Астрофитум: гостът-козирог на руските первази

Сред стайните растения кактусите заемат специално място. Тези сукуленти с месести стъбла са любовта на много производители. Astrophytum принадлежи към този тип. В превод от гръцки името означава „звездно растение“. Астрофитум е спечелил това име заради характерната си форма. С определено старание можете да постигнете цъфтежа на кактус, което само по себе си не е малко постижение.

Astrophytum - какъв е този кактус?

Astrophytum принадлежи към семейство Кактусови. Формата му е сферична или цилиндрична, представителите са с малка височина. Характерна особеност на повечето видове при външен преглед ще бъдат леки петна по зеленикаво месесто стъбло. Ако се вгледате внимателно, ще видите, че това са снопчета косми. Те помагат на кактуса да оцелее, тъй като те са в състояние да абсорбират влагата.

В естествени условия

Astrophytum Ornatum в природата

Прилича на Astrophytum Ornatum в природата

Родното място на астрофитум е южните райони на Съединените щати и северното Мексико, район на полупустини и пустини. Растящите региони се характеризират с високо ниво на инсолация и голяма разлика между дневните и нощните температури. В същото време въздухът не се охлажда под нулата. Подобно на други кактуси, растенията растат единично или на групи, но в природата, както и у дома, те не растат високи. Astrophytum обича глинестите почви в естественото си местообитание, което не трябва да се забравя при размножаването.

Кой е подходящ за разплод

Astrophytum не е селективен: той е доста непретенциозен. Ето защо цветето е подходящо не само за изтънчени любители на екзотичните сукуленти, но и за начинаещи в домашното растениевъдство. Това обаче не означава, че отвъдморският кактус ще расте и цъфти при всякакви условия. Той също така изисква собствен режим за поливане и овлажняване на почвата, температура и влажност, светлинен режим, състав на почвата. Ето защо, преди да започнете астрофитум, е необходимо да се проведе поне минимално теоретично обучение, за да не се разочаровате от лошите резултати, които растението ще даде с неправилни грижи.
Растението не отделя и не натрупва в себе си никакви вредни вещества. Видовете с остри шипове обаче могат да представляват опасност от инжекция, така че е по-добре да държите кактуса далеч от неинтелигентни кученца и малки деца.

Митове и суеверия за бодливия гост

Astrophytum рошав цъфтящ жълт

 

Самият астрофитум не е нито добър, нито лош. Той просто е такъв и независимо дали го харесвате или не, това влияе само дали той ще бъде желан гост във вашия апартамент. Много хора обаче вярват, че растенията имат своя собствена енергия и могат да повлияят на мислите и благосъстоянието на собственика. Според тях енергийният заряд на астрофитума е типичен за кактуса: поради сферичната си неразделена форма и шипове той е затворен за пренос на енергия и като цяло е отрицателен.

В същото време тя може да бъде полезна за хора, които се нуждаят от контрол над себе си. Също така, кактусът се намира в работни помещения и работни места, тъй като се предполага, че поглъща негативните ефекти от електромагнитното излъчване от домакинството и офис оборудването. Според суеверията, свързани със семейство Кактус, да имате астрофитум в къщата си, ще предизвика самота и провал на личния фронт. Компетентните цветари обаче не придават значение на тези идеи.

Популярни сортове за домашно развъждане (със снимка)

Въпреки че откриването на кактуса се е случило през далечната 1827 г. и той отдавна се счита за утвърден род, изследователите откриват нови видове до 2002 г. Освен това производителите на цветя използват технологията на кръстосване, за да получат допълнителни декоративни сортове, които не се срещат в природата. Разпространени са няколко сорта астрофитум, отглеждането на които вече се е превърнало в класика.

Астрофитум с хиляди петна (мириостигма)

Този вид е открит от откривателя на астрофитума Галеоти. Характеризира се с голямо разнообразие в сорта, което дава възможност да се разграничат три групи, различни в областта на растеж. Стъблото е месесто, удебелено, нараства до максимум 30 см. По време на периода на цъфтеж изхвърля едно средно голямо жълто цвете. Цветът е предимно сивозелен.

Astrophytum хилядокрайна мириостигма

 

Понякога този сорт се нарича петнист.

Украсен астрофитум (ornatum)

Оспорва лаврите от първия отворен тип при мириостигма. За разлика от повечето си колеги, птицата е висока: в природата расте до два метра. Вярно е, че в саксия максималният показател е само около половин метър и това е при внимателно и продължително отглеждане. Стъблото на кактуса има подчертана оребрена форма и е покрито с твърди дълги бодли.

Астрофитум украсен с орнамент

 

Astrophytum козирог (козирог)

Любим от много любители на закрити растения, сортът, по-специално заради формата и външния си вид на гръбначния стълб. Възрастното растение има цилиндрично стъбло с осем ребра. Бодлите растат много дълги, до 8 см и се навиват произволно. Отдалече изглежда кактусът е оплетен с дебела груба нишка. Цветята са жълти с червена сърцевина.

