадлежи към семейство звънец, има висящи стъбла повече от 20 сантиметра. Цветовете са бели, светлосини или леко лилави на цвят. Растението цъфти много обилно и същевременно изглежда красиво. Композиция от две саксии с бели и сини цветя се нарича „булката и младоженецът“. Те са окачени на прозореца - възможно най-близо до естествената светлина. Но не понася силна слънчева светлина.
 6. Ампел фуксия - закрито красиво цъфтящо многогодишно растение. Грациозни бяло-розови или лилави цветя се появяват през есента. Предпочита влажна почва, но не прекомерно. Не се препоръчва излагането му на пряка слънчева светлина.
 7. Виола - "апликации" се отличава с цветя с приятен външен вид с богат и разнообразен цвят, много декоративни. Има специални ампелни сортове на това растение.

В допълнение към изброените, в този тип флорален дизайн широко се използват ампелни цветя за саксии, чиито имена са по-малко известни.

 • Сурфиния, който се характеризира с различни нюанси на цветята и обилен цъфтеж. Расте бързо, размножава се вегетативно
 • Lubelia с издънки, висящи надолу като водопад, цветя от различни цветове: бяло, синьо, розово. Цъфти през юни, ако се засее навреме.
 • Бакопа широко разпространена в Америка и Европа, но все още не е популярна сред нас.Обича топлината, слънцето, което осигурява цъфтеж.
 • Дихондра допълва други растения, като се комбинира с тях, за да образува висящи каскади.

Фактът, че някои ампелни растения не са известни на всички, не намалява значението на такава култура в декорацията.

Как да изберем правилните растения за вашата градина

Ампелни растенияЦветя или растения от един и същи вид изглеждат страхотно в окачена плантатор. Но можете да засадите два или повече вида в една кошница. Тогава ще има възможност да комбинирате растения и да правите цели композиции. Растенията се отличават по видове и условия на отглеждане.

Ние изброяваме ампелни растения за градината. Техните имена, в зависимост от метода на отглеждане, са както следва.

Ако са били пренесени в градината за летния период и обикновено зимуват в стая, това са трайни насаждения: пеларгония, бегония.

 • Пеларгонията е подходяща за случая, когато не е възможно редовно да се поливат растенията. Тя толерира топлина, жега, суша, като е непретенциозна култура.
 • Бегонията и любовта, напротив, не могат да понасят жегата и изискват редовно поливане и поддръжка.

И двете растения могат или трябва да бъдат поставени на сенчести места.

Градински едногодишни трябва да сеете в началото на пролетта или да вземете готови разсад.

 • Ампелната петуния е подходяща за многоцветни комбинации. От него се правят цъфтящи топки и каскади и се украсяват вертикални конструкции. Обича слънцето, добрата почва и редовното поливане. Петунията, както и багопа, се отличават с дълъг цъфтеж, до студена есен.
 • Лубелия толерира слънцето, но също така се нуждае от винаги влажна и плодородна почва.
 • Ampel dichondra е все още ново растение в ежедневието, не всеки знае. Различава се с дълги издънки с дължина повече от метър. Малките листа понякога са сребристи на цвят. Подходящ за вертикално градинарство.

Ампелни цветя за градината, чиито имена не са изброени, също са виола, настурция, балсам, нолана, диасия, вятър, сковола.

Висящи вази с цветя лесно се прехвърлят на ново място, създавайки нов облик на стария градински пейзаж. Тъпите или скучните зони се оживяват с плантатори. Когато се използват на открито, често се използват едногодишни цъфтящи растения. Те растат бързо, изисквайки да се спазват само най-простите правила за грижи. Така например, растения, които обичат влагата и са устойчиви на суша, не се засаждат в една сеялка. А също и светлолюбиви и сенколюбиви.

Балконни растения

В окачени саксии, балсамВътрешните растителни видове се използват във вътрешността за отглеждане на ампел. През лятото те могат да бъдат прехвърлени на балкона, верандата. Това са бегония, фуксия, камбала, здравец, трайни насаждения, изброени по-рано. За пъстра и цветна декорация на балкона, сейте петуния, настурция и други едногодишни растения. Сеитбата се извършва в саксии с пръст или балконска кутия. Висящата ваза е удобна, защото може да се претегля от място на място, променяйки външния вид на верандата. Точно както в градината, цъфтящи топки или каскади на тераси и балкони се правят от петуния, лубелия и сурфиния. Балконните кутии трябва да бъдат добре фиксирани или стабилно позиционирани.

