Бегония: грижи и размножаване у дома

Бегонията е прекрасно растение, използва се за украса на градини, паркове, площади, те обичат да я отглеждат у дома. Това цвете принадлежи към многобройното семейство Begoniaceae. Този род има 900 вида, открити в дивата природа, и около 2000 отгледани хибридни екземпляра. Растението получи името си благодарение на Мишел Бегон, който го описа в края на далечния 17 век. Бегонията започва да се използва като декоративно цвете едва 100 години по-късно.


История на Бегония

Стайна бегонияМишел Бегон я описва в Антилите. Няколко десетилетия по-късно те описват вечно цъфтяща бегония от Бразилия, след това кралска бегония от индийския субконтинент и след това грудка бегония от Южна Америка. Те послужиха като основа за появата на съвременни сортове. Отначало широк използва се за декоративни цели - това е изключително оранжерийно цвете, след което се появяват сортове, които могат да издържат на капризите на времето.

Днес по света има огромно разнообразие от хибридни форми и разновидности на тази култура.

В зависимост от техните декоративни качества, всички бегонии се класифицират, както следва:

 1. Декоративно цъфтеж.
 2. Декоративни широколистни.

Клубеневата бегония се откроява сред най-популярните видове. Цветовете му са с изключителна красота и яркост и това се съчетава с непретенциозна грижа.

В природата растението предпочита влажния климат на тропиците и субтропиците. Избира сенчести места, но може да се намери на надморска височина от 4000 метра над морето, в планините и сухите склонове.

Разнообразие от видове и форми на цветя

Домашни цветя БегонияБегонията може да бъде малка билка, която не надвишава 3 см, а също и доста висок храст. Някои видове нямат стъбло, други имат само един лист. Листата имат различни нюанси на зелено, обратната страна е обикновена или оцветена и шарена... Цветята блестят с разнообразие от топли цветове.

Бегонията цъфти много обилно и ярко. Луксозните му цветя приличат на рози, камелии, нарциси, карамфили. Разнообразни елегантни цветя ще украсят лятната градина от началото на лятото до септември. Ако растението е в стаята, тогава времето за цъфтеж се увеличава - бегонията цъфти от късна пролет до късна есен. Как да се грижим за бегония у дома?

Бегония. Домашни грижи, снимка

Домашно отгледаните бегонии, в зависимост от грижите, могат да цъфтят както през топлия сезон, така и през зимата. Декоративно-цъфтящите видове се отличават с красотата на получените цветя, докато декоративно-широколистните видове имат впечатляващ цвят и форма на листата, имат мъх, докато получените цветя нямат декоративна стойност. Снимката показва образци от двете групи.

Осветление и температура

Стайно растение предпочита да расте на ярка светлина... Цъфналите екземпляри имат най-голяма нужда от него. Въпреки това, в самата жега, растението трябва да бъде засенчено от активното слънце, тъй като по този начин могат да се предотвратят изгаряния. Декоративните широколистни сортове се нуждаят от разсеяна светлина, цветето трябва да се постави на източния или западния перваз на прозореца.

Цветето на бегония обича топлината, през топлия сезон е необходимо температурата на въздуха да се поддържа около 22 градуса, през зимата въздухът трябва да се затопли поне 15-18 градуса.

Влажност на въздуха, поливане и хранене

Домашно цвете бегонияГрижата за вътрешно цвете включва създаване на определен микроклимат. Тъй като растението е тропическо, то се нуждае от висока влажност, но специалистите не препоръчват пръскане. Откакто попадна върху листата, водата провокира появата на кафяви петна. За да се увеличи влажността, създавайки необходимия микроклимат за бегонии, трябва да се изгради следната структура. Поставете цветето върху обърната тава, която ще поставите в по-голям контейнер, останалото пространство покрийте с експандирана глина... Внимавайте през цялото време за нейната влага, за да осигурите необходимата влажност на въздуха около бегонията.

През лятото, при горещо време, е необходимо да се организира изобилна напитка за растението. В този случай трябва да се уверите, че няма застой на вода нито в тигана, нито в самия съд. Залейте с утаена вода, когато 1,5 см от земната кома вече е изсъхнала от предишното поливане. През зимата поливането се намалява. Клубенестите видове изобщо не се поливат през зимата, тъй като имат период на сън, те се поставят в торф.

След като цветето на бегония на закрито е цъфнало, трябва да се извърши подхранване. Торовете се внасят 2 пъти месечно. Декоративните широколистни видове се хранят с азот, който влияе върху растежа на листата. Декоративни цъфтящи екземпляри не се поливат с торове, съдържащи този компонент, тъй като той инхибира цъфтежа.

Трансплантация на цвете бегония

Почвата за закрито цвете се закупува в специализиран магазин или се прави самостоятелно. За да направите това, трябва:

 1. На дъното на саксията поставете дренаж, направен от обикновен пясък.
 2. Покрийте половината саксия с листна почва.
 3. Добавете едно към едно смес от торф и черна почва.

Почвата трябва да бъде подготвена правилно, тъй като това ще повлияе на растежа и здравето на бегонията.

Грижата за бегония се извършва с периодични трансплантации, прави се при необходимост. Ако корените стърчат от дренажния отвор, тогава време е за трансплантация в по-просторен контейнер. Растението се трансплантира, като правило, в началото на пролетта. Бегонията трябва внимателно да се извади от саксията, корените да се почистят от земята и да се поставят в разтвор на калиев перманганат. След почистване и дезинфекция на корените мъртвите части се отрязват.

Размножаване

Стайна бегония възпроизвежда се по три начина, а именно:

 • Листни резници,
 • Стъбло,
 • Чрез разделяне на храста.

Всеки вид бегония има свои собствени характеристики на размножаване, така че с тях трябва да се има предвид, в противен случай растението няма да пусне корени. Например, грудковият вид използва семена и грудки за размножаване.

Трансплантация и размножаване от този тип се извършва в следната последователност:

 1. През есента грудките се изнасят от земята.
 2. Отрежете листата.
 3. Почиства корените от земната кома.
 4. Поставете грудката в торфа, така че да не изсъхне.
 5. Температурата се поддържа на около 10 градуса.

Клубенестият вид бегония след трансплантация ще расте добре, ако тази процедура се проведе от февруари до май.

От семената ще се появи издънка, ако се засяват в саксия, пълна с пръст и пясък, те трябва да се поливат пестеливо. Семената покълват много бавно, появилите се кълнове и корени ще ви разкажат за започналия процес.

Болести и вредители

Размножаване на бегонииЧесто от излишък на влага бегонията страда от гъбично заболяване - брашнеста мана. За да предотвратите развитието на болестта навреме, трябва периодично внимателно да изследвате сърцевината на храста и долните листа. Именно тези части от растението са най-много склонни към гниене и брашнеста мана... Ако откриете този проблем, трябва незабавно да намалите поливането и да премахнете засегнатите области на растението. Това ще предотврати разпространението на гъбичките из цялото растение.

Най-честите неканени гости на бегонии са листни въшки и червени паякови акари.За да се отървете от паразитите, трябва обилно да напръскате листата с разтвор на инсектициди: Karbofos, Fitoferm или Intavir. След такова изпълнение върху растението се слага торба, която не позволява на въздуха да премине, растението трябва да остане в него, за да засили ефекта. Появата на вредители, като правило, произтича от недостатъчна или неправилна грижа. Ето защо, ако правите всичко както трябва, тогава паразитите на вашите бегонии не се интересуват.

Така че бегония е благодарно домашно цвете, ако растението се гледа правилно. Ако отглеждате декоративни широколистни сортове, тогава можете да създадете зелени ъгли, където красотата на листата на бегония ще се прояви с пълна сила. И обилно и ефектно цъфтящите мостри ще внесат яркост във вашия живот и ще ви дадат много приятни минути.

Цвете бегония
Как расте БегонияГрижа за бегонияУсловия за отглеждане на бегонииАмпел бегонияЦъфтяща бегонияЦъфтяща бегонияАмпел бегония в къщатаПериод на цъфтеж на бегонияБегония вредителиКак изглежда цветето бегонияБегония от грудки и семенаИме на сорта бегонияЦъфтяща бегонияБегония и грижата за неяКакви условия са подходящи за отглеждане на бегонииДомашен сорт бегонияБегония от грудки и семена

Добави коментар

 

Задължителните полета са маркирани *

1 коментар

  1. АватарАлиса Морозова

   Благодаря за информацията. Кажи ми, това ли е моята бегония? И към какъв вид принадлежи?

Всичко за цветята и растенията на сайта и у дома

© 2021 myflower.desigusxpro.com |
Използването на материали на сайта е възможно при условие, че е публикувана връзка към източника.