Отглеждане на антуриум Андре у дома

Антуриумът привлича вниманието не само с необичайното си име, но и с ефектната си и много елегантна визия. Декоративният му характер се осигурява от ярки цветя: виждайки ги за първи път, може да изглежда, че са покрити с восък. Но тези цветя не се отличават само с красотата си, те също имат дълъг период на цъфтеж и след изрязването те дълго време не избледняват във водата.


Съществуват и доста уникални сортове антуриум, които са украсени със зелени листа с характерен блясък. Растенията с кадифена зеленина изглеждат не по-малко впечатляващи, на чиято повърхност можете да видите оригинални релефни шарки.

Най-често тези цветя могат да бъдат намерени във влажните американски тропицикакто и дъждовните гори на Азия. Те са известни на специалистите като фламинго цветя. Антуриумът е един от най-ярките представители на семейство ароидни, което включва около 1000 вида. По време на вегетационния сезон те развиват доста големи цветя, състоящи се от ухо и ярко одеяло. За разлика от това на фона на техните съцветия изглеждат скъсени стъбла, които могат да бъдат изправени или пълзящи. Листата привличат вниманието към себе си в най-различни форми: има растения с твърди, елипсовидни, разчленени или сърцевидни листа.

В обикновените хора това растение е известно като цветето "мъжко щастие". Често се свързва със смелост, страст, сила, любов към живота и свобода. Изглежда, че тези качества са най-важните за жените при мъжете. Смята се, че подаряването на антуриум на човек ще му донесе успешен, щастлив и дълъг живот. Ето защо, ако искате всичко да се получи за вашия скъп човек, тогава го зарадвайте с това мъжко цвете.

Въпреки това антуриум не е безопасно растение поради наличието на калциев оксалат в листата и стъблата. Следователно контактът с тях може лесно да причини изгаряния на устната кухина. Поради това пазете растението далеч от домашни любимци. Изпълнявайки мерки за грижа за тях, задължително трябва да носите ръкавици, иначе впоследствие ви се гарантира дискомфорт по кожата на ръцете ви.

Сортове и снимки на закрито растение антуриум

Антуриуми, предназначени за отглеждане в домашни условия могат да бъдат представени като няколко групи:

  • красиво цъфтящи. В рамките на тази група могат да се разграничат антуриумът на Андре и Шерцер, които най-често се култивират в закрити условия;
  • пъстър. Най-известните представители на тази група са кристалният антуриум и величественият антуриум;
  • зеленолистен. Сред представителите на тази група растения най-известни са антуриумът на Хукър и ампелното катерене, за които е лесно да се грижи.

Антуриум Андре (Anthurium Andrianum)

Антуриумът е един от най-известните тропически видовеВидовете, разпределени в рамките на този сорт, цъфтят. Най-често се избират за отглеждане от градинари. Основната им украса - покривката за легло - има богата цветова палитра, включително бели, оранжеви, черешови, червени и други нюанси.

Много производители често успяват да отглеждат достатъчно големи растения у дома. Сортовете Anthurium Andre имат къси стъбла, които са над земята. Листата са с впечатляващи размери, дължината на които може да достигне 40 см, а ширината - 20 см. Характерният цвят е зелен и те са с форма на сърце.

На етапа на формиране дръжките са разположени на по-висока височина от самото растение. Цветята са украсени с грудко покритие, което може да има различни цветове, както и ухо от бял или жълт нюанс, достигащо дължина 15 см. Последните могат да растат изправени или леко извити. Периодът на цъфтеж на антуриума на Андре е повече от месец и остава такъв дори при изрязване. Когато фазата на цъфтеж приключи, обичайните промени с пъпките не настъпват, те просто грубят и започват да озеленяват с времето.

