Как да лекуваме заболявания на листата на антуриум: снимка и описание

Антуриумът е специално и много красиво цвете, което ще ви зарадва независимо от сезона. Цъфти в красиви цветове на червено, розово, бяло и лилаво с восъчна повърхност.

Антуриумът обаче е растение, което изисква внимателна поддръжка, както всяко друго закрито цвете. Най-честият проблем са антуриумните заболявания, свързани с листата му. Как се проявяват и как да се лекуват с тях, ще разгледаме по-долу.


Как изглежда антуриум: снимка

На снимката в нашата галерия можете да видите как изглежда това цвете. Той е много красив, принадлежи на вечнозелени растения... Антуриумът идва от тропиците, а цветята му имат специална причудлива форма, поради което често се нарича цвете фламинго.

Антуриумът е много популярен сред любителите и професионалните производители на цветя. Само по себе си изглежда необичайно и може да се използва по различни начини в различни цветни аранжировки и букети. Ако желаете, можете да намерите снимка на примери за такива комбинации.

Друга особеност на растението е способността да стои нарязана във ваза няколко седмици подред.

Съществуват обаче редица заболявания на антуриума, които засягат листата на растението. Те създават много проблеми на собствениците. Повечето производители вярват, че са по-добре предотвратени, отколкото лекувани.

Причини за жълти листа

Защо листата пожълтяхаКлючът към красивия разцвет на антуриума е правилна грижа... Ако пренебрегнете правилата и съветите по този въпрос, тогава листата на растението ще пожълтеят. Това е много лошо, тъй като подобно явление не е характерно за антуриума.

Листата пожълтяват по причини като:

 • проблеми с напускането;
 • хлороза;
 • Слънчево изгаряне;
 • замръзване на цвете;
 • други заболявания.

Ако забележите, че листата на антуриума са започнали да пожълтяват, обърнете внимание на това как го поливате, може би няма достатъчно водаили е твърде трудно. Това може да се дължи и на недостатъчно торене или липса на слънчева светлина. Като лечение просто трябва да преразгледате графика за поливане и да пренаредите саксията.

Болести с пожълтяване и лечение

Ако листата на антуриума пожълтяват поради заболяване, тогава трябва да го идентифицирате и да започнете необходимото лечение. Така че, ако говорим за хлороза, тогава трябва да напръскате растението с екстракт от железен хелат или водорасли. При това заболяване нормалният цвят на вените остава, а листът пожълтява. Също така, антуриумът ще се нуждае от повече светлина.

Също така листата могат да пожълтеят. поради слънчево изгаряне... Ето защо не можете да прекалявате по отношение на слънцето. Характерен симптом са жълтите или кафяви петна по листата, те самите след това започват да се извиват и в крайна сметка изсъхват. Най-доброто лечение в този случай би било да пренаредите цветето за известно време на затъмнено място.

Не можете да поставяте антуриум в течение и да използвате много студена вода за напояване. В този случай може да замръзне, което ще доведе до появата на малки бели петна по листата.В такива случаи те трябва да бъдат прехвърлени на по-топли места.

Освен това жълтите листа могат да сигнализират за наличие на гъбички. За тях ще говорим малко по-късно.

Защо листата на антуриума почерняват?

Избледнели жълтеникави листа на антуриумЛистата на антуриума могат да променят цвета си поради неправилна грижа. Кафяви петна може да се появи поради обилно поливане. По-добре е да знаете мярката по този въпрос, в противен случай растението ще умре.

Черните и мудни листа са признак за неправилна трансплантация на растения. Най-добре е да използвате субстрат от бромелия или орхидея, който ще позволи на цветето да расте напълно. Включва почви като:

 • иглолистни;
 • копка;
 • лист.

Съдържа и смес на пясъчна основа.

В допълнение към неподходящата почва, обезцветяването на листата по време на трансплантация се причинява от увреждане на корена, винаги има риск да го повредите, така че прочетете внимателно предварително как да направите това.

Понякога заболяванията на кореновата система и цветята на антуриум се появяват поради силни температурни промени. Кафявите токчета и дупките по краищата водят до смъртта на растението и просто няма да има време за излекуване. Ето защо е по-добре да се погрижите правилно за това, за да предотвратите това.

От какво са най-често засегнати листата от антуриум?

Всички видове заболявания могат да се отнасят както за вътрешни проби, така и за градински. Ако са гледани неправилно или са засадени неправилно, тогава листата им могат да бъдат засегнати от гъбички и паразити. Това важи особено за трансплантацията, тук рискът е особено голям.

Незабавно отстранете болното растение от здраво, за да избегнете инфекция, ако имате следните симптоми:

 • специфични петна;
 • плака върху листа;
 • сухота както на листата, така и на стволовете.

Лечението в този случай трябва да започне незабавно. използвайки специални средстваза да спаси цветето.

