Грижа за антуриум у дома - защо листата изсъхват?

Вътрешен цветен антуриум е в състояние да украси всяка стая и да преобрази дори най-скучния интериор. Растението има плътни лъскави листа и сърцевидни цветя. Цветът на цветята на антуриум може да бъде от светлорозов до кестеняв. Когато видите растение за първи път, може да си помислите, че листата и цветята му са направени от пластмаса.


Най-често антуриум се използва като стайно растение. Когато се държи у дома, цветето изисква специални грижи. Опитните производители смятат растението за много непретенциозно. Но любителите могат да се сблъскат с някои проблеми, чието решение ще бъде обсъдено в нашата статия.

Характеристики на грижата за антуриум

На първо място, трябва да знаете, че растението не понася високи температури и пряка слънчева светлина. През лятото температурата на въздуха трябва да бъде в диапазона 20-23С, а през зимата - 16-18С... За антуриума е избрано добре осветено място. При липса на светлина растението ще се разтегне и цветята му ще избледнеят. Избягвайте пряката слънчева светлина.

Когато се грижите за антуриум, трябва да спазвате някои правила:

 1. Антуриум в саксия - домашно цъфтящо растениеРастението обича редовното поливане, но не толерира застояла вода. Ето защо за него трябва да се избере широка саксия, на дъното на която се полага дренажен слой. Повърхностната коренова система на цвете е способна да улавя влагата от въздуха. Поради това се препоръчва покриването на горния слой на почвата с мъх, който ще трябва периодично да се пръска.
 2. Растението се нуждае от висока влажност. За да се осигурят такива условия, листата на антуриума трябва постоянно да се напръскват с утаена вода. Влажността на въздуха може да се увеличи с помощта на закупен овлажнител или чрез поставяне на саксията с растение върху палет, напълнен с мокра експандирана глина, торф или мъх.
 3. Антуриумът не е особено взискателен за хранене, но се нуждае от допълнителни хранителни вещества. Оплодете растението около веднъж на всеки две седмици от март до октомври. Листният дресинг за цветни листа е много ефективен. Те могат да се пръскат върху растението веднъж седмично. Органичната материя се нанася върху повърхността на субстрата.
 4. Придобитото растение от контейнера се трансплантира в саксия, пълна със специална почва. Можете да използвате глинена смес, предназначена за орхидеи и бромелии. Почвата трябва да е дишаща, рохкава и да съдържа груби влакна. Допустимото pH на почвата е от 5 до 6. Пресаденото цвете се напоява добре. В бъдеще грижите за него се състоят в често пръскане и внимателно поливане. Първият път след пресаждането растението е много чувствително към липса на влага.
 5. Антуриумът се размножава у дома чрез резници. За това апикалните резници с въздушни корени се отделят от основното растение и се засаждат в отделен контейнер.

Това са всички правила, които трябва да знаете, когато се грижите за антуриум. Но ако цветето все още е болно, препоръките по-долу ще ви помогнат да го спасите.

Основните проблеми при отглеждането на антуриум

Основната трудност при грижата за растението у дома е проблемът с цветята и листата. Те може да започне да се навива, да цапа или да изсъхва... Причините за това могат да бъдат много.

Защо листата на антуриум изсъхват?

Основните причини, поради които листата започват да изсъхват:

 • сух въздух;
 • недостатъчно поливане;
 • антрактоза и други заболявания;
 • поражение на листни въшки.

Засегнато листо - болно растениеРедовността на поливане на растението трябва да зависи от сезона. През лятото поливането може да бъде изобилно, а през зимата, ако стаята е хладна, антуриумът се полива рядко... Почвата трябва да изсъхне с 1/3 от саксията между поливанията. Влажността на въздуха може да се увеличи чрез ежедневно пръскане на листата.

Ако листът започне да изсъхва от краищата, а след това изтънява и изсъхва напълно, тогава антуриумът е засегнат от антрактоза. В този случай tизисква системно фунгицидно лечение.

Накъдрени и набръчкани листа със светли петна показват оранжерия от листни въшки. Можете да се отървете от вредителя, като използвате лекарството "Aktelik" или "Karbofos".

Защо по листата се появяват кафяви петна?

В този случай може да има три основни причини:

 1. Ако петната са големи, тогава има проблем с храненето на растението. Задължително е да се използват само специални торове, които съдържат балансирани вещества.
 2. Малки кафяви точки по листата показват, че стайната температура е твърде ниска.
 3. Ако се открият петна, е необходимо да се огледа стъблото и вътрешността на листата на цветето, тъй като то може да бъде засегнато от брашнестия червей. В този случай ще помогне използването на специални химикали.

Защо върховете на листата изсъхват?

Възможни причини:

 • сух въздух в помещенията;
 • в кореновата система се подава недостатъчно кислород.

Антуриумът не обича топлина или студВ първия случай, през зимата, саксията с антуриум трябва да се отстрани от отоплителните уреди и растението трябва да се пръска редовно по всяко време на годината.

Във втория случай цветето се препоръчва да се трансплантира в земятачрез добавяне на въглен, парчета тухли или конуси към него. След добавяне на грубата фракция почвата ще стане по-рохкава и кислородът ще тече добре към корените.

Ами ако листата почернеят?

Може да има няколко причини:

 • проект;
 • пряка слънчева светлина;
 • излишък в почвата на калциеви соли;
 • ниска или висока стайна температура.

Ако саксията с антуриум е в стая, където има постоянни течения, тогава листата й ще започнат да почерняват и да се извиват. Следователно цветето трябва да се пренареди на място, което е по-безопасно за него.

Антуриумът трябва да бъде засенчен от пряка слънчева светлина, в противен случай по листата му ще се появи изгаряне под формата на черни петна.

Можете да разпознаете, че в почвата има много калциеви соли от варовика, който се проявява от вътрешната страна на саксията. Ако почвата не може да бъде напълно заменена, след това се обогатява с торф или хумус и се полива само с утаена вода.

Неподходящите температурни условия при грижа за антуриум могат да доведат до появата на черни петна по листата му. Трябва да се помни това температурата през зимата трябва да бъде в рамките на +18C, а през лятото не по-високо от + 26C.

Защо листата пожълтяват?

Пожълтявайки листата, антуриумът реагира на редица причини:

 1. Цъфтящият антириум в саксия ще бъде украса на къщатаПрез зимата жълтите листа показват липса на светлина. Допълнителното осветление може да бъде решение.
 2. Когато поливате растение с вода, богата на хлор и оксиди на тежки метали, листата могат да започнат да пожълтяват. Поради това се препоръчва използването на дъждовна, разтопена или утаена вода.
 3. Когато водата застоява в тигана, кореновата система започва да гние и листата пожълтяват. В резултат на това растението умира. Поради това не е необходимо да се навлажнява прекомерно почвата и след поливане водата трябва да се излее от картера.
 4. Липса на земна смес. В този случай трябва да добавите земя към контейнера с антуриум. Ако саксията с растението вече е малка, тогава цветето се трансплантира в по-голяма.
 5. Поражението на антуриум с брашнеста буболечка или листни въшки води до пожълтяване на листата, тъй като насекомите се хранят със сока на растението. Химикалите могат да помогнат да се отървете от проблема.

Ами ако цветята на антуриума станат малки?

Антуриумът е едно от саксийните растения за домаРастението с времето остарява, като същевременно губи атрактивния си вид.Багажникът му е гол, а листата и цветята стават бледи и малки. Антуриумът не може да бъде оставен в такова плачевно състояние. Трябва да се подмлади... За да направите това, използвайки резачка, горната част на растението с два или три въздушни корена се отрязва и се засажда в контейнер, пълен с пръст. Грижата за младо растение се състои в пръскане, редовно поливане и поддържане на температурата в помещението най-малко + 20C.

Когато отглеждате антуриум у дома, не забравяйте, че трябва да следвате всички препоръки за грижа за него. В този случай не трябва да има проблеми с растението.

Добави коментар

 

Задължителните полета са маркирани *

Всичко за цветята и растенията на сайта и у дома

© 2021 myflower.desigusxpro.com |
Използването на материали на сайта е възможно при условие, че е публикувана връзка към източника.