В рамките на сортовете Anthurium Andre, особено струва си да се подчертае антуриум червено - на първо място, това е антуриум Дакота или антуриум смес, които са най-популярните представители на тази група растения. В списъка с екзотични сортове черният антуриум заслужава специално внимание: най-известните му представители са Черният принц и Черната кралица. Основната украса са червеникавите пъпки, които по време на цъфтежа се трансформират, придобивайки цвета на презрелите череши. Нежният зелен антуриум също има ефектна визия. На неговия фон антуриум розово също изглежда красиво: на първо място сортовете Липа и Олферс демонстрират това.

В Колумбия има поверие, че присъствието на антуриум с червени цветя в къщата обещава на собствениците си богат и щастлив живот. Ето защо, когато младоженците влязат в нов живот, след това, идвайки в собствения си дом, те вземат със себе си букети от цветя на антуриум. В присъствието на тези цветя преминава целият меден месец.

Антуриум на Шерцер

Видове антуриумВъпреки факта, че този сорт не е толкова известен като антуриума на Андре, той също заслужава внимание, тъй като не създава проблеми в грижите, когато се отглежда в домашни условия. Ако се вгледате внимателно в това растение, ще забележите скъсено стъбло, доста гъста зеленина и дълги дръжки. Листата на този антуриум са оцветени в тъмно зелено, растат до 30 см дълги и до 10 см широки.

По време на периода на цъфтеж се образуват доста големи дръжки с дължина около 30 см. Съцветията на антуриума на Шерцер са представени от овално лъскаво одеяло и кочан, който има спираловидна форма, нарастваща до 10 см дължина.

Сред сортовете Scherzer си струва да се подчертаят антуриум в бяло, червено, розово и жълто, които най-често се отглеждат от производители на цветя. Периодът на цъфтеж на този сорт е доста дълъг и е 3 месеца. Когато цъфтежът приключи, долната част на пъпката започва да избледнява първо, така че продължава да радва собственика с външния си вид за известно време.

Кристален антуриум

Този сорт привлича вниманието с декоративните си листа, което определя подходящото му използване. По време на вегетацията се формира големи листа с форма на сърце тъмно зелен на цвят с кадифена повърхност, украсена със сребристи вени. Листата и дръжките са достатъчно големи, растат на дължина до 40 см. За разлика от тях стъблата са скъсени, често образувани под земята. На фона на листата покритието на антуриума изглежда малко, със светлокафяв или лилав цвят. Поради декоративните особености на този сорт, той се отглежда главно в оранжерии.

Антуриум величествен

Това е друг представител на групата на декоративно широколистните растения. Листата му са тъмнозелени на цвят, достигащи 50 см дължина и 40 см ширина. Жилките на бялата сърцевидна, кадифена листа се виждат много ясно. Антуриумните дръжки, удължени с четири ръба.Съцветията се образуват от тясно кафяво или лилаво ухо и воал, който е кафяво-зелен на цвят и с форма на сърце. За разлика от кристалния антуриум, този сорт изисква по-внимателни грижи за отглеждане.

Антуриум на Хукър

Този сорт представлява група зеленолистни растения. При отглеждане образува яркозелени големи листа, на чиято повърхност има черни малки точки от всяка страна. По време на вегетацията форма гнезда... Листата на антуриума на Хукър са доста големи и растат до 35 см дължина и до 10 см ширина.

Дръжките имат формата на триъгълник, нарастващ на дължина до 15 см. Някои видове имат плоско изпъкнала форма. Зеленият воал расте продълговати, достига 25 см дължина и 3 см ширина. При повечето представители на тази група ухото има светло лилав цвят.

Катерене по антуриум

Цвете антуриум и неговата особеностТози сорт расте като малка лиана. Поради ниския си ръст стъблото расте не повече от един метър. Листата е зелена на цвят и най-често е овална, с малки черни точки от долната страна. Листата са сравнително малки, достигайки 10 см дължина и 3 см ширина. По време на вегетацията, цветоносите се появяват под нивото на листата. Зелени съцветия нямат декоративни свойства.