Най-често срещаните гъбични заболявания на антуриума са:

Гъбични заболявания на антуриум и тяхното лечение

Антуриумни болести и вредителиБолест като ръжда засяга предимно стъблото и листата. В същото време върху тях се появяват кафяви петна с различни размери. Тогава листата могат да отпаднат изцяло и растението ще изгние. Това може да се случи ако въздухът и почвата са твърде сухи... За лечение и профилактика избършете растението със смес от Бордо и откъснете и изгорете ръждясали листа и издънки, за да не се заразят други растения.

Саждиви гъби най-често се появяват върху захарните секрети на листни въшки. Те заразяват листа, стъбла и млади издънки на антуриум. Поради тази болест растението не може да даде повече издънки и възпроизвеждането му спира. В този случай растението трябва да се третира чрез отрязване на засегнатите области и обработка на цялото цвете с калиев сапун. Именно това ще премахне възникналата плака.

Брашнеста мана може да се идентифицира по бял цвят, въпреки че се разделя на фалшив и реален. В този случай лечението и в двата случая се извършва с използването на фунгицидни препарати.

Това заболяване се появява поради следните фактори:

 • висока влажност при високи температури на въздуха;
 • внезапни промени в температурата;
 • проблеми с напускането.

Почвени гъби провокират гниене на планините, те могат да се появят при трансплантация на растение в заразена почва, както и поради много обилно поливане и лош дренаж в саксии. Необходимо е да се отстранят засегнатите части на антуриума навреме и незабавно да се третира растението.

Сивата плесен се характеризира със сив оттенък върху листата и цветята. Характерен е за млади и отслабени растения и се появява в резултат на отглеждането им в непроветрявани помещения, обилно поливане, лош дренаж и факта, че сухите и мъртви части не са били отстранени навреме.

Други често срещани гъбични заболявания на антуриум включват:

 • фузариум;
 • гомоза;
 • гъба цескоспора.

Последното заболяване не е толкова опасно, колкото другите, но е силно разваля външния вид на растението, и боядисва листата си първо в жълто, а след това в тъмни нюанси.

Лечението се състои в третиране на антуриум с фунгициден разтвор.

Паразитни болести

Как да премахнем паразитите от растениетоДруга категория болести на антуриума е паразитната. Дори онези растения, които се гледат правилно, не са застраховани от тях. Паразитите заразяват не само листата, но и цветята, корените и стъблата на антуриума. Най-опасните паразити за растението са:

 • трипс;
 • листна въшка;
 • щит.

Много е трудно да се бориш с щита, тъй като бронираните бъгове не се виждат в началния стадий на заболяването. Само при внимателни грижи болестта може да бъде излекувана. Буболечките могат да доведат растението до увяхване и смърт, следователно, ако ги забележите, трябва незабавно да приложите инсектицидни препарати и да извършите механично почистване на растението.

Трипсът може да бъде идентифициран по черните точки на гърба на листата. Те могат да се появят независимо от сезона, но са особено активни през пролетта и лятото. За антуриума са опасни както възрастните, така и ларвите. За целите на лечението цветето се изолира от здрави и се третира с инсектициден разтвор. За целите на превенцията трябва правилно и редовно да се грижите за растението и постоянно да проветрявате помещението, където се държи.

Достатъчно опасен и паяк, ако се открие, трябва да се подготвите за дълъг процес на лечение. Първият признак на заболяването е тънка паяжина, която обгръща листата, стъблата и цветовете. След това изсъхват и се извиват.

Лечението ще бъде както следва:

 • почистваме антуриума от мрежата;
 • избърсваме тенджерата и повърхността, върху която стоеше;
 • избърсваме растението със сапун за пране.

Не забравяйте да поддържате растението си в правилните условия, температурата и влажността трябва да са оптимални за съществуването му. Тикът може да се върне, ако се започне грижа.

Разбира се, болестите на антуриума е по-добре да се предотвратяват, отколкото да се лекуват след факта. В допълнение към спазването на условията за отглеждане на растения, трябва непрекъснато да инспектирате листата, цветята и стъблата му за появата на петна и ларви по тях, а също така да обърнете внимание на промяната в сянката на листата.

Ако правите всичко правилно и извършвате превантивни мерки, вашият антуриум със сигурност ще ви зарадва с цъфтежа си.

Болести на растението антуриум
Как да помогна на антуриумАнтуриумни заболяванияАнтуриумът е засегнат от септорияНачини за борба с паразитите върху растениятаАнтуриумни болести и вредители, идентифицирайте и лекувайтеПетна по листата на антуриумКак да премахнете вредителите от растениетоАнтуриум и грижите за негоЗащо листата на антуриум пожълтяватАнтуриумни болести и вредители

Добави коментар

 

Задължителните полета са маркирани *

1 коментар

  1. […] Източник: myflower.desigusxpro.com […]

Всичко за цветята и растенията на сайта и у дома

© 2021 myflower.desigusxpro.com |
Използването на материали на сайта е възможно при условие, че е публикувана връзка към източника.