Видове вътрешни бегонии: техните имена, описания и снимки

Бегонията може да се намери не само на первазите на прозореца, но и в парковете и цветните лехи. Ярките и весели цветове й помогнаха да спечели популярност. Името си е получило от фамилното име на Мишел Бегон, който в края на 17 век открива непознато цвете в Антилите и го описва.

Днес естественото местообитание на растението е Америка, Азия и Африка, но можете да го отглеждате у дома в почти всяка част на света.

Преглед на бегониите

Цвете бегония е едногодишен или многогодишен храст или полухраст. Храстът може да достигне 2 метра височина и малки - около 1-2 см - цветя. Грудковите варианти дават цветя с диаметър до 30 см. Полезните свойства включват:

 1. Списък на полезните свойства и качества на бегониитеАктивно усвояване на вредни химикали, поради което въздухът в помещението бързо се почиства.
 2. Овлажняване на въздуха.
 3. Премахване на електромагнитното излъчване.
 4. Съдържа значително количество полезни вещества (органични киселини и танини), които имат антиалергични и антисептични свойства и поради това могат да се използват в народната медицина.

Полезни характеристики:

 • Повишен имунитет при хората, живеещи в апартамента.
 • Възстановяване на работоспособността и премахване на чувството за умора
 • Намалява нервното напрежение.

Привържениците на Фън Шуй също вярват, че растението помага за изглаждане на конфликти, елиминиране на отрицателната енергия, нормализиране на биополето и повишаване на самочувствието на подсъзнателно ниво.

Бегонията е разделена на хиляда различни вида, да не говорим за две хиляди хибриди. По принцип видовете са разделени на следните категории:

 • цъфтеж: цветята са основните;
 • декоративно широколистни: отглеждат се заради красивата зеленина.

Методи за размножаване

Методи за домашно развъждане на бегонииОбикновено домовете се отглеждат постоянно и декоративно цъфтящи сортове. Има два начина за размножаване на растение.

Размножаване със семена... Засаждат се през февруари, като се използват една част торф и пясък и две части листна почва. Саксията се покрива с прозрачен капак и се оставя в топла стая. Поливането се извършва по капков метод.

Първите издънки се появяват след една седмица. Когато станат по-силни, те започват бавно да се адаптират към стайните условия. След още две седмици кълновете могат да бъдат засадени, но много внимателно: те все още са крехки и лесно умират. След месец бегонията може окончателно да бъде трансплантирана на избраното място.

Метод за разпространение на клубени... Покълнали грудки, трябва да ги поставите върху влажна кърпа и да изчакате, докато се появят корените. След това те могат да бъдат трансплантирани в земята, но не погребвайте твърде дълбоко: грудката трябва да излиза от земята с 1-2 см, когато се затопли, растението се засажда в открита цветна градина.

Характеристики на грижите за цветя

Основни правила за добър растеж и цъфтеж:

 • Правила за грижа за бегонии у домаБегонията расте и се развива най-добре на топлина: не по-ниска от +18 градуса през зимата и +20 градуса през лятото.
 • Тя обича светлината, но лошо понася преките лъчи, така че е по-добре да не я оставяте дълго време на слънце.
 • Изисква често поливане, но е необходимо да се спазва мярката, да не се преовлажнява почвата и да се опита да не падне върху листата. Изобщо не е необходимо да се пръска: това може да доведе до появата на петна по листата. По-добре е да оставите съд с вода до него, за да поддържате оптимална влажност.
 • Отделно трябва да се отбележи, че растението не обича пермутациите. По-добре е да не го движите излишно и да не докосвате листата с ръце.
 • Грижата е проста: просто отрежете сухите листа. Някои сортове трябва да имат подстригани върхове, така че да се развият настрани.
 • По време на периода на растеж можете допълнително да торите с минерали.
 • Основните заболявания са: брашнеста мана, гниене, бактериално зацапване. Сред вредителите се различават листни въшки, акари, гъбички, гъсеници, трипси и червеи.

Основни видове

Описание на стаята бегония грациознаВъпреки изобилието от възможности, няколко вида се открояват сред домашните. Те имат някои характеристики на грижи и отглеждане.

Вечен цъфтеж... Сред разнообразието от видове, грациозната бегония, Lanchiana и Schmidt са особено популярни. Те имат широки гладки листа и малки цветя от бели, червени или розови нюанси. Те растат до 50 см.

За оптимално развитие е необходимо да се спазва увеличена дневна светлина - поне 16-18 часа. Специалните фитолампи могат да помогнат. Температурата трябва да бъде най-малко +20 градуса. За да потопите цветето в хибернация, е достатъчно да намалите температурата до +15 градуса. Два пъти месечно е необходимо да се прави стръв с бор и манган.

тигър... Не расте над 30 см, което е много удобно у дома. Цъфти обикновено през зимата. Малките цветя са бели или розови, листата са малки, назъбени по краищата, яркозелени с кафява граница и светли петна.

