Как се размножава бегония - методи за размножаване на цветя

Повечето фенове на декоративните растения се опитват да размножават любимите си видове стайни цветя сами. Бегонията е най-често отглежданата в домашни условия.

Ярките му цветя могат да радват окото дълго време и да украсят жилищното пространство. Много домакини се притесняват как да отглеждат бегония, как да я размножават? За характеристиките и методите за размножаване на това популярно цвете научаваме от статията.


Особености на отглеждането на цветя от бегония

Описание на характеристиките на отглеждането на цветя от бегонииВ нашите климатични условия бегонията на открито може да расте само при топло време. По принцип тя отглеждани у дома на первазите на прозореца, тъй като много разновидности са термофилни растения.

Много любители на бегония също я отглеждат. в отворени цветни лехи, алпийски пързалки. С настъпването на студеното време той отново се поставя в къщи.

Обща сума видове бегонии е около 1000, сред тях има едногодишни и многогодишни... Растението принадлежи към рода Begonia, който под формата на надземната част може да бъде:

 • тревисти растения;
 • полу храст;
 • маломерни храсти.

Вечно цъфтяща бегония привлекателен не само със своята храстовидна форма. Разнообразието от ярки цветове на съцветия и форми на листа може да изуми всеки градинар. Размерите на бегонията също са изненадващо разнообразни.

Най-малката може да нарасне до няколко сантиметра. Има сортове бегонии, които достигат височина до 3 метра.

Бегонията е декоративен цъфтеж и декоративно широколистна. Поради своята популярност животновъдите започват да се размножават нови хибридни видове на основата на грудкова бегония. След това започват да се появяват едроцветни видове.

Грижа за цветя

Нюансите на правилната грижа за бегонииДекоративно цъфтящите бегонии обичат доброто осветление, но без пряка слънчева светлина. Бегониите са местни в тропиците, затова обичат топлината. Тя ще се чувства комфортно на 20-25 относноС, основното е, че температурата не пада под +15 относноОТ.

Цветето трябва да бъде защитено от пряка слънчева светлинасъздавайки дифузна светлина. В противен случай може да причини изгаряния на твърда дървесина през горещите сезони. Смята се, че е идеално да се поставят саксии с бегонии в западната или източната част на стаята.

Трябва да поливате растенията топла утаена вода, а влажността в помещението трябва да бъде 60%. Необходимото ниво на влажност може да се осигури чрез поставяне на съдове с вода наблизо или използване на овлажнител.

Поливане и подхранване

Как правилно да поливате бегонииНеобходимо е да се полива растението, когато почвата в саксията е суха 1-2 см. Цветето не реагира добре на обилно поливане и може да умре, ако постоянно се полива прекомерно.

Препоръчително е по време на поливане влагата да не попада върху листата, които от това ще започнат да болят и да изчезват. Най-добре да се полива под корена или в палета.

Бегонията по време на цъфтежа и преди появата на цвят реагира добре на храненето. Препоръчително е да се използва течни комплексни торове веднъж на две седмици за декоративни цъфтящи видове.

За декоративна зеленина е по-добре да се използва азотни тороветъй като този тип хранене ще насърчи растежа на сочна и буйна зелена маса.

Как да се грижим за растение по време на покой

Характеристики на грижата за бегония през периода на почивкаВремето за почивка на бегониите е различно, зависи от вида на растението. Може да се види от изсъхването на листата и нейното проливане след периода на цъфтеж. По това време бегонията се нуждае от почивка. Необходимо е вода по-малкои не забравяйте да премахнете всички сухи надземни части.

Препоръчително е да поставите саксия с цветя до сенчесто място с температура 10-12 относноС и вода не повече от веднъж месечно. По принцип периодът на почивка за вечно цъфтящи бегонии пада през зимата. За засаждане е по-добре да се използва почвена смес от следните компоненти:

 • 1 част пясък.
 • 1 част черна почва.
 • 1 част торф.
 • 2-3 парчета листна земя.

Сместа за потапяне трябва да бъде умерено влажен и лек... Трансплантацията може да се направи през топлия сезон, когато растението се нуждае от по-просторен контейнер.

Бегония - размножаване

При производителите на цветя бегониите се разделят на две групи - грудкови и коренови. Има няколко начина за размножаване на това закрито цвете:

 1. Описание на методите за размножаване на бегонииСемена.
 2. Стъблени резници.
 3. Вегетативно.
 4. Клубени.
 5. Лист.

