Отглеждане на ампелна бегония от семена у дома

Опитните производители вероятно знаят как изглежда бегонията. В крайна сметка това е най-популярният род от семейство бегонии, който включва повече от хиляда вида. Обичайните местообитания на бегониите са влажни тропически и субтропични гори и планински райони на Америка, Азия и Африка.

За първи път светът успя да се запознае с това растение благодарение на данните, предоставени от френския ботаник Шарл Плумие. Това се случи през 1687 г. по време на научна експедиция до Антилите, в която беше поканен и този специалист.


Това изследване е инициирано от Мишел Бегон, който е бил губернатор на Сао Доминго (западната част на остров Хаити). Попаднал на неизвестно досега растение, Чарлз не се замисля дълго за името му. В крайна сметка той реши да го посвети на губернатора. Впоследствие това растение започва често да се среща и на други места на планетата.

Характеристики на бегониите

Характеристики и описание на бегонииВисоката популярност на бегониите доведе до факта, че днес те се отглеждат и у дома. Въпреки това, в апартамент се оказва маломерно, не надвишаващо 50 см височина.

Дадена е привлекателността на бегониите декоративни петнисти листа и цветя, които могат да бъдат объркани при среща за рози, божури или камелии. Стайната бегония навлиза във фазата на цъфтеж през първия месец на лятото, като продължава да радва собственика до края на есента.

Голямо разнообразие от бегонии ви позволява да се наслаждавате не само богата цветова палитра, който включва бял, червен, жълт, розов, бордо, кремави и други нюанси. Той също така радва с необичайна форма, която може да бъде проста, сгъната, ресни, хавлиена или ампелна.

Грижа за ампелна бегония у дома

Правила за грижа за цветя бегонии у домаАко искате бегонията да ви радва с красиви цветя всеки сезон, тогава през първия ден тя трябва да осигури подходящия курс. Отглеждането на това цвете в апартамент не е толкова трудно.

И въпреки че това растение се счита за непретенциозно и е силно устойчиво на различни болести, все пак е необходимо спазвайте определени правила когато го отглеждате. Тогава бегонията ще зарадва с цъфтежа си от началото на лятото до късната есен.

През лятото бегонията може да донесе още повече естетическо удоволствие, ако се пресади от саксия на открито. Необходимо е да се грижите за това растение не само през лятото, но и през зимата.

  • Задължителна операция по това време на годината е резитбата на леторастите, която се извършва след края на цъфтежа и при първите признаци на отмиране на листата и стъблата. Самите клубени могат да се съхраняват в суха земя.
  • По това време на годината не се изисква поливане на бегония. Клубените могат да се съхраняват в килер, където за тях се създават отлични условия поради липсата на светлина и ниската температура от + 10 ... + 12 градуса по Целзий.
  • С настъпването на пролетта клубените се засаждат в саксия и от този момент започват да се поливат редовно.
  • Понякога растението има много издънки.В този случай трябва да премахнете всичко, с изключение на един или два от най-силните издънки.

Необходима температура и правила за поливане

Характеристики на правилното поливане на бегонии у домаБегонията расте най-добре у дома, ако температурата в стаята се поддържа на + 14 ... + 22 градуса по Целзий. Ако стане много горещо и температурата се повиши до + 25 градуса по Целзий, тогава това се отразява негативно на развитието на бегонии.

Когато полагат грудки за съхранение през зимата, те трябва да осигурят тъмнина и температурни условия в рамките на + 5 ... + 12 градуса по Целзий. Много е важно това температурата остана постояннаа също така нямаше чернови.

Когато се отглежда през зимата, не се изисква да поливате бегонията, но от време на време можете добавете вода в тиганаза да се избегне изсушаването на клубените. За съхранение грудките се поставят в торф или пясък, който също трябва да се поддържа влажен.

През лятото извършва обилно поливанете обаче започват да правят това едва след изпаряване на влагата от горния почвен слой. Още от октомври поливането започва да се извършва все по-рядко и в по-малки количества.

Тъй като грудковата бегония има слабо развити корени, разположени близо до повърхността, по време на цъфтежа растението трябва да бъде снабдено с максимално количество влага.

Трябва обаче да се внимава водата да не застоява, в противен случай може да доведе до загниване на корените. Забранено е да се излива вода само в средата на цветето. Ако правите това доста често, това също може да провокира гниене на грудката.

Осветление и влажност

Необходимо осветление за цветя на бегонииЗа нормално развитие в помещението, където се отглежда бегония, трябва да има ярка дифузна светлина... Наложително е растението да се предпазва от пряка слънчева светлина.

Бегония може да остане под яркото слънце само няколко часа сутрин или вечер. Това ще й бъде от полза, особено в края на лятото, когато температурата на въздуха започне да спада.

Като се има предвид, че бегонията е тропическо растение, тя се нуждае осигуряват висока влажност въздух не по-малко от 60%.

  1. Пръскането може да се извърши в началото на пролетта, но само преди началото на цъфтежа му. Влагата върху венчелистчетата е изпълнена с факта, че те ще започнат да пожълтяват, така че е най-добре да пръскате въздуха около периметъра на цветето.
  2. През лятото има дни, когато слънцето започва да пече. В този случай е необходимо допълнително охлаждане на бегонията. За това контейнер с цвете може да се постави върху палета, пълна с влажни камъчета. Добър ефект се осигурява чрез потапяне на саксията във влажен торф или дървени стърготини.

