Как правилно да трансплантирате антуриум у дома?

Правила за трансплантация на антуриумТакова красиво цвете като антуриум често се сравнява с фламинго, подчертавайки изящните му съцветия, разположени на дълги дръжки. В допълнение към цъфтящите сортове има и декоративни форми на това растение с оригинални листа. В родината им, в Южна Америка, антуриумът расте по клоните, корените на дърветата и отдолу, под короните.


У дома това цвете не е в състояние да води такъв начин на живот, но те се държат на первази в саксии. За да се постигне грандиозен цъфтеж, растението трябва внимателно да се гледа, както и периодично да се пресажда. И така, как да трансплантирате антуриум правилно и без да се засяга това?

Причини и методи за трансплантация

Най-често антуриум препоръчва се трансплантация по следните причини:

  • пълнене с корени от земна кома и тесен стар съд;
  • неправилно подбрана почва, която се отрази негативно на състоянието на растението;
  • заболявания на кореновата система и образуването на гниене по нея.

В зависимост от причината, присаждането на растението у дома трябва да се извърши чрез прехвърляне в нова саксия с обновяване на субстрата, или цветето се прехвърля, след като преди това се изчисти от старата почва.

Трансфер поради липса на свободно пространство

Трансплантация на антуриум поради появата на вредителиАко от дренажните отвори и над повърхността на почвата се появят дебели корени, антуриумът трябва да бъде трансплантиран. Вътре в контейнера, растението вече няма достатъчно свободно място, в резултат на което корените започват да излизат, като се стремят да получат влага и храна от въздуха.

За да не се повреди кореновата система по време на трансплантацията, преди това цветето трябва да се полива обилно. Това прави почвата по-мека и улеснява изваждането на земната буца от саксията. Ако контейнерът е пластмасов, можете леко да го почукате по ръба на масата. След това антуриумът се изважда, корените се изследват внимателно и се трансплантират в нова саксия.

Контейнерът трябва да бъде избран така, че да не е много по-широк от предишния. Най-добре е тя височината ще бъде равна на диаметъра... Ако саксията е твърде широка, ще отнеме много време, докато растението цъфти. Докато кореновата система не прерасне в нова почва, цветните пъпки няма да се образуват.

Когато пресаждате антуриум, е необходимо да поставите земна бучка, оплетена от корени, в центъра на саксията, а получените отвори по страните се запълват с прясна почва, която е леко уплътнена, опитвайки се да не докосне случайно коренищата. Най-горният слой също трябва да се поднови и, ако е необходимо, да се полива, след което почвената повърхност е покрита със сфагнум, за да задържа влагата.

След трансплантацията антуриумът у дома се аклиматизира достатъчно бързо и след известно време можете да очаквате появата на нови листа и съцветия.

Трансплантирайте поради неправилно подбрана почва

Ако цветарят ще се обърка с избора на почва, то много скоро това ще се отрази и на самото растение:

  • здравето му ще бъде подкопано;
  • растежът ще спре;
  • декоративността ще изчезне.

Ето защо антуриумът трябва да бъде трансплантиран в нова почва.

Трябва да се помни, че такова цвете се чувства добре само в много лек и рохкав субстрат, следователно идеалната почва е тази, която лесно преминава вода и кислород.В този случай корените лесно проникват в почвата, получавайки много вода и хранене.

Има много рецепти за приготвяне на смес за антуриум. Може да се използва вече готова смес за орхидеи, към който се добавя натрошен въглен и малко количество копка земя. Често за антуриуми се препоръчва смесване на торф, натрошен сфагнум и кокосови влакна на равни части. Можете също така да закупите готов специализиран субстрат за такива цветя.

Ако е трудно да се намерят определени компоненти, горният почвен слой от иглолистната гора се използва за трансплантация на това растение. Преди употреба такива естествени суровини трябва внимателно да се дезинфекцират, за да се изключи възможността за замърсяване на антуриум от гъбички и почвени вредители.

Трансплантация поради възникващи заболявания

Как правилно да трансплантирате антуриумСлучва се, че:

  • появяват се петна по листата и стъблата;
  • листата започнаха да избледняват;
  • спиране на цъфтежа и забавяне на растежа.

Ако дори след поливане антуриумът не е могъл да възстанови предишната си привлекателност, е необходимо спешно го трансплантирайте... Растението може също да страда от излишък на влага в почвата или, обратно, както и от твърде плътна почва и нахлуване на различни вредители.

Преди да присадите цвете у дома, то трябва да се полива и след това да се извади от саксията. Старата почва трябва да се почисти, като се предпази кореновата система и се изследва. Ако корените са изгнили или повредени, такива зони трябва внимателно да се подстрижат до здрава бяла тъкан и участъците да се обработят с активен въглен или въглен на прах.

Сухите листа или листата, които са загубили вида си, също трябва да бъдат премахнати, а съцветията се отрязват заедно с дръжките. Това е с цел намаляване на стреса върху отслабеното растение и по-бързо ще преодолее шока, свързан с трансплантацията. Цвете със следи от гниене, за застраховка трябва да се лекува с фунгицид.

След трансплантацията на антуриум, който е имал кореново гниене, късна болест или други заболявания, е необходимо да се следи състоянието му и, ако е необходимо, да се преработи отново кореновата система, короната и почвата.

Трансплантация на антуриум след покупка

Размножаване на антуриумСлед като това растение е закупено в магазина, то трябва незабавно да бъде трансплантирано. Това се обяснява с факта, че цветя за продажба се отглеждат в саксии с малко количество кокосов или торфен субстрат, който се пълни с торове с удължено действие.

В този случай доставката на храна до антуриума е достатъчна само за два месеца. След като цветето стигне до домашните условия, последната му сила вече започва да се изчерпва. Следователно, ако не бъде трансплантиран в прясна почва след покупката, антуриумът може да умре.

Първо, всички дръжки се отрязват от растението, за да се улесни неговата аклиматизация след трансплантация, след което се изваждат от саксията и се прехвърлят в питателна пълноценна почва.

Грижа

За трансплантирано цвете е необходимо да се погрижатака че той набира сила и се радва с великолепните си цветя.

Антуриумът не трябва да се полива, докато горният слой на субстрата не изсъхне под него. Не трябва да подреждате течение и да предпазвате от пряка слънчева светлина. Тъй като прясната почва съдържа всички необходими хранителни вещества, торенето се извършва само след 2 - 3 месеца. Ако това се направи по-рано от определеното време, минералните и органични вещества, попаднали в почвата, могат да причинят изгаряния на увредените тъкани, което ще причини силен дискомфорт на цветето.

По този начин разбрахме какво е цветето антуриум, чиято трансплантация у дома е изключително необходима, особено ако растението е закупено в специализиран магазин. Засадено в прясна почва, след известно време е напълно способно да зарадва с красивите си цветя.

Добави коментар

 

Задължителните полета са маркирани *

Всичко за цветята и растенията на сайта и у дома

© 2021 myflower.desigusxpro.com |
Използването на материали на сайта е възможно при условие, че е публикувана връзка към източника.