Растения за окачване на сеялки

Еквивалентната кампанула, фуксия, ампелна бегония са добре познати на любителите на стайни растения. Когато са окачени на балкони и веранди през лятото, тези плюшени представители все още трябва получават подходящи грижи... Необходимо е да се разхлаби и овлажни почвата, да се предпази от пряка слънчева светлина за дълго време. За продължителен цъфтеж на кампанула, изсъхналите цветя се отстраняват навреме.

На открито през лятото се използват едногодишни: петуния, снапдрагон, виола, особено къдрави сортове, настурция. Тези растения могат да бъдат засадени, без да се комбинират с други растения. Съставите са направени от здравец и петуния. Бегонията и фуксията се съчетават с любов. Петунията се допълва с вербена или дихондра.

Как да подредим ампелни растения

Начини за украса на територията с висящи растения и цветя Спазвай правилата.

 1. Ампелни растения във вашата градинаРазположението на вазите не трябва да пречи на движението.
 2. Интериорът или пространството на градината се актуализира чрез промяна на мястото на сеялката.
 3. Контейнерът с висящи растения може да се постави на стойки или да се закрепи на балкона, но в съответствие с правилото за стабилност, като се използва сигурна фиксация.
 4. За създаването на композиции се използват стари неща: подвижни или счупени колички, велосипеди, окачени чайници. Той дава на нещата втори живот и прави градината интересна.

Спазвайки общите правила, е необходимо да се вземе предвид къде тази или онази култура расте по-добре: на светлина или на сянка. Имайте предвид способността да понасяте суша, когато редовната поддръжка не е възможна, устойчивост на вятър... Преди всичко трябва да попитате за тези параметри, за да удължите живота на ампелни „шедьоври“.

Ампел настурция

Ампелни растения за декориране на тераса или балконНастурция се отличава със своята декоративна оригиналност, като има цветя с оригинална форма с цвят в червени и жълти нюанси. Цъфтежът се допълва приятно от листа с контрастен цвят. Настурция не расте в стаята и е едногодишно градинско растение... Много производители са обърнали внимание на неговото разнообразие, охотно го отглеждат. В зависимост от сорта, настурцията е повече или по-малко катерене, често къдрене или обратно, подобно на тревист храст.

Въпреки че това цвете се нуждае от достатъчно слънце, то може да живее в полусянка. Често отглеждан в градински вази, той също изглежда елегантен, когато е окачен. Ампелната настурция дава доста дълги издънки, повече от метър. Красив външен вид се получава от комбинация от червени, оранжеви и жълти цветя. Но има и хавлиени сортове. Растението е лесно да се сее и да се разсад, но това трябва да се направи през май, когато са изключени студове. Тази култура е непретенциозна към почвата.

Заключения относно ампелното цветарство

Висящите кошници, цъфналите топки и каскадите, украсяващи интериора, градините и дори градските улици, са станали ежедневие. Правейки живота по-красив, ампелните растения привличат с възможността за удобна висяща позиция със значителен декоративен ефект. Всичко, от което се нуждаят, за да поддържат красотата си, е редовно поливане и малко грижи. Избирайки този метод за отглеждане на растения за озеленяване на територията, производителите на цветя ще могат не само да впечатлят другите, но и да се насладят от резултата за себе си.

Ампел цветя за саксии
Къдрави ампелни цветяАмпелни растенияВ окачени саксии, балсамКак да засадите ампела на балконаРасте ампелно на балконаАмпелни растения за декориране на тераса или балконРазнообразие от ампелни цветяОтглеждане на ампелни растенияВ окачени саксии, балсамБързо растящо ампелно декоративно широколистно растениеСаксияСаксии за декорация на балконКак да засаждаме амепел растенияГрижи за ампелни растенияСаксия с ампелни растения

Добави коментар

 

Задължителните полета са маркирани *

Всичко за цветята и растенията на сайта и у дома

© 2021 myflower.desigusxpro.com |
Използването на материали на сайта е възможно при условие, че е публикувана връзка към източника.