Astrophytum козирог козирог

 

Astrophytum Kabuto

Този вид не е чисто естествен, но е възникнал в резултат на кръстосване на шарени астрофитум с неизвестен вид. Култивиран в Япония, видът е получил както името си, така и характерния външен вид: цялото стъбло е покрито с бели петънца. Развъдчиците постигат правилното си или хаотично разположение чрез дългосрочен подбор.

Astrophytum Kabuto

 

Звезда от астрофитум (астерии)

Историята на този вид е интересна: бидейки случайно открит от германския барон Карвински през 1843 г., той идва в Мюнхен, описва се, но след това умира и е мумифициран. Той отново дойде в Европа едва през 1923 г. и оттогава интензивно отива за износ в Мексико. Той няма бодли, има сферична форма, когато недопълнен изсъхва много, след това се излива. Чувствителен към слънчева светлина, изисква засенчване.

Звездни звездички от астрофитум

 

Астрофитум микс

Противно на мнението на неопитни кактусисти, това не е отделен вид или сорт, а смес от семена за продажба за отглеждане в домашни условия. Торбичката съдържа няколко вида семена, така че е трудно да се каже със сигурност кои ще покълнат и кои не.

Астрофитум микс

 

Домашни грижи

Кактусите Astrophytum са непретенциозни, когато се отглеждат, но въпреки това изискват специфични условия, подобни на тези, при които се срещат в естествената им среда.

Условия на задържане

Както всички пустинни растения, кактусите изискват светлина. По-добре да ги държите на източния или западния прозорец. От северната страна на света ще има много малко, а от южната трябва да засенчвате по обяд. След зимата кактусът не трябва да бъде дълго време на слънце.

Температурата на съдържанието през летните месеци трябва да бъде между 24-30 ° C. Кактусът толерира добре нощния студ и през зимата обикновено е по-добре да го държи с ниско нагряване, за да получи 12-15 ° C.Астрофитумите много обичат чистия въздух, така че помещението трябва редовно да се проветрява и от средата на пролетта до средата на есента го поставете на балкона.

Поливане и подхранване

Растението не изисква обилно поливане. През лятото трябва да поливате кактуса, след като почвата изсъхне напълно, през пролетта и есента - по-рядко, можете веднъж на две седмици. През зимата поливането трябва да бъде напълно спряно, за да се осигури бъдещ цъфтеж. Преовлажняването заплашва с гниене.

Необходимо е да се подхранва пестеливо, като се разрежда с вода половината от нормата на комплексния минерален тор, препоръчана на опаковката. Това се прави през активния вегетационен период, през пролетните месеци и началото на лятото.

Блум

Astrophytum Kabuto цъфти

 

Цъфтящият кактус се счита за рядко явление сред неспециалистите, тъй като изисква предварителен период на покой. Ако кактусът се полива и се затопля през зимата, той няма да цъфти през лятото. Необходимо е намаляване на температурата и пълно отсъствие на влага с постепенно възстановяване на тези показатели през пролетта. Тогава астрофитум ще зарадва с цъфтеж в средата на лятото, обаче, само за няколко дни. След това от цветята се образуват плодове със семена. Можете също така да опрашвате астрофитум с прашец от друг вид, като използвате памучен тампон.

Болести и вредители

Астрофитумът рядко е засегнат от вредители; от време на време се атакува от мащабно насекомо и брашнесто дърво. Срещу тях се използват инсектициди. Кактусът се разболява най-често от преливане - той започва да гние и да бъде засегнат от гъбички. В този случай трябва да третирате кактуса с фунгицид и да намалите поливането.

Размножаване

Няма да работи за вегетативно размножаване на астрофитум, не образува издънки и издънки. Затова трябва да купувате семена или да ги събирате сами. След това продължете по следния начин:

  1. Накиснете семената в топла вода за няколко часа.
  2. Пригответе субстрат от смес от торф и пясък, навлажнете го.
  3. Засадете семената в земята, покрийте с тънък слой субстрат отгоре.

Навлажнете почвата с пулверизатор, докато горният слой изсъхне. Разсадът се появява един месец след засаждането. Саксията трябва да е на добре осветено място при температура около + 20 ° C.

Astrophytum расте бавно, но сигурно, възнаграждавайки собственика си с цъфтеж. Ако имате няколко вида, можете да експериментирате с нови сортове: кактусът се поддава добре на хибридизация.

Добави коментар

 

Задължителните полета са маркирани *

Всичко за цветята и растенията на сайта и у дома

© 2021 myflower.desigusxpro.com |
Използването на материали на сайта е възможно при условие, че е публикувана връзка към източника.