Напускането не се различава от обичайното. Някои производители предпочитат да премахват цветя, тъй като те практически нямат естетическа стойност.

Грифин (кралска степен). Подвид на кралска бегония. Неговата отличителна черта е издълбаният ръб на големи листа, които имат двоен цвят: тъмно зелен и розов, леко перлен.

Сортове стайни цветя бегонииХарактерно описание на тигровата бегонияОписание на стайна жълта бегонияХарактеристики на външния вид на метални бегонииВидове вътрешни бегонии, които изискват специални грижиВидовете бегонии не са взискателни в грижите и отглеждането

Жълто... Видът е разделен на подвидове - двойни и недвойни, има и полудвойна разновидност. Вариантите на цветовете също са разнообразни: розово, бяло, червено, жълто с розова граница.

Достига височина 40-45 см, има полегнали издънки. Листата са овални, с дентали по краищата. Външната им страна е гладка, има зелен цвят, вътре е бордо с пух.

Червенолист... Името идва от цвета на вътрешността на листа. Листата достигат 15 см, стъблото е късо, светло зелено. Цъфти с малки розови цветя от декември до юни. С подходящи грижи се получава храстовидно растение.

Метал... Името идва от листата: отвън е светло зелено с червени жилки и метален блясък. Може да нарасне до 90 см.

Той е непретенциозен в грижите: умерена влажност и поливане, без пръскане. Препоръчително е да се засажда в кисела почва и периодично да се обръща в различни посоки към слънцето, за да се образува красив храст.

Сортове бегонии, които изискват специални грижи

Характеристики на вътрешната коралова бегонияКорал... Има две разновидности: с розови цветя и червено-оранжеви. Височината е 30-90 см, листата са сребристи със зелени жилки, долната част е червена. Продължителността на живота е около 5 години, размножава се чрез резници. Изисква редовно подрязване, в противен случай може да нарасне твърде голямо. Най-добре изглежда във висящи саксии.

Кралска бегония или Рекс... Той се отличава с големи листа с назъбени ръбове и интересен модел: изглежда, че се състои от многоцветни петна. Както при горните видове, цветята са малки и избледнели, обикновено се отрязват веднага след поникването.

Кралската бегония изисква умерена влажност и затъмнена зона, не понася сух въздух и влага върху листата.

Ампельная... Нарича се още висящ заради издънките: те са тънки и образуват красив „водопад“, затова е по-добре да го засадите в саксия.Цъфти от ранна пролет до късна есен. Цветята са малки, до 5 см, цветът е ярък: бордо, оранжево, червено.

Въпреки факта, че цветята изсъхват след 10 дни, на тяхно място веднага растат нови. Изисква добро осветление и топлина, издържа до +25 градуса. Препоръчва се торене с минерали по време на цъфтежа, азотни торове през пролетта и органични торове през лятото (не повече от два пъти на сезон). Най-известният сорт е Pendula begonia.

Клеопатра... Поради формата на листата, той получи името Американски клен. Навън те са маслиненозелени, от задната страна са покрити с бели косми.

Стъблото е изправено, расте до 35 см. Не понася прекомерно поливане и сух въздух. За равномерно развитие е необходимо храстът да се обръща редовно, така че всички страни да получават светлина.

Видове бегонии за начинаещи цветари

Описание на бегония на закрито Non stopElatior или зима... Компактното растение достига височина 40 см, сърцевидните листа са малки, до 8 см, с гладка сочна повърхност. Цветята също са малки, не повече от 5 см, обикновено розови.

Цъфтежът обикновено се случва през зимата, но след появата на листата цялата декоративност се губи, а бегонията изисква подмладяване.

За обилен цъфтеж е необходимо постепенно да се намалят светлите часове на деня до 9 часа (обичайният трябва да бъде повече от 16 часа), след което да се покрие с тъмен филм. Това ще ви помогне да получите повече цветя и да карате по-бързо. В противен случай Elatior не се различава от общите съвети.

Без спиране... Това е едногодишно растение, което не надвишава 20 см височина. Освен това е доста ярко: цветята достигат почти 10 см в диаметър, листата са яркозелени. Цъфти от юни до първата слана. Храненето се изисква два пъти месечно.

Бауер... Гледката е идеална за начинаещи цветари: тя не е взискателна и в същото време красива. Той има големи декоративни листа, които не трябва да се оставят на слънце, в противен случай ще се появят петна.

Поливането е умерено, температурата трябва да бъде най-малко +16 градуса. Сортът джудже Bauer нараства само до 10 см, но дава бели и розови цветя.

Въпреки някои трудности в грижите, бегонията е доста проста и неизискваща. Освен това тя със сигурност ще се отплати с красотата на листата и ярките цветя, които със сигурност ще развеселят всички.

Добави коментар

 

Задължителните полета са маркирани *

Всичко за цветята и растенията на сайта и у дома

© 2021 myflower.desigusxpro.com |
Използването на материали на сайта е възможно при условие, че е публикувана връзка към източника.