Клубенеста бегония у дома, грижи и засаждане

Сред любителите на засаждането на домашни цветя отглеждането на бегония е много популярно. Различава се от другите по голям брой разновидности. Структурата и формата на листата на всяка бегония са строго индивидуални; растението може да бъде боядисано в най-различни цветове.

Красотата на цветовете се изразява в тяхната палитра и пищен външен вид. Бегонията може да бъде напълно едноцветна или може да има голямо разнообразие от цветове.


Растението е дълго около 25 см. Отглеждането на храсти от бегония, за да се получи красива градина, изисква специални грижи, особено у дома.

Нюанси на кацане

За да засадите бегония и да сведете до минимум работата, свързана с грижата за нея, е необходимо следвайте определена последователност... В бъдеще това ще ви позволи да постигнете добър растеж и красив цъфтеж.

Култивирането на грудкова бегония се извършва в началото на февруари и продължава до май. Клубените са най-добре засадени в леко влажен торф. В резултат бегонията ще получи максималното количество необходими хранителни вещества. Поради голямото количество торф, грудката ще се развива много по-добре.

Всяка грудка има две страни:

  • Заоблени;
  • Вдлъбната.

Позволено е да се засаждат грудки в почвата само кръгла страна... Начинаещите градинари често правят грешки поради появата на грудката и я обръщат, засаждайки от грешната страна. Такава работа по засаждането на грудка изисква грижа и точност.

Засаждането на грудкови бегонии трябва да се извършва при стайна температура, обикновено не надвишаваща 20 градуса, след което се прави умерено поливане. Поради тези условия кълновите бегониеви кълнове покълват много бързо. След като достигнат 5 см дължина, те се трансплантират в саксия за цветя и диаметърът му трябва да надвишава 20 см.

Трансплантираното растение започва да расте енергично, като произвежда голям брой листа и цветни пъпки. Растението цъфти през цялото лято и не изсъхва през есента. Преди началото на зимата листата на грудковата бегония падат; трябва да се подготви растението за зимния период.

За тази цел листата се подрязват, вадят се корени... Съхранението на грудки, корени и листа трябва да се извършва на хладно и тъмно място.

Местоположението на растението, неговото осветление

Видове бегонииЩе бъде много добре, ако грудковото растение се постави близо до прозореца, на цветна поставка, като се запази посоката на югозапад. Ако е възможно, през зимния студ е препоръчително растението да се прехвърля през цялото време към прозорците на южната страна.

Нежелателно е да се получава слънчева светлина върху листата на бегония през лятото. Те могат да получат тежки изгаряния. За това стъклото на прозореца е покрито с филм, гарантиращ, че разсеяната слънчева светлина пада върху бегонията.

Напоителна система

За да може растението винаги да радва окото, е необходимо правилно да се организира поливането му. Клубеневата бегония, засаждането и грижите у дома, изисква специално внимание.През летните жеги грудката трябва да има обилно поливане, растението не трябва да изсъхва.

При умерени температури е достатъчно да поливате бегонията три пъти седмично, в парещата жега, поливането трябва да е ежедневно... Това важи особено за периода, когато настъпва интензивен цъфтеж.

Доброто поливане осигурява силен цъфтеж на бегония, толкова по-красив ще изглежда растителният храст. По-добре е да поливате растението с утаена вода.

По време на поливането водата не трябва да попада върху листа и цветя. Бегония не харесва това. Не е необходимо да се постига силна почвена влага. Растението има много деликатни корени, така че излишната влага може да бъде много вредна.

Преди следващото поливане трябва да се уверите, че почвата е напълно суха. При постоянно навлизане на вода върху листата на растението те започват да пожълтяват и гният. Растението постепенно умира.

Когато топлината е 40 градуса, за да охладите саксията с бегония, можете да я поставите за известно време в леген, където ще се изсипят влажни хладни камъчета.

За да се запази влагата около стайна бегония за предпочитане овлажнявайте въздухапръскане на вода. След като бегонията избледнее, количеството поливане постепенно се намалява.

Какво подхранване е необходимо

Това растение много обича добрата плодородна земя. В почвата не трябва да има вар. Храненето на бегонии трябва да се извършва няколко пъти седмично, започвайки през лятото и завършвайки в края на есента.