Подхранване

Методи и средства за хранене на бегонииЗа отглеждане на бегонии у дома е необходимо да се подготви подходящ субстрат, който не само трябва да бъде силно плодороден, но и да има неутрална реакция на киселинност.

Трябва да се извърши подхранване на всеки 10-12 дни... Когато торите растение, трябва да обърнете внимание на следните фактори:

  • осветлението трябва да е добро и температурата в стаята също, тъй като при добри условия храненето се усвоява много по-добре;
  • растението трябва да бъде оплодено вечер, 2-3 часа преди началото на допълнителното хранене, почвата трябва да бъде добре навлажнена;
  • уверете се, че торът не влиза в контакт с бегонията.

Не прекалявайте! Вероятно най-важният момент при оплождане на цвете, защото излишъкът от тор може да доведе цвете до токсикоза, а по-късно и до смърт.

Освен това се препоръчва да се откаже използването на азотсъдържащи торове. В крайна сметка ефектът от тях ще бъде напълно различен от този, от който се нуждаят растенията: поради азота стъблата стават по-воднисти и това увеличава вероятността от тяхното разпадане.

Как се размножава бегония

Метод за размножаване на бегонии у дома чрез резнициЗа да получите нови храсти, можете да използвате няколко метода за размножаване: сеитба на семена, разделяне на грудката, резници.

Най-доброто нещо използвайте грудки или резници, тъй като отглежданата от тях бегония запазва характеристиките на майчиното растение. Не е възможно да се постигне същия ефект чрез засяване на семена.

Ако искате да получите нови сортове у дома, препоръчително е да го използвате за размножаване. метод на сеитба... След това само за една година можете да придобиете голям брой нови грудки с отлични декоративни свойства на цъфтящите растения.

Трябва обаче незабавно да се подготвите за факта, че възпроизвеждането на семена ще изисква много време и усилия. Трябва да се отбележи, че отглежданата бегония от семена има цветя от различен пол, които могат да се определят от външния им вид.

Ако е необходимо, можете извършват изкуствено опрашванес помощта на четка за рисуване. В резултат на това през есента ще расте плод под формата на кутия, съдържаща много малки семена и вече от тях можете да получите нови цветя.

Как да отглеждаме бегония от семена

Нюансите на отглеждане на ампелна бегония от семена у домаЗасяването на семена се препоръчва да се планира за Нова година. Също така е допустимо да се извърши малко по-късно, до първата декада на февруари. Преди кацане, трябва подгответе подходяща почва, които трябва да имат лек състав, така че влагата да се абсорбира добре.

Разглежда се оптималната почвена смес, приготвена на основата на листен субстрат, речен пясък и хумус в съотношение 1: 1: 2. След запълване на кутията земята се изравнява и след това поставете семена на повърхността... Не е нужно да ги задълбочавате.

След това засаждането се полива с утаена вода при стайна температура с помощта на пулверизатор. След това кутия със семена покрийте със стъкло и прехвърлете към батерията. Семената покълват най-бързо, ако температурата в помещението се поддържа на + 24 ... + 27 градуса по Целзий.

Важно ежедневно пръскане, проветряване... Това е особено необходимо на етапа на покълване на семената, тъй като ще помогне да се избегне проникването на конденз върху разсад върху стъклото.

Грижи за разсад и бране

Съвети от опитни цветари за това как правилно да трансплантирате разсад от бегонияВ рамките на една седмица от момента на поникването разсадът може да бъде преместен на по-хладно място. Когато изминат още няколко седмици, стъклото може да се премахне напълно.

Като се има предвид, че през зимата светлинните часове са кратки, разсадът трябва да бъде подчертан с помощта на фитолампа, която се включва за 3-5 часа сутрин и вечер.

Когато изминат още три седмици и кълновете образуват две истински листа, направете избор... За първи път растенията се засаждат не по-близо от 2-3 см едно от друго. Месец по-късно се извършва следващият избор.

Сега разстоянието между разсад се увеличава до 5-6 см. Поне веднъж седмично необходимо е да се храни: за това използвайте слабо разреден разтвор на минерални торове.

Когато настъпи стабилно топло време, което обикновено се случва през май, разсадът трансплантирани в отделни саксии с вместимост 0,5 литра.

Преди засаждане на дъното трябва да се постави дренаж със слой от 12 см. Върху него вече е положена почва, приготвена от листна земя, хумус и пясък, взета в съотношение 4: 1: 1.

Сред популярните декоративни растения се откроява бегонията, за която знаят повечето опитни градинари. На фона на други роднини, тя има красиви цветя... Днес тя може да се отглежда у дома, защото това растение е доста непретенциозно, така че няма да има особени проблеми при отглеждането и грижите за него.

Добави коментар

 

Задължителните полета са маркирани *

Всичко за цветята и растенията на сайта и у дома

© 2021 myflower.desigusxpro.com |
Използването на материали на сайта е възможно при условие, че е публикувана връзка към източника.