8 красиви ампелни растения за балкон или перваз на прозореца

Ампелните цветя могат да се превърнат в оригинална украса на балкона. Те не само подобряват външния му вид, но и създават приятна сянка. Изборът на декоративни растения, подходящи за отглеждане на балкон или перваз на прозореца, е огромен, но по-често се предпочитат непретенциозни сортове.

Пеларгония

Много хора познават това растение като здравец. Има много разновидности на това цвете, но сортовете ампел се отглеждат най-често на балкона.

Предимството на това растение е, че то не само обича ярка светлина, но и реагира добре на излагане на пряка слънчева светлина. Освен това нормално толерира липса на влага и резки температурни промени.

Сортовете на ампелна пеларгония се отличават с богат избор от нюанси на съцветия. Този факт, в комбинация с непретенциозност, прави това растение едно от най-добрите за отглеждане в градски условия.

Петуния

Друго популярно ампелно цъфтящо растение. Съцветията са бели, яркочервени и лилави. Има прости и двойни разновидности. Този сорт ви позволява да създавате оригинални цветни композиции.

Пеларгонията е непретенциозна при напускане. Толерира добре липсата на поливане, не страда от температурни промени и цъфти обилно дори без допълнително торене. Трябва обаче да се има предвид, че повечето сортове не миришат много добре.

Вербена

Ако балконът е обърнат към слънчевата страна, непретенциозната вербена ще ви помогне да го украсите. Стъблата му достигат 60 см дължина, така че най-често културата се отглежда във висящи саксии.

Отличителна черта е ажурната зеленина и компактните ярки съцветия. Можете да отглеждате растение чрез семена и разсад, но ако искате да постигнете цъфтеж тази година, по-добре е да засадите културата с разсад.

Лобелия

Lobelia често се нарича цвете за мързеливи градинари. Стъблата на растението достигат дължина 50 см. Те са покрити с множество малки листа. Съцветията са най-често сини или сини, но се срещат сортове с лилави, бели и лилави цветя.

Lobelia не изисква специални грижи, но при засаждане се обръща внимание на състава на почвата. Тя трябва да е хлабава и питателна, но без пресен компост или хумус. По-добре е да отглеждате растение на балкона, като използвате метода на разсад, но е разрешено и директно засяване на семена в контейнери.

В последния случай контейнерът първо се покрива с филм и след появата на млади издънки подслонът се отстранява. Укрепените разсад се разреждат и се поливат при необходимост. Тъй като лобелията расте зелена маса доста бързо, при сеитба на семена през май културата ще започне да цъфти в средата на лятото.

Бегония

Това многогодишно ампелно растение се счита за едно от най-добрите за декорация на балкони и первази на прозореца.

Културата се отглежда по разсадния метод. Контейнерът е избран достатъчно голям, тъй като бегонията расте бързо. Трябва да се има предвид, че интензивното излагане на пряка слънчева светлина влияе отрицателно върху цъфтежа, така че саксиите с бегония са по-подходящи за югоизточните или югозападните первази на прозореца.

Фуксия

Оригиналният външен вид на растението обяснява популярността му сред производителите на цветя. Съцветията не са изправени, а висящи и приличат на камбани по форма. Сортовете ампел имат съцветия само с бял или лилав оттенък.

Фуксията има дълъг период на цъфтеж. Започва през май и продължава до първите есенни слани. Растението не понася много добре пряката слънчева светлина, затова трябва да бъде засенчено.

В същото време фуксията обича влагата. Полива се обилно, особено в горещите дни, но с настъпването на есента честотата и интензивността постепенно намаляват.

Дихондра

Второто име на растението е „сребрист водопад”. Това популярно име много ясно отразява външния вид на културата. Дихондра има дълги и тънки висящи издънки, покрити с малки листа. Имат оригинален сив цвят.

Дихондра се отглежда лесно. Принадлежи към декоративни зелени култури и успешно отглежда зелена маса както на слънце, така и в полусянка. Предпочита влажна глинеста почва. За да запази декоративния си ефект, културата се нуждае от обилно поливане сутрин и вечер.

Бакопа

Ampel bakopa е сравнително ново растение за домашните градинари. Поради своята непретенциозност и дългосрочен цъфтеж, той често се използва за озеленяване на балкони и открити тераси.

Bacopa има дълги увиснали издънки, които в крайна сметка се покриват с малки бели, сини или розови цветя. Културата понася нормалните температурни промени нормално, не се нуждае от торове. Цъфти обилно на слънце и в полусянка, но се нуждае от ежедневно поливане.

Добави коментар

 

Задължителните полета са маркирани *

Всичко за цветята и растенията на сайта и у дома

© 2021 myflower.desigusxpro.com |
Използването на материали на сайта е възможно при условие, че е публикувана връзка към източника.