Всеки тор, предназначен за отглеждане на стайни растения, е подходящ за подхранване. Тази почва се продава в градинарски магазини.

Тънкостите на отглеждане

Бегонията е много капризно растение и изисква внимателна поддръжка. Ако това не бъде направено, растението няма да даде красиво цвете. Повечето любители на това растение често се сблъскват с проблема с правилната грижа. Възможно е идентифицирайте по появата на бегонии:

  • Характеристики на отглеждането на бегонииЛистата са осеяни с кафяви петна. Това говори за изгарянето, което са получили от парещата слънчева светлина. Цветето трябва да се прехвърли на сянка възможно най-скоро;
  • Когато слънчевите лъчи не удрят растението и кафявите петна не изчезват, поради това растението няма хранителни вещества или страда от липса на вода. Понякога се случва, напротив, растението просто е прекалено „залято“ с вода;
  • Ако листата започнат да изсъхват и след това падат, можете да говорите за сухия въздух около растението. Това се случва най-често в началото на пролетта. По това време отоплителните радиатори все още не са изключени и те дават много топлина. За да поправите ситуацията, трябва да направите овлажняване на въздуха.
  • Когато стъблото гние, количеството поливане трябва да се намали, обемът им да се намали. Премахнете всички повредени цветя и гниещи стъбла.

Как да се грижим за растение, ако се появят вредители

Как да се грижим за бегонияПоявата на вредители е свързана с неправилна грижа за стайната бегония.

Счита се за най-опасния враг на бегонията брашнеста мана... Появата му е причинена от обилно поливане. За борба с този вредител е необходимо цветето да се третира с фунгицид. Можете също така да използвате просто решение от чесън. За да предотвратите подобно заболяване да засегне вашето растение, е необходимо да се извършва умерено поливане, постоянно да се разхлабва почвата и да се проветряват помещенията.

Друг вредител, който заразява бегонията, е листната въшка. Борбата с тази инфекция се води ръчно. За тази цел всеки лист трябва да се избърше с алкохол. Можете да използвате специализирано решение, продавано в магазини, като Homa. Чаена лъжичка се разтваря в един литър вода. С този разтвор могат да се лекуват само листа от бегония.

Когато вътрешната влажност е много ниска, растението се атакува от паяк акари... За борба с него листата се третират с лайка или сапунена вода. Специализирани лекарства дават страхотен ефект:

  • Intavir;
  • Карбофос.

Как се размножават бегониите

Растението може да се размножава със семена или грудки. Готовата грудка се разделя на няколко части. Всеки от тях трябва да има развит бъбрек.Готовият отрязан ръб се поръсва с пясък. Подготвената дръжка се засажда в почвата, умерено се полива. Клубеневата бегония, засаждането и грижите, изисква специални грижи.

Цяла грудка може да се съхранява около пет години. Преди да започнете да го засаждате, трябва да премахнете плесента или съществуващата следи от гниене.

Как се трансплантира бегония

Трансплантация на бегонияТрансплантация на растение се изисква само ако е настъпил силен растеж на кореновата система и той просто не се побира в саксията.

По-добре е да презасадите растението в средата на пролетта. Цветето се изважда внимателно от саксията, корените се почистват. След това те се потапят в лек разтвор на калиев перманганат. Стойте около 20 минути.

След това напълно отпадналите корени се отрязват, разфасовките се обработват с фин въглен.

Бегонията се засажда в голяма саксия, където сместа предварително се изсипва в земята. Растението ще боли в началото. Само след няколко седмици грудковата бегония ще започне да пуска корени. През този период изисква често поливане, не трябва да се излага на гореща слънчева светлина. С течение на времето вашата домашна градина ще бъде украсена с красиви цветя от домашна бегония, отгледани от една грудка.

Разбира се, грижата за бегониите е усилен бизнес, който изисква големи грижи. Много красив цъфтеж ще бъде благодарен. Ако спазвате всички условия на задържане, можете да подредите цяла цъфтяща градина на перваза на прозореца.

Добави коментар

 

Задължителните полета са маркирани *

Всичко за цветята и растенията на сайта и у дома

© 2021 myflower.desigusxpro.com |
Използването на материали на сайта е възможно при условие, че е публикувана връзка към източника.