Изглежда, че плодовете са много по-ценни в това отношение, които могат да осигурят различни цветове, от бяло до лилаво. Катеренето по антуриум се различава от другите сортове по дълъг цъфтеж и плод, които продължават почти през цялата година. Следователно, той запазва своите декоративни свойства за дълго време.

Как да се грижим за закрито цвете антуриум?

Тъй като не всички сортове са еднакво непретенциозни, всеки производител трябва да знае определени правила за отглеждането му.

Условия на задържане

За нормалното развитие на антуриума е необходимо да се осигурят условия, максимално близки до естествените. Той ще може да расте добре само когато за него се създадат оптималният температурен режим и висока влажност.

  • температура не по-ниска от 15 градуса е благоприятна за антуриум. При температури до 10 градуса растежът спира и листата започват да пожълтяват. Температурите над 30 градуса не са от полза за растението, което често води до изгаряния на листа, промяна на цветята от първоначалния им оттенък до бледи, както и започване на процеса на увяхване на съцветия. Също така, когато отглеждате антуриум, трябва да се избягват течения;
  • за успешното отглеждане на цъфтящи антуриуми, те трябва да осигурят ярко, но разредено осветление. При недостатъчна светлина листата започват да се деформират. Антуриумът има голямо търсене на осветление през зимата. Ако е предвидено, то ще може да цъфти добре както през лятото. Декоративните сортове могат да растат при слаба светлина, но се нуждаят от топлина;
  • едролистните сортове могат да се отглеждат само с подкрепата, необходима за поддържане на тежки стъбла. Въздушните корени на растението, които са разположени на повърхността на багажника, особено се нуждаят от висока влажност. Това може да се постигне чрез редовно пръскане. В някои случаи можете да направите и друго - позволено е постепенно да копаете в корените в почвата.

Как да поливам антуриум?

За нормалното развитие на растението е необходимо да се осигури оптимална влажност на въздуха в помещенията. Антуриумът процъфтява най-добре при влажност най-малко 60%.

  • Как цъфти антуриумзадължителна процедура е пръскането, което се препоръчва сутрин и вечер. Тук обаче трябва да се уверите, че влагата не попада върху одеялото, в противен случай върху него ще се образуват петна и впоследствие то ще падне;
  • за да осигурите достатъчно количество антуриум с влага, той трябва да се полива два пъти седмично през топлия сезон и веднъж седмично през зимата. Можете да използвате само мека, топла вода;
  • през лятото понякога е позволено да поставяте саксии с цветя в контейнери, пълни с вода. Може да се напълни директно в палета.

Заключение

Антуриум как да се грижимОпитните производители не винаги са доволни от традиционните растения. Те често имат желание да растат достатъчно екзотични цветякоито могат да внесат разнообразие в околната среда. Едно от тях може да се нарече растение антуриум. Това представител на субтропиците има много ефектна визия, така че всеки изтънчен цветар няма да се откаже от възможността да натрупа опит в отглеждането му.

Това растение е особено привлекателно, защото може да цъфти много дълго време, дори ако е така нарежете и сложете във вода, тогава дори в този случай няма да започне веднага да се променя. Не е толкова трудно да се отглежда антуриум у дома, тъй като има доста непретенциозни сортове и ако познавате агротехниката на отглеждането му, тогава можете успешно да завършите това събитие.

Красиво растение антуриум
Общи стайни цветяАнтуриумът е един от най-известните тропически видовеАнтуриум andreВътрешен антуриумКак да се грижим за проводящ антуриумОписание на цветето антуриумЗасаждане и отглеждане на антуриумАнтуриум как да се грижим за цветеАнтуриум andreРастение антуриум в къщатаКаква е особеността на антуриумаСпециални грижи за антуриумКолко дълго цъфти антуриумАнтуриумът е един от най-известните тропически видове

Добави коментар

 

Задължителните полета са маркирани *

Всичко за цветята и растенията на сайта и у дома

© 2021 myflower.desigusxpro.com |
Използването на материали на сайта е възможно, при условие че е публикувана връзка към източника.