Сега си струва да се спрем по-подробно на всеки от тях, за да знаем как бегонията трябва да се размножава правилно. Струва си да се отбележи, че за всеки вид бегонии трябва да изберете свой собствен метод за разплод.

Прилагайки всеки метод за размножаване на бегония, трябва да знаете, че пролетта е най-благоприятния период за тази процедура. Като се има предвид, че такава красота в магазините не е евтина, тя може лесно да се размножава по удобен начин у дома.

Разделящи грудки

Този метод е най-разпространен сред цветарите. Клубен разделени на няколко части така че всеки индивид да има бъбрек. Точките на среза трябва да бъдат покрити с пепел.

За засаждане се използва само навлажнена почва, в която грудката е вертикално спусната. Освен това съдовете с грудката се покриват с филм и се поставят на добре осветено място в стаята.

След известно време грудката ще се вкорени и пусне корени, след което филмът се отстранява и бегонията се трансплантира в специално подбрана саксия за отглеждане на цвете.

Размножаване чрез листни резници

Правила за размножаване на бегонии чрез листни резнициТози метод е идеален за тези, които искат да получат колкото се може повече посадъчен материал. Този метод за размножаване на бегонии ще изисква внимателно боравене. Преди да започнете, трябва да отрежете най-много здрав и силен лист.

Поставя се върху стъкло, а краищата се изрязват, без да се докосват дебелите вени. Останалият лист е разделен на квадрати и потопени в пясък и торф или пясък. Те трябва да пуснат корени след 15–20 дни.

Контейнерът с разсад трябва да бъде покрит и не трябва да го докосвате през цялото това време. Веднага след като се появят издънките, подслонът може да бъде премахнат, младите издънки трябва да бъдат проветрени. След това подслонът се връща на мястото си. Този метод за размножаване на бегонии е чудесен за цвете с пълзящо стъбло.

Стъблени резници... Този метод е подходящ за храстови бегонии. Взема се дръжка с две пъпки, върху нея се правят две разрези. Едната филия трябва да е отгоре, а другата отдолу.

Също така е необходимо да се премахнат половината от големите листа върху резниците. Те са задължителни покрити с прозрачни съдове или полиетилен. Подслонът периодично се отстранява, за да може резниците да се проветряват.

Как се размножава бегония чрез семена

Нюанси на размножаване на бегонии със семенаЗа неопитни производители този метод е много труден, тъй като изисква определени знания, опит и търпение. Ще трябва да отделите много свободно време и усилия, за да получите положителен резултат.

Зимата се счита за най-благоприятното време на годината за размножаване на бегонии със семена. За това трябва да имате специален контейнер и почва за саксии. Тя трябва да бъде направена от пясък, пръст и торф.

За да се издигнат добре и приятелски се нуждаят създават определени условияудобни за тяхното развитие:

 • ниска температура;
 • високо ниво на влажност;
 • ярка дневна светлина.

След засяване на семената, почвената смес трябва да бъде добре овлажнена от спрей бутилка. Можете също така да потопите ястия с посадъчен материал в съд с вода. Водата трябва да достигне до средата. Такъв достъп до влага ще повлияе по-добре на кълняемостта на семената.

Почвата трябва да потъмнее от влага, след което контейнерът със семена се отстранява от водата. Можете да поддържате нивото на влажност със стъклен подслон. Ястията с разсад трябва да се поставят на светло, но не слънчево място, за да се избегне изсушаване на почвата.

Когато се появят първите издънки, подслонът се отстранява и контейнерът се поставя на добре осветено място. Необходими са и млади издънки подхранвайте с азотсъдържащ тор... За гмуркане на разсад се избира специална смес от пясък, торф и листна земя.

Разсад изискват внимателно боравене, те се изваждат внимателно от контейнера и се прехвърлят в приготвените ястия с помощта на колчета, за да не се повреди кореновата система. Колчето прави дупка на дълбочината, в която са поникнали разсадът преди гмуркане.

Разстоянието между тях трябва да бъде най-малко 2,5 см. След пресаждането почвата се полива и разсадът се поставя на топло и добре осветено място. С появата на няколко листа, разсад може да бъде трансплантирайте в отделни саксии.

Добави коментар

 

Задължителните полета са маркирани *

Всичко за цветята и растенията на сайта и у дома

© 2021 myflower.desigusxpro.com |
Използването на материали на сайта е възможно при условие, че е публикувана връзка към източника.