Цвете антуриум (мъжко щастие): домашни грижи

Антуриумът естествено живее в Южна и Централна Америка. Там той е известен като „езика на огъня“, второто име на растението „цвете фламинго“. Ние наричаме това цвете „мъжко щастие“ - хората вярват, че ако се грижите добре за него, щастието ще дойде в дома ви. Цъфти, образувайки яркочервено сърце, но има сортове с други цветове.


Растението има изключителен външен вид. Поради своите съцветия-кочани и гладка лъскава повърхност, той има външен гланц, стои сякаш покрит с восък.

Видове и сортове

Тъмнозелените листа на растението са кожести и могат да имат различни форми: сърце, удължено, широколанцетно, цяло, разчленено... Основната украса на антуриума се крие в екзотично съцветие, което в зависимост от вида може да бъде от снежнобяли до тъмночервени нюанси, има и черни.

Има около 800 вида култура, но само малка част от тях се отглеждат у дома. Най-известните са:

 • Антуриум Андре,
 • Кристал,
 • Шерцер.

Условно, всички сортове растения са разделени на три вида:

 • Красиво цъфтящи.
 • Зеленолистен.
 • Пъстра.

Повечето сортове могат да растат само в парникови условия; те са трудни за отглеждане в апартаменти.

Андре е епифит, достигащ дължина от един метър, листата му са големи, а корените са ефирни. Дръжката е около 15 см, гланцово одеяло във формата на сърце с метален блясък расте до 20 см.

Scherzer е по-често срещан вид сред цветарите. По-малка от предишната, стъбло висока до 40 см... Листата са скучни, кожести, тъмнозелени от двете страни, покрити с точки. Дръжката достига 30 см, има оранжево-червено одеяло, а ухото е оранжево или жълто.

Разнообразните сортове са представени от най-разпознаваемите: кристални и величествени. Те си приличат. Нискорастящи, големи листа с тъмнозелен кадифен цвят с бели жилки. Разликата е в участъка на листната дръжка: величественият външен вид има тетраедричен, а кристалният кръгъл.

Катерене, Хукър, Бейкър, петлистен и някои други също се използват за озеленяване.

Цвете антуриум: домашни грижи

За да е удобно растението, трябва да се спазват основни условия, като влажност, топлина и светлина. Ако приближите съществуването му до естественото, тогава цветето ще ви зарадва с великолепието на зелената зеленина и дългия цъфтеж от ранна пролет до есен.

Правила за поливане и торене

Мъжки цвете антуриумАнтуриумът е тропическо растение, така че се нуждае от обилно, но рядко поливане. През лятото се полива без застой на влага в тигана на всеки 3-4 дни. Ако водата застоява, това може да доведе до мухъл и плесен, което ще наруши кореновата система.

Грижата за антуриум у дома трябва да бъде придружена от торене през периода на растеж... Трябва да се подхранва с минерални и органични торове на всеки две седмици.Използваната вода е задължително мека.

През периода на покой, тоест през зимата, поливането е рязко намалено. Поливайте само веднъж седмично, но продължете да овлажнявате с често пръскане, използвайте топъл душ и използвайте овлажнител. Препоръчително е да избършете листата с мека влажна гъба, за да премахнете праха и допълнителната влага. Мъжко щастие - антуриумът не обича суха почва.

Температура на въздуха

Всички тропически растения, включително това цвете, предпочитат топли условия. Удобно е температура от 20 до 25 градуса през вегетационния период и поне 18 през зимата.

Не забравяйте, че това мъжко цвете няма да издържи на течение. По-добре е да го поставите на уединено място, където няма циркулиращи въздушни маси, но е наличен чист въздух.

Осветление

Правилно организираното осветление на растенията е ключът към успешната грижа. Най-добрият вариант би била дифузната слънчева светлина. Директното излагане на слънчева светлина може да нарани листата на нежно цвете и да развали външния вид.

За да може тропически гост да живее добре през лятото, той може да бъде поставен на източните или западните первази. През зимата преместете растението в южната страна на стаята.

Ако слънцето е активно, поставете саксията с растение на разстояние един метър от прозореца. Така че го защитавате от негативните ефекти на директните лъчи.

Растението ще спре да расте и няма да цъфти, ако не получи достатъчно светлина. Липсата на светлина може да се „прочете“ от листата му, те се деформират. Трябва да се погрижите за цветето на друго, по-подходящо място за него.

Домашна трансплантация

Отглеждане и грижи за антуриумПрез пролетта антуриумът се трансплантира в широк, нисък контейнер с добра дренажна система. Саксията е избрана според растението и не трябва да е голяма за нея, в противен случай ще се отрази негативно на цъфтежа на растението. По време на пресаждането трябва да се внимава, тъй като може лесно да се повреди крехки листа и корени.

Заспивайки със земя, уверете се, че розетката от листа остава на видно място и корените трябва да бъдат добре покрити. Ако корените станат видими по време на растежа на растенията, те трябва да бъдат покрити с влажен мъх. И в бъдеще, за да се предотврати изсушаването на корените, трябва да се поддържа постоянно овлажнено.

Антуриумът не е бързорастящо растение, така че пресаждането трябва да се извършва на всеки 1-2 години. Не бързайте да трансплантирате новозакупеното растение в нова саксия, защото антуриумът се нуждае време за адаптиране към нови условия... Възрастен цвят се трансплантира след три години.

Ако растението се трансплантира по-често, това е изпълнено с растежа на кореновата система и листата поради образуването на пъпки.

Почвата

"Мъжко щастие" като субстрат обича композиция от груби влакнести широколистни, лека тревна почва и частици блатен мъх. Тази смес задържа влагата добре и е близо до естествената почва, откъдето идва антуриумът. Кореновата система се нуждае от въздух, така че субстратът трябва да е хлабав.

Цветето не възприема алкали, поради което не трябва да присъства нито по време на поливане, нито в почвата. Предпочитан слабо кисела почвена реакция... За да извършите трансплантация, не е необходимо да приготвяте сместа сами, тя може да бъде закупена в специализиран магазин.

Размножаване

Антуриумът се размножава по следните методи:

 • Описание на растението антуриумЧрез разделяне на дъщерните стъбла. Няколко странични издънки с коренова система се отделят от майчиния храст и се засаждат в подготвен съд с подходяща почва.
 • Чрез резници. За размножаване растението се отрязва отгоре на летораста и се вкоренява в отделен контейнер. Вземете дръжки с дължина 15-20 см с листа и ги засадете в отделни временни контейнери с вермикулит на дълбочина около 5 см, за да се образува коренова система. Месец по-късно резниците ще придобият корени, след което вече могат да бъдат засадени в подготвената саксийна почва.
 • Възпроизвеждането на антуриум може да се извърши със семена.Този метод е по-трудоемък и отнема много време, поради което рядко се използва у дома. Но можете да опитате такова възпроизвеждане.

За да получите семената опрашването трябва да се направи... Използвайте памучен тампон, за да прехвърляте периодично полени от един кочан в друг. В резултат на това плодът ще се появи, когато узрее, трябва да се отстрани с пинсета с изключително внимание. Семената узряват за около 8 месеца, след което се отстраняват от плодовете и се измиват със слаб разтвор на манган.

Семената се засяват равномерно върху рохкава почва с тънък слой перлит. След това дъното на кутията се притиска в основата, контейнерът се запечатва със стъкло или филм. Разсадът се появява след няколко седмици. Когато младо растение покаже две листа, то се гмурка в смес, която се състои от равни пропорции въглен, листна пръст, торф и лопен... Докато расте, растението се трансплантира в по-големи контейнери.

Болести и вредители: как да се лекува у дома?

При нарушаване на правилата за грижа възникват различни неприятности с цветето.

 • Жълтите листа показват недостатъчна топлина на помещението, където се намира антуриумът. Необходимо е да прехвърлите цветето в по-топли условия, като същевременно намалите влажността за кратък период от време.
 • Ако растението не цъфти, това може да се дължи на три причини. Първият се крие в недостатъчно осветление, вторият - в липсата на хранителни вещества, последният - в голям обем на контейнера.
 • Листата развиват жълтеникави или кафяви петна, които се разпространяват и причиняват отпадането им. Болестта се нарича антракноза или септория и се разпространява чрез болно растение. Антуриумът също често е измъчван от мухъл. Проявява се с пожълтяване и извиване на листата, които намаляват по размер.
 • Листата могат да почернеят в резултат на неподходящи практики за вода и напояване.
  • Растението не се полива с твърда вода, студено, трябва да се пречисти или утаи.
  • През отворите на дъното на саксията водата трябва свободно да изтече, половин час след поливането се отстранява от тигана.

Други причини за почерняване и извиване на листата включват гъбички. Сиво гниене възниква поради прекомерна влага, засяга отделни части на растението. Кореновото гниене е много опасно, което води до смъртта на цялото растение.

Вредители

Характеристики на антурумната грижаВ допълнение към гъбичните и вирусни инфекции, болестите могат да възникнат и в резултат на заразяване с вредители. Антуриум удивлявам листни въшки, мащабни насекоми и акари... За да се избегне появата им, листата на културата трябва да се измият с топла вода. Но ако растението вече е заразено, то трябва да се третира със сапунена вода или инсектицид, който е еднакво ефективен срещу вредителя.

От горното можем да заключим, че тази култура изисква повишено внимание... Въпреки това, за любителите на закрити растения, грижата за него не е много трудна. Малко внимание към този тропически гост и изразходването на енергия ще се превърне в голямо удоволствие от съзерцаването на екзотичната красота, за която Anthurium ще ви благодари.

Антуриум за мъжко щастие
Как да отглеждаме антуриумКакво е грижа за растениятаРодното място на антуриума е тропиците на Южна Америка отглеждане и грижи за антуриум.Сортове от сортове антуриумЗащо цветето на антуриума е наречено такаКолко дълго цъфти антуриумЦъфтящ антуриумКак правилно да поливате антуриумМъжки цвете антуриумДомашен антуриумКакви условия харесва антуриумът?Как расте антуриумътОтглеждане и грижи за антуриумМъжки цвете антуриумХарактеристики на грижата за антуриум

Добави коментар

 

Задължителните полета са маркирани *

Всичко за цветята и растенията на сайта и у дома

© 2021 myflower.desigusxpro.com |
Използването на материали на сайта е възможно при условие, че е публикувана